[Kraków] Kameralnie, mała grupa.

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
ahrian

[Kraków] Kameralnie, mała grupa.

Post autor: ahrian »

Hej!

Mój dotychczasowy współtowarzysz planszowej doli (i niedoli) w połowie lutego ucieka na jakiś czas do krainy kangurów. W związku z tym poszukuję jakiejś niewielkiej grupki (maks 3 osoby, wliczając mnie 4) lub jednej chętnej osoby, co by regularnie spotykać się i pogrywać (najlepiej u tego kogoś, jeśli ma warunki mieszkaniowe, u mnie są takie sobie).

Co mam: http://www.boardgamegeek.com/collection ... dgame&ff=1 (Metallum pożyczone, na drugim końcu Polski).

Generalnie lubię większość gier, jedyna gra, w którą zawsze odmówię rozgrywki to Smallworld.

Tak jak w temacie - spotkania dotyczą Krakowa.

Zapraszam na PW i pozdrawiam.

PS. Za wiadomości dotyczące regularnych spędów w jakichś klubach z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
mr.big
Has thanked: 8 times

Re: [Kraków] Kameralnie, mała grupa.

Post autor: mr.big »

A z jakiej części Krakowa jesteś ?

Dosyć często gramy u nas w domu. Jako że mieszkamy na samym południu Kraka to mamy blisko do Skawiny, tam jest kilka fajnych osób do grania. Czasem my odwiedzamy Skawinę, czasem oni nas.

Ostatnio ktoś wrzucił coś o spotkaniu w Borku Fałęckim.

Temat spotkań u nas i w Skawinie w tym temacie --> http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... =4&t=24354

Nie spotykamy się w knajpach. Zawsze u kogoś w domu.
My akurat na najbliższy weekend już jesteśmy umówieni. Przyjeżdżają znajomi zarówno w sobotę jak i niedzielę, ale w któryś wieczór w tygodniu albo popołudnie w weekend możemy zagrać.
Awatar użytkownika
ahrian

bump!
Awatar użytkownika
ahrian

bump!
Awatar użytkownika
ahrian

bump!
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 267 times
Been thanked: 664 times

Post autor: walkingdead »

Spotkanie doszło do skutku wieczorową porą w centrum Krakowa. Mam nadzieję,że będą to spotkania regularne. :D

Pierwsza na stole wylądowała Neuroshima Hex i choć przegrałam,to zapałałam uczuciem wobec tych niepozornych kafelków. :wink: Pocieszam się,że przegrana nie była miażdżąca (?!?) i kolejnym razem będzie lepiej. Odrobię pracę domową i na kolejne spotkanie z NX będę przygotowana z armii. :wink:

I żeby pozostać w klimacie kafelków,podkasaliśmy rękawy i zabraliśmy się za Suburbię. Pierwsza gra, nie znałam wartości budynków i ich efektów, więc skupiłam się na celach. Zgarnęłam punkty za wszystkie cele,ale mimo tego nie udało się wygrać. :wink:

Kolejne spotkanie będzie obfitowało w krew, krew,krew, mord i krew. :mrgreen: Planujemy odpalić Zombicide. Z pewnością, na walce z umarlakami się nie skończy. :D

Gdyby ktoś chciał dołączyć, dajcie znać.

Kiedy? Z dużym prawdopodobieństwem środa 5.03.2014 koło 19.00 oraz weekend 8.05.2014 (do uzgodnienia).

"Playlist" :

- Zombicide.
- Gravwell
- zależnie od ilości graczy.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2014, 14:44 przez walkingdead, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ahrian

zdecydowanie w ten wtorek było bardzo zwierzęco - Obama (pies) nie dawał swojej właścicielce ani minuty spokoju ;]

jako bardziej zaprawiony w neurshimowych bojach gracz nie oczekiwałem ze strony walkingdead wielkiego opór, rzeczywistość jednak nie zawiodła i zweryfikowała moje aroganckie osądy - owszem, wygrałem, jednak nie bez walki. fajnie było wrócić do tego tytułu po pół roku od ostatniej rozgrywki - nadal cieszy, chociaż nie zachwyca już tak, jak wcześniej.

co do Suburbii, to tak jak mówiłem przed grą - mnie po pierwszej partii nie podobała się ani trochę. gra nabiera rumieńców po kilku rozgrywkach i dobrze chodzi zarówno na dwie, jak i trzy osoby (nie grałem w większym gronie). agencja PR uratowała mi tyłek, gdyby nie ten jeden kafelek, poległbym na pewno!

