Obecny czas: Czw, 29 Lip 2010, 13:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 54 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Głosowanie 2008 rozpoczęte
PostWysłany: Nie, 30 Mar 2008, 21:32 
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk Osowa
Jak w temacie:
http://www.gry-planszowe.pl/news.php/1,30/1159/Glosowanie-na-nagrode-G ... zete-.html :-)

= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =

Profil E-mail  

Temat postu: Re: Głosowanie 2008 rozpoczęte
PostWysłany: Nie, 30 Mar 2008, 21:53 
Użytkownik wspierający
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rybnik
Już zagłosowałem.

Nie wiem czy to ważne ale mail potwierdzający oddany głos gmail zakwalifikował jako spam.

Ps. Poszukuję współgraczy z okolic Rybnika...

PostWysłany: Nie, 30 Mar 2008, 22:44 
Użytkownik wspierający
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wroclaw
U mnie doszedł bez problemów :)

PostWysłany: Nie, 30 Mar 2008, 22:45 
Użytkownik wspierający
Awatar użytkownika

Miejscowość: Karpacz
u mnie na gmailu również oznaczył jako spam

Profil E-mail  

PostWysłany: Wto, 01 Kwi 2008, 10:59 

Miejscowość: Wawa
U mnie w firmie (4500 pracowników) filtr antyspamowy też to chyba powstrzymał. Biuro bezpieczeństwa mówi, że nie będą przeparametryzowywać filtru, bo to skrzynka służbowa. No to kicha, bo większość znajomych korzysta z netu tylko w pracy, a mamy tu zablokowany dostęp do zewnętrznych skrzynek pocztowych :(

PostWysłany: Wto, 01 Kwi 2008, 11:45 
Użytkownik wspierający
Awatar użytkownika

Miejscowość: Piastów
niktos napisał(a):
większość znajomych korzysta z netu tylko w pracy, a mamy tu zablokowany dostęp do zewnętrznych skrzynek pocztowych :(

Zakaz korzystania z netu w domu? Zablokowany dostęp do prywatnych skrzynek?

Pracujesz w IPN-ie? :shock:

PostWysłany: Wto, 01 Kwi 2008, 13:53 

Nie zakaz używania netu w domu, tylko brak czasu. Jak siedzisz w pracy od 9.00 do 20.00 przy komputerze, to później nie masz już ochoty włączać komputera. Co więcej wszyscy znajomi wiedzą, że masz skrzynkę firmową, więc nikt nie próbuje Cię łapać na prywatną (o ile ktoś ma), bo mija się to z celem. Pisząc na służbową łapiesz mnie on-line. Pisząc na prywatną liczysz na to, że będzie mi się chciało włączyć kompa wieczorem.

Ale blokada u mnie w pracy oznacza, że gry-planszowe.pl są wpisane na jakąś listę spamerów, więc maile wysyłane na serwery chronione tym samym softem też nie będą dochodzić. Firmy świadczące takie usługi wymieniają się danymi, więc czy organizatorzy mają zamiar coś z tym zrobić? Problem może dotyczyć setek tysięcy kont.

Wyobraźmy sobie sytuację: ktoś głosuje z pracy i nie dostaje emaila zwrotnego. Potem idzie do domu, głosuje podając emaila z gmaila, yahoo albo innego serwera i nie dostaje emaila zwrotnego. Czy myślicie, że będzie się takiemu komuś chciało dochodzić do tego dlaczego nie dostał? Przeszukiwać folder "spam" lub cokolwiek innego??? Nie każcie tylko zakładać kont na "sprawdzonych serwerach", bo to już będzie porażką... :evil:

PostWysłany: Wto, 01 Kwi 2008, 19:39 
Administrator
Awatar użytkownika

Niestety nie wiem na jakiej podstawie programy pocztowe moga klasyfikowac to jako SPAM. Sprobuje przerobic troche tresc, ale watpie by to jakos mocno pomoglo. W razie nieotrzymania emaila z prosba o potwierdzenie, prosze o przeslanie na adres kontakt@gry-planszowe.pl pustego e-maila z adresu wpisanego w formularzu, ze slowem "potwierdzenie" w temacie.

Profil E-mail  

PostWysłany: Wto, 01 Kwi 2008, 20:23 
Użytkownik wspierający
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rybnik
Nataniel napisał(a):
Niestety nie wiem na jakiej podstawie programy pocztowe moga klasyfikowac to jako SPAM. Sprobuje przerobic troche tresc, ale watpie by to jakos mocno pomoglo. W razie nieotrzymania emaila z prosba o potwierdzenie, prosze o przeslanie na adres kontakt@gry-planszowe.pl pustego e-maila z adresu wpisanego w formularzu, ze slowem "potwierdzenie" w temacie.

