Witam,
Gram od tygodnia w Carcassconne, jest to moja pierwsza planszowka. O ile grajac w podstawke jakos sobie radzilismy tak po dokupieniu dodatkow troche mam watpliwosci i nie wiem czy gram dobrze. Mam wrazenie ze taki dodatek Wieza jest zbyt potezny i strasznie rozbalansowuje gre, albo ja cos zle rozumuje.
Ponizej sa moje watpliwosci:
1. Dodatek Wieża
Sa żetony na ktorych sa podstawy wiezy. Wg. instrukcji mozna na nich podstawic element wiezy jesli ma sie swoja kolejke ruchu.
Czy musze postawic element wiezy na zetonie ktory wylosowalem, czy tez moge na przyklad dostawic sobie ten zeton gdzie chce na calej mapie, a element wiezy postawic na dowolnej wieży ktora jest juz na planszy niezaleznie czy stoi na niej juz jeden element wiezy czy nie?
Inny przypadek. Jest moja tura, losuje jakis zeton, powiedzmy droge. Dokladam sobie ją do planszy, ale nie stawiam na nim pionka. Czy w tym momencie moge postawic element wiezy na dowolnej wiezy na mapie? Czy tez musi ona miec przynajmniej jeden element juz postawiony?
Kolejne. Jest juz sobie wieza, z jednym poziomem. Czy dokladajac do niej drugi poziom, oznacza ze moge zabrac w niewole pionka ktory jest oddalony minimalnie dwa pola od niej, czy tez po prostu wszystkie dwa pola w kazdym kierunku wchodza w gre? Tak by oznaczalo ze np. wieza z 10 poziomami ma ogromny zasieg i wszelkie stawianie pionkow w jej zasiegu jest bardzo ryzykowne.
Niektore zetony wiezy sa jednoczesnie czesciami miasta. Co sie dzieje w takiej sytuacji jesli, jeden z graczy wylosuje ten zeton i dostawi sobie go do swojego miasta w ktorym obok stoi rycerz. Czy w nastepnej turze inny gracz moze na tym zetonie zwyczajnie postawic element wiezy i wziasc w niewole pionka ktory stal w takim miescie? Lub jeszcze inaczej: jest miasto gracza, i drugi gracz wyciaga taki zeton ktory ma wieze a jednoczesnie moze te miasto zamknac. Co sie stanie jak ten gracz zamknie tym zetonem miasto gracza nr. 1 i postawi tam element wiezy i wezmie jedynego rycerza w niewole? Wyglada to wtedy tak ze jest sobie wtedy puste miasto, z wieza. Te miasto juz jest stracone i nikt nic z niego nie na po za lakami? Nikt nic nie punktuje?
Ostatni przypadek z wieza: tak samo zeton miasta z wieza, gracz przystawia go swojego miasta i stawia na nim rycerza. Czy to oznacza ze ten zeton nie moze byc juz wykorzystany do postawienia wiezy?
2. Dodatek Smok i ksiezniczka
Czy smok moze zniszczyc cala wieze, czy tylko stracic ewetualnego pionka ktory na niej stoi? A moze nie moze nic z tych rzeczy?
W instrukcji pisze ze zeton mista z ksiezniczka dostawiony do wrogiego miasta zmusza do opuszczenia tego miasta przez rycerza tam stacjonujacego. Co sie dzieje jak to jest jedyny rycerz? Miasto zostaje puste do zajecia w przyszlosci? A co jesli zeton z ksiezniczka jednoczesnie takie miasto zamyka. Czy gracz ktory mial tam rycerza, dostaje punkty za to miasto czy tez po prostu kolejny przypadek jak wczesniej z zetonem "miasta z wieza", ktory wywalal jedynego rycerza i powodowal ze miasto jest jednoczesnie zamkniete i puste.
Wrozka - jest tylko jedna, i raz zabrana przez jakiegos gracza zostaje na planszy do konca gry. Dobrze rozumuje? Jesli tak to troche nie fair, bo ten kto pierwszy mial kolejke pewnie sie na nią rzuci szybko... Tym bardziej ze ponoc za kazda ture gracza ktory ja posiada dostaje jeden punkt, tak? Jesli tak, to czy te punkty sie licza tylko jesli stoi ona na karcie na ktorej jest pionek gracza, czy tez nawet jesli juz dany pionek wrocil z planszy (np. po zamknieciu miasta).
Sa karty wulkanow, i karty z obrazkami smoka. Instrukcja mowi ze jesli wylosuje sie te druga, w przypadku kiedy nie ma w grze wystawionego wulkanu to nalezy te karte odlozyc i ciagnac nastepna. Az do czasu jak wulkan sie pojawi. Wtedy mozna te karte (lub karty, w przypadku jesli ich sie nazbiera wiecej, co jest czestym przypadkiem) wmieszac do ponownego ciagniecia z innymi. Co jesli mam juz jeden wulkan na planszy, i czekam na zeton smoka, ale ktos znow wyciagnal kolejny wulkan. Tez sie go odklada jak zeton ze smokiem, czy normalnie przystawia do planszy?
Wczoraj mialem taka sytuacje, ze pod koniec gry zostaly mi same zetony ze smokami, bo wciaz je odkladalem, gdyz skonczyly sie wulkany i nie moglem nimi grac. Nie wiedzialem co wtedy robic, czy olac to i grac tymi zetonami jak normalnymi, czy tez nie licza sie juz w dalszej rozgrywce.
I na koniec:
Budowniczy, mozna go stawiac samego w miescie lub/i na drodze, czy tez musze miec tam wpierw normalnego "ludzika" ?
Co jesli budowniczy stoi sobie na kawalku miasta, i z jednej strony juz przylozylem zeton do niego. Pozwala mi to ciagnac kolejny zeton, czy moge tego budowniczego wykorzystac tam ponownie, stawiajac z drugiej jego strony inny zeton miasta, czy tez dziala on tylko raz?
To chyba tyle. Jeszcze mam troche watpliwosci co do liczenia punktow za laki pod koniec gry, ale to moze spytam kolejnym razem

Bede wdzieczny za ew. odpowiedzi.