Może te karty są produkowane razem z całym Nemesisem z KS Lockdownu? A że tam są opóźnienia, do te poprawki też złapały
Nemesis (Adam Kwapiński)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 30 times
Re: Nemesis (Adam Kwapiński)
- antymon
- Been thanked: 8 times
W Nemesisa gram ostatnio sporo - co najciekawsze najczęściej w opcji 2 osobowej. Zagraliśmy ze 2-3 partie w składzie 3 osobowym. W większym jak na razie nie było okazji.
Co do wrażeń - zarówno dla mnie jak i mojego współgracza wariant dwu osobowy jest jak najbardziej ok. Zazwyczaj rozgrywka wygląda tak, że zaczynamy grać co-op (z grą nad planszą, ustalaniem planu działania), natomiast jak to bywa i w życiu- wszystko zależy od wylosowanych celów i odpowiedniego momentu. Dzięki temu niby współpracujemy, ale nie ma co się oszukiwać, że nie ma intryg i noży w plecach. Sama boleśnie przekonałam się, że w pewnej fazie gry nie warto trzymać się gracza-kapitana, bo świetnie robi z Ciebie mięso armatnie (;
Baliśmy się, że będzie mało dynamicznie i nudno... natomiast w wariancie dla dwóch osób mniej jest po prostu skradania (koszt: 2), a więcej zwykłego chodzenia.
Oczywiście muszę zaznaczyć, że jestem olbrzymią fanką uniwersum Obcego, tak więc klimat oferowany przez grę jest jak najbardziej dla mnie.
Osobiście mniej przepadam za grami kooperacyjnymi (interakcja, a szczególnie negatywna to to co uwielbiam w grach)- a tu mam bardzo dobre wyważenie jednego i drugiego... oraz niepewności czy drugiemu graczowi bardziej na rękę będziesz żywy, czy... nie.
Pomimo tego, że gra wydaje się skomplikowana (chociażby przez filmiki z tłumaczeniem zasad i pierwszą rozgrywką), okazuje się, że dość łatwo wprowadzić nowe osoby (jeżeli w zespole jest ktoś kto ogarnia zasady) i my zaczęliśmy grać z osobą mało planszówkową po 5 minutach wprowadzenia.
Gra nam się na tyle przyjemnie i dynamicznie, że w zeszłym tygodniu wjechał dodatek Karnomorfy.
Bardzo byłam ciekawa mechaniki kart skażeń - i powiem wam, są emocje!
Co do wykonania - ja mam wersję z dodruku z kodem 2020. Wszystkie błędy (prócz pomyłek językowych zlokalizowałam w moim egzemplarzu). Pleśni czy osadu z farby nie było. Brakuje mi karty pomocy z zasadami działania w fazie kolonii intruzów (oczywiście do spamiętania po kilku grach)- przygarnęłabym zamiast kart promo. Troche irytujące jest miejsce na karty - dla tych w dużym formacie wszystko ok, w małym na wcisk- jeżeli zdecyduję się zakoszulkować będzie bardzo ciasno.
Wypraska w dodatku faktycznie strasznie dziwna - taka na wcisk, przypuszczam, że może być z nią problem w przypadku gdy zmotywuję się do pomalowania figurek.
Z rzeczy które są dla mnie dość smutne - szczególnie gdy patrzę na dodatki, to że wydawca nie pokusił się na figurkę pierwszego gracza.
Statystyki z gier: 1 statek uległ samodestrukcji (awarie), 1 x udane zabicie królowej; 1 x rozgrywka w której ruchy filmowo prowadziły królową do gniazda, by tam larwa rozszarpała gracza; 1 x gra pod tytułem 'statek w płomieniach' przez jedno nie zduszone ognisko i niefartowny zbieg okoliczności; 1 x osadzenie żołnierza przez wszystkie możliwe formy intruzów (miał w sobie larwę).
Co do wrażeń - zarówno dla mnie jak i mojego współgracza wariant dwu osobowy jest jak najbardziej ok. Zazwyczaj rozgrywka wygląda tak, że zaczynamy grać co-op (z grą nad planszą, ustalaniem planu działania), natomiast jak to bywa i w życiu- wszystko zależy od wylosowanych celów i odpowiedniego momentu. Dzięki temu niby współpracujemy, ale nie ma co się oszukiwać, że nie ma intryg i noży w plecach. Sama boleśnie przekonałam się, że w pewnej fazie gry nie warto trzymać się gracza-kapitana, bo świetnie robi z Ciebie mięso armatnie (;
Baliśmy się, że będzie mało dynamicznie i nudno... natomiast w wariancie dla dwóch osób mniej jest po prostu skradania (koszt: 2), a więcej zwykłego chodzenia.