W nagłówku maila który dostałem pojawiło się ocś takiego:
Kod:
X-Amavis-Alert: BAD HEADER Non-encoded 8-bit data (char F3 hex): Subject:
     =?iso-8859-2?Q?Tw\363j_g\263os_na_Wyr\363\277...

Może to jest przyczyną dodawania do spamu. Jutro rano poradzę się kolegi który zajmuje się zawodowo pocztą e-mail. Na pewno będzie wiedział co jest nie tak z tym mailem.

Ps. Poszukuję współgraczy z okolic Rybnika...

PostWysłany: Śro, 02 Kwi 2008, 10:01 
Administrator
Awatar użytkownika

To moze byc jakis powod. Wywalilem polskie znaki z naglowkow.

Profil E-mail  

PostWysłany: Wto, 08 Kwi 2008, 13:36 

Niestety nie pomogło. Cała moja paczka znajomych z pracy nie jest w stanie głosować podając służbowe emaile :evil:

PostWysłany: Wto, 08 Kwi 2008, 14:43 

Po wpisaniu: http://www.chem.utoronto.ca/cgi-bin/rbcheck.cgi?addr=209.59.159.26
albo: http://relays.osirusoft.com/cgi-bin/rbcheck.cgi

Wychodzi na to, że gry-planszowe.pl są notowane na kilku listach spamerów.
Co więcej: http://www.blacklistalert.org/?q=209.59.159.26
wskazuje na to, że coś jest nie tak z DNSami. Brak jest jakiegoś rekordu typu A. Cokolwiek to jest. Więcej informacji na stronie: http://en.wikipedia.org/wiki/DNSBL

Doszedłem do tego wpisując na googlu "dnsbl database" i kliknęłem na pierwszy z góry link. To na prawdę nie wymagało dużo pracy. Teraz trzeba się zastanowić co zrobić, aby to posprzątać i umożliwić emailom z głosowania na nagrodę jednak ukazać się w skrzynkach.

Czy organizatorzy coś z tym fantem zrobią?

Ostatnio edytowany przez niktos Wto, 08 Kwi 2008, 15:17, edytowano w sumie 2 razy

PostWysłany: Wto, 08 Kwi 2008, 14:53 
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa, sercem w Jozefowie ;-)
niktos napisał(a):
Niestety nie pomogło. Cała moja paczka znajomych z pracy nie jest w stanie głosować podając służbowe emaile :evil:

Ale wiesz, ze sluzbowe maile nie sluza do jakis prywatnych glupot? :-)

Nie lepiej zalozyc sobie prywatne konto? To jakis fenomen, ze nikt z Was nie ma prywatnego maila, do ktorego mialby dostep przez www.

PostWysłany: Wto, 08 Kwi 2008, 15:00 

Don Simon napisał(a):
Ale wiesz, ze sluzbowe maile nie sluza do jakis prywatnych glupot? :-)

Nie lepiej zalozyc sobie prywatne konto? To jakis fenomen, ze nikt z Was nie ma prywatnego maila, do ktorego mialby dostep przez www.

Pisałem o tym powyżej... jeśli ktoś pracuje po 12 godzin dziennie w miejscu, gdzie publiczne skrzynki pocztowe są zablokowane, to posiadanie prywatnej skrzynki mija się z celem.

A wracając do tematu, to się zastanawiam cóż takiego g-p.pl wysyłają emailami, że się znaleźli na blacklistach? Jeśli NIC nie jest wysyłane oficjalnie - prócz oczywiście powiadomień o głosowaniu - to może ktoś załadował na serwer jakiegoś robala, który coś wysyła nie chwaląc się zbytnio? Inaczej nie widzę powodu dla którego serwis g-p.pl jest notowany jako generator spamu.

PostWysłany: Wto, 08 Kwi 2008, 19:54 
Użytkownik wspierający
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
niktos napisał(a):
Pisałem o tym powyżej... jeśli ktoś pracuje po 12 godzin dziennie w miejscu, gdzie publiczne skrzynki pocztowe są zablokowane, to posiadanie prywatnej skrzynki mija się z celem.

