Martians: A Story of Civilization (Grzegorz Okliński, Krzysztof Wolicki)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Martians: A Story of Civilization (Grzegorz Okliński, Krzysztof Wolicki)
Zakładamy wątek naszej nowej gry, która wydamy w tym roku. Więcej szczegółów w najbliższym czasie.
BGG
BGG
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1311 times
Re: MARTIANS: A Story of Civilization
he, he - też już się pogubiłem w marsjańskich zapowiedziachTrolliszcze pisze:Mars nowymi zombie? xD
- Marx
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 23 times
Ha ha ha. Wkrótce zombie na Marsie.Trolliszcze pisze:Mars nowymi zombie? xD
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- Rocy7
- Been thanked: 6 times
BGG https://boardgamegeek.com/boardgame/192 ... vilization
1-4 graczy
90-150 minut
Designer
Grzegorz Okliński
Krzysztof Wolicki
Mechanika
Action Point Allowance System
Co-operative Play
Variable Player Powers
Worker Placement
First expedition to Mars which ended up with a heroic fight of astronauts for survival initiated the first mission aiming at colonizing the planet and was financed by four corporations. Human colony on Mars, managed by leaders of the corporations, will have to explore the planet in search of necessary resources, build new constructions and develop technologies adjusted to planet conditions. Such effort is necessary not only to survive, but also to create better living standards for future generations raised by colonists.
1-4 graczy
90-150 minut
Designer
Grzegorz Okliński
Krzysztof Wolicki
Mechanika
Action Point Allowance System
Co-operative Play
Variable Player Powers
Worker Placement
First expedition to Mars which ended up with a heroic fight of astronauts for survival initiated the first mission aiming at colonizing the planet and was financed by four corporations. Human colony on Mars, managed by leaders of the corporations, will have to explore the planet in search of necessary resources, build new constructions and develop technologies adjusted to planet conditions. Such effort is necessary not only to survive, but also to create better living standards for future generations raised by colonists.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2016, 16:51 przez Rocy7, łącznie zmieniany 2 razy.
Swoją drogą ciekawe skąd bierze się trend na Marsa? O ile zombie łatwo można było wychwycić skąd ten trend (akurat nigdy nie lubiłem zombie...), to czy mamy ostatnio jakiś popkulturowy hit zahaczający o Marsa?
- Rocy7
Marsjanin? Relacje z Curiosity? Pomysł z wyprawą na Marsa finalizowaną przez reality show (Mars One - tak wiem ze to najprawdopodobniej przekręt)?Błysk pisze:Swoją drogą ciekawe skąd bierze się trend na Marsa? O ile zombie łatwo można było wychwycić skąd ten trend (akurat nigdy nie lubiłem zombie...), to czy mamy ostatnio jakiś popkulturowy hit zahaczający o Marsa?
Ostatnio zmieniony 16 lut 2016, 16:08 przez Rocy7, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marx
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 23 times
Tylko film przychodzi mi do głowy, ale nie smiem twierdzić, że był rzeczywiście kultowym zjawiskiem mogącym wpłynąć na całą dziedzinę kultury.
- kwiatosz
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 420 times
- Kontakt:
Chyba w BGInsider mówili z pół roku temu, że zaraz się zacznie boom na marsa jeżeli chodzi o tematykę. Nie mylili się
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Czy można liczyć na Wasze kciuki w górę przy zdjęciu? http://boardgamegeek.com/image/2892670/ ... vilization
Oczywiście nie jest to finalna okładka ale promocja z Waszą pomocą na pewno przysłuży się projektowi.
Z góry dziękujemy.
Oczywiście nie jest to finalna okładka ale promocja z Waszą pomocą na pewno przysłuży się projektowi.
Z góry dziękujemy.
- Rocy7
kciuk jest w ramach podziękowań liczę na zdjęcie planszy i instrukcjeRedImp pisze:Z góry dziękujemy.
Z takim stylem graficznym macie mnie... Uwielbiam te "retro" obrazki... Jakby jeszcze siakieś pinupy w tym stylu sie pojawiły (oczywiście marsjańskie) - dla mnie bombaRedImp pisze:Czy można liczyć na Wasze kciuki w górę przy zdjęciu? http://boardgamegeek.com/image/2892670/ ... vilization
Z góry dziękujemy.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
- karawanken
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 100 times
- Bea
kooperacyjna budowa cywilizacji i do tego worker placement? Hmmm...
Czy to czysta kooperacja?
- karawanken
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 100 times
Czekamy na więcej informacji odnośnie mechaniki i oczywiście wiecej zdjęć samej gry.
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 46 times
Bardzo ciekawie wygląda. Wstrzelenie się w temat w Portalem to przypadek?
Opis mechaniki i art. z okładki zachęcający.
Opis mechaniki i art. z okładki zachęcający.