Oczywiście muszę zaznaczyć, że jestem olbrzymią fanką uniwersum Obcego, tak więc klimat oferowany przez grę jest jak najbardziej dla mnie.
Osobiście mniej przepadam za grami kooperacyjnymi (interakcja, a szczególnie negatywna to to co uwielbiam w grach)- a tu mam bardzo dobre wyważenie jednego i drugiego... oraz niepewności czy drugiemu graczowi bardziej na rękę będziesz żywy, czy... nie.
Pomimo tego, że gra wydaje się skomplikowana (chociażby przez filmiki z tłumaczeniem zasad i pierwszą rozgrywką), okazuje się, że dość łatwo wprowadzić nowe osoby (jeżeli w zespole jest ktoś kto ogarnia zasady) i my zaczęliśmy grać z osobą mało planszówkową po 5 minutach wprowadzenia.
Gra nam się na tyle przyjemnie i dynamicznie, że w zeszłym tygodniu wjechał dodatek Karnomorfy.
Bardzo byłam ciekawa mechaniki kart skażeń - i powiem wam, są emocje!
Co do wykonania - ja mam wersję z dodruku z kodem 2020. Wszystkie błędy (prócz pomyłek językowych zlokalizowałam w moim egzemplarzu). Pleśni czy osadu z farby nie było. Brakuje mi karty pomocy z zasadami działania w fazie kolonii intruzów (oczywiście do spamiętania po kilku grach)- przygarnęłabym zamiast kart promo. Troche irytujące jest miejsce na karty - dla tych w dużym formacie wszystko ok, w małym na wcisk- jeżeli zdecyduję się zakoszulkować będzie bardzo ciasno.
Wypraska w dodatku faktycznie strasznie dziwna - taka na wcisk, przypuszczam, że może być z nią problem w przypadku gdy zmotywuję się do pomalowania figurek.
Z rzeczy które są dla mnie dość smutne - szczególnie gdy patrzę na dodatki, to że wydawca nie pokusił się na figurkę pierwszego gracza.
Statystyki z gier: 1 statek uległ samodestrukcji (awarie), 1 x udane zabicie królowej; 1 x rozgrywka w której ruchy filmowo prowadziły królową do gniazda, by tam larwa rozszarpała gracza; 1 x gra pod tytułem 'statek w płomieniach' przez jedno nie zduszone ognisko i niefartowny zbieg okoliczności; 1 x osadzenie żołnierza przez wszystkie możliwe formy intruzów (miał w sobie larwę).
-
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 93 times
Karty do Nemesis
Cześć i czołem
Dwa szybkie pytania:
Czy można kupić same karty do Nemesis, np. pakiet z jedną postacią, pakiet z przedmiotami itp.
Jak pewnie nietrudno się domyślić, karty zostały zniszczone "in this case by an 'orrible c**t...me"
Na swoją obronę dodam tylko, że pod światłym przywództwem kapitana, który się zalał
wyczyściliśmy statek z obcych.
Żeby nie dostać bana za pierwszy post, przejdę do tematu bardziej pasującego do działu:
Czy ktoś może natknął się na takowe karty z których mógłbym wydrukować to czego mi brakuje?
Czy za kartami skażenia kryje się jakaś magia której zwykły druk nie ogarnie?
Widziałem PnP...no ale to nie to.
Z góry dzięki za odpowiedzi i rady
Dwa szybkie pytania:
Czy można kupić same karty do Nemesis, np. pakiet z jedną postacią, pakiet z przedmiotami itp.
Jak pewnie nietrudno się domyślić, karty zostały zniszczone "in this case by an 'orrible c**t...me"
Na swoją obronę dodam tylko, że pod światłym przywództwem kapitana, który się zalał
Żeby nie dostać bana za pierwszy post, przejdę do tematu bardziej pasującego do działu:
Czy ktoś może natknął się na takowe karty z których mógłbym wydrukować to czego mi brakuje?
- addekk
- Has thanked: 44 times
- Been thanked: 103 times
Re: Karty do Nemesis
Spróbuj napisać do wydawnictwa z opisaniem problemu. Może za koszt wysylki doślą karty. Wiem że czasem kilka kart wysła nie wiem jak w przypadku pół grywiraz pisze: ↑29 sty 2021, 17:53 Cześć i czołem
Dwa szybkie pytania:
Weźże chodźże grać BGG
- ThunderFantastic
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 16 times
Re: Karty do Nemesis
Spokojnie możesz pisać tiketa na Gamefoundwiraz pisze: ↑29 sty 2021, 17:53 Cześć i czołem
Dwa szybkie pytania:
Spoiler:
Ja kilka miesięcy temu zalałem swojego Nemesisa. Odpisali aby napisać co zostało zniszczone a wyślą nowe. Tyle tego wyszło, że wysłali mi chyba wszystkie pełne talie oraz wybrane kafelki pomieszczeń. I to za friko.
Pozdrawiam.
dostałem tydzień temu, ale z tego co wiem wysyłanie ma jeszcze potrwać z tydzień lub dwa licząc od dziś, liczy się kolejność wysłanych reklamacji
Też się właśnie zastanawiam, czy idzie kupić już kompletną i bez błędów podstawkę w PL ? ( teraz jakoś niedługo ma być chyba pierwsza fala z poprawionymi figurkami więc może i karty będą ok ). Ktoś coś wie na ten temat ?
Witam , czy ktoś się orientuje jaki jest spis kart dla kapitana ,bo nie wiem dlaczego ale mam 12 kart, tak samo mam po 11 kart u pilota i zolnieża , które dokładnie karty są nadwyżkowe , byłbym wdzięczny za jakieś fotki!
Prawdopodobnie dostałeś grę z poprawionymi kartami. Mam nadzieję, że poniższy link pomoże
https://files.rebel.pl/files/instrukcje ... emesis.pdf
Dzięki za link! Ale to dziwne, bo dodatkowych kart przedmiotów tych co mają być poprawione to nie mam?ahroun21 pisze: ↑07 mar 2021, 11:22 Prawdopodobnie dostałeś grę z poprawionymi kartami. Mam nadzieję, że poniższy link pomoże
Edit: aaaa , bo tycfh kart z drobnymi błedami nie dawali, wszystko jasne, dzięki!!!!
Czy da się jeszcze gdzieś dostać "Nieznane historie #2" ? Ewentualnie cokolwiek w pdfie czy coś albo do producenta może pisać?
Ewentualnie late pledge na kickstarterze nie da się już zrobić?
Ewentualnie late pledge na kickstarterze nie da się już zrobić?
- Hardkor
- Has thanked: 1451 times
- Been thanked: 975 times
- Kontakt:
Otworza niedługo ponownie pledge manager dla starych osób. Spróbuj podpiąć się pod którąś zbiórkę jak otworza. Więcej info w najnowszym update Nemesis Lockdown.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Ja pledgowałem kiedyś nemesisa, można wiedzieć gdzie jest takie info , że otworzą ?
- Hardkor
- Has thanked: 1451 times
- Been thanked: 975 times
- Kontakt:
Przeczytaj jeszcze raz co napisałemHh453 pisze: ↑07 mar 2021, 21:28Ja pledgowałem kiedyś nemesisa, można wiedzieć gdzie jest takie info , że otworzą ?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- MataDor
- Has thanked: 350 times
- Been thanked: 106 times
Czy ktoś zna odpowiedź na powyższe pytania?
Chciał bym kupić podstawkę PL która jest w sklepach jeszcze dostępna ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy jest to wersja już bez żadnych błędów
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
kolekcja gier
- DarkSide
- Has thanked: 596 times
- Been thanked: 247 times
Zapowiedziana jest przedsprzedaż zestawu kart "Korytarze Techniczne". Jako że ostatnio inne gry zaprzątały mi głowę, to nie wiem czy to zupełnie coś nowego czego nie było wcześniej w ramach KS, czy może mam już to gdzieś w odmętach pudełka?
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%
Sprzedam gry
-
- Has thanked: 1655 times
- Been thanked: 991 times
To była wcześniej angielska promka na BGG i chyba w kampanii Dice Tower. Polska wersja wychodzi dopiero teraz.
-
- Been thanked: 30 times
Tak jak pisał kolega wyżej to promka z KS któregoś kanału planszówkowego. Polska wersja była dostępna do kupienia w ramach PM Nemesis Lockdown (i zapewne dotrze do wspierających dokładnie w tym samym czasie co przedsprzedaż ogłoszona przez Rebela)
- DarkSide
- Has thanked: 596 times
- Been thanked: 247 times
Aaaa.... czyli to są te Dice Tower Promo Cards To już mam je w pakiecie add-onowym zamówione i opłacone przy Lockdownie. Dzięki za szybką odpowiedź.feniks_ciapek pisze: ↑09 mar 2021, 07:30 To była wcześniej angielska promka na BGG i chyba w kampanii Dice Tower. Polska wersja wychodzi dopiero teraz.
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Sprzedam gry