Z uznanych gier o tematyce biblijnej kojarzę tylko The Others (nie grałem, więc nie znam szczegółów), ale tam jeden gracz gra jednym z grzechów głównych, a reszta z nim walczy.
Wookie zrobił kiedyś Nehemiasza, nie grałem, ale to chyba lekkie euro, w którym robi się to co robił Nehemiasz (chyba odbudowywał Jerezolimę). Gra chyba obrywała ze względu na swoją tematykę, ale z tego co rozumiem nie ma w tej grze żadnej indoktrynacji. Z resztą w 1min znalazłem taki akapit w recenzji na BGG:
Nie wiem co zostało wycięte z wątku, ale jestem niemal pewien, że gdyby analogiczne komentarze pojawiły się w wątku o "grach o tematyce rolniczej" nikt by się nie przejął. Rozumiem, że były komentarze nt. religii, a nie nt. gier o tematyce religijnej. Czy wycinalibyście komentarze nt. rolnictwa, a nie gier o tematyce rolniczej z odpowiedniego wątku? Także z tego wynika niechęć ubierania gry w tematykę biblijną. Szczególnie, że jeśli to euro to spokojnie można przemalować na cokolwiek innego, a jeśli to gra z fabułą, to wygodniej stworzyć swój świat. Nawet w Wiedźminie czy Władcy Pierścieni znajdują się "wyznawcy", którzy wytykają niespójności z materiałem źródłowym. Także gdyby zrobić przygodówkę w świecie Biblii, to by był, nomen omen, Armagedon. Btw. gier w świecie Apokalipsy nie jakichś?This is the type of game that draws bad press to it for the first impression given by the box art and the game’s name. Nehemiah not only is Religious, but it looks religious and sounds religious and that can be as much of a turn off – before the rules are even read or a game tried – as having a football game that features Arsenal (for USA read the Jets) and hoping to sell it to players who support Spurs (USA read Dolphins). Any indication that a game is either “religious” or “educational” often prejudices prospective players, illogical or not, that’s human nature. I would like to say to all board games players to put any of those prejudices aside and give Nehemiah a chance because it really is an excellent, well produced, well thought out and well designed game.
Jakich potrzeb? Uważasz, że gracze czują taką potrzebę czy jest jakaś "zewnętrzna" potrzeba. Moim zdaniem nie ma żadnej tematyki, na której byłaby potrzeba stworzenia gry. Nie wiem do jakich komentarzy z facebooka się odnosisz (nie używam), ale jeśli dobrze rozumiem, to właściwie odpowiadasz na pytanie czemu nie robi się gier "biblijnych". Bo bardzo duża grupa ludzi się zagotuje, nikt nie będzie zadowolony. Jedni będą wyśmiewać, drudzy będą się oburzać...tomp pisze: ↑27 wrz 2022, 11:04 Temat wg mnie jest wielowarstwowy. Dodatkowo, nie ograniczałbym się do szeregu religii chrześcijańskich, ale również do innych, np. judaizm, islam i wiele innych. Jednak chciałbym kilka moich myśli ograniczyć tylko i wyłącznie do sprawy planszówek.
Wg mnie jest bardzo mało gier o tematyce stricte religijnej. Wyżej wymienione tytuły to kropla w morzu potrzeb. Jestem przekonany, że motywy biblijne byłyby interesującym tłem dla tematyki gier (szczególnie niehazardowych). Takie gry znalazłyby odbiorców. Wydaje mi się, że potrzeba występuje.
Mam wrażenie, że autorzy nie chcą urazić uczuć religijnych. Zamiast aktualnie najbardziej popularnych wierzeń stosuje się zabiegi, przedstawiające inne wierzenia (często już, takie które nie są praktykowane lub liczebność wyznawców jest mała). Mam na myśli starożytne wierzenia od Sumeru, poprzez Egipt, Grecję, Rzym czy krajów nordyckich aż po wierzenia po drugiej strony globu Inków bądź Majów. Pewnie są inne, które nie przychodzą mi teraz w pierwszej chwili. Drugim wytrychem to opisywanie czegoś co nie da się określić jako religia, ale jest ze względu na wykreowany świat (IP). Sztandarowym przykładem może być świat i panteon bogów Warhammera (Nurgle, Slaneesh, etc.).
Wysuwam tutaj hipotezę, że część autorów gier tworzyło i przestało, bądź unika tematów religijnych, bądź zgadza się na przeprojektowanie gry na inne motywy. Jednym z przykładów może być autor gry Nehemiasz, która jest oparta o motywy biblijne. Dziś autor tej gry cieszy się z rozgłosu nie tej gry, ale zupełnie innej, która ma motyw przewodni z wiedźmina.
Odnośnie komentarzy z facebook'a, no cóż zrobić ? ręce opadają jak się czyta podobne rzeczy, cześć ludzi po prostu nie szanuje innych albo nie rozumie, że zachowują się wysoce niestosownie.
Szczerze mówiąc jeszcze nie widziałem "śmieszków/uszczypliwości" w stronę bogów z Warhammera, ale już z religii abrahamowej to już tak. Zjawisko jest w mojej opinii conajmniej dziwne i mocno niepokojące.
Sam fakt, że takie pytania są zadawane świadczy o ogromnym ładunku emocjonalnym towarzyszącym tej tematyce. Czy przyszło by Ci na myśl, że osoby niewierzące w Bogów Nordyckich nie byłyby w stanie zagrać w Blood Rage? Dla mnie znana tematyka jest plusem, nawet jeśli gra jest sucha. Dlatego chętniej grałbym Mojżeszem niż klanem Bonsai.BOLLO pisze: ↑27 wrz 2022, 11:43 Ale prosze nie zbaczajmy z tematu. Skupmy się jednak na grach. Czy wy osoby niewierzące bylibyście w stanie zagrać w taką Biblijną grę? Co stanowiłoby dla was przeszkodę? Pytam w kontekście oczywiście gier grywalnych dla graczy gdzie temat wiary czy historii Abrahamowych byłby w jakimś stopniu doklejony.
Czy taką grę traktowalibyście niczym wspomniany fikcyjny WH albo Cthulhu?
Kolejny komentarz, który "dowodzi", że taka tematyka to jest morderstwo, po co twórca gry miałby sam swojej grze robić krzywdę?