Korsar [Loot]

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 88 times
Kontakt:

Korsar [Loot]

Post autor: Veridiana »

Nie znam bardziej niedopracowanje instrukcji jak ta do gry Korsar / Loot Reinera Knizii.
Gram w te grę już od jakiegoś czasu, ale ciągle mam watpliwości i ciągle coś zmieniam strając się udoskonalić przebieg rozgrywki. Skakałam już pomiędzy różnymi wersjami instrukcji, w różnych językach, ale tylko mam większy mętlik.

Oto lista wątpliwości:
1) w kolejce można zagrać zawsze tylko jedną kartę?
2) gra kończy sie natychmiast gdy ktoś pozbędzie sie kart, bez dociągania do ostatniego gracza w kolejce?
3) Admirał jest równy Kapitanom i wygrywa z nimi gdy jest rzucony ostatni czy z Kapitanami zawsze przegrywa?
4) czy gracz może walczyć więcej niż jednym kolorem przy jednym statku? (licząc siłę każdego koloru osobno)
5) Kapitana można rzucić tylko na wcześniej położony okręt, nigdy samego?
6) i jak rostrzygać te cholerne remisy? :D zapis mniej więcej brzmiący "w przypadku utrzymującego się remisu do walki może się włączyć [...] w rezultacie statek może przejąć nawet słabszy okręt" tak naprawde niczego nie wyjaśnia.
załóżmy, że grają 3 osoby. "C" wystawił statek kupiecki. "A" jako pierwszy rzucił do walki o niego okręt o sile 3. "B" rzucił okręt 4. "C" też rzucił 4. Czy ze względu na remis pomiędzy "B" i "C" statek zabiera "A"? jak długo musi trwac remis, aby stwierdzić, że się "utrzymuje"?? może ktoś mi to zwizualizuje na przykładzie konkretnych ruchów :|

ciekawa jestem, czy ta instrukcja naprawde jest tak źle napisana czy to ja niedowidzę... 8)
Awatar użytkownika
folko
Kontakt:

Re: Korsar / Loot - niedopowiedzenia

Post autor: folko »

Najprostszym rozwiązaniem Twojego problemu jest... napisanie do autora :-)
Wprawdzie z R.K. nigdy nie korespondowałem, ale słyszałem że jest otwarty i można go śmiało pytać.
Tylko mogą być 2 problemy: 1 - znalezienie emaila (ale może da się bez problemu to zrobić); 2 - czy dr będzie pamiętał zasady :D Ale to już jego problem ;-)
Awatar użytkownika
rokter

Post autor: rokter »

1) w kolejce można zagrać zawsze tylko jedną kartę?

Tak. Zagrywasz jedną, albo dobierasz jedną.

2) gra kończy sie natychmiast gdy ktoś pozbędzie sie kart, bez dociągania do ostatniego gracza w kolejce?

Tak. Gra kończy się w chwili, gdy któremuś graczowi skończą się karty (no i oczywiscie stos kart do dobierania został wyczerpany).

3) Admirał jest równy Kapitanom i wygrywa z nimi gdy jest rzucony ostatni czy z Kapitanami zawsze przegrywa?

Admirał i kapitanowie to karty o równej sile. Wygrywa zawsze ten z nich, który został położony jako ostatni.

4) czy gracz może walczyć więcej niż jednym kolorem przy jednym statku? (licząc siłę każdego koloru osobno)

Nie wydaje mnie się ;-)

5) Kapitana można rzucić tylko na wcześniej położony okręt, nigdy samego?

Tak. Admirał zawsze ma swój statek, a piraci również nigdy nie atakują wpław.

6) i jak rostrzygać te cholerne remisy? zapis mniej więcej brzmiący "w przypadku utrzymującego się remisu do walki może się włączyć [...] w rezultacie statek może przejąć nawet słabszy okręt" tak naprawde niczego nie wyjaśnia.

Remis (i nierozstrzygnięta walka) utrzymują się tak długa, jak długo przynajmniej dwóch garczy remisuje w najwyższej sumie ataku. Przykład: załóżmy, że grają 3 osoby. "A" wystawił statek kupiecki. "B" rzucił okręt 4, "C" rzucił okręt o sile 1. "A" też rzucił 4. Jest remis - i taka sytuacja może utrzymać się przez kilka kolejek, aż wreszcie w którymś momencie gracz C dokłada do swojej jedynki pirata. Jeśli nie zostanie on przez nikogo przebity innym piratem (lub admirałem właściciela statku kupieckiego) - wygra teoretycznie "słabszy" okręt.

