Recenzenci gier których oglądamy/czytamy

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
probbi
Has thanked: 50 times
Been thanked: 126 times

Re: Recenzenci gier których oglądamy/czytamy

Post autor: probbi »

coroczny plebiscyt Planszowe Gram Prix przyznaje nagrodę w kategorii najlepszy sklep i najlepszy sklep Online. Warto tam rzucić okiem
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 262 times
Been thanked: 738 times

Post autor: arturmarek »

Od jakiegoś czasu miałem odczucie, że Kaczmar wpadł w wywyższający się ton, moralizatorskie zapędy i atakowanie ludzi (nieraz niemal personalne). Jednak uważałem, że to kwestia "radia" i ciężko dobrze odczytać sentyment wypowiedzi. Jednak przesłuchałem ostatni Geek Factor News, gdzie komentował komentarze do komentarzy (sic!) dotyczących ceny Weather Machine. Sam wybór tematu do rozmowy jest dość dzwiny, bo czemu akurat te komentarze komentuje? Dziwne było to, że uczy ludzi jak należy korzystać z internetu, samo wnioskowanie też jest bardzo niespójne:
- ludzie komentują cenę WM: takie ich prawo, jakby Portal nie chciał, żeby komentować, to nie pokazywałby ceny w internecie lub wyłączył opcje komentowania.
- ludzie komentują komentarz: nie wolno! (tutaj już komentujący w internecie mają inne prawa nić Portal)

Kilka razy podkreślał, że nie jest zainteresowany WM, nigdy w to nie zagra i nie zamierza komentować samej ceny, po czym mówi, że jak ktoś nie chce kupić WM za 800zł to nie znaczy, że go nie stać, KAczmara np. stać na malucha za 25k, ale też go nie kupi.

Może znowu za dużo sobie dopowiadam, ale dla mnie cały ten komentarz mógłby być zastąpiony zdaniem: "Portal wydał euro za 800, co jest kosmiczną kwotą, i jeszcze ludzie w internecie piszą, że to nie jest kosmos". Ciężko nie odnieść wrażenia, że Kaczmar uważa tę cenę za bardzo wysoką i sam się jej dziwi. Nie wiem po co udawać, że się uczy ludzi komentować na facebooku, zamiast wprost powiedzieć, że się komentuje cenę.

Przy okazji cen gier Lacerdy często słyszy się dość enigmatyczne tłumaczenia, że cena musi być tak wysoka, bo to wykonanie z najwyższej półki itp. Ja tego nie widzę, żeby przykładowy On Mars w produkcji był 1,5x droższy od Gloomhaven czy prawie 3x droższy od Ark Nova. Czy to nie jest po prostu tak, że Lacerda + O'toole dostają uczciwe 50$ za każdy sprzedany egzemplarz ich gry do podziału, a Wigge z armią "swoich" artystów dostają 5$ za każdy egzemplarz Ark Novy?
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1159 times
Been thanked: 1816 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

menelobej pisze: 16 lis 2022, 00:25 Tak mnie BOLLO natchnął swoim filmem o współpracy z pewnym krakowskim sklepem, że stwierdziłem, że w sumie to bym chętnie obejrzał lub posłuchał takiego przeglądu sklepów planszówkowych stacjonarnych i on-line z całego kraju. Nawet bez specjalnych peanów na ich cześć, ale po prostu, żeby mieć świadomość jak to się wszystko rozkłada w naszym kraju. Chyba gdzieś, kiedyś był taki przegląd lokali planszowych, ale ze sklepami nie kojarzę takiej akcji.
Mam w rozpisce przygotowany film odnosnie sklepow online. Nawet kiedys o nim wspominalem. Sek w tym ze nie kazdy sklep okazuje sie chce byc zareklamowany ( dziwne) i moze sie okazac ze takie np. Aleplanszowki nie beda chcialy sie pojawic u mnie na kanale wiec robienie filmu o jakichs niszowych sklapach do ktorych pies z kulawa noga nie chodzi nie ma sensu. Ale pomysl mam i kiedys go zrealizuje.
Awatar użytkownika
pavel
Has thanked: 85 times
Been thanked: 118 times

