Zbierasz więcej ale częściej trzeba odpalać menhiry, masz mniej czasu i trudniejszych przeciwników. Do tego wielu przeciwników ma jednak loot. No i jak wszędzie chodzisz razem to eksploruje się gorzej bo eksploruejsz tyle co jedna a czasu w chapterze masz mniej. Koniec końców i tak kampania będzie się bardziej ciągła dwoma postaciami.lou pisze: ↑16 gru 2022, 14:08Tu bym polemizował. Na dwie postacie bierzesz umiejętność że przy spotkaniu może dołączyć postać z sąsiadującej lokacji i chodzisz jedną postacią (najlepiej z koniem) a druga za darmo podąża za pierwszą. Nagrody są podwójne (łupy oczywiście nie), więc bardzo szybko pojawia się nadwyżka wszystkiego. Dodatkowo jednej postaci podnosisz 3 atrybuty, a drugiej 3 inne. Postacie chodzą razem więc wszystkie testy robi się automatycznie.brazylianwisnia pisze: ↑16 gru 2022, 10:42 Tutaj drugi rabin: jedna postacia. Synergie nie są tak interesujące jak np w Arkham LCG a moim zdaniem znacznie lepsze tempo jest jedna postacia. Fabuła ładnie wchodzi, mniej farmienia, szybciej się przemieszczamy -> więcej mięsa w wykresie czasu
Gra jest więcej niż łatwa (może poza samym początkiem), trzeba tylko dobrze dobierać umiejętnościNo Beor ze swoją dyplomacją jest przegięty. Przy kilku kartach które podnoszą nastawienie za siłę (a u Beora warto i z 6 czy 7 zainwestować) przechodzisz cały etap jedną kartą,w późniejszych etapach gry nieocenione. Warto zainwestować u niego w umiejętność dociągnięcia dodatkowej karty na początku spotkania i przy 15-kartowej talii praktycznie zawsze będziesz miał którąś z tych kart na ręce (ew Mulligan)
Tainted Grail: Upadek Avalonu / The Fall of Avalon (Krzysztof Piskorski, Marcin Świerkot)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- brazylianwisnia
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 988 times
Re: Tainted Grail: The Fall of Avalon (Krzysztof Piskorski, Marcin Świerkot)
Sprzedam:ATO, Oathsworn, Lords of Ragnarok,eurasy, inne
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 10 times
Przeszedłem solo na dwie postacie i bardzo dobrze się przy tym bawiłem, więc raczej to kwestia gustu
-
- Has thanked: 1113 times
- Been thanked: 519 times
Dawno nie grałem i już zapomniałem jak silny jest w tej grze "syndrom jeszcze jednej tury" (dnia). Wczoraj grałem od 18 do 23 z przerwą na kolację. Potem poszedłem się myć, trochę coś porobiłem w domu, spojrzałem koło północy jeszcze na planszę i myślę: "a może jeszcze chwilkę".
O 3:15 spojrzałem ponownie na zegarek .
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
- Yuri
- Has thanked: 347 times
- Been thanked: 1320 times
To nie tylko nawet o granie w tą grę chodzi. Ja mam tak teraz z malowaniem figsow do TGMiszon pisze: ↑30 gru 2022, 16:07 Dawno nie grałem i już zapomniałem jak silny jest w tej grze "syndrom jeszcze jednej tury" (dnia). Wczoraj grałem od 18 do 23 z przerwą na kolację. Potem poszedłem się myć, trochę coś porobiłem w domu, spojrzałem koło północy jeszcze na planszę i myślę: "a może jeszcze chwilkę".