kolejne spotkanie, jak już wyżej pisano, będzie z Zombicide, jak również z moją największą do tej pory dumą kolekcji - grą Gravwell. pierwszy tytuł znają chyba wszyscy, za to drugi - jedynie jednostki. jest to 20 minutowy filler abstrakcyjny, gdzie każdy z graczy jako pilot statku kosmicznego stara się wydostać z kosmicznej Osobliwości, która wciąga nas w swoje odmęty. ruch wykonuje się zagrywając karty różnej wartości i opatrzone różnymi literami alfabetu. cały psikus polega na tym, że karty rozgrywane są w porzadku alfabetycznym - od A do Z. i tu zaczyna się zabawa... ;]

termin spotkania to prawdopodobnie przyszła środa (5.03) oraz któryś dzień przyszłego weekendu. szczegóły wkrótce!
Awatar użytkownika
walkingdead

Ok,Gravwell brzmi dobrze. Lubię ostatnio statki kosmiczne :mrgreen:
Jeśli znajdzie się ktoś jeszcze, to może 1984 Animal Farm? Wiem,że nie jest to specjalnie popularny tytuł,ale chcę spróbować.

Jeśli udałoby się spotykać regularnie to pewnie zakupiłabym wreszcie Kohle & Kolonie, bo dotychczas właśnie ilość graczy mnie ograniczała.
Awatar użytkownika
ahrian

ja właśnie rzuciłem okiem na półkę - gier 2+ u mnie jak na lekarstwo... pora zainwestować w jakieś bardziej uniwersalne tytuły ;]
Awatar użytkownika
walkingdead

Dziękuję za kolejne spotkanie i szansę poznania kolejnych tytułów.

Shinobi rozegrane jako pierwsze zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Gra szybka i łatwa do wytłumaczenia. Trzeba jednak zachować pokerową twarz, obserwować działania przeciwników, a jednocześnie analizować rozkład kart na stole. Wciągająca rozgrywka. Bardzo ładne grafiki, a jakość wykonania kart na bardzo wysokim poziomie.

Gravwell, w pełni rozumiem zachwyt i ekscytację właściciela tej gry :wink: Na początku byłam trochę rozczarowana, jak to?Tak troszkę tylko w pudełku? A jednak. Banalnie prosta,ale dość nieprzewidywalna zabawa. Wyścigowi w kosmosie towarzyszy szereg emocji: od frustracji po euforię.

Zombicide Wiadomo czego się należało spodziewać, ale chyba nie podejrzewaliśmy,że tak łatwo wpaść z zasadzkę i przegrać. Sytuacja to mało komfortowa skoro czwórka bohaterów jest uwięziona w budynku, wkoło szarżują przeróżne zdechlaki, a dwie oszołomione panienki na rolkach śmigają po mieście uzbrojone wyłącznie w patelnie. O rany :mrgreen: Następnym razem będzie (musi być!) lepiej. :wink:

Wstępne propozycje (zależne od liczebności uczestników spotkania)na niedzielę : Puerto Rico, Deadwood, 1984 Animal Farm, Caylus,Potwory w Tokio ?? :wink: Do wyboru! :mrgreen:
Awatar użytkownika
ahrian

wrażenia, po raz kolejny, jak najbardziej pozytywne. tym razem jednak bez Obamy :(

Gravwell i Shinobi nie zawiodły, Zombicide bardzo mi podeszło. więcej zombie! :D

weekendowe menu zapowiada się smakowicie, mam nadzieję, że będzie nam dane sprawdzić przynajmniej Deadwood, Puerto Rico i Potwory w Tokio :)
Awatar użytkownika
walkingdead

ahrian pisze:wrażenia, po raz kolejny, jak najbardziej pozytywne. tym razem jednak bez Obamy :(

Gravwell i Shinobi nie zawiodły, Zombicide bardzo mi podeszło. więcej zombie! :D

weekendowe menu zapowiada się smakowicie, mam nadzieję, że będzie nam dane sprawdzić przynajmniej Deadwood, Puerto Rico i Potwory w Tokio :)
Och, jak brakuje Ci mojego kundla to zawsze mogę go podrzucać jak gdzieś wyjeżdżam :wink:

W kwestii większej ilości zombie, nie martw się, mam na wishlist Carnival Zombies,ale kolejny zakup chciałam bardziej ukierunkować na coś wojennego albo ekonomicznego. Ale nic straconego!Zawsze możemy na szybko zagrać w Zombiaki albo Munchkina Zombie :wink:

Co do niedzieli, Deadwood gra się szybciutko, więc zostanie spooooro czasu na inne gry. A jeśli spotkamy się jakoś wcześnie to można naprawdę dużo i długo pograć!Sama nastawiam się na Caylusa i PR. Oczywiście w formie rozluźnienia Potwory.