Post autor: pavel »

BOLLO pisze: 17 lis 2022, 12:06
menelobej pisze: 16 lis 2022, 00:25 Tak mnie BOLLO natchnął swoim filmem o współpracy z pewnym krakowskim sklepem, że stwierdziłem, że w sumie to bym chętnie obejrzał lub posłuchał takiego przeglądu sklepów planszówkowych stacjonarnych i on-line z całego kraju. Nawet bez specjalnych peanów na ich cześć, ale po prostu, żeby mieć świadomość jak to się wszystko rozkłada w naszym kraju. Chyba gdzieś, kiedyś był taki przegląd lokali planszowych, ale ze sklepami nie kojarzę takiej akcji.
Mam w rozpisce przygotowany film odnosnie sklepow online. Nawet kiedys o nim wspominalem. Sek w tym ze nie kazdy sklep okazuje sie chce byc zareklamowany ( dziwne) i moze sie okazac ze takie np. Aleplanszowki nie beda chcialy sie pojawic u mnie na kanale wiec robienie filmu o jakichs niszowych sklapach do ktorych pies z kulawa noga nie chodzi nie ma sensu. Ale pomysl mam i kiedys go zrealizuje.
Aha, czyli liczy się splendor. Akurat rozumiem w kontekście robienia filmów w celu, też promocji swojego kanału, co zrozumiałe. Duże sklepy nie zawsze tego potrzebują. Ale o sklepach małych, z bardzo bogatą historią, gdzie sprzedawca wiedzą i tym, że jest pasjonatem, traktuje się jako wartość sama w sobie, też byłoby fajnie zrobić. A w dużych miastach są takie, niekoniecznie z piękną i znaną sprzedażą internetową, a np. wypchanymi po brzegi pułkami gier o, których sam właściciel zapomniał 😀 Są naprawdę fajne miejsca, o których nie wszyscy wiedzą, a dowiedzieliby się. Robienie filmów o tych co wszyscy wiedzą i byli, mija się z celem, bo albo każdy w nich kupuje, albo był, albo zna 🙂
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 402 times
Been thanked: 1104 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

pavel pisze: 17 lis 2022, 12:40
Aha, czyli liczy się splendor. Akurat rozumiem w kontekście robienia filmów w celu, też promocji swojego kanału, co zrozumiałe. Duże sklepy nie zawsze tego potrzebują. Ale o sklepach małych, z bardzo bogatą historią, gdzie sprzedawca wiedzą i tym, że jest pasjonatem, traktuje się jako wartość sama w sobie, też byłoby fajnie zrobić. A w dużych miastach są takie, niekoniecznie z piękną i znaną sprzedażą internetową, a np. wypchanymi po brzegi pułkami gier o, których sam właściciel zapomniał 😀 Są naprawdę fajne miejsca, o których nie wszyscy wiedzą, a dowiedzieliby się. Robienie filmów o tych co wszyscy wiedzą i byli, mija się z celem, bo albo każdy w nich kupuje, albo był, albo zna 🙂
Dawno temu popełniłem film o Księgarni u Izy w Warszawie:

🇵🇱 (32) Wojenne wspomnienie: Księgarnia u Izy

Najmilsze okazało się to, że po kilku latach sama Pani Iza namierzyła ten film i dopisała się w komentarzu. To są takie małe, dające sporo radości chwile :D
Cyel
Has thanked: 1304 times
Been thanked: 1539 times

Post autor: Cyel »

Leviathan pisze: 17 lis 2022, 13:17

Dawno temu popełniłem film o Księgarni u Izy w Warszawie:

🇵🇱 (32) Wojenne wspomnienie: Księgarnia u Izy

Najmilsze okazało się to, że po kilku latach sama Pani Iza namierzyła ten film i dopisała się w komentarzu. To są takie małe, dające sporo radości chwile :D
Och, pamiętam bieganie tam po szkole po nowe numery Magii i Miecza (żeby można było grać w Kryształy Czasu :)) i po figurki Metal Magic do RPG, chamskie pirackie odlewy ówczesnych wzorów GW w cenie 10.000zł sztuka :)