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
-
Ja malowałem pół wakacji, teraz już mam wszystko pomalowane i zacząłem ponownie grać (tzn. nie kupowałem dodatków figurkowych, pomijając jakieś 4 zwierzaczki).
planszomania.pl - 10%
- Yuri
Panowie i Panie potrzebuje pomocy....... miałem 2 m-ce przerwy w malowaniu TG z powodu wyjazdu i.... no i zapomniałem jak mam z powrotem powkładać karty Spotkań z potworami do poszczególnych pudełek... Wiem, że miałem jakiś banalny system wtedy w głowie, no ale czas... pomożecie ? Pod każdym Potworem miałem karte Spotkania z jego grafiką. Jak je później porozdzielać po poszczególnych kampaniach? Jest jakiś spis może ?
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 4 times
w instrukcjach dodatkow masz spisyYuri pisze: ↑05 sty 2023, 14:16 Panowie i Panie potrzebuje pomocy....... miałem 2 m-ce przerwy w malowaniu TG z powodu wyjazdu i.... no i zapomniałem jak mam z powrotem powkładać karty Spotkań z potworami do poszczególnych pudełek... Wiem, że miałem jakiś banalny system wtedy w głowie, no ale czas... pomożecie ? Pod każdym Potworem miałem karte Spotkania z jego grafiką. Jak je później porozdzielać po poszczególnych kampaniach? Jest jakiś spis może ?
-
Już napisałem w sąsiednim wątku: na karcie pod nazwą jest symbol dodatku, z którego pochodzi.
planszomania.pl - 10%
- Yuri
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc! Posortowanie kart zajęło teraz dosłownie 3 minuty. Czasem te najprostsze rozwiązania nam umykają, a powiem szczerze, że jak teraz ikonka wydaje się być oczywistą, tak wcześniej mogłem patrzeć i patrzeć i nic Brakuje mi tylko miejsca na deck kart z ikonką krzyczącego potwora, ale to pewno ten deck Guardianów do podmianki jak się kupiło wersje z figsami. Na bank jak piszecie będzie gdzieś w instrukcji.
-
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 93 times
Te z ikoną krzyczacego smoka są z dodatku minsters of avalon past and future.Yuri pisze: ↑05 sty 2023, 16:12 Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc! Posortowanie kart zajęło teraz dosłownie 3 minuty. Czasem te najprostsze rozwiązania nam umykają, a powiem szczerze, że jak teraz ikonka wydaje się być oczywistą, tak wcześniej mogłem patrzeć i patrzeć i nic Brakuje mi tylko miejsca na deck kart z ikonką krzyczącego potwora, ale to pewno ten deck Guardianów do podmianki jak się kupiło wersje z figsami. Na bank jak piszecie będzie gdzieś w instrukcji.
Są one do dodatków z sg ostatnirycerz i wiek legend. Ilość kart masz na spodzie pudełka (ja mam wersję z figurkami i nie wiem jak jest z samymi kartami bez figurek). W jakiej kampanii jakie potworysą masz w księgach skryptów do obydwu ww kampanii.
- Yuri
Czyli jeżeli Cie dobrze zrozumiałem to te karty są ZAMIAST kart do figsów, które już tam się znajdują domyślnie i tylko bym je zdublował ?Fenrisek83 pisze: ↑05 sty 2023, 21:25 ...
Te z ikoną krzyczacego smoka są z dodatku minsters of avalon past and future.
Są one do dodatków z sg ostatnirycerz i wiek legend. Ilość kart masz na spodzie pudełka (ja mam wersję z figurkami i nie wiem jak jest z samymi kartami bez figurek). W jakiej kampanii jakie potworysą masz w księgach skryptów do obydwu ww kampanii.
-
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 93 times
Zastępują karty spotkań z dwóch kampanii ze SG które nie mają cechy strażnik w tych dodatkach. Jak chcesz sobie utrudnić grę i mieć więcej spotkań z cechą strażnik zastepujesz kartami z dodatku monsters of avalon past and future te z dwóch kampanii które są w SG czyli ostatni rycerz i wiek legend. Wywalasz te z kampanii a w zamian dajesz z dodatku monsters of avalon p&f.Yuri pisze: ↑05 sty 2023, 22:09Czyli jeżeli Cie dobrze zrozumiałem to te karty są ZAMIAST kart do figsów, które już tam się znajdują domyślnie i tylko bym je zdublował ?Fenrisek83 pisze: ↑05 sty 2023, 21:25 ...
