(Warszawa) Agresor - Piątek WIBHiIŚ PW

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
kromka

Re: [Warszawa] AGRESOR Politechnika Inżynieria Środowiska

Post autor: kromka »

garg pisze:
kromka pisze:to jak, będą chętni na ticketa Marklina na początek ?? Kto sie da namówic ?? ^_^
Nie mówię "nie" :wink:
TAK,TAK ,TAK :twisted: :twisted: :twisted:
Papież ?? A ile on ma dywizjii ??!! (J. Stalin)

Sushi? To jedzenie dla psów. My jemy ziemniaki (Alaksandr Łukaszenka)
Awatar użytkownika
draco

Post autor: draco »

dasilwa pisze:Tym razem i ja sie pojawie. Mam pytanie, czy ktoś może będzie miał na spotkaniu jedną z tych gier i będzie możliwość zagrania w Genua, Battlestar Galactica, Vasco da Gama, Trucizna, Dragon's Ordeal, Osadnicy z Catanu - gra karciana? :) Muszę odrobić zaległości z poprzedniego roku. A może ktoś byłby chętny pożyczyć? :) W ramach wdzięczności mogę pożyczyć jedną ze swoich gier.
Mogę przynieść Genuę i Truciznę.
Awatar użytkownika
dasilwa
Been thanked: 1 time

Post autor: dasilwa »

draco pisze: Mogę przynieść Genuę i Truciznę.
Jeszcze tylko chętni do grania i wytłumaczenia zasad i plan na ten piątek jest.
Awatar użytkownika
oopsiak

Post autor: oopsiak »

@ Fluor - mogę zagrać w Intrygę : )
@ dasilwa - mogę pożyczyć OSADNIKÓW karcianych po angielsku, hmm?
@ zath - bardzo chętnie poznałabym Le Havre

a i tak skończy się jak zawsze - będę starała się do kogoś przyłączyć już na miejscu...
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, 22:42 przez oopsiak, łącznie zmieniany 2 razy.
LICZBA graczy/punktów/żetonów

MAM / ODDAM / CHCĘ
Awatar użytkownika
Keleno

Post autor: Keleno »

Hej, będę jak zwykle o 16tej, w coś bym zagrała ale za bardzo nie wiem w co :) Może przy czymś dłuższym się jakieś wolne miejsce znajdzie a jeśli nie, to: garg, jak zwykle chętnie zagram w któryś z Twoich genialnych fillerów :D No i po ostatniej rozgrywce mi się Bang spodobał ;)

Btw: mam nadzieję że jeszcze kiedyś w Mare Nostrum zagramy ;)
Awatar użytkownika
zath
Kontakt:

Post autor: zath »

zath pisze:Ok. To kto z czym przychodzi?
Chętnie poznam: Stone Age [!], Dungeon Lords lub Shipyard, mogę przynieść: Le Havre, albo lekka Hazienda w którą chętnie bym zagrał w conajmniej 4 osoby.
A ja się tak nieśmiale przypomnę :-)
Wishlist: Mission: Red Planet (2005), Steam (2009)
Personal Fav: Dungeon Lords (2009), Once Upon a Time (1993)
Awatar użytkownika
Sir-lothar

Post autor: Sir-lothar »

zath pisze:
zath pisze:Ok. To kto z czym przychodzi?
Chętnie poznam: Stone Age [!], Dungeon Lords lub Shipyard, mogę przynieść: Le Havre, albo lekka Hazienda w którą chętnie bym zagrał w conajmniej 4 osoby.
A ja się tak nieśmiale przypomnę :-)
w posiadaniu DL, jednak będę w okolicach 17-18

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dasilwa

Post autor: dasilwa »

oopsiak -> bardzo chętnie pożyczę, zwrócę na następnym spotkaniu w Agresorze.
Awatar użytkownika
zath
Kontakt:

Sir-lothar pisze:
zath pisze:Chętnie poznam: Stone Age [!], Dungeon Lords lub Shipyard, mogę przynieść: Le Havre, albo lekka Hazienda w którą chętnie bym zagrał w conajmniej 4 osoby.
Super, to ja doczytam instrukcję i o tej 17-18 możemy zacząć jeśli znajdą się jeszcze 2 osoby :-)
Awatar użytkownika
fluor
Kontakt:

Post autor: fluor »

oopsiak: będę ok.18:30, zapraszam :>
Awatar użytkownika
Dzikowy

Post autor: Dzikowy »

Ja przybywam z BSG i animalią. W następnym tygodniu więcej tytułów - brat wraca z śniegouciskania deską.
Epidares

