Uczta dla Odyna / A Feast for Odin (Uwe Rosenberg)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Re: A Feast for Odin (U. Rosenberg)
Fiu fiu, przeliczyłem sobie z ciekawości: instrukcja + appendix + almanach to 6 arkuszy autorskich tekstu, taka niezbyt gruba książka (~150 stron). Poszalały chłopaki xD
- Marx
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 24 times
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
Przeprowadź się na ŚląskMarx pisze:Wszystko super, tylko z kim w to grać?

BTW - nie wiem czasem, po obejrzeniu filmików, czy nie sprzedam pól arle na rzecz feast of odin ...

- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Nie, ja MUSZĘ MIEĆ JE WSZYSTKIE!
Gry Rosenberga (i Felda) stają się chyba moimi osobistymi Pokemonami.
Gry Rosenberga (i Felda) stają się chyba moimi osobistymi Pokemonami.
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Ze mną! Ja też ze śląska. Przeprowadzaj się. Tutaj gracze to równi goście!Marx pisze:Wszystko super, tylko z kim w to grać?
A myślę, że gra mimo swojej wielości i tak odniesie sukces. W Polsce pewnie też.
- Marx
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
A w stolicy brakuje chętnych na euro? Pewnie w Wawie jeszcze więcej graczy niż na Śląsku...
- Mateez
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 75 times
+ dla Śląska. 
Mnie się po lekturze instrukcji bardzo toto podoba. Nie sadze, zeby to byla jakas wieksza niz poprzednie kobyla. Faktycznie kojarzy mi się z Arle, ale cały ten aspekt układanki jest nowy, kości sa nowe, karty jak z Agricoli, klimat fajniejszy niż wszystkie poprzednie (wiem, dyskusyjne)... więc nie widzę potrzeby sprzedawania Arle.

Mnie się po lekturze instrukcji bardzo toto podoba. Nie sadze, zeby to byla jakas wieksza niz poprzednie kobyla. Faktycznie kojarzy mi się z Arle, ale cały ten aspekt układanki jest nowy, kości sa nowe, karty jak z Agricoli, klimat fajniejszy niż wszystkie poprzednie (wiem, dyskusyjne)... więc nie widzę potrzeby sprzedawania Arle.

- Marx
Wśród moich znajomych chętnych na cieżkie euro pokroju Terra Mystiki wielu nie mamWincenty Jan pisze:A w stolicy brakuje chętnych na euro? Pewnie w Wawie jeszcze więcej graczy niż na Śląsku...

Feast for Odin zapowiada się ciekawie i wreszcie tematycznie Uwe wychodzi poza strefę komfortu. Czyżby wyprawy, które zaimplementował w Kawernie, go tak rozochociły?
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
Mateez pisze:+ dla Śląska.
No, jak widzę śląsk mocno euro stoi

Co do pól arle - to była głośna myśl tylko, sam się pewnie przekonam bo pewnie kupie

- lukwych
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 10 times
Jeżeli tylko pasuje Ci Bemowo, to na spotkaniach w planszomanii znajdziesz chętnych na ciężkie eurasy w tym na gry Uwe.Marx pisze:Wśród moich znajomych chętnych na cieżkie euro pokroju Terra Mystiki wielu nie mamWincenty Jan pisze:A w stolicy brakuje chętnych na euro? Pewnie w Wawie jeszcze więcej graczy niż na Śląsku...Niestety. Ale też grono graczy, które znam, nie jest nadzwyczajnie szerokie.
Feast for Odin zapowiada się ciekawie i wreszcie tematycznie Uwe wychodzi poza strefę komfortu. Czyżby wyprawy, które zaimplementował w Kawernie, go tak rozochociły?
Zawsze chętnie zagram w te gry: Chaos, Clash of Cultures, Cywilizacja: TTA, Lewis & Clark, Mage Knight, Pokolenia, Race! Formula 90, Rosyjskie Koleje!
Ciekawe po ile to będzie w normalnej sprzedaży. Chętnie kupię, ale cena z planszostrefy nie zachęca. 
(też jestem ze Śląska jakby co
)