Te z ikoną krzyczacego smoka są z dodatku minsters of avalon past and future.
Strażnicy mają literę G w lewym górnym rogu przed swoją nazwą.
Strażnicy czyli ci z G różnią się tym, że do czasu aż ich nie pokonasz w walce lub nie przegadasz w dyplomacji poruszają się po mapie. Zwykle spotkania bez cechy strażnik jak wycofasz się z walki lub jej unikniesz wylatują z gry a z cechą strażnik pałetają się po mapie a porusza się je rzucając kostką (ta druga nie k6). W instrukcji w podstawce jest to opisane.
Z tego co pamiętam w kampaniach spotkania dyplomatyczne nie mają cechy strażnik a w dodatku monsters of past and future ją otrzymają.
I jeszcze jedno. Pamiętam, że jedna z kart do podmiany monsters of avalon p&f tylko nie wiem która ma inny kolor narożnika niż ta z dodatków ostatni rycerz lub wiek legend. Więc wymieniając je jak będzie Ci brakowało karty którą chcesz podmienić to przejrzyj inne talię spotkań i tam znajdziesz jej odpowiednik.
Jakie karty i figsy z dodatku MofA p&f wymienisz masz rozpisane w księgach skryptów do tych dwóch kampanii ze SG w zasadach na początku książki. Te karty z MofA p&f nie występują jednocześnie w dwóch kampaniach. Część jest w jedenej a część w drugiej kampanii.
-
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 680 times
- Kontakt:
Do solo nadaje się każda - to od ciebie zależy jak rozwiniesz postać oraz czy akurat będzie ci odpowiadać. Problemem gry true-solo jest zablokowanie niektórych części narracyjnych za warunkiem "jeżeli w twojej drużynie jest X to idź do paragrafu Y' oraz fakt że nawet nie tkniesz 'ech przeszłości' - a to moim zdaniem już spora strata gameplayowa - lepiej więc robić to całą drużyną.
W związku z tym, że gra jest olbrzymia to nie będziesz jej przechodzić wielokrotnie, i chyba najlepiej zrobić solo na kilka postaci lub grać postacią jedną ale na potrzeby wariantów narracyjnych traktować, że idziemy pełną drużyną - tak właśnie grałem, było dobrze, ale ciekawość 'ech przeszłości' innych postaci wzięła górę i powoli w trakcie rozgrywki sobie dokładałem do drużyny kolejne i ostatecznie gram z trzema. Spokojnie daje się to ogarnąć.
-
Wydaje mi się, że każda postać jest dobra do solo, ale niektóre mogą mieć na początku trudniej. Chyba najtrudniej będzie mieć Ailei. Albo Beor - tzn. ten drugi jest mocarny, ale trzeba się nauczyć grać w tę grę i jak już się ją nieco pozna, to gra się nim super, ale przykładowo ja nim zaczynałem 2 razy i raz zginąłem na początku drugiego rozdziału, a drugi raz odpuściłem pod koniec trzeciego, bo to była męczarnia. W tym sensie, że jego wada potrafi spowodować wpadnięcie w błędne koło: nie mamy kondycji, więc spada nam życie, więc nie mamy na tyle akcji oraz kondycji, aby upolować jakiegoś zwierzaka, który da nam jedzenie (a czasem zwierzak nas coś w walce poharata, czyli znowu nam spada zdrowie), a jak nie jemy to się nie leczymy, itd. w koło Macieja. To było mega męczące i się poddałem. Ale jak napisałem wyżej: teraz już bym wiedział, jak nim grać, uciekał z walk, które wydają się ciężkie, korzystał więcej z jego umiejętności tworzenia przedmiotów (wtedy w zasadzie w ogóle tego nie robiłem) i pewnie jakbym go rozwinął, to by już wymiatał.
