Posiadłość Szaleństwa / Mansions of Madness 2 ed (Nikki Valens)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Mansions of Madness Second Edition
Witam serdecznie. Właśnie zakupiłem Ulice Arkham i mając pierwszy dodatek i rzeczy z pierwszej edycji zastanawiam się - jak to spakować i ogarnąć sensownie? Jest jakieś dobre storage solution?
Swoją drogą jeszcze - zmienialiście podstawki na przezroczyste? Jest sens?
I will learn to breathe water.
- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
Sam się na tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że figurki po prostu będą stały gdzieś na półce/w gablotce. Można wtedy będzie je wykorzystywać także do innych gier Arkham Files (a przynajmniej badaczy). Miałem koncepcję robienia insertu dla kilku pudełek, mierzyłem, liczyłem, ale koniec końców stwierdziłem, że to za dużo niewiadomych w kwestii kolejnych rozszerzeń i generalnie zabawy. Jeśli masz zamiar grać głównie w domu, to chyba jest to najsensowniejsze wyjście. Kafle najlepiej składać alfabetycznie w pudle i tutaj można byłoby wymyślić jakieś wygodne rozwiązanie. Jeśli chodzi o podstawki, to imo tylko przezroczyste, szczególnie, jak malujesz. Dodatkowo polecam nawiercenie ich, żeby użyć oryginalnych "pinów" z figurek. Wiertareczka na baterię zrobi to w mig, a później o niebo lepiej się klei (wystarczy ociupinkę kleju dodać i wszystko jest bardzo stabilne).Robuzz pisze: ↑04 paź 2018, 20:52 Witam serdecznie. Właśnie zakupiłem Ulice Arkham i mając pierwszy dodatek i rzeczy z pierwszej edycji zastanawiam się - jak to spakować i ogarnąć sensownie? Jest jakieś dobre storage solution?
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
- Bary
- Kontakt:
Da, tylko trzeba się zdecydować na którąś ze stron. A tak poważnie, to masz rację, zasugerowałem się gdzieś opisem na bgg i zapomniałem o ich dwustronności. W takim razie pozostaje podzielenie ich na zbiory związane z konkretnym dodatkiem, w którym się ukazały.
Mój blog na ZnadPlanszy
Ktoś poleci sklep gdzie mogę kupić przeźroczyste podstawki? Jak radzicie sobie z przeźroczystymi podstawkami dla potworów i ich żetonami "wciskanymi"?
-
- Has thanked: 102 times
- Been thanked: 98 times
Ja kupiłem geekmoda u nich w sklepie. Żetony ze statystykami trzymam oddzielnie z boku, po jednej sztuce. Żetony do rozróżnienia potworów kładę na podstawki. System działa. Jedyne czego mi brak to podstawki pod latające stwory, które u mnie niestety pełzają.
- Bary
- Kontakt:
Bardzo zła wiadomość od Galakty dla osób czekających na zestawy figurkowo-kafelkowe:
Niestety, mamy także dla Was złą informację. Niedawno otrzymaliśmy zaskakującą wiadomość, że produkcja zamówionych zestawów nie tylko się nie odbędzie, ale prawdopodobnie tytuły te nie będą już nigdy dodrukowywane. Dlatego ze smutkiem musimy wycofać nasze ogłoszenie o pojawieniu się ich w polskiej wersji językowej Ta informacja pojawiła się niedawno dlatego jeszcze oficjalnie nie zdążyliśmy poinformować na naszej stronie.
Mój blog na ZnadPlanszy
- Bary
- Kontakt:
Dokładnie o nie chodzi. :/
Mój blog na ZnadPlanszy
- Helga
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 14 times
Rzeczywiście, zła wiadomość. Pytanie więc do posiadaczy tych 2 dodatków? Jak już się doda ich posiadanie w aplikacji, to podczas rozgrywki pojawiają się te elementy dość często? Wtedy jak się gra po polsku, to po prostu aplikacja podaje ich angielskie nazwy (kafle, potwory) czy jak to zostało rozwiązane?
Trochę by było szkoda wydać 400 zł na angielskie, jeśli prawie nigdy nie wyskoczą te elementy w rozgrywce. Dlatego będę wdzięczna za jakieś info w tej sprawie.
Trochę by było szkoda wydać 400 zł na angielskie, jeśli prawie nigdy nie wyskoczą te elementy w rozgrywce. Dlatego będę wdzięczna za jakieś info w tej sprawie.
- awawa
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 38 times
Już tego nie pamiętam czym dokładnie się to różni, ale nie lepiej i taniej kupić Posiadłości 1ed z dodatkami? I można wybrać wersję PL (ale to mało istotne). Chyba, że używki też już wymiotło lub osiągnęły ceny kolekcjonerskie?
Granie na Bemowie
W tych dodatkach są tylko figurki i kafle.
Ja mam wersję angielską wszystkiego a gram po polsku. Nie przeszkadza to w ogóle.
Jedyne jaką trudność masz to że wyskakuje Ci nazwa kafelka po polsku, a musisz znaleźć go po angielsku to nie przeszkadza, gdyż masz rysunek kafelka i wiesz z jakiego zestawu pochodzi. Dla mnie lepiej by było gdyby te kafelki miały nr, a nie nazwy.
Ja mam wersję angielską wszystkiego a gram po polsku. Nie przeszkadza to w ogóle.