Założenie skrzynki na jakimś Onecie czy innej Interii nic nie kosztuje i trwa najwyżej parę minut. A jak widać taka skrzynka może okazać sie bardzo przydatna :)

PostWysłany: Wto, 08 Kwi 2008, 20:15 
Administrator
Awatar użytkownika

niktos napisał(a):

Obie te strony to totalne bzdury, pokazujace smieci. Obie jednak pokazuja, ze g-p.pl nie jest wylistowany na zadnym ISTOTNYM dnsbl.

niktos napisał(a):
Wychodzi na to, że gry-planszowe.pl są notowane na kilku listach spamerów.
Co więcej: http://www.blacklistalert.org/?q=209.59.159.26
wskazuje na to, że coś jest nie tak z DNSami. Brak jest jakiegoś rekordu typu A. Cokolwiek to jest. Więcej informacji na stronie: http://en.wikipedia.org/wiki/DNSBL

To cos nie tak z DNS to rzecz zupelnie bez znaczenia, zaden serwer pocztowy nie bierze tego pod uwage.

niktos napisał(a):
Doszedłem do tego wpisując na googlu "dnsbl database" i kliknęłem na pierwszy z góry link. To na prawdę nie wymagało dużo pracy.

Sorry, ale to sprawdzenie to kompletna bzdura :-/ Jest kilka liczacych sie serwerow dnsbl i na zadnym g-p.pl nie jest wylistowana.

niktos napisał(a):
Teraz trzeba się zastanowić co zrobić, aby to posprzątać i umożliwić emailom z głosowania na nagrodę jednak ukazać się w skrzynkach.

Ciekawe co.

Cytuj:
wracając do tematu, to się zastanawiam cóż takiego g-p.pl wysyłają emailami, że się znaleźli na blacklistach?

A g-p.pl jest na jakiejs blackliscie? Bo tutaj: http://www.blacklistalert.org/?q=209.59.159.26, widze, ze jest tylko na nic nie znaczacej abuse.rfc-ignorant.org. Ludzie, prosze o troche zastanowienia.

Profil E-mail  

PostWysłany: Śro, 09 Kwi 2008, 00:02 
Użytkownik wspierający
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
No nie przesadzajmy !!!

Ja również pracuję 10-12h na dzień przed monitorem i na prawdę nie widzę problemu, żeby wejść na 5 minut po pracy w domu na kompa i zagłosować. Już pomijam, że głosowanie jest raz w roku. jeżeli ma się taką awersję po pracy, żeby raz na rok nie wejść i nie zagłosować to ja nie wiem..... :?

Nie róbmy sztucznych problemów.

Peace, Love, Empathy

Profil E-mail  

PostWysłany: Śro, 09 Kwi 2008, 09:23 
Użytkownik wspierający
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
westwood, Tommy: zwróćcie uwagę skąd pisze niktos. Może w jego miejscowości istnieje od wielu pokoleń tradycja nie zakładania prywatnych skrzynek mailowych :D
EDIT: Widzę, że niktos zmienił lokalizację (czy to pod wpływem tego posta?) :D

Ostatnio edytowany przez MichalStajszczak, Śro, 09 Kwi 2008, 10:38, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: Śro, 09 Kwi 2008, 09:53 

Rozmawiałem z kumplem z pracy. Założył kilka dni temu skrzynkę na "gazeta.pl" tylko po to, aby zagłosować. E-mail trafił do katalogu spam. Ciekawe dlaczego jeśli gry-planszowe nie są nigdzie notowane? Pewnie dlatego, że Agora S.A. nie lubi gier planszowych i w swoich filtrach odsiewają wszystkie emaile zawierające wyraz "gry" :evil:

Ktoś inny wcześniej pisał, że na gmailu jest to samo. Ale pewnie też mają tam taki filtr na wyraz "gry" :shock:
A u mnie w pracy pewnie filtr jest ustawiony na wyraz "głosowanie", bo to nie jest neutralny wyraz u mnie w pracy.
Tak. To z pewnością tłumaczy klasyfikację emaili z g-p.pl jako spam. Teraz jestem już spokojny. G-p.pl nie są nigdzie zarejestrowane, a klasyfikacja jako spam na tych kilku serwerach to tylko czysty przypadek.

PostWysłany: Śro, 09 Kwi 2008, 10:19 
Awatar użytkownika

U mnie gmail accounts obsługujące moją domenę puściło mejla z g-p.pl bez żadnych zastrzeżeń. Więc zaklasyfikowanie przez niektóre konta gmailowe e-maili z g-p.pl jako spamu jest chyba faktycznie kwestią przypadku, z resztą przypadkowo też jako spam klasyfikowane są tylko niektóre mejle np. z grona. Jednego dnia są spamem, innego nie są...