Ach, no i koniecznie musimy zagrać w Battlestar G.
Awatar użytkownika
ahrian

jak możesz nazywać go kundlem! poza tym mój pokoik jest tak mały, że Obama mógłby się już tam ze mną nie zmieścić ;]

wygląda na to, że na niedzielę będę miał też Alhambrę, pozycję, która była dość wysoko na mojej wishliście. zapewne nie zdążę jej przyswoić, ale będzie na następny raz ;]

zaznaczę, że trzeba wybrac - albo Puerto Rico albo Caylus. obie podają podobny czas gry (ok. 30 minut na gracza), Caylusa znam z autopsji i wiem, że potrafi mocno zjeść mózg :P w każdym razie Potwory i Deadwood to absolutny must play, co do dłuższej pozycji - dostosuję się ;]

do BSG będzie ekipa, a jeśli nie ekipa to przynajmniej jedna osoba, we trójkę też się fajnie gra ;]
Awatar użytkownika
walkingdead

A zatem: PR,Deadwood i Potwory? Może też na szybkości Zombiaki jak starczy czasu.
Godzina? Jak Deadwood i strzelanki na dzikim zachodzie to godzina musi być w samo południe, cool? :wink:

Czekamy jeszcze na decyzje mr.A :wink:

Trzeba korzystać ze spotkań, ponieważ nie wiadomo jak długo będę jeszcze w "Krakżalu". :D
Awatar użytkownika
walkingdead

Drodzy Współgracze,
czy spotykamy się w środę? :wink:
Awatar użytkownika
ahrian

ja jestem dostępny ;] menu pozostaje takie samo, czyli Potwory, Deadwood i PR, chyba, że chcesz coś zmienić ;] jeśli będziemy we dwójkę to mogę zabrać zamiast PR i Potworów Teomachię, bo grałem dopiero jeden raz, a to działa tylko na dwie osoby.
Awatar użytkownika
walkingdead

ok,super!

Artur?
Morkret

Post autor: Morkret »

Ja jestem na "tak".
Ze swojej strony mogę zasugerować Lewis&Clark
Awatar użytkownika
walkingdead

To co? Środa 18.30? Będę czekać.

Deadwood
Lewis & Clark
PR lub/i Potwory ?

I błagam, nie przynosić jedzenia :wink:
Już się nie mogę doczekać :mrgreen:
Awatar użytkownika
ahrian

hola, hola, albo L&C albo PR, dwóch sucharów mogę nie przeżyć ;] proponuję PR, bo dłużej czeka (a jak będzie za sucha, to szybciej ją sprzedam). a poza tym skąd Ty już masz L&C? premiera nie koło 20. marca? :P

przyniosę sobie owsiankę instant, mam nadzieję, że uraczysz mnie wrzątkiem :P
Awatar użytkownika
walkingdead

Są jeszcze ciacha z zeszłego tygodnia, a i wrzątek mam. Nie mam cukru,ale wodę jeszcze u mnie dają :D :mrgreen:
Racja, PR było pierwsze w kolejce!

Co do niedzieli, jeśli Artur masz ochotę to i tak możemy zagrać. Choć oczywiście, łzy cisną się do oczu,że Macieja z nami nie będzie :wink: L&C ?

Będzie u mnie na weekend znajomy, co daje łącznie 3 sztuki do grania :wink: Co prawda, znajomy ma na koncie tylko kilka partii rozegranych ze mną, ale pojętny dzieciak, więc można pograć :wink:
Awatar użytkownika
Bea
Been thanked: 6 times

Post autor: Bea »

Napisałam to już w naszym skawińskim wątku, ale gdyby ktoś przeoczył ;)
Wykluł się pomysł wspólnego wyjazdu górsko-planszówkowego (rano spacery, po południu ciupanie w planszówki) w długi weekend majowy. Wstępni kandydaci na wyjazd to Arhenik! z dziewczyną, ja z Łukaszem i być może dziećmi. Miejsce do uzgodnienia, jesteśmy na etapie szukania czegoś fajnego, trzeba się spieszyć z rezerwacją, bo wkrótce nie będzie miejsc. Moja pierwsza propozycja to Szaflary:
http://www.podhalanskienoclegi.pl/noclegi
Dwójki z łazienką za 35 zł od osoby. Do dyspozycji wszystkich kuchnia, pokój kominkowy, pokój bilardowy, duży stół. Ładna okolica :)

Ktoś się pisze?
Awatar użytkownika
walkingdead

Beata,

do kiedy konkretnie trzeba się określać?
Awatar użytkownika
Bea
Been thanked: 6 times

Post autor: Bea »

walkingdead pisze:Beata,

do kiedy konkretnie trzeba się określać?
Niestety nie wiem, jak długo tam będą wolne miejsca. Pewnie im wcześniej tym lepiej. W długi weekend lubi być wszędzie tłoczno.
Awatar użytkownika
ahrian

kusząca propozycja! byłoby gdzie pobiegać w wyjątkowo urokliwych okolicznościach przygody, a nie po Armii Krajowej w Krk :P ale! pewnie będę na Mazurach, więc okoliczności do rekreacji będą równie sprzyjające. jeśli coś mi się wykluje w przeciągu tego tygodnia, to dam znać!
ODPOWIEDZ