Moje pierwsze pomalowane w życiu figurki właśnie stamtąd pochodzą :)
Spoiler:
Lubię grę. (a nie "tą grę")
Kupiłem grę. (a nie "tą grę")
Wygrałem w grę. (a nie "tą grę")
Awatar użytkownika
arturmarek

Jeśli oglądacie topki dla rozrywki to gorąco polecam wczorajszą topkę Dice Tower: link
Nie dowiecie się tam nic ciekawego o grach, ale chłopaki mieli mega flow. Dzisiaj w Krakowie mniejszy ruch, więc przesłuchałem tylko połowę w drodze do pracy, ale nie pamiętam tak zabawnej topki.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 528 times
Been thanked: 1190 times

Post autor: psia.kostka »

Leviathan pisze: 17 lis 2022, 13:17 Księgarni u Izy w Warszawie:
Ja pamietam wzmianke o tym sklepie w instrukcji do gier Dragona. Jako dzieciak fantazjowalem, ze to musi byc jakies cudne miejsce :D i nadal pamietam adres: Wilcza x Emilii Platter, mimo ze nigdy tam nie bylem.
Leviathan jak zwykle umiejetnie szarpie za struny mlodzienczych wspomnien 8)
Szukam/Kupie: Doomtown: Reloaded, Xcom, Fanzin Sherwood #1;
#KolekcjonujeRabaty [DobraKarmaWraca][WarszawskiKolektyw][WawHub] ʕ•ᴥ•ʔ
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 402 times
Been thanked: 1104 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

psia.kostka pisze: 18 lis 2022, 08:54
Leviathan pisze: 17 lis 2022, 13:17 Księgarni u Izy w Warszawie:
Ja pamietam wzmianke o tym sklepie w instrukcji do gier Dragona. Jako dzieciak fantazjowalem, ze to musi byc jakies cudne miejsce :D i nadal pamietam adres: Wilcza x Emilii Platter, mimo ze nigdy tam nie bylem.
Leviathan jak zwykle umiejetnie szarpie za struny mlodzienczych wspomnien 8)
:D Mnie też zaprowadziły w tamte miejsce te same reklamy z instrukcji. Myślę, że w trakcie pierwszej wycieczki do Warszawy do tej księgarni czułem to samo, co Magelllan wpływający ze swoimi ludźmi na Ocean Spokojny
Awatar użytkownika
arturmarek

Chłopaki z Kości Pionów i Bastionów pną się u mnie w rankingu planszówkowych twórców. Przewagę mają taką, że niemal wyłącznie słucham takich treści, więc wszystko gdzie wizja jest niezbędna u mnie raczej odpada. Odcinki podsumowujące w co grali są super (cieszę się, że Stare Kości zapożyczyły ten format). Jednak Dramki to jest sztos. Mam nadzieję, że z czasem Chłopaki nie "zmiękną", co niestety jest niemal pewne. Zaczną poznawać ludzi z branży i ciężko im będzie komentować ich zachowanie, tak jak szanownego Kolegę BOLLO w ostatnich dramkach. To już nawet widać jak Przemek poznał osobiście Trzewiczka, to jest mniej dosadny. Nie krytykuję tego, nikt znajomych publicznie nie obraża.

@BOLLO: skorzystasz z zaproszenia Marka?
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 624 times
Been thanked: 1030 times

Post autor: Galatolol »

Nie jestem fanem ich normalnych treści (słuchałem jednego albo dwóch odcinków i raczej nie dla mnie), ale zbieranie wszytkich afer w jednym miejscu to rzecz godna pochwały :twisted:
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1159 times
Been thanked: 1816 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

arturmarek pisze: 19 lis 2022, 09:18 @BOLLO: skorzystasz z zaproszenia Marka?
Marek ma taka sama droge do mnie.....piwnica tez sie dla niego znajdzie i granie w Monopoly przez tydzien. :mrgreen:
Awatar użytkownika
arturmarek

Dosłuchałem dramek do końca i się okazało, że też zostałem wspomniany. Przemek też się poczuł dotknięty moim wpisem o "umieniu w gry" recenzentów. Też sobie dopowiedział elementy odpowiedzi randomowego forumowicza jako moje (turnieje, prawo do recenzowania itp). Marek mnie trochę próbował bronić. Cieszę się, że jednych z moich ulubionych twórców sprowokowałem do dyskusji na ten temat.

