Karty do samoróbek, P'n'P, itepe
Karty do samoróbek, P'n'P, itepe
Przyszedł mi do głowy taki pomysł na wydrukowanie Print'n'Playowych kart. A gdyby tak przygotować JPGa i pójść do laboratorium fotograficznego? Wydrukować tak jak wywołuje się fotki z cyfrówek? Martwi mnie tylko to, że papier jest zwykle zagięty (nie płaski) po wyjściu z bębna... Próbował ktoś takiego patentu? Ma to w ogóle sens?
Jedno zdjęcie 13x18 to w Empiku 0,79 PLN. Po przecięciu na pół mamy dwie karty, czyli 0,40 PLN za kartę.
Jedno zdjęcie 13x18 to w Empiku 0,79 PLN. Po przecięciu na pół mamy dwie karty, czyli 0,40 PLN za kartę.
- yosz
- Has thanked: 203 times
- Been thanked: 496 times
- Kontakt:
Re: Karty do samoróbek, P'n'P, itepe
Drukowałem na papierze fotograficznym na domowej drukarce (więc tez zgięte) - tyle że potem nakleiłem to na tekturę - robiłem tak dodatek do Blue Moon City - wyszło bardzo dobrze moim zdaniem.
Możesz też spróbować w jakiś większych centrach z kserami / drukarkami.
Możesz też spróbować w jakiś większych centrach z kserami / drukarkami.
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
naklejanie bardzo dobrze wychodzi przy wykorzystaniu naklejek zamiast zwyklego papieru + kleju (chyba, ze ktos ma faktastyczne zdolnosci manualne)yosz pisze:Drukowałem na papierze fotograficznym na domowej drukarce (więc tez zgięte)
problem z drukarka atramentowa jest zwiazany z woda... a konkretnie tym, ze nawet taka ilosc wody, jaka potrafimy wypocic trzymajac karty w cieply dzien moze powodowac klejenie sie kart i rozmazywanie. Tego problemu nie mamy przy kolorowym laserze lub u fotografa... ewentualnie po pokryciu kart lakierem (nie wiem jakim)
w praktyce dobrze wychodzi wspieranie sie drozszymi protektorami, zwlaszcza gdy gra wymaga nierozroznialnosci zakrytych kart
... i w zasadzie tyle moich doswiadczen

- assurbanipal
- Has thanked: 1 time
Można też wydrukowaną na zwykłej atramentówce kartę wsadzić do protektora i problem z rozmazywaniem znika. Chociaż z drugiej strony ostatnio drukowałem na atramentówce trochę żetonów na papierze samoprzylepnym i próbowałem rozmazać wydruk poślinionym palcem i nic się nie rozmazało. Podejrzewam, że dużo zależy od jakości papieru.
Nie zauważyłem też, żeby karty o "normalnych" rozmiarach (bodajże 63x88mm) wychodziły z drukarki zwinięte, a drukowałem zarówno na papierze kredowym, samoprzylepnym jak i zwykłym biurowym. Przepraszam, raz się mi tak zdarzyło, ale to przez zbyt dużą ilość tuszu - po prostu drukowałem na zwykłym papierze biurowym, a w opcjach drukowania zaznaczony był papier fotograficzny i się pogięło przy drukowaniu.
Nie zauważyłem też, żeby karty o "normalnych" rozmiarach (bodajże 63x88mm) wychodziły z drukarki zwinięte, a drukowałem zarówno na papierze kredowym, samoprzylepnym jak i zwykłym biurowym. Przepraszam, raz się mi tak zdarzyło, ale to przez zbyt dużą ilość tuszu - po prostu drukowałem na zwykłym papierze biurowym, a w opcjach drukowania zaznaczony był papier fotograficzny i się pogięło przy drukowaniu.
-
- Been thanked: 1 time
Karty zdecydowanie wydrukować na papierze samoprzylepnym, nakleić na brystol lub papier do wizytówek żeby było ładniej i włożyć do protektorów. Nie ma problemów z rozmazywaniem, lepiej się to tasuje i nie zaginają się rogi.
Kiedyś zrobiłem Grody w trochę inny sposób: wydruk na papierze samoprzylepnym, to na papier wizytowy i dla trwałości oklejone przezroczystą folią samoprzylepną i obcięte rogi. Dużo roboty, karty grube i ciężko się tasują. Nie polecam.
A na zawinięte zdjęcia powinny pomóc 3 dni pod stratą książek
.
Kiedyś zrobiłem Grody w trochę inny sposób: wydruk na papierze samoprzylepnym, to na papier wizytowy i dla trwałości oklejone przezroczystą folią samoprzylepną i obcięte rogi. Dużo roboty, karty grube i ciężko się tasują. Nie polecam.
A na zawinięte zdjęcia powinny pomóc 3 dni pod stratą książek

