Posiadłość Szaleństwa - Druga Edycja - pytania i wątpliwości
Re: Posiadłość Szaleństwa - Druga Edycja - pytania i wątpliwości
Witam, mam pytanie o akcje specjakne z kart z napisem "Akcja". Czy taka akcja wchodzi w ten limit 2 akcji na rundę, czy jest to dodatkowy ruch?
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 36 times
Czy jak mam z zestawu konwertującego dodatkowe postacie(16) ale nie mam kart potworów da się ich użyć w rozgrywce? Czy aplikacja będzie podsyłać mi potwory których nie posiadam?
(Sorry za wcześniejszy błąd-autokorekta z telefonu)
(Sorry za wcześniejszy błąd-autokorekta z telefonu)
Ostatnio zmieniony 10 lip 2022, 12:32 przez dareiosh, łącznie zmieniany 1 raz.
Cześć, jeśli mogę wymienić dowolną ilość wskazówek na sukcesy to co w takim razie daje mi karta "Skupiony" ?Ambasador666 pisze: ↑19 cze 2021, 15:58 Możesz wymienić dowolną liczbe wskazówek, które posiadasz na sukcesy z lupek.
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 20 times
No dokładnie to co jest napisane na karcie. Przekręcasz lupki z kości na sukcesy bez zużywania wskazówek.
Nie wiem, czemu powroty miałby ci oddać swoją kasę Jeśli jednak zaznaczysz w kolekcji, że masz elementy z pierwszej edycji, to aplikacja zakłada, że masz wszystko: badaczy, kafelki, potwory. Zestaw konwertujący to nie samodzielny dodatek tylko bonus dla graczy, którzy mają figurki i kafelki z pierwszej edycji.
Żeby zamienić wyrzucone symbole lupek na kościach w sukcesy bez wydawania wskazówek.
Dzięki czasami odpowiedź jest na wyciągniecie ręki ;PTristisAnima pisze: ↑10 lip 2022, 10:27 No dokładnie to co jest napisane na karcie. Przekręcasz lupki z kości na sukcesy bez zużywania wskazówek.
Mam pytanie odnośnie przesuwania postaci-gdzie trzeba stać żeby przesunąć w współgracza (na polu czy można obok)
Drugie pytanie odnośnie podnoszenia i opuszczania przedmiotów: upuszczenie to jedna akcja a druga to podniesienie wszystkiego w zasięgu pola tak? Jak to funkcjonuje z przekazaniem przedmiotu między graczami czy też trzeba marnować akcje na upuszczenie-podnoszenie czy gracze na tym samym polu mogą oddać przedmiot bez puszczania-podnoszenia?
Drugie pytanie odnośnie podnoszenia i opuszczania przedmiotów: upuszczenie to jedna akcja a druga to podniesienie wszystkiego w zasięgu pola tak? Jak to funkcjonuje z przekazaniem przedmiotu między graczami czy też trzeba marnować akcje na upuszczenie-podnoszenie czy gracze na tym samym polu mogą oddać przedmiot bez puszczania-podnoszenia?
Księga zasad, str. 5, Akcja odepchnięcia
Księga zasad, str. 5, Akcja przekazywania1. Wybór celu i miejsca docelowego. Aktywny badacz wybiera
sąsiednie pole oraz potwora albo badacza na swoim polu.
Badaczowi wolno wykonać akcję przekazywania, aby umożliwić
sobie i innym badaczom na jego polu przekazanie, podniesienie
i upuszczenie dowolnej liczby wyposażenia w obrębie tego pola.
^ Wspomniane powyżej efekty można rozpatrzyć wielokrotnie
w dowolnej kolejności.