Tak mi się wydaje i tak zawsze gramy, ale instrukcji przed sobą nie mam :-)

p.s.
czy u Was też tak dużo się gada, nagabuje i przekonuje w czasie gry? :-)
zagraj w najlepsze planszówki w Poznaniu (każdy poniedziałek od 18.00 do 24.00; klub Alibi - Al.Niepodległości 8 (wejście od Taylora): http://www.gramajda.pl
Awatar użytkownika
Veridiana
Kontakt:

nie wiem, czy dużo, ale napewno najwięcej spośród tych gier, które w tym gronie gramy. a jest to grono pt. "kawa u babci" :D ciągle tylko jęczą "no rzuć tam! nie daj jej piątki wziąć za friko!", "czemu o mój się bijesz, ona ma więcej złota!" lub "tylko nie czerwooooooonyyyyyym!" itp.

bardzo dziękuję za odpowiedzi :D z tymi remisami to właśnie tak przećwiczę. ale co do walki JEDNYM kolorem, jako, że nie ma o tym słowa w instrukcji, to chyba nadal będziemy grać z możliwością włączenia innego koloru.

a za mailem do Knizii też się rozejrzę :)

p.s. czaszki powinny być narysowane pionowo zamiast poziomo, nie uważacie? po rozczapierzeniu kart w dłoni innych graczy można domniemać jak silne karty mają :wink:
Awatar użytkownika
Veridiana
Kontakt:

grałam dziś z tymi zmianami. remisy rzeczywiście dużo lepiej chodzą.
tylko wciąż nie podoba mi się koniec. dochodzi bowiem do sytuacji, że wiedząc, że zaczyna sie ostatnia kolejka, bo komuś na ręce została jedna karta, nie opłaca się niczego rzucać na stół. ani nowego statku kupieckiego, ani pirackiego, bo już nie zdąży przejść kolejka. więc de facto gra się skończyła jeszcze kolejkę wcześniej. coś szwankuje z tym zakończeniem :?
Awatar użytkownika
rokter

Veridiana pisze: nie opłaca się niczego rzucać na stół. ani nowego statku kupieckiego, ani pirackiego
kupieckie opłaca się rzucać, żeby nie zostały na ręce (bo statki kupieckie, które zostają na ręce odejmuje się od wyniku końcowego), a pirackie opłaca sie rzucać, bo z chwilą zakończenia gry (pozbycia się ostatniej karty przez jednego z graczy) rozstrzygane są wszystkie nierozstrzygnięte walki (tzn. takie, w których nie ma remisu, a których z garczy ma przewagę).
zagraj w najlepsze planszówki w Poznaniu (każdy poniedziałek od 18.00 do 24.00; klub Alibi - Al.Niepodległości 8 (wejście od Taylora): http://www.gramajda.pl
Awatar użytkownika
Veridiana
Kontakt:

pierwsze słyszę o odejmowaniu statków kupieckich! :shock:
a w mojej isntrukcji jest wyraźnie napisane, że nie rostrzyga się walk na koniec gry i wszystko, co zostało na stole przepada. zlicza się tylko to, co do tego czasu zdążyło się zebrać. co mi się jednak, jak napisałam, nie podoba. więc chyba zmienię.

masz może jakiegoś linka do Twojej wersji instrukcji?
Awatar użytkownika
rokter

End of Game
The game ends the draw pile is empty and a player has run out of cards. The combats on the table are resolved. Leave tied combats on the table.

Counting Points
Each player adds the gold pieces shown on the merchant vessels in front of them and deducts from this sum the value of all merchant vessels remaining in their hands.

link do instrukcji:
http://files.boardgamegeek.com/file/dow ... Korsar.pdf

jest tam tylko jeden błąd (brakuje "OR" przy wyliczeniu akcji możliwych do wykonania tzn. powinno być: "In his turn a player must draw a card OR play a card)
Awatar użytkownika
Veridiana
Kontakt:

super... ja mam wydrukowaną zupełnie inną angielska instrukcję. choć co prawda do "Loot"a :)
ale spróbuję zagrać z różnymi wariantami i może w końcu wydziergam zasady, których każdy element będzie mi pasował. jakkolwiek jednak nie grać gra jest przednia! (reklama)

aha, w tej instrukcji, do której podałeś linka też jest inny błąd: wyszczególnienie ilości złota na statkach kupieckich jest podane po wzmiance o czaszkach na statkach pirackich. wychodzi na to, że są statki z 7 o 8 czachami.
ODPOWIEDZ