PS wracając do mojej wypowiedzi o poziomie grania recenzentów: 1. nie uważam, że lepsze granie czyni lepszym recenzentem 2. czerpię przyjemność z oglądania recenzji bez względu na poziom gry recenzenta 3. recenzje mają minimalny wpływ na moje decyzje zakupowe (i tutaj czynnikiem jest moja bufonada dotycząca poziomu gry).

PS2 obejrzałem ostatnio (właściwie przesłuchałem) gameplay BeforeYouPlay Kawerny. No i pograli, mówiąc delikatnie, tak sobie. Na koniec powiedzieli, że to ich normalne wyniki i, że nigdy nie przekroczyli 80p. Nie czyni ich to słabymi recenzentami, ale pokazuje, że ogranie wielu gier niekoniecznie pomaga w umieniu w gry.
Awatar użytkownika
psia.kostka

Kusicie mnie tymi dramami KPiB, bo tzw "mowa nienawisci" jest moim hobby :lol:
Ale mam obawy, ze fala cringu mnie zaleje i grupka normikow cytujacych zlote mysli Coelho. Jestem dziewica w kwestii podcastow i dosc nieufny. Warto?

PS smierc frajerom nie potrafiacym w gry, a nagrywajacym materialy :twisted:
Awatar użytkownika
miker
Has thanked: 595 times
Been thanked: 446 times

Post autor: miker »

psia.kostka pisze: 19 lis 2022, 22:46 Kusicie mnie tymi dramami KPiB, bo tzw "mowa nienawisci" jest moim hobby :lol:
Ale mam obawy, ze fala cringu mnie zaleje i grupka normikow cytujacych zlote mysli Coelho. Jestem dziewica w kwestii podcastow i dosc nieufny. Warto?

Dramki koniecznie. Ostatnie listopadowe chociażby warto dla Czachy :wink:
probbi
Has thanked: 50 times
Been thanked: 126 times

Post autor: probbi »

Do piachu :p
Awatar użytkownika
aduko
Has thanked: 189 times
Been thanked: 146 times

Post autor: aduko »

miker pisze: 20 lis 2022, 01:01
psia.kostka pisze: 19 lis 2022, 22:46 Kusicie mnie tymi dramami KPiB, bo tzw "mowa nienawisci" jest moim hobby :lol:

Dramki koniecznie. Ostatnie listopadowe chociażby warto dla Czachy :wink:
I dla opini Marka o BOLLO :mrgreen:

VivoBrezo dobra robota i smacznej kawusi! :wink:
Awatar użytkownika
psia.kostka

OK, dalem szanse najnowszym dramkom i przesluchalem calosc.
Nawet wrzucili moj memik jako ilustracje, wiec niby plus za quality content 8) (lecz bez podpisu, tantiem, wiecznej chwaly), ale przypomnialem sobie czemu obawialem sie cringe festiwalu - te ich tytuly odcinkow a'la Friendsy... A jak wiadomo smiesznosc Friends:
Spoiler:
Jako kompendium/zbior branzowych dram to jest ok. Duzy plus za minutki do konkretnych tematow i jakas warstwe wizualna.

Niestety jak dla mnie nie ma w tym energii, ani w glosie, ani w komentarzu. W te 90min mozna zobaczyc z 200-300 szortow na yt i zastrzyk dopaminy jest wielokrotnie wiekszy :P Jesli ktos nie slyszal o tych aferach to jeszcze ujdzie. Bo smiejesz sie z samych dram. Problem w tym, ze jesli znasz te tematy (bo sam je krecisz na forum :mrgreen: ), to nie ma zbyt wiele wartosci dodanej. Takie troche lektorskie odczytanie do mikrofonu, a malo hihi-haha. Przydaloby sie wiecej heheszkowania, moze nalezaloby przed nagraniem wprowadzic do organizmu bajkowy nastroj. Ale pewnie bede wracal, bo hejt/drama zawsze w cenie. A zatem:
Spoiler:
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 329 times
Been thanked: 676 times