Pozdrawiam
Gdzieś, kiedyś w internecie widziałam program do robienia kształtów w pdf...
Wyglądało to tak, że trzeba było wybrać kształt (trójkąt, koło...) i ilość a program tworzył plik pdf z zadaną ilością zadanych kształtów.
Nie ma ktoś tego w linkach?
Chciałam sobie właśnie zrobić karty, ale nie wiem w jaki sposób przygotować plik, na którym byłoby kilka kart (do wydrukowania na papierze samoprzylepnym)
Wyglądało to tak, że trzeba było wybrać kształt (trójkąt, koło...) i ilość a program tworzył plik pdf z zadaną ilością zadanych kształtów.
Nie ma ktoś tego w linkach?
Chciałam sobie właśnie zrobić karty, ale nie wiem w jaki sposób przygotować plik, na którym byłoby kilka kart (do wydrukowania na papierze samoprzylepnym)
Najprościej - otwórz jakiś edytor (Word, Writer), wstaw tabelę, ustaw szerokość kolumn i wierszy tak, żeby miały pożądany przez ciebie rozmiar kart, powpisuj tekst w komórki (możesz też powkejać obrazki) i już możesz drukowaćsalmunna pisze: Chciałam sobie właśnie zrobić karty, ale nie wiem w jaki sposób przygotować plik, na którym byłoby kilka kart (do wydrukowania na papierze samoprzylepnym)

Jeśli karty masz zamiar robić w jakimś programie graficznym, to powklejaj gotowe obrazki (oczywiście wszystkie w tym samym rozmiarze

Zdecydowanie prościej jest skorzystać z wbudowanych szablonów worda. To jest opcja (dla worda 2003) Narzędzia - Listy i dokumenty wysyłkowe - koperty i etykiety. Tam jest zakładka etykiety na której klikasz opcje a następnie w pojawionym się samo okienku klikasz szczegóły i możesz spokojnie podać rozmiar etykiet jakie masz na stronie. Chyba ze masz całe pudełko to na nim jest zazwyczaj kod, który możesz znaleźć na liście dostępnych szablonów w zakładce etykiety. W nowej wersji worda będzie podobnie, tylko w narzędziach się to jakoś inaczej się nazywa się...
Ja drukuje karty na papierze foto i atramentowej drukarce kolorowej. To co wyjdzie z drukarki jest nie do zdarcia. Mozna nawet wodą ze szklanki polac i nic sie nie stanie. Jakosc rewelacyjna. Karty są sztywne (papier foto jest gruby) i gra się tak jak normalnymi kartami. Nie polecam za to papieru samoprzylepnego. Wystarczy mocniej przejechać palcem i robią się smugi (no chyba ze ktos lasera bedzie uzywał). Zresztą po co bawić się w samoprzylepny i naklejanie jak zwykły papier foto imho lepszy.
Ice
Quis custodiet ipsos custodes?
Posiadane gry: Puerto Rico, Blue Moon city, Taluva, Machina2, 1960:tMotP, Twilight Struggle, Ingenious travel edition
Quis custodiet ipsos custodes?
Posiadane gry: Puerto Rico, Blue Moon city, Taluva, Machina2, 1960:tMotP, Twilight Struggle, Ingenious travel edition
Czy są jakieś programy wspomagające robienie kart? (nie mam na myśli Gimpa
)

- assurbanipal
Jak coś muszę, zrobić to wspomagam się dwoma - Photoshop i Corel. I nic więcej do szczęścia nie trzebaoleńka pisze:Czy są jakieś programy wspomagające robienie kart?