Czyli jest to przykład, że każda postać się nadaje, a potem nawet wymiata. Przy czym nadal wydaje mi się, że najtrudniej będzie mieć z początku Ailei.
Co do "Ech przeszłości" - w jakim sensie się ich nie tknie? Gram solo, dołączyłem je w 4 rozdziale i do 8 zrobiłem już wszystkie "wspomnienia" postaci poza jednym.
Czyli jest to przykład, że każda postać się nadaje, a potem nawet wymiata. Przy czym nadal wydaje mi się, że najtrudniej będzie mieć z początku Ailei.
Co do "Ech przeszłości" - w jakim sensie się ich nie tknie? Gram solo, dołączyłem je w 4 rozdziale i do 8 zrobiłem już wszystkie "wspomnienia" postaci poza jednym.
Zważywszy na kilka równoległych ścieżek fabuły, które się wzajemnie wykluczają, rzekłbym że gra wręcz zachęca przejście 2-3 razy. Ja już planuję kolejną rozgrywkę, może nie od razu po zakończeniu pierwszej, ale zrobię z pół roku przerwy i kolejny raz ruszę na Avalon (może w przerwie zagram w którąś z kampanii dodatku).
planszomania.pl - 10%
-
- Kontakt:
Miszon - jak grasz tylko jedną postacią to większość ech pozostaje nietknięta. Jest to na pewno argument za kilkukrotnym przejściem- Echa dobrze dodają cele osobiste. Tylko kwestia czasu na to...
-
Ok, w tym sensie te echa, rozumiem.
planszomania.pl - 10%
- miras23
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 12 times
Myślicie, że Echa można dodać w trakcie kampanii? Jesteśmy w środku drugiego rozdziału i dopiero się dowiedziałem, że ten dodatek wrzuca się do dowolnej kampanii jako urozmaicenie.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 988 times
Twórcy zalecaja dodać go przy drugim przejściu danej kampanii. Ja go jeszcze nie wyciągnąłem z pudełka..
Sprzedam:ATO, Oathsworn, Lords of Ragnarok,eurasy, inne
-
- Kontakt:
Dołączaj od razu - gra zyskuje sporo dzięki temu. Niby takie niewinne a jednak daje bardzo dużo dobrego. Gdyby to był rdzeń gry... można pomarzyć.
-
Jak pisałem - dodałem w 4 rozdziale i szybko zdobywałem kolejne osiągnięcia. To niby drobiazg, kilka historyjek plus pewne bonusy w nagrodę, ale jednak fajnie to działa. Moim zdaniem minidodatek, który jest must-have.
planszomania.pl - 10%
-
Czy dodatek Forever Autumn był dostępny jakoś inaczej niż jako promo w kampanii Dice Tower? Ktoś go kojarzy, w sensie czy to fajnie działało? Był po polsku? Będzie może do zdobycia w kampanii Kings of Ruin?
planszomania.pl - 10%
- Yuri
Pamiętam, że był do zakupienia w wersji PL w kampanii. Razem z runami i jakimś 3cim dodatkiem, bodajże sprzętowym.
-
Ok, widzę że będą do zdobycia w kampanii Ruin.
Pytanko o minidodatek companionów: jakieś tipy, jak ich pomalować? Czy wszyscy są w talii przedmiotów (nie przeglądałem jej, żeby nie psuć sobie niespodzianki, dotąd natrafiłem tylko na Borsuka)?
Pytanko o minidodatek companionów: jakieś tipy, jak ich pomalować? Czy wszyscy są w talii przedmiotów (nie przeglądałem jej, żeby nie psuć sobie niespodzianki, dotąd natrafiłem tylko na Borsuka)?
planszomania.pl - 10%