Post autor: EsperanzaDMV »

Ja mam z kolei zupełnie inne zdanie:
1) Po pierwsze, Friendsów uwielbiam, więc może tu jest problem :D a szorty czy to na tiktoku czy na YT to dla mnie raczysko straszne, śmietnik niesamowity, nie rozumiem fenomentu ani tego, jak można tam spędzić choćby minutę.
2) Energii w tym materiale jest w moim odczuciu akurat sporo, śmiałem się mocno przy każdym "do piachu" :D no i podśmiechujki z Czachy czy Trolla bawią mocno, czuć dobry vibe.
3) Dodatkowo widzę ogromną wartość w takim materiale (ba, to jedyna seria, na którą czekam na tym kanale i wręcz wchodzę systematycznie sprawdzając, czy nie przegapiłem premiery - myślałem, że będą też i dramki w październiku, bo już wtedy było sporo tematów :D na żaden inny kanał nie wchodzę inaczej niż przez zakładkę "Subskrypcje"). Otóż może widownia (jeszcze mała), ale jest to program, który IMO mocno otwiera oczy i wpływa na postrzeganie innych. Na przykład takiego odklejeńca jak GTTV, który zaczął jawnie atakować pozostałych jutuberów za to, że ośmielili się skrytykować JEGO, Króla Polskiego Planszówkowego Jutuba! za błędy w materiale. A innych jutuberów akurat zbanować ciężko, mają skubańce swoje kanały - skandal że nie istnieje tylko on na YT i nie ma monopolu na wszystkie planszówkowe materiały! :lol: Ok, Ty czy ja może jesteśmy na bieżąco, wiekszość z tych dramek znamy bo śledzimy to forum czy grupę na FB, ale jestem przekonany, że jest masa osób, która albo nie ma czasu, albo algorytm FB nie jest tak łaskawy, by wyświetlać takie dramkowe posty (sam nie wszystkie z tego filmu widziałem), albo nie czyta wszystkich tematów na tym forum i coś może umknąć. Z jednej strony to taki planszówkowy pudelek (bo offence Panowie :D), ale z drugiej strony dzięki takim działaniom pokazują bardzo dobrze hipokryzję i inne niefajne zachowania ludzi z branży. I za to czapki z głów.
4) Czekam na wspólny materiał z BOLLO :D Mam wrażenie, że gdzie dramka, tam i Bollo się zawsze pojawi :D
Awatar użytkownika
SosnowyPatyk
Has thanked: 113 times
Been thanked: 123 times

Post autor: SosnowyPatyk »

Mnie się znów ta forma bardzie podoba i wolę taką ich spokojną formę rozmowy niż heheszki w stylu sucharów gttv, jedynie to cmokanie cały czas wywołuje u mnie zapalenie uszu ;) jeszcze jak jadę samochodem i mam to na car audio to pół biedy ale w słuchawkach "slowo słowo słowo [cmok+20dB na wysokich tonach]" brrr :) Jakbym miał odpalić to na yt to te 90 minut mogłoby być za długie w statycznym obrazie ale do auta jest idealne bo nie trzeba przełączać na nic innego albo w słuchawkach podczas jakiejś pracy długość odcinka to też plus.
Wydaje mi się że w tym odcinku jednak jeśli chodzi o dramkę z Piotrkiem to pominęli to co wg mnie było największą siarą w jego wykonaniu. Owszem film z błędami i pójście w zaparte zamiast posypania głowy popiołem to dramat, ale moim zdaniem największy to jego bufoniaste wypowiedzi o jego wielkości i małym znaczeniu innych recenzentów w stylu "Ja jestem wielki Microsoft, ja rządzę na pecetach, a ci wszyscy twórcy distro Linuxów to marne pionki i kto ich w ogóle bierze pod uwagę".

Już po temacie KPiB to ostatnio oglądam coraz częściej jakieś krótkie filmiki Grania w Chmurach ze względu na zwięzłość wypowiedzi.

