A ja uważam to za dobry ukłon w stronę graczy. Chcesz grać w jedną kampanię, płacisz za jedną grę. Skoro Ty chcesz grać równocześnie w drugą czy trzecią kampanię, to możesz sobie kupić kolejne egzemplarze i grać w ten właśnie sposób .Muleq pisze: ↑19 mar 2023, 11:22 No właśnie tego się obawiałem. Z wielu mankamentów Eteherfields, o których pisano tu wcześniej, z którymi zgadzam się mniej lub bardziej ten jest kolejnym, który psuje mi ogólną ocenę tej gry. Ciekawe czy projekt Etherfields jest już dziełem zamkniętym czy jednak autor gry wsłuchując się w opinie graczy wyjdzie kiedyś z pomysłem doszlifowania swojego diamentu??
Etherfields (Michał Oracz)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- krecilapka
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 194 times
Re: Etherfields (Michał Oracz)
- Muleq
- Has thanked: 182 times
- Been thanked: 179 times
Mimo że w grę teoretycznie można grać w 5 osób to wg mnie maks jaki ma sens to 2-3. Jeżeli masz sporo osób, które chciałby zagrać to brak możliwości zagrania równocześnie kilku kampanii powoduje, że reszta musi czekać zanim jedna grupa nie skończy swojej gry. Dla mnie jest to mankament ale rozumiem, że nie wszyscy tak muszą mieć . Natomiast pytanie otwarte zostaje czy Etherfields jest produktem zamkniętym czy będą kolejne odsłony tej gry. Skoro na Nemesis można 3 razy zarobić to czemu nie na Eteherfields ??
Patrząc na to, że AR nie wie, czy dodatki z drugiej fali pojawią się w sklepach po polsku, w Pledge Menagerze ISS Vanguard Etherfields była dostępna do dokupienia, to nie sądzę, żeby szybko cokolwiek się pojawiło. Gra nie odniosła takiego sukcesu jak Nemesis, czy Tainted Grail. Prędzej pojawi się po angielsku w normalnej sprzedaży, skoro AR podpisał umowę z Asmodee i tyle.Muleq pisze: ↑19 mar 2023, 12:10 Mimo że w grę teoretycznie można grać w 5 osób to wg mnie maks jaki ma sens to 2-3. Jeżeli masz sporo osób, które chciałby zagrać to brak możliwości zagrania równocześnie kilku kampanii powoduje, że reszta musi czekać zanim jedna grupa nie skończy swojej gry. Dla mnie jest to mankament ale rozumiem, że nie wszyscy tak muszą mieć . Natomiast pytanie otwarte zostaje czy Etherfields jest produktem zamkniętym czy będą kolejne odsłony tej gry. Skoro na Nemesis można 3 razy zarobić to czemu nie na Eteherfields ??
- Ardel12
- Has thanked: 1140 times
- Been thanked: 2334 times
Zakończyłem drugą kampanię. Moim zdaniem była przyjemniejsza od pierwszej. Po pierwsze krótsza. Miała mniej zapychających i nudnych snów(1, może 2), a stanowczą większość stanowiły dobre i bardzo dobre sny. Lokalizacja i wymagania na klucze snów umożliwiały omijanie sporej liczby drzemek przy użyciu odpowiednich przedmiotów, a dzięki graniu, że klucz otrzymuję w miejscu zakupu kart jak i bramie snu, jeśli nie wchodzę w nią a rozgrywam drzemkę, to szło to dość sprawnie. W sumie jeden reset, a przez resztę gry nie doszedłem do fazy delta, ale też talia drzemek jest nieźle spuchnięta.
Poniżej rozpisałem się o każdym śnie(ale możliwe, że o jakimś niewspomniałem). Ogólnie naprawdę jest dobrze, grało się przyjemnie i dwa sny trafiły do mej topki snów ze wszystkich rozegranych w obu kampaniach. Fabuła jak zawsze to bełkot. Czy to w snach czy ze srebrnych kluczy. Nic się nie łączy i na dobrą sprawę mam wrażenie jakby sny tworzyli różni autorzy w narzuconych ramach. Na dobrą sprawę jakby na forum każdy stworzył po śnie to moglibyśmy je połączyć w kampanię i prawdopodobnie byśmy nawet nie zauważyli, że nie były w jakikolwiek sposób uwspólnione. Końcówka kampanii bardziej zrozumiała, wręcz banalna w porównaniu do tego co zafundowali w pierwszej(próbowałem to przybliżyć w jednym z postów, ale szczerze to nie wiem czy dobrze ją oddałem xD taka zamotana). W drugiej kampanii dalej możemy szukać elementów krajobrazów z naszych żetoników. Dalej nic ciekawego to nie wnosi.