Post autor: Epidares »

Jako że już rozpoczął mi się dzień pracy i już jest cholernie fajny, a lepszy nie będzie to jednak nie przybędę :evil:
All that we see or seem/ Is but a dream within a dream.
Awatar użytkownika
Andreus
Has thanked: 6 times

Post autor: Andreus »

zath pisze:
Sir-lothar pisze:
zath pisze:Chętnie poznam: Stone Age [!], Dungeon Lords lub Shipyard, mogę przynieść: Le Havre, albo lekka Hazienda w którą chętnie bym zagrał w conajmniej 4 osoby.
Super, to ja doczytam instrukcję i o tej 17-18 możemy zacząć jeśli znajdą się jeszcze 2 osoby :-)
Ja bym się chętnie dołączył, ale nie wiem czy czegoś wcześniej nie zacznę i czy uda mi się manuala przeczytać.
Ivashu

Post autor: Ivashu »

Coming. Through the Ages: A Story of Civilization would be nice to play now when I remember the rules.

From other mentioned games, Ticket to Ride: Märklin Edition would also be nice. I haven played it a very long time (although I own it by myself). Tinners' Trail would also be nice.

Ivashu
Awatar użytkownika
draco

Post autor: draco »

Ivashu pisze:Coming. Through the Ages: A Story of Civilization would be nice to play now when I remember the rules.
Would you like to play polish version? :P
Ivashu

Post autor: Ivashu »

draco pisze:Would you like to play polish version? :P
If I can decide by myself what is written to each card...

Ivashu
Awatar użytkownika
Keleno

Post autor: Keleno »

Dzisiaj sporo rozgrywek w ciekawe gry :)

Najpierw San Ta Si z gargiem - rozgrywanie szybkich gier logicznych w oczekiwaniu na otwarcie sali stało się już chyba zwyczajem :) Nawet studenci czekający na wykładowcę podchodzili i z zaciekawieniem obserwowali rozgrywkę (zwabieni zapewne ruroidalnym kształtem elementów gry :lol:)

Później Mykerinos - bardzo dobra gra, zajmuje mało miejsca, zasady dość proste a jednak nie banalne i trzeba trochę (a nawet nieźle) kombinować. Chętnie jeszcze zagram :)

No i na koniec 3 sprawdzone tytuły: TtR Marklin, Bang i Small World. Cieszę się, że udało się zagrać w Small World w cztery osoby bo rzadko kiedy mam możliwość na więcej niż dwie. Trutu na własnej skórze (a raczej na skórze swoich jednostek, nie pamiętam co to było, ghoule?) poznał potęgę moich szczurów! :lol:

Dziękuję wszystkim za grę :)
Awatar użytkownika
fluor
Kontakt:

Post autor: fluor »

Dzisiejszą rozrywkę fundował Dominion: Intrigue :). Testowałem taktykę kupowania samych monet, bez akcji i przyznam, że sprawowała się całkiem nieźle w duelu. Co prawda w grze nie było kart prowokujących mocne przewijanie talii, a talia GP dławiła się po dobraniu kilku punków zwycięstwa, ale na tle bardziej uniwersalnej zachowywała się naprawdę przyzwoicie.
Awatar użytkownika
zath
Kontakt:

Dziś zagrałem tylko (ale i wreszcie się udało!) w Dungeon Lords. Ta gra jest rewelacyjna. Gdyby nie to, że w mojej okolicy ciężko znaleźć kogokolwiek do gry (a 4 osoby to już w ogóle), to pewnie DL bym od razu kupił. Jest wiele miejsc w których można pokombinować, wiele ścieżek którymi można podążyć. No i ten Dungeon Keeperowy klimat. Strasznie podoba mi się mechanika walki, chętnie bym coś takiego zobaczył w nieco większej formie pod postacią innej gry.

Po swojej pierwszej grze z trudem (ale jednak!) udało mi się wyjść na punkty dodatnie i grę zakończyłem z wynikiem +2 na zaszczytnym, ostatnim miejscu wyprzedzając na wstecznym Sir-lothara :-) A moje piękne jaskinie porosły ohydne kwiatki… Po tej jednej grze widzę już które z akcji są ważniejsze od innych, na co wpływają różne rzeczy, co jak się układa itd. Nie mogę się doczekać kolejnej partii, mam nadzieję, że nastąpi to w niedługim czasie :)
Awatar użytkownika
Przemekk

Post autor: Przemekk »

Mi też udało się wczoraj zagrać w Mykerinosa, muszę przyznać, że coraz bardziej przekonuję się do krótkich, dobrze przemyślanych gier. Rozgrywka ma w sobie spory element territory control, ale dzięki sprytnemu systemowi punktowania i zdobywania kart patronów staje się dużo ciekawsza niż większość tego typu produkcji.