Edit: a propo szortów to mam identyczne zdanie jak Esperanza - wszelkie yt shorts i tik toki do dla mnie straszny śmietnik, za to Friends, Big Bang Theory to seriale które mogę oglądać w kółko ;)
komu? czemu? - ludziom, osobom, planszówkom
z kim? z czym? - z osobą, z planszówką
ludzią - narzędnik słowa ludzia, gdyby istniało ;)
Awatar użytkownika
psia.kostka

Macie racje. Material potrzebny i pozyteczny. I mozna przyjsc na leniuszka, a dramy zebrane i opowiedziane. Chyba kac wyostrzyl mi niepotrzebnie krytykanctwo, ale juz odespalem :D

Szorty to rak, ale dziala jak heroina. Kilka razy wpadlem w studnie bez dna z nimi :evil:

Nie bardzo kumam to mlaskanie, ale chyba maja jakas redukcje tla i tylko glos w prozni, mialem taki nienaturalny odbior. Ale to pierwsze podejscie do podcastu, wiec genaralnie dziwnie mi bylo.

I mowicie, ze troll ma swoj odpowiednik? :P
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 160 times
Been thanked: 577 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

Cytując Merry: ,,O matulu" :) .

Bardzo dziękujemy za każdą informację zwrotną. Fajnie, że format się większości podoba :D .
Z mlaskaniem postaramy się to ogarnąć. Wiemy gdzie leży błąd (w nas oczywiście :cry: )

Co do kolegi Bollo, to oczywiście zapraszamy do Trójmiasta.

Co do bycia ostrym jak maczeta. Ja i tak zawsze jestem tym tonującym Marka, w dramkach nikogo nigdy nie pomijamy, nawet jeśli go znamy (pozdrawiamy Gambita i Kaczmara :D).
Apropo Ignacego. Spotkaliśmy się na Alegramy i był bardzo wyrozumiały dla nas. Mówił, że w naszym wieku też wojował z całym internetem :lol: .

Dajecie nam sporo energii i jesteście jednym z ważniejszych źródeł informacji, więc proszę nie przestawać w odnajdywaniu ciekawych materiałów, które potem bezczelnie kradniemy :lol: .
Cześć! Nie widzicie nas, ale możecie nas usłyszeć w podcaście Kości, Piony i Bastiony. Rozmawiamy o grach, które lubimy, bo życie jest za krótkie, na te słabe.
Kości, Piony i Bastiony Youtube
Kości, Piony i Bastiony Spotify
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 291 times
Been thanked: 492 times

Post autor: tomp »

VivoBrezo pisze: 21 lis 2022, 07:39
Spoiler:
Dajecie nam sporo energii i jesteście jednym z ważniejszych źródeł informacji, więc proszę nie przestawać w odnajdywaniu ciekawych materiałów, które potem bezczelnie kradniemy :lol: .
W grudniu może być posucha, ale dajcie znać, to się ustawi coś.
Ewentualnie stworzy się artykuł na ASZ np. "Mistrz świata w jedzeniu pierogów z Targówka nienawidzi GeekFactora, sprawdź czemu?" lub "Jak skutecznie obniżać oceny gier o 4 oczka, Gambit już wie!"
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 529 times
Been thanked: 1905 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

tomp pisze: 21 lis 2022, 08:41 "Jak skutecznie obniżać oceny gier o 4 oczka, Gambit już wie!"
Cudne :D
menelobej
Has thanked: 96 times
Been thanked: 212 times

Post autor: menelobej »

tomp pisze: 21 lis 2022, 08:41
VivoBrezo pisze: 21 lis 2022, 07:39
Spoiler:
W grudniu może być posucha, ale dajcie znać, to się ustawi coś.
Ewentualnie stworzy się artykuł na ASZ np. "Mistrz świata w jedzeniu pierogów z Targówka nienawidzi GeekFactora, sprawdź czemu?" lub "Jak skutecznie obniżać oceny gier o 4 oczka, Gambit już wie!"
A jak Gambit da jeszcze jedno 4/10 to trafi na pasek jako "Łamiąca wiadomość" np. "Planszowy świat w szoku! Czy nie ma już dobrych gier?"
ODPOWIEDZ