Kolejka czy Pan tu nie stał

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Lubel
Been thanked: 5 times

Kolejka czy Pan tu nie stał

Post autor: Lubel »

Jak w temacie. Która z nich ciekawsza, bardziej regrywalna itp. Obie mają podobny klimat, ale podobno inną mechanikę :)
piogar
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Re: Kolejka czy Pan tu nie stał

Post autor: piogar »

Lepsza kolejka.
fil0z0f

Post autor: fil0z0f »

Moim zdaniem wszystko zależy od ilości graczy - jeżeli masz możlwość gry w 4-5 osób, to bierz Kolejkę - w maksymalnym gronie gra się najlepiej, niestety, wg mnie, gra się kiepsko sklauje i w 2-3 osoby wieje nudą.
Jeżeli będziesz grał w 3 osoby to "Pan tu nie stał" jest niezłe, aczkolwiek mnie i moim współgraczom gra znudziła się po kilkunastu partiach. Gra jest bardziej do piwa lub jako filler, niż na dłuższe posiedzenie.
Awatar użytkownika
mig
Been thanked: 4 times

Post autor: mig »

mnie bardziej przypadło do gustu "Pan tu nie stał". Jest też bardziej uniwersalne jesli chodzi o liczbę graczy (choć wg mnie również na 4 osoby gra się lepiej niż w "Kolejkę"). Natomiast w "Kolejce" jest znacznie więcej klimatu tamtych czasów. Więc jeśli to ma być czynnik decydujący (tematyka) to chyba jednak "Kolejka".
Planszostrefa - 11%, 3 Trolle - 5%
Mam / Chcę mieć / Sprzedam
Awatar użytkownika
tekknoboy
Has thanked: 18 times
Been thanked: 50 times

Post autor: tekknoboy »

Jesli chodzi o klimat i regrywalnosc to chyba jednak kolejka.
Pan tu nie stal, jak zostalo juz powiedziane to raczej przerywnik niz gra na dluzsze posiedzenie. Mnie rowniez znudzila sid po kilkunastu partiach.
Awatar użytkownika
_Berenice_
Has thanked: 64 times
Been thanked: 487 times

Post autor: _Berenice_ »

Dodam kolejny głos za Pan tu nie stał.

Kolejka ma na pewno więcej klimatu - duża plansza,bazar, ustawianie pionków jeden za drugim, dość klimatyczne karty + wydarzenia z dodatku Ogonek - wiernie oddają klimat "tamtych czasów". Trudno też przyczepić się do mechaniki, gdyż nie zauważyłam żadnych poważniejszych zgrzytów ( poza bezsensownością stania po wódkę z dodatku Ogonek - nigdy z tego nie korzystaliśmy, a grałam zarówno w wariancie dwuosobowym i czteroosobowym).

Mimo wszystko gra mnie nie porwała i uważam tę grę za mój najgorszy zakup, chociaż kupiłam ją w promocji za jedynie 30 zł. Kiedy przerobimy wszystkie listy zakupów, w grze nie pozostaje już nic do odkrycia, łatwo trzymać się jednej drogi do zwycięstwa. Kolejkę wyciągam jedynie przy spotkaniach z nie-graczami i wtedy spełnia się świetnie, ale takie wydarzenia towarzyskie zdarzają mi się coraz rzadziej, więc nieczęsto gości na naszym stole.

Pan tu nie stał, ma o wiele mnie elementów, jeszcze prostsze zasady, klimatu nie za dużo, ale jak dla mnie wystarczająco. Wszyscy mamy taki sam cel(zdobycie jak największej ilości towarów), tak więc kombinowania i podkradania sobie najlepszych kąsków jest o wiele więcej. Nie ma sytuacji, jak w Kolejce, że walka toczy się pomiędzy dwoma sklepami, a trzeci zgarnia spokojnie to co jest mu potrzebne. W Pan tu nie stał trzeba być uważnym w każdej kolejce do sklepu. Oczywiście nie jest to gra na główny punkt programu, ale jeśli chcemy pograć w coś do kawy lub w przerwie między dwoma ciężkimi tytułami to jest to idealny wybór. I losowość jest mniejsza - owszem mogą się trafić w jednym rzucie same słabo punktowane towary, ale np. w Kolejce możemy siedzieć i czekać na dostawę z Meblowego, zbierając niepotrzebne nam graty ( Bazar nie zawsze oferuje to czego potrzebujemy), a w Pan tu nie stał i tak czy siak zdobędziemy jakieś punkty liczące się do zwycięstwa - dzięki kombinowaniu :wink:

Podsumowując - Kolejka sprawdza się w gronie rodzinnym i jeśli chcemy wrócić do starych PRL-owskich czasów. Przy Pan tu nie stał możemy pogłówkować i nieźle sobie pograć :twisted:
Awatar użytkownika
Firenski
Has thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Firenski »

A ja dodam kolejny głos na "Kolejkę". "Pan tu nie stał" mnie nie zachwyciło, a wręcz nudziło.
Black is the sanctuary of light.

Mój TOP :)
Awatar użytkownika
MarcinG

Post autor: MarcinG »

Zdecydowanie popieram Kolejkę, otrzymała ona przecież nagrodę Gra Roku :D
Lubel
Been thanked: 5 times

Post autor: Lubel »

No ale co do tego wyboru na Grę Roku, to wydaje mi się, że była bardzo nagłośniona gra, bo wydało to IPN i klimat popularny ma. Ale to moje zdanie na ten temat, może jak zagram zmienię pogląd w tej kwestii.
MarcinG pisze:Zdecydowanie popieram Kolejkę, otrzymała ona przecież nagrodę Gra Roku :D
No ale co do tego wyboru na Grę Roku, to wydaje mi się, że była bardzo nagłośniona gra, bo wydało to IPN i klimat popularny ma. Ale to moje zdanie na ten temat, może jak zagram zmienię pogląd w tej kwestii.
ODPOWIEDZ