-
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 15 times
Re: Mansions of Madness / Posiadłość Szaleństwa 2 ed (Nikki Valens)
Pytanie, jeśli potwór stoi na polu z badaczem o powiedzmy sile 5, a w zasięgu 2 pól ma badacza o sile 2 i aplikacja mówi "porusz potwora o 2 pola w kierunku najbliższego badacza, następnie zaatakuj tego z najmniejszą siłą" to priorytet ma do tego co ma najmniejszą siłe czy zostaje w miejscu bo już ma bohatera do bicia mimo że ma większą siłe?
Wymiene Descent ed.2 węrdrówki w mroku za Cthulu death may die 2 kampania +przedwieczny (dopłace jeśli dorzucone będą obaj przedwieczni) lub za Posiadłość Szaleństwa sama podstawka
Mam dziwne przeczucie, że polecenie brzmiało inaczej i było tam "atakuje tego badacza NA SWOIM POLU, który ma najmniejszą siłę". Tak czy inaczej poruszanie się i atak to dwa osobne polecenia, więc skoro miał się najpierw ruszyć do najbliższego, to został na polu z badaczem, a następnie go zaatakował, bo pewnie to był jedyny badacz na polu potwora.
-
No właśnie nie. Konkretnie coś takiego miałem, specjalnie sobie aplikacje odpaliłem żeby spróbować wywołać to polecenie.sirafin pisze: ↑11 lip 2022, 11:32 Mam dziwne przeczucie, że polecenie brzmiało inaczej i było tam "atakuje tego badacza NA SWOIM POLU, który ma najmniejszą siłę". Tak czy inaczej poruszanie się i atak to dwa osobne polecenia, więc skoro miał się najpierw ruszyć do najbliższego, to został na polu z badaczem, a następnie go zaatakował, bo pewnie to był jedyny badacz na polu potwora.
Więc ponowie pytanie, jeśli w tym wypadku jest bohater o sile 3 na polu z potworem, a drugi badacz znajduje się w zasięgu o sile 5 to pobiegnie do niego czy skoro ma już bohatera to nastąpi atak na tego z którym stoi? A no i pytanie czy zasięg w tym przypadku liczy się przez drzwi czy jak w strzelaniu tylko w tym samym pomieszczeniu pola liczymy tylko
Wymiene Descent ed.2 węrdrówki w mroku za Cthulu death may die 2 kampania +przedwieczny (dopłace jeśli dorzucone będą obaj przedwieczni) lub za Posiadłość Szaleństwa sama podstawka
Ale to przecież jest kompletnie inne polecenie niż "porusz potwora o 2 pola w kierunku najbliższego badacza". Skoro ma się poruszyć w kierunku badacza w zasięgu, który ma największą siłę, to się ruszy (chyba że w zasięgu nie ma innych badaczy). Nie ma mowy o "najbliższym badaczu", więc nie ma znaczenia, że potwór stoi początkowo na polu z jakimś badaczem. Zasięgu nie liczy się przez drzwi.
-
Ok, dzięki. Dla Ciebie to oczywiste, dla mnie te polecenia są podobne więc na przyszłość więcej wyrozumiałości Bo widzę po sposobie pisania że jesteś zszokowany jakbym pytał np o to która godzina zamiast spojrzeć na telefon
Z tego co zauważyłem to potwory są ciągle te same na dany scenariusz i moje pytanie:
Czy jeżeli zaznaczę w aplikacji, że posiadam dodatek x (mam jedynie bohaterów bez potworów i kafelków) to wybierając scenariusz z podstawki gra będzie mi śmigać normalnie czy zacznie generować elementy z dodatku w scenariuszu z podstawki?
Czy jeżeli zaznaczę w aplikacji, że posiadam dodatek x (mam jedynie bohaterów bez potworów i kafelków) to wybierając scenariusz z podstawki gra będzie mi śmigać normalnie czy zacznie generować elementy z dodatku w scenariuszu z podstawki?
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 437 times
- Kontakt:
Będzie generować elementy z dodatków w scenariuszu, np. w pierwszym scenariuszudareiosh pisze: ↑11 lip 2022, 17:54 Z tego co zauważyłem to potwory są ciągle te same na dany scenariusz i moje pytanie:
Spoiler:
Kurcze czyli zostaje mi zaznaczyć w apce np.yoricka a wziąć innego bohatera z dodatku, czy tym zagraniem coś sobie zepsuje? (Apka generuje wydarzenia dla postaci losowo mam nadzieję, nie ma podstawie ich mocnych/słabych cech itp)
- grzeslaw90
- Kontakt:
Można i tak ale pewien nie jestem co do algorytmu czy przypadkiem nie bierze pod uwagę słabych/mocnych stron postaci.
Ależ absolutnie nie byłem zszokowany tym, że możesz czegoś nie wiedzieć, po to jest ten wątek, żeby pytać i po to też wyraźnie podkreśliłem kluczowe różnice w obu twoich pytaniach – żeby to wyjaśnić, nie żeby karcić za zadawanie pytańpodejrzany pisze: ↑11 lip 2022, 15:47Ok, dzięki. Dla Ciebie to oczywiste, dla mnie te polecenia są podobne więc na przyszłość więcej wyrozumiałości Bo widzę po sposobie pisania że jesteś zszokowany jakbym pytał np o to która godzina zamiast spojrzeć na telefon
Postaram się bez spojlerów:
Jeżeli ogrywałem scenariusz detektywistyczny(chyba 3 bądź 4 z podstawki w cztery osoby. )Doszliśmy do kulminacyjnego momentu, ale ostatecznie nie udało się skończyć go, czy rozpoczynając go od nowa w składzie 4 będą zmienione wydarzenia lub poszlaki/postacie itp. czy będzie to samo? Czy gra randomizuje co sesje czy jest to raczej statyczne i czy rozgrywka we 3 zamiast 4 coś zmieni?
Jeżeli ogrywałem scenariusz detektywistyczny(chyba 3 bądź 4 z podstawki w cztery osoby. )Doszliśmy do kulminacyjnego momentu, ale ostatecznie nie udało się skończyć go, czy rozpoczynając go od nowa w składzie 4 będą zmienione wydarzenia lub poszlaki/postacie itp. czy będzie to samo? Czy gra randomizuje co sesje czy jest to raczej statyczne i czy rozgrywka we 3 zamiast 4 coś zmieni?
- grzeslaw90
- Kontakt:
Core scenariusza zostaje taki sam. Może zmienić się mapa, wrogowie, przedmioty, inna wersja zagadek lub ewentualnie ich rodzaj. Rozgrywka na 3 zmieni więcej tych elementów, bo gra generuje scenariusz przedewszystkim na podstawie liczby graczy i wybranych badaczy.dareiosh pisze: ↑23 lip 2022, 23:00 Postaram się bez spojlerów:
Scenariusz "Wrota do Dworu Silverwood" z dodatku za progiem.
Czy zamykanie portalu może robić tylko badacz z danym kluczem? W opisie portalu jest mowa o konkretnym kluczu.
Czy zamykanie portalu może robić tylko badacz z danym kluczem? W opisie portalu jest mowa o konkretnym kluczu.
-
Tak, otwierać może tylko osoba posiadająca ten klucz w swoich ekwipunku
Drodzy, podpowiedzcie proszę..
Gdy jest faza mitów i atak potworów i dany potwór atakuje badacza który ma np. najmniej siły i jest w zasięgu to czy atakuje 2 postaci gdy maja one tyle samo siły i są w zasięgu czy wybieramy sobie kogo stwór zaatakuje ?
Pozdrawiam
Gdy jest faza mitów i atak potworów i dany potwór atakuje badacza który ma np. najmniej siły i jest w zasięgu to czy atakuje 2 postaci gdy maja one tyle samo siły i są w zasięgu czy wybieramy sobie kogo stwór zaatakuje ?
Pozdrawiam
- grzeslaw90
- Kontakt:
Decydujecie między sobą w takich przypadkach zawsze.