Zagiąłeś mnie!
W całym polskim google jest 1 wynik: z tego forum.
Czym jest nandeck i jak można tym sobie pomóc?
W całym polskim google jest 1 wynik: z tego forum.
Czym jest nandeck i jak można tym sobie pomóc?
Wingmakers
- assurbanipal
A w moim (też polskim) Google po wpisaniu "nandeck" wyskoczyło od cholery wyników
Tutaj masz pierwszą stronę.

Tutaj masz pierwszą stronę.
- stalker
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 13 times
Ja karty do prototypów drukuję w sieci Copy General -- można tam zamowić wydruki (laserowe, kolorowe) na grubym kartonie. Trzeba wysłać do druku PDFa, ale takiego można sobie nawet zrobić w OpenOffice
(oczywiście bardziej zaawansowane programy graficzne jak najbardziej sobie z tym też poradzą). Niestety, firma działa tylko w Warszawie, ale na pewno w innych większych miastach znajdziemy podobne firmy (można też szukać punktów nastawionych na architektów)

Lukasz M. Pogoda | w biblioteczce | zainteresowało mnie
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych. Chcesz pomóc w testowaniu lub masz swój projekt? Monsoon Group pomoże! Informacje na forum tutaj. Zapraszamy!
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych. Chcesz pomóc w testowaniu lub masz swój projekt? Monsoon Group pomoże! Informacje na forum tutaj. Zapraszamy!
- yosz
- Has thanked: 203 times
- Been thanked: 496 times
- Kontakt:
No ten karton nie jest jakiś taki gruby - mniej więcej grubości kartki z bloku technicznego (może trochę cieńsze nawet). Dla kart dwustronnych które muszą być sztywne, wtedy najlepiej wydrukować na dwóch kartonach i skleić (bo jest też możliwość druku dwustronnego)stalker pisze:można tam zamowić wydruki (laserowe, kolorowe) na grubym kartonie
ZnadPlanszy | YouTube
- stalker
Jednak odznacza się większą sztywnością niż blok techniczny
(nie każdy punkt ma ten sam, ja drukuję na Al. Solidarności/Jana Pawła II)

http://www.nand.it/nandeck/
Jak pisze autor:
Dzięki temu programowi zrobiłem sobie np. polskie Jambo i Boomtown.
Jak pisze autor:
To taki fajny darmowy program do tworzenia kart, żetonów itp. W pliku tekstowym opisuje się elementy i miejsce ich wstawienia i na tej podstawie generuje się karty. Wygenerowane karty można zapisać jako pdf no i oczywiście wydrukować. Autor umieścił kilka tutoriali wyjasniających sposób tworzenia kart oraz liczne przykłady. Program jest rozwijany od około roku i teraz aktualna wersja to 1.10b.nanDECK is a software for Windows (any version) written as an aid for game inventors, with the aim of speeding up the process of designing and printing deck of cards (useful during prototyping and playtesting).
Dzięki temu programowi zrobiłem sobie np. polskie Jambo i Boomtown.
Hmmmm 
Przejrzalem strone tego programu i ja to bym powiedzial ze to jest doskonale narzedzie komplikujace prosty proces tworzenia kart!

Ale co kto lubi.

Przejrzalem strone tego programu i ja to bym powiedzial ze to jest doskonale narzedzie komplikujace prosty proces tworzenia kart!

Ale co kto lubi.
- stalker
Myślę, że ona ma sens przy tworzeniu złożonych talii do jakichś gier liczbowych.