Jedyne jaką trudność masz to że wyskakuje Ci nazwa kafelka po polsku, a musisz znaleźć go po angielsku to nie przeszkadza, gdyż masz rysunek kafelka i wiesz z jakiego zestawu pochodzi. Dla mnie lepiej by było gdyby te kafelki miały nr, a nie nazwy.
-
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 45 times
To zależy od scenariusza - w niektórych rotacja jest mała, w innych większa, ale zdarzało mi się już ich użyć poza domyślnymi scenariuszami tych dodatków. Niemniej na pewno nie będzie to często.Helga pisze: ↑05 lis 2018, 13:01 Pytanie więc do posiadaczy tych 2 dodatków? Jak już się doda ich posiadanie w aplikacji, to podczas rozgrywki pojawiają się te elementy dość często? Wtedy jak się gra po polsku, to po prostu aplikacja podaje ich angielskie nazwy (kafle, potwory) czy jak to zostało rozwiązane?
Nazwy kafelków są w aplikacji po polsku, ale to nie stanowi dużego problemu - raz, że tłumaczenie jest dosyć intuicyjne, dwa, że widać ich wygląd na mapie.
Wg. moich obserwacji kafle z dodatków w innych scenariuszach pojawiają się dość rzadko.
Bardziej istotne jest to że wprowadzają dodatkową dużą pulę bohaterów, kilka nowych potworów i scenariusze.
Bardziej istotne jest to że wprowadzają dodatkową dużą pulę bohaterów, kilka nowych potworów i scenariusze.
Dla zainteresowanych dodatek "Za progiem" jest już w sklepach.
- vikingowa
- Has thanked: 452 times
- Been thanked: 317 times
Oczywiście, że szkoda wydać 400zł na pare kafelków i postaci... bez przesady... za to można mieć 4 inne gry lub 3 DUŻE dodatki. Do nowych scenariuszy można bez problemu użyć podobnych kafelków.Helga pisze: ↑05 lis 2018, 13:01 Rzeczywiście, zła wiadomość. Pytanie więc do posiadaczy tych 2 dodatków? Jak już się doda ich posiadanie w aplikacji, to podczas rozgrywki pojawiają się te elementy dość często? Wtedy jak się gra po polsku, to po prostu aplikacja podaje ich angielskie nazwy (kafle, potwory) czy jak to zostało rozwiązane?
- Quba40
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 158 times
Jeszcze zdążyłem wykupić ostatnie egzemplarze z Gamelord i Planszomania
Bardzo się wahałem wcześniej przed tym zakupem, jednak Posiadłość dość często trafia u mnie na stół, więc przebolałem te 2 scenariusze za 400 zł, mam nadzieję, że kolekcja nowych badaczy i potworów oraz kilka układów map zrekompensują mi ten wydatek
P.S. udało mi się zmieścić wszystko w pudle od podstawki a mam oba dodatki: Za progiem i Ulice Arkham - co uważam za niezłe osiągnięcie
Grupa Facebookowa Horror w Arkham Gra Karciana
Grupa Facebookowa Ameritrashowcy - fani gier z klimatem
Grupa Facebookowa Ameritrashowcy - fani gier z klimatem
-
- Has thanked: 16 times
Sorry, jeśli się pojawiało to pytanie, ale nauczony poprzednimi tłumaczeniami Galaktami i ich jakością (lub jej brakiem) spytam przed zakupem - wersja polska czy angielska? Chodzi mi o apkę, przystępność tekstu, dostępność dodatków itd.
- awawa
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 38 times
Bierz PL chyba, że cenowo wersja EN wychodzi znacznie korzystniej. Czasami coś było jeszcze niedotłumaczone w apc'e świeżo po wyjściu nowych dodatków ale jak ostatnio grałem to chyba już poprawili, epickich wpadek (poza rozlatującymi się figurkami w każdej edycji i wersji językowej) raczej brak.
Jest tego trochę więcej niż dwa scenariusze, nowsze dodatki wykorzystują również niektóre kafle z 1ed edycji. Nie wiem czy bardzo zmienia to fabułę ale miło znowu było odwiedzić kostnicę...tzn laboratorium z jedynki ;)
Granie na Bemowie
Bierz wersję PL. Ostatnio ze znajomymi p oraz pierwszy odpaliliśmy PS. Jakość tłumaczenia zarówno na kartach jak i apce jest bardzo ok. W apce wyłapaliśmy dla pierwszego scenariusza 2-3 błędy stylistyczne i jeden ortograficzny
Wspieraj wersję polską
Jeśli chcesz iść w dodatki to tylko angielska - wtedy masz opcję rozszerzenia gry o każdy dodatek, który zostanie w przyszłości wydany. Pewności, że każdy z dodatków doczeka się polskiego wydania niestety nie masz (pierwsze lepsze przykłady z brzegu [gry od Galakty] - Imperium Atakuje, Gra o Tron karcianka).
- Bary
- Kontakt:
Galakta bardzo solidnie wspiera gry w klimacie Cthulhu. Jeśli miałbym zaryzykować stwierdzenie, jaki cykl gier daje największe bezpieczeństwo, jeśli chodzi o wsparcie rozszerzeń, to właśnie Arkham Files.petlik pisze: ↑15 lis 2018, 00:31Jeśli chcesz iść w dodatki to tylko angielska - wtedy masz opcję rozszerzenia gry o każdy dodatek, który zostanie w przyszłości wydany. Pewności, że każdy z dodatków doczeka się polskiego wydania niestety nie masz (pierwsze lepsze przykłady z brzegu [gry od Galakty] - Imperium Atakuje, Gra o Tron karcianka).
Mój blog na ZnadPlanszy