Następnie Antike, nie jestem może wielkim fanem gier cywilizacyjnych, ale bardzo chciałem zobaczyć jak działa mechanika rondla. Gra bardzo mi się podobała, czas rozgrywki ok. 2,5 godziny nie przeraża biorąc pod uwagę specyfikę gatunku. Decyzji jest naprawdę sporo, możliwości do zdobycia punktów aż siedem, a dzięki rondlowi można mniej więcej przewidzieć ruchy przeciwników i sporo zaplanować.

Dzięki wszystkim za grę :)
Grze zawsze trzeba dać drugą szansę, a czasem nawet trzecią, czwartą i piątą.

Moje gry
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1815 times
Been thanked: 1301 times

Post autor: garg »

Ależ wczoraj były tłumy! Szczególnie w porównaniu do ubiegłego piątku :)

Trzy szybkie partyjki w San Ta Si z Keleno i Mustafą utwierdziły mnie w lubieniu tej układanki logicznej. Polecam wszystkim miłośnikom krótkich i lekkich gier abstrakcyjnych. I faktycznie zainteresowanie osób postronnych jest przy tej grze nieuniknione, bo metalowe kolorowe rurki wyglądają niesamowicie :)

Potem niesamowicie dynamiczny Mykerinos z Keleno, Mustafą i Przemkkiem. Mustafa miał ciekawą refleksję na koniec gry - do wygranej ważne jest szybkie zdobycie patrona umożliwiającego wstawianie kostek do muzeum. Nie mam jeszcze za sobą wielu partii, ale brzmi to całkiem sensownie.

A zwieńczeniem wieczoru był pięcioosobowy Ticket to Ride: Maerklin Edition z Kromką, Agnieszką (nick?), Keleno i Ivashu(?). Wydaje mi się, że w tej wersji Ticketa strategia dobierania kolejnych biletów nie jest tak mocna, jak w edycji podstawowej tzn. obecność pasażerów daje trochę więcej równoważnych dróg do zwycięstwa. Jak dla mnie - najlepszy Ticket :D

Dziękuję wszystkim i do zobaczenia za tydzień :D
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Forever

Post autor: Forever »

Witam wszystkich po prawie rocznej przerwie ;-)

Dziś dostałem z Rebela "The Republic of Rome" i w związku z tym mam pytanie czy znaleźli by się chętni na najbliższy piątek na tą grę??
Z tym że zaznaczam że:
1. Ja słabo znam angielski więc dobrze by było żeby ktoś przeczytał instrukcję a najlepiej żeby miał już kilka rozgrywek za sobą
2. Gra jest KOBYLASTA więc szansa na jej zakończenie IMO jest mała
3. Gra jest dla 6 osób więc jest 5 wolnych miejsc

Ja będę od 16

Pozdrawiam

Forever
Awatar użytkownika
zath
Kontakt:

A ja mam pytanie:

Ktoś tuż przed 22:00 w ostatni piątek powiedział, że najprawdopodobniej to nasze ostatnie spotkanie w Agresorze przez jakąś akcję z zagubionymi kluczami. Czy wszystko ułożyło się jednak ok i będziemy mogli dalej się na PW spotykać?
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 261 times

Post autor: jax »

Welcome back, Forever :)
zath pisze:A ja mam pytanie:

Ktoś tuż przed 22:00 w ostatni piątek powiedział, że najprawdopodobniej to nasze ostatnie spotkanie w Agresorze przez jakąś akcję z zagubionymi kluczami. Czy wszystko ułożyło się jednak ok i będziemy mogli dalej się na PW spotykać?
Normalnie zmroziło mnie. Nie wiem nic na ten temat. Czy to może trutu przekazał tę wiadomość?

Na razie jednak potwierdzę swoją obecność w ten piątek o 16:30, po rozegraniu Conflict of Heroes, zgodnie z obietnicą będę gotów do gry (19:00-20:00) w Carson City (przyniosę). Chętni na tę grę proszeni o poszukiwanie mnie w tych godzinach.

(Jeszcze mrozi mnie ta informacja Zatha. Ktoś coś wie?)
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
melee
Been thanked: 3 times

Post autor: melee »

Forever żyje!
ODPOWIEDZ