- BartP
- Administrator
- Has thanked: 392 times
- Been thanked: 924 times
U mnie sprawa wygląda tak: jeśli to klasyczna kooperacja nierozwiązująca problemu lidera to pas. Jeśli natomiast ma jakieś novum w tym zakresie, albo jest to tylko częściowa kooperacja, albo tylko jeden z wariantów, to pozostaje na radarze.
Sprzedam nic
- detrytusek
- Has thanked: 466 times
- Been thanked: 1120 times
Dokładnie to samo mi przyszło do głowy. Gdyby to była jakaś nowalijka w coopach to wpada na radar. Okładka wg mnie brzydka ale to jeszcze nie dramat - byle w środku było ciekawiej chociaż błędy w pisowni jakoś mi źle wróżą.Bea pisze:kooperacyjna budowa cywilizacji i do tego worker placement? Hmmm...
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Prime minister, Cooper-island pl
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
Prototyp był niedawno po raz pierwszy pokazywany na naszych spotkaniach w Tychach, jeszcze pod roboczym tytułem SPERO.
Dziwi mnie kategoria co-operative play na BGG, bo ta gra to czysta rywalizacja. Chyba że wprowadzona zostanie jakaś zasada, że po spełnieniu określonego warunku wszyscy przegrywają, czyli taki semi-coop lub będzie jakiś kooperacyjny wariant rozgrywki.
Dodam jeszcze, że grałem i gra jest świetna. Oprócz PLO to zdecydowanie najlepszy tytuł RedImpa. Można rozbudowywać swoją kolonię, wydobywać surowce, realizować kontrakty, spotykamy się z problemem szkolenia i starzenia się robotników, ważne jest też wyżywienie i dobry nastrój w kolonii. Generalnie tytuł jest dosyć złożony, jest zawsze dużo rzeczy do zrobienia, a mało czasu, więc fani krótkiej kołderki będą bardzo zadowoleni.
Dziwi mnie kategoria co-operative play na BGG, bo ta gra to czysta rywalizacja. Chyba że wprowadzona zostanie jakaś zasada, że po spełnieniu określonego warunku wszyscy przegrywają, czyli taki semi-coop lub będzie jakiś kooperacyjny wariant rozgrywki.
Dodam jeszcze, że grałem i gra jest świetna. Oprócz PLO to zdecydowanie najlepszy tytuł RedImpa. Można rozbudowywać swoją kolonię, wydobywać surowce, realizować kontrakty, spotykamy się z problemem szkolenia i starzenia się robotników, ważne jest też wyżywienie i dobry nastrój w kolonii. Generalnie tytuł jest dosyć złożony, jest zawsze dużo rzeczy do zrobienia, a mało czasu, więc fani krótkiej kołderki będą bardzo zadowoleni.
Od testów, w jakich brałeś udział zmieniliśmy trochę podejście, co do zabudowy kolonii - teraz są to wspólne budynki a tylko cześć jest indywidualna(np. kwatery dla zwerbowanych przez korporację kolonistów). Oczywiście staramy się cały czas zachować "krótką kołderkę" i zalety, o których wspomniałeś. Na pewno wpadniemy do Was ze zmienionym prototypem na testy.Epyon pisze: Dziwi mnie kategoria co-operative play na BGG, bo ta gra to czysta rywalizacja. Chyba że wprowadzona zostanie jakaś zasada, że po spełnieniu określonego warunku wszyscy przegrywają, czyli taki semi-coop lub będzie jakiś kooperacyjny wariant rozgrywki.
Gracze mają mieć poczucie budowy wspólnej koloni, ale nie mogą też zapomnieć, że reprezentują swoją korporację i musza podczas tej kolonizacji ugrać jak najwięcej dla siebie.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2016, 09:13 przez RedImp, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bea
Czyli rozumiem, że nie jest tak, że wygrywają albo gracze, albo gra?RedImp pisze:
Gracze mają mieć poczucie budowy wspólnej koloni ale nie mogą też zapomnieć, że reprezentują swoją korporację i musza podczas tej kolonizacji ugrać jak najwięcej dla siebie.
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 94 times
- Kontakt:
- detrytusek
- Has thanked: 466 times
- Been thanked: 1120 times
Czyli semi-coop? Opis fajny. Czekamy na więcej detali!RedImp pisze:
Od testów, w jakich brałeś udział zmieniliśmy trochę podejście, co do zabudowy kolonii - teraz są to wspólne budynki a tylko cześć jest indywidualna(np. kwatery dla zwerbowanych przez korporację kolonistów). Oczywiście staramy się cały czas zachować "krótką kołderkę" i zalety, o których wspomniałeś. Na pewno wpadniemy do Was ze zmienionym prototypem na testy.
Gracze mają mieć poczucie budowy wspólnej koloni, ale nie mogą też zapomnieć, że reprezentują swoją korporację i musza podczas tej kolonizacji ugrać jak najwięcej dla siebie.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy