Circadians: First Light (S J Macdonald)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Circadians: First Light (S J Macdonald)
BGG: https://boardgamegeek.com/boardgame/264 ... irst-light
Zasady po polsku i trochę rozgrywki: https://www.youtube.com/watch?v=3GaPB3wKwUo
The aim of Circadians: First Light is to lead a team of researchers on the planet of Ryh. Players need to manage their crew (dice) to visit various parts of the planet for trade, farming, construction and research. Players score points for negotiating with the locals, harvesting resources for the depository, upgrading their research base, exploring the planet, and collecting gems. The game is played over eight rounds. At the end of the final round, the player with the most points wins.
W tym roku ma być wydana przez Portal.
-
- Has thanked: 572 times
- Been thanked: 1349 times
Re: Circadians: First Light (S J Macdonald)
Zagrałem raz dwa lata temu i jakoś mnie nie po prostu nie zachwyciła. Jak dla mnie kolejny średniak jakich wiele na rynku, więc dalsze granie odpuściłem.
Pierwsze co się rzuca w oczy, to oprawa graficzna. Pewnie części graczy się spodoba, ale mi po prostu nie bardzo podchodzi ta komiksowa grafika scifi z pastelowymi kolorami. Chyba samo to mocno odjęło mi od pierwszych wrażeń. Sama gra jest dość przyjemna, manipulujemy koścmi-workerami i wysyłamy ich na relatywnie proste akcje typu pozyskaj zasoby, kup przedmiot, spełnij cel. Ogólnie nic odkrywczego mechanicznie, ale wszystko spina się w całość i po prostu dobrze działa.
Nie wiem do końca dla kogo jest ta gra. Waga 3,5 na BGG wydaje mi się zdecydowanie za wysoka, chociaż głosów jest dużo. Dla doświadczonych graczy jest tam dość dużo do pokombinowania, ale jednak wydaje się, że to wszystko już było i tylko znowu przesuwamy zasoby między sobą i bankiem cośtam kupując. Fani lżejszych gier chyba mogę dostać trochę paraliżu przy opcjach na kostkach, więc też obawiałbym się o odbiór. No ale rynek często pokazał, że się mylę, może Circadians znajdzie swoich miłośników
Pierwsze co się rzuca w oczy, to oprawa graficzna. Pewnie części graczy się spodoba, ale mi po prostu nie bardzo podchodzi ta komiksowa grafika scifi z pastelowymi kolorami. Chyba samo to mocno odjęło mi od pierwszych wrażeń. Sama gra jest dość przyjemna, manipulujemy koścmi-workerami i wysyłamy ich na relatywnie proste akcje typu pozyskaj zasoby, kup przedmiot, spełnij cel. Ogólnie nic odkrywczego mechanicznie, ale wszystko spina się w całość i po prostu dobrze działa.
Nie wiem do końca dla kogo jest ta gra. Waga 3,5 na BGG wydaje mi się zdecydowanie za wysoka, chociaż głosów jest dużo. Dla doświadczonych graczy jest tam dość dużo do pokombinowania, ale jednak wydaje się, że to wszystko już było i tylko znowu przesuwamy zasoby między sobą i bankiem cośtam kupując. Fani lżejszych gier chyba mogę dostać trochę paraliżu przy opcjach na kostkach, więc też obawiałbym się o odbiór. No ale rynek często pokazał, że się mylę, może Circadians znajdzie swoich miłośników
Buuuuu. Jak tylko zobaczyłem, że skomentowałeś to wiedziałem, że nie niesiesz dobrych wieści. Szkoda, bo to jedyna gra obok Ark Nova na którą liczyłem od portalu w tym roku Może z rozszerzeniem coś się poprawi.Fojtu pisze: ↑22 sty 2022, 12:42 Zagrałem raz dwa lata temu i jakoś mnie nie po prostu nie zachwyciła. Jak dla mnie kolejny średniak jakich wiele na rynku, więc dalsze granie odpuściłem.
-
To tylko pierwsze wrażenia. Ze względu na oprawę graficzną nie miałem specjalnie ochoty się zgłębiać. Ale jedna z osób przy stole widziałem że pograła więcej i sprzedała
-
Stawiałbym jednak na trochę wyższą cenę. Gry podrożały, a i pewnie nakład będzie mniejszy jako że nie jest to znana seria.
Ale liczę, że nadal nie będzie to poziom np Tyranów.
Przeczytałem recenzje i widziałem trochę gameplaya i wygląda to naprawdę obiecująco. Prawdopodobnie kupię i przetestujemy w grupie, bo niestety ten rok pod względem premier jest dość biedny.
-
- Has thanked: 125 times
- Been thanked: 254 times
Gre mam w wersji angielskiej od ponad roku - jest to naprawde swietna gra w segmencie srednio-ciezkich gier z kostkami - w mojej kolekcji ma pewne miejsce na dlugie lata i raz na jakis czas laduje na stole. Nie wiem jakie bedzie polskie wydanie, ale to co ja mam jest swietnie wydane.
-
Ja jestem ciekawy opinii ludzi na temat grafiki w tej grze. Podoba Ci się ten styl w grze scifi?dwaduzepe pisze: ↑22 sty 2022, 16:10 Gre mam w wersji angielskiej od ponad roku - jest to naprawde swietna gra w segmencie srednio-ciezkich gier z kostkami - w mojej kolekcji ma pewne miejsce na dlugie lata i raz na jakis czas laduje na stole. Nie wiem jakie bedzie polskie wydanie, ale to co ja mam jest swietnie wydane.
-
Ja ją kupowalem w ciemno wlasnie ze wzgledu na jej styl graficzny:) Potem okazalo sie do tego, ze to super gra.Fojtu pisze: ↑22 sty 2022, 16:11Ja jestem ciekawy opinii ludzi na temat grafiki w tej grze. Podoba Ci się ten styl w grze scifi?dwaduzepe pisze: ↑22 sty 2022, 16:10 Gre mam w wersji angielskiej od ponad roku - jest to naprawde swietna gra w segmencie srednio-ciezkich gier z kostkami - w mojej kolekcji ma pewne miejsce na dlugie lata i raz na jakis czas laduje na stole. Nie wiem jakie bedzie polskie wydanie, ale to co ja mam jest swietnie wydane.
-
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 101 times
To jest ten sam artysta co w Najeźdźcach ze Scytii czy Murze Hadriana. Ja bardzo lubię jego styl bez względu na setting, dlatego dla mnie Circadians graficznie na plus.Fojtu pisze: ↑22 sty 2022, 16:11Ja jestem ciekawy opinii ludzi na temat grafiki w tej grze. Podoba Ci się ten styl w grze scifi?dwaduzepe pisze: ↑22 sty 2022, 16:10 Gre mam w wersji angielskiej od ponad roku - jest to naprawde swietna gra w segmencie srednio-ciezkich gier z kostkami - w mojej kolekcji ma pewne miejsce na dlugie lata i raz na jakis czas laduje na stole. Nie wiem jakie bedzie polskie wydanie, ale to co ja mam jest swietnie wydane.
-
- Has thanked: 101 times
- Been thanked: 348 times
Mi się podoba styl, ale nie lubię scifiFojtu pisze: ↑22 sty 2022, 16:11Ja jestem ciekawy opinii ludzi na temat grafiki w tej grze. Podoba Ci się ten styl w grze scifi?dwaduzepe pisze: ↑22 sty 2022, 16:10 Gre mam w wersji angielskiej od ponad roku - jest to naprawde swietna gra w segmencie srednio-ciezkich gier z kostkami - w mojej kolekcji ma pewne miejsce na dlugie lata i raz na jakis czas laduje na stole. Nie wiem jakie bedzie polskie wydanie, ale to co ja mam jest swietnie wydane.
Pierwsza gra, którą zacząłem rozkminiać, po zobaczeniu obrazka z zapowiedziami Portalu. Moją uwagę przyciągnęła właśnie grafika, i to w tym pozytywnym sensie
-
Mi się ogólnie ten styl graficzny podoba, ale po prostu nie pasuje mi do scifi. Ale jak widać w temacie większości osób podchodzi, więc się nie znampvdel pisze: ↑22 sty 2022, 16:20To jest ten sam artysta co w Najeźdźcach ze Scytii czy Murze Hadriana. Ja bardzo lubię jego styl bez względu na setting, dlatego dla mnie Circadians graficznie na plus.Fojtu pisze: ↑22 sty 2022, 16:11Ja jestem ciekawy opinii ludzi na temat grafiki w tej grze. Podoba Ci się ten styl w grze scifi?dwaduzepe pisze: ↑22 sty 2022, 16:10 Gre mam w wersji angielskiej od ponad roku - jest to naprawde swietna gra w segmencie srednio-ciezkich gier z kostkami - w mojej kolekcji ma pewne miejsce na dlugie lata i raz na jakis czas laduje na stole. Nie wiem jakie bedzie polskie wydanie, ale to co ja mam jest swietnie wydane.
- detrytusek
- Has thanked: 466 times
- Been thanked: 1120 times
To żeby trochę wyrównać opinie to napiszę, że dla mnie jest brzydka. Dodatkowo zgadzam się, że do sci fi jakoś nie pasuje ten styl.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Prime minister, Cooper-island pl
Wątek sprzedażowy
Do sprzedania: Prime minister, Cooper-island pl
Wątek sprzedażowy
- Bruno
- Has thanked: 1531 times
- Been thanked: 1183 times
Niech żyje Heraklit z Efezu!
Ilustracje są całkiem fajne, a taki styl graficzny dużo bardziej pasuje do SF (kto pamięta animowaną Załogę "Dżi" ) niż do starożytnych Scytów i Piktów.
Kurczę, prezentacja na Portalconie była tak lakoniczna, że zrozumiałem z niej tylko, że to ma być area control, a tymczasem kroi się ciekawe euro!
Tylko kości zapalają u mnie lampkę ostrzegawczą (żadnych zamków, żadnych piramid! ), choć z drugiej strony -W imieniu Ziemi Pod wrogim niebem z kośćmi nawet daje radę
Ilustracje są całkiem fajne, a taki styl graficzny dużo bardziej pasuje do SF (kto pamięta animowaną Załogę "Dżi" ) niż do starożytnych Scytów i Piktów.
Kurczę, prezentacja na Portalconie była tak lakoniczna, że zrozumiałem z niej tylko, że to ma być area control, a tymczasem kroi się ciekawe euro!
Tylko kości zapalają u mnie lampkę ostrzegawczą (żadnych zamków, żadnych piramid! ), choć z drugiej strony -
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię kryształy many ze starej edycji Mage Knighta!
-
area control to ten drugi Circadians, ten to jest euro bez zadnego area controlBruno pisze: ↑22 sty 2022, 22:01 Niech żyje Heraklit z Efezu!
Tylko kości zapalają u mnie lampkę ostrzegawczą (żadnych zamków, żadnych piramid! ), choć z drugiej strony -W imieniu ZiemiPod wrogim niebem z kośćmi nawet daje radę
- Bruno
- Has thanked: 1531 times
- Been thanked: 1183 times
Tak, właśnie to doczytałem na BGG. "Jedynka" to zwykłe euro, więc nie skreślam jej automatycznie
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
- crazygandalf
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 597 times
- Kontakt:
Nagraliśmy gameplay z rozgrywki w Circadians. Więc jeśli ktoś się zastanawia jak gra działa i czy warto się w nią zaopatrzyć to polecamy zapoznać się z materiałem. Na końcu oczywiście jeszcze recenzja.
https://youtu.be/UCIg_YrP3ZQ
https://youtu.be/UCIg_YrP3ZQ
- crazygandalf
- Kontakt:
Na początku filmu od razu wskazujemy, że jest to 1 edycja. W materiale pokazujemy rozgrywkę. Ta pozostaje bez zmian niezależnie od edycji. A głównie o to chodzi, aby widzowie mieli pojęcie jak działa tytuł. Jednocześnie pokazujemy odświeżoną grafikę, głównie po to, aby zachować spójność z polską edycją. Dzięki temu zmniejszamy szansę, że szukający informacji o grze pomyślą, że jest to inny tytuł widząc inną okładkę.
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 10 times
nie ma zadnych zmian w gameplayu pomiedzy pierwsza a druga edycja?crazygandalf pisze: ↑03 mar 2022, 00:58Na początku filmu od razu wskazujemy, że jest to 1 edycja. W materiale pokazujemy rozgrywkę. Ta pozostaje bez zmian niezależnie od edycji. A głównie o to chodzi, aby widzowie mieli pojęcie jak działa tytuł. Jednocześnie pokazujemy odświeżoną grafikę, głównie po to, aby zachować spójność z polską edycją. Dzięki temu zmniejszamy szansę, że szukający informacji o grze pomyślą, że jest to inny tytuł widząc inną okładkę.
- crazygandalf
- Kontakt:
Z instrukcji do drugiej edycji:
Dzięki za zwrócenie uwagi i pytania. Dorzucę dodatkowe info w opisie filmu, żeby wskazać różnice między edycjami.
Z ważniejszych rzeczy to dodali dwa warianty - jeden pozwala wybierać dowolne kostki z garaży zamiast po kolei, a drugi na setupie dostajesz dwóch liderów i wybierasz którym grasz. Reszta to zmiany graficzne, kwestie balansujące i dodatkowe postacie (dodatek Allies). Z punktu widzenia gameplayu różnice praktycznie niezauważalne.SECOND EDITION CHANGES
For those familiar with the original release of Circadians: First Light, there are very few rules changes in this edition. The majority of changes are aesthetic, with updates to art, iconography and various components. There have also been a few changes to the terminology used.
Dzięki za zwrócenie uwagi i pytania. Dorzucę dodatkowe info w opisie filmu, żeby wskazać różnice między edycjami.
- _Berenice_
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 479 times
I kilka słów od nas, jak poruszało się po planszy tym harvesterem i zbierało surowce
https://youtu.be/_ihio38roMo
https://youtu.be/_ihio38roMo
Moja kolekcja
Planszówkowy PKS - gdzie planszówki kupujemy sami, a wy decydujecie, czy również chcecie wydać na nie swoje pieniądze!
ZnadPlanszy.pl - zapraszamy też do naszego bloga, gdzie także dzieją się różniste rzeczy :>
Planszówkowy PKS - gdzie planszówki kupujemy sami, a wy decydujecie, czy również chcecie wydać na nie swoje pieniądze!
ZnadPlanszy.pl - zapraszamy też do naszego bloga, gdzie także dzieją się różniste rzeczy :>
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1158 times
- Been thanked: 1328 times
Dzisiaj zagrałem 3-osobowo. Czas gry 2h15'. Bardzo nam wszystkim się podobało. Lubie gry kościane dice placement, w których ilość opcji do wykonania zawężona jest losowym wynikiem na kościach. Nie da się zaplanować wszystkiego. Czasami w takich grach mamy do czynienia z nadmierną losowością możliwości wykonania akcji ale nie we First Light. Dla mnie wyważenie tej kwestii było idealne i ani razu nie czułem się pokrzywdzony przez kości. Są możliwości zamontowania usprawnień (statków) dających możliwość modyfikacji wyników. W końcu mamy też naprawdę duże możliwości jeśli chodzi o akcje w grze. Tych mamy sporo ale każda z nich była aktywnie wykorzystywana przez graczy ale też często mieliśmy swoisty wyścig po najcenniejsze akcje. Trzeba mieć na uwadze, że pole zajęte przez innego gracza staje się już niedostępne. Pole dające możliwość wykonania akcji przed innymi graczami w kolejnej rundzie było również aktywnie wykorzystywane. Gra jest fajnie zaprojektowana, mamy kilka możliwości zdobywania punktów, jest poczucie rozwoju naszej bazy, są ciekawe wybory: wybór akcji, kolejność wykonywania tychże, wybór bonusów ale przede wszystkim fajny sposób zbierania surowców z planety za pomocą przesuwanych kombajnów. Regrywalność wydaje się niezła, mamy całkiem sporo liderów, którzy dają istotny kierunek gry, balans wydaje się również niezły a różnice punktowe w zakresie 10% między wygranym a przegranym. Fajnej zmienności upatruje też w kartach zleceń (pudełka), które po zrealizowaniu dając często fajne bonusy do różnych akcji, część można fajnie skombić. Swój egzemplarz kupię na pewno i chętnie poeksploruje dalej możliwości tej gry. 8/10