Pomijając to wszystko, nie wierzę, żeby ktoś zarejestrowany na forum internetowym, szczególnie teraz, kiedy głośno zrobiło się o ograniczeniach antyspamerów, miał problem ze sprawdzeniem w folderze spamowym, czy przypadkiem nie znajdzie tam mejla potwierdzającego, jeśli przez dłuższy czas nie znalazł go w swoim inboxie, a wie na pewno, że powinien się on tam pojawić...

W ogóle problem jest faktycznie sztuczny. W skrajnym przypadku, przy kilku dniach ciężkiej, 20 godzinnej pracy pod rząd, bez ochoty i czasu na załatwienie sprawy w domu, można zawsze załatwić to samo przez przeglądarkę w komórce na przerwie na kawę :wink:

Profil E-mail  

PostWysłany: Śro, 09 Kwi 2008, 22:54 
Użytkownik wspierający
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa
ROTFL
Podawane tu 'dobre rady' są cokolwiek zabawne.
Problem nie jest w tym, że ludzie znajdują w spamie emile z potwierdzeniem głosowania - skoro tam zaglądnęli to oni sobie z tym poradzili i głos ważny oddali.
Problem jest z tymi głosami, których nikt ze spamkatalogu nie wyciągnie, bo np. nie wie, że tam trafił emil.
Moi drodzy Wujkowie Dobre Rady nie każdy kto głosuje jest tak oblatany z internetem jak wy, nie każdemu chce się szukać gdzie mógł trafić jego głos i czy jest wysyłane jakieś potwierdzenie czy nie, a jeśli jest to czy już powinno dojść czy są jakieś lagi - a potem zapomina poszukać ponownie.
Rady o głosowaniu przez komórkę, czy zakładaniu kont tylko dla oddania głosu też kierujecie pod zły adres - jak napisałem wyżej tu ludzie znaleźli głosy uznane za spam i ie mają potrzeby korzystać z dodatkowych kont i komórek.
Skoro ktoś tu zgłasza problem to nie dla siebie prosi o rozwiązanie go tylko informuje organizatorów żeby coś zrobili z przypadkami pozostałymi.

-You are a codfish.

Profil E-mail  

PostWysłany: Śro, 09 Kwi 2008, 23:10 
Awatar użytkownika

I taka miała być rada o komórce. Zabawna i nic więcej. Bo w szczególe chodzi mi o to, żeby nie robić halo z rzeczy małych. Nie potrzeba oblatania z internetem, żeby wykazać się odrobiną dobrej woli - a tyle moim zdaniem potrzeba, tylko odrobinę, żeby kiedy już ktoś w ogóle decyduje się na zagłosowanie, doprowadzić sprawę do końca. Sam system głosowania nie różni się specjalnie funkcjonalnością od innych jemu podobnych w sieci... A jego usprawnienie ze względu na kłopoty z antyspamerami w korporacjach, z punktu widzenia organizatorów, nie jest chyba w ogóle możliwe - najprostszą metodą jest załatwienie tego nie-w-pracy. Na pewno szybszą niż pisanie o tym na forum i rozmawianie o tym z działem IT...?

Profil E-mail  

PostWysłany: Czw, 10 Kwi 2008, 14:04 
Użytkownik wspierający
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konin/Kraków
Na stronie głównej serwisu gry-planszowe.pl nie ma widocznej informacji, że można głosować na Nagrodę Roku - według mnie nie powinno tak być.

PostWysłany: Czw, 10 Kwi 2008, 20:47 
Administrator
Awatar użytkownika

Good point, nie zauwazylem nawet kiedy pojawilo sie ostatnio tyle newsow, ze nagroda spadla z glownej. Juz dodalem ja w prawym gornym rogu. Proszę o klikanie "Dodaj do Wykop.pl" :)

PS: Prosze tez o pohamowanie sie Szepta przed uzdrawianiem Nagrody poprzez wpisywanie oskarzajacych komentarzy pd newsem. Moze to niespodzianka, ale sa one bardzo zniechecajace dla osob postronnych, ktore nie maja pojecia o co chodzi a widza tylko personalne przepychanki. I nie jest to temat do dyskusji - komentarze Szepta bede po prostu wycinal.

Profil E-mail  

PostWysłany: Czw, 10 Kwi 2008, 21:20 
Administrator
Awatar użytkownika

alleluja.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 54 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny