Dixit (Jean-Louis Roubira)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 682 times
- Been thanked: 1054 times
Re: Dixit
Podtrzymuję: prawy dolny
spoiler:
"Książka - Pielgrzym" - kojarzy mi się z Paolo Coelho i "Alchemikiem" (Coelho jest autorem 'Pielgrzyma"), czyli prawy dolny ewidentnie
spoiler:
"Książka - Pielgrzym" - kojarzy mi się z Paolo Coelho i "Alchemikiem" (Coelho jest autorem 'Pielgrzyma"), czyli prawy dolny ewidentnie
- ja_n
- Recenzent
- Been thanked: 1 time
Miałem to samo skojarzenieOdi pisze:Podtrzymuję: prawy dolny
spoiler:
Zbieram sie do domu więc rozwiązanie:
Brawo .. wszyscy co mieli ciąg skojarzeń: Pielgrzym -> Cohelo -> Alchemik gratuluje
Odi, Ja_n i Aba po 3 pkt
Pozostałym gratuluje też ale bez punktów.
Gdzies tu mam jeszcze jedną zagadkę z tej sesji... wkrótce....
Brawo .. wszyscy co mieli ciąg skojarzeń: Pielgrzym -> Cohelo -> Alchemik gratuluje
Odi, Ja_n i Aba po 3 pkt
Pozostałym gratuluje też ale bez punktów.
Gdzies tu mam jeszcze jedną zagadkę z tej sesji... wkrótce....
Przy poprzednim skojarzeniu w prawym dolnym obrazku była książka więc intuicja mi podpowiadała, że Książka - pielgrzym to prawy dolny obrazek. Teraz jest Pan Tadeusz. A pan jest na obrazku najbardziej po prawej dlatego intuicja mi podpowiada, że to ten obrazek.
- clown
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 12 times
Yatzku czy to z naszej rozgrywki hasło czyli nie mogę odpowiedzieć
"Cała kraina gier jest oczywiście krainą maniactwa, a jednak rejon gier naśladowczo-wojennych jest w tej krainie bardziej maniacki niż inne rejony. Jak na mój gust, jest to już 'konik' posunięty zbyt daleko, hermetyczny, bez przyszłości."
- janekbossko
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 27 times
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 682 times
- Been thanked: 1054 times
Nie jestem pewien, ale skłaniałbym się do pierwszej karty z prawej. Miałem to samo skojarzenie, co mst
- Geko
- Been thanked: 4 times
Graliśmy dziś dwa razy i muszę przyznać, że gra rzeczywiście jest dobra. A co najlepsze - inna niż wszystko, w co grałem. Fajnie się wymyśla hasła, fajnie się próbuje wyczuć jaką kartę wybrał narrator. A najciekawsze, że niektórych łatwiej się wyczuwa, innych gorzej. Samo granie jest fajne, zwycięstwo schodzi tu na drugi plan. Wady - wydaje mi się, że ilustracje względnie szybko mogą się opatrzyć i trudniej się do nich wymyśla skojarzenia. Poza tym nie można w to często grać, bo się może przejeść. Zwłaszcza w tym samym towarzystwie.
A z ciekawostek - dziś podłubaliśmy z żoną w internecie, żeby zrozumieć, co ten tytuł oznacza. Wychodzi na to, że to z łaciny i znaczy "powiedział". Co by pasowało do mechaniki.
A z ciekawostek - dziś podłubaliśmy z żoną w internecie, żeby zrozumieć, co ten tytuł oznacza. Wychodzi na to, że to z łaciny i znaczy "powiedział". Co by pasowało do mechaniki.
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
- Don Simon
- Moderator
Dixit wyladowalo na GF:
http://www.gamesfanatic.pl/2009/07/08/d ... ar-grania/
Cala ekipa jest wyjatkowo zgodna w ocenie - oprocz czarnej owcy i szpanerskiego outsidera bazika .
Cala ekipa jest wyjatkowo zgodna w ocenie - oprocz czarnej owcy i szpanerskiego outsidera bazika .
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
- bogas
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 649 times
Czy w związku z tym planujecie zmianę nazwy na DixitFanatic & bazik?Don Simon pisze:Dixit wyladowalo na GF:
- Don Simon
- Moderator
Na razie postawilem pod obrady wniosek o usuniecie wichrzyciela z grona czlonkow kolektywu. Glosowanie na najblizszym zebraniu rady.bogas pisze: Czy w związku z tym planujecie zmianę nazwy na DixitFanatic & bazik?
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
- Witold Janik
- Kontakt:
Grałem ze 20 razy w lipcu, jeszcze mi się nie przejadło. Gram nawet nie po to, żeby wygrać - bawi mnie samo układanie pokrętnych haseł i sprawdzanie czy ktoś tak pomyślał jak ja Poza tym stosuję jeszcze jeden chwyt - grając z różnymi ekipami stosuję te same hasła, żeby porównać reakcje. Taki ze mnie "obserwatorek"
Jak ktoś ma za mało kart, to na oficjalnym forum wydawcy można przeczytać (choć że ne parle frąse czy jak tam), że stand-alone dodatek do Dixita ukaże się w pierwszym kwartale przyszłego roku (jeśli dobrze zrozumiałem) http://www.libellud.com/phpBB3/viewtopi ... 7&p=34#p34
Dali nawet 2 nowe przykładowe karty:
(ten z prawej rulez )
Jak ktoś ma za mało kart, to na oficjalnym forum wydawcy można przeczytać (choć że ne parle frąse czy jak tam), że stand-alone dodatek do Dixita ukaże się w pierwszym kwartale przyszłego roku (jeśli dobrze zrozumiałem) http://www.libellud.com/phpBB3/viewtopi ... 7&p=34#p34
Dali nawet 2 nowe przykładowe karty:
(ten z prawej rulez )
- Albo my graliśmy źle, albo wy (...), w naszej partii wyniki były w granicach 20-30. Co prawda gra skończyła się szybko (wcześnie papież umarł), ale chyba nie może to mieć aż takiego wpływu.
- U nas papież umarł w ostatniej turze - może stąd różnica.
- U nas papież umarł w ostatniej turze - może stąd różnica.
- clown
- Been thanked: 12 times
Oj żeby nam się mniejszość katolicka nie oburzyłaten z prawej rulez
"Cała kraina gier jest oczywiście krainą maniactwa, a jednak rejon gier naśladowczo-wojennych jest w tej krainie bardziej maniacki niż inne rejony. Jak na mój gust, jest to już 'konik' posunięty zbyt daleko, hermetyczny, bez przyszłości."