(też jestem ze Śląska jakby co

- crsunik
- Been thanked: 2 times
- Bea
- Been thanked: 6 times
Ktoś wie, czy jakieś polskie (tańsze) wydanie nie jest przypadkiem planowane?
No właśnie. Chcę kupić, ale z moim szczęściem tydzień później trafi na wspieram wersja pl za 225.
- ChlastBatem
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 28 times
- Coen
- Has thanked: 510 times
- Been thanked: 147 times
No i pięknie [GRINNING FACE WITH SMILING EYES]ChlastBatem pisze:No i będzie Uczta od Lacerty.
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
- Ink
- Administrator
- Has thanked: 131 times
- Been thanked: 207 times
- Kontakt:
Zanim doczekamy się Odyna słowiańskiego, popróbowałem Odyna w wydaniu kolonialnym. Recenzja A Feast for Odin, moim zdaniem jednej z absolutnie najlepszych gier zeszłego roku, na łamach Games Fanatic.
http://www.gamesfanatic.pl/2017/03/13/a-feast-for-odin/
http://www.gamesfanatic.pl/2017/03/13/a-feast-for-odin/
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
Wiadomo coś może na temat daty wydania wersji PL? Na stronie lacerty, wciąż jakiś stary news o tym, że kończą tłumaczyć.
- Ink
- Administrator
- Kontakt:
Z tego, co wiem, nadal najlepszą aproksymacją, jaką mamy, jest "2 kwartał 2017".
- Kosternik
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 7 times
Inku oraz inni którzy mieli zapewne przyjemność gry w Ucztę Odyna, czy moglibyście porównać gry w odświeżonym wątku polecającym gry Uwe http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 24#p909524 ?
Dzięki z góry.
Dzięki z góry.
- Ink
- Administrator
- Kontakt:
Ok, spróbuję coś podpowiedziećKosternik pisze:Inku oraz inni którzy mieli zapewne przyjemność gry w Ucztę Odyna, czy moglibyście porównać gry w odświeżonym wątku polecającym gry Uwe http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 24#p909524 ?
Dzięki z góry.

- Apos
- Has thanked: 529 times
- Been thanked: 1203 times
- Kontakt:
Zagłębie dodaje swoje +1 do Śląska, co mocno za euro stoiMateez pisze:+ dla Śląska.(...)

Gra trafiła u mnie na celownik już kilka miesięcy temu. Relacja graczy oraz recenzentów (np. Rahdo) potwierdza, że Rosenberg stworzył kolejny zacny tytuł, a rozwój jego gier idzie we właściwym kierunku. Nie mogę doczekać się polskiej wersji, a Lacerta robi dobrą robotę z wydawaniem eurasów w naszym kraju. Szkoda, że nie ma konkretniejszej informacji n.t. premiery bo Q2 za rogiem.
Pytanie do grających: ile zajmuje Wam rozgrywka? Jak się gra na 2 i 4 osoby?
- Ink
- Administrator
- Kontakt:
Zacytuję sam siebieApos pisze:Pytanie do grających: ile zajmuje Wam rozgrywka? Jak się gra na 2 i 4 osoby?

Recenzja na GF pisze:W związku z tym skalowanie gry jest zupełnie bezbolesne. Owszem, przy dwóch graczach jest bardzo luźno, a przy czterech trochę ciaśniej, ale tak czy siak zawsze jest gdzie pójść i co zrobić. Przy tym zaskakująco gra, jak na swój rozmiar, toczy się sprawnie (chyba, że ktoś uzna za swoją życiową ambicję ułożenie idealnego tetrisa i wciągnie go przestawianie kafelków po planszy, bo „na pewno da się ułożyć je lepiej”) i pudełkowe pół godziny na gracza jest osiągalne.