Jak kogoś pierwsza kampania całkowicie nie odrzuciła i miał z niej momentami frajdę, tak spokojnie może zasiadać do drugiej. W końcu też użyjemy wielkiej figurki, którą mamy w pudle, ale szczerze powiedziawszy to dla mnie figurki w tej grze są totalnie zbędne.
Podsumowując całe doświadczenie z corem to muszę napisać, że mamy tam naprawdę bardzo dużo godzin zabawy. Mechanika daje radę, sny potrafią zaskoczyć a gra ma sporo elementów, które powoli odkrywa. Niestety jak to w grach AR czuć niedopracowanie względem zwiedzania mapy i zbierania kluczy, jest to najsłabszy element gry. Grafiki mi się bardzo podobały i nie miałem żadnych problemów ze znalezieniem czego potrzebuję. Księga skryptów bugów nie zawierała i wszystkie sny dało się zaliczyć, co przy takiej ich liczbie i tłumaczeniu z angielskiego jest godne podziwu(tylko pamiętajcie by sprawdzać czy tekst nie kończy się na drugiej stronie co pogrzebało jedną użytkowniczkę ). Etherfields jest moją ulubioną grą ze stajni AR. Inne ich tytuły w ogóle do mnie nie trafiły(Nemesis i Tainted Grail), a tutaj bawiłem się bardzo dobrze. Całość finalnie oceniam na 8/10 przy założeniu, że używamy wersji 2.0. Naprawdę bardzo dobra gra i warta sprawdzenia.
SG otrzymałem, ale nie zamierzam rozgrywać kolejnych kampanii, gdyż żona ma już przesyt tego tytułu. A dla mnie solo w tej grze odpada, gdy 2 kampanie rozegrałem w doborowym towarzystwie W dodatku kto by mnie pilnował z oszukiwaniem Spokojnie sam mógłbym zasiąść za kolejne 6 miesięcy i grać dalej, gdyż ja się nie przejadłem, ale inne gry czekają
Pierwszy sen - walący się budynek
Drugi sen - sterowiec
Trzeci sen - Droga do szkoły
4 sen - Poławiacz Pereł
5 sen - Strażnik
6 sen - Nadzieja
7 sen - Ocean
8 sen - Finał cz 1
9 sen - Finał cz 2
Poniżej rozpisałem się o każdym śnie(ale możliwe, że o jakimś niewspomniałem). Ogólnie naprawdę jest dobrze, grało się przyjemnie i dwa sny trafiły do mej topki snów ze wszystkich rozegranych w obu kampaniach. Fabuła jak zawsze to bełkot. Czy to w snach czy ze srebrnych kluczy. Nic się nie łączy i na dobrą sprawę mam wrażenie jakby sny tworzyli różni autorzy w narzuconych ramach. Na dobrą sprawę jakby na forum każdy stworzył po śnie to moglibyśmy je połączyć w kampanię i prawdopodobnie byśmy nawet nie zauważyli, że nie były w jakikolwiek sposób uwspólnione. Końcówka kampanii bardziej zrozumiała, wręcz banalna w porównaniu do tego co zafundowali w pierwszej(próbowałem to przybliżyć w jednym z postów, ale szczerze to nie wiem czy dobrze ją oddałem xD taka zamotana). W drugiej kampanii dalej możemy szukać elementów krajobrazów z naszych żetoników. Dalej nic ciekawego to nie wnosi.
Jak kogoś pierwsza kampania całkowicie nie odrzuciła i miał z niej momentami frajdę, tak spokojnie może zasiadać do drugiej. W końcu też użyjemy wielkiej figurki, którą mamy w pudle, ale szczerze powiedziawszy to dla mnie figurki w tej grze są totalnie zbędne.
Podsumowując całe doświadczenie z corem to muszę napisać, że mamy tam naprawdę bardzo dużo godzin zabawy. Mechanika daje radę, sny potrafią zaskoczyć a gra ma sporo elementów, które powoli odkrywa. Niestety jak to w grach AR czuć niedopracowanie względem zwiedzania mapy i zbierania kluczy, jest to najsłabszy element gry. Grafiki mi się bardzo podobały i nie miałem żadnych problemów ze znalezieniem czego potrzebuję. Księga skryptów bugów nie zawierała i wszystkie sny dało się zaliczyć, co przy takiej ich liczbie i tłumaczeniu z angielskiego jest godne podziwu(tylko pamiętajcie by sprawdzać czy tekst nie kończy się na drugiej stronie co pogrzebało jedną użytkowniczkę ). Etherfields jest moją ulubioną grą ze stajni AR. Inne ich tytuły w ogóle do mnie nie trafiły(Nemesis i Tainted Grail), a tutaj bawiłem się bardzo dobrze. Całość finalnie oceniam na 8/10 przy założeniu, że używamy wersji 2.0. Naprawdę bardzo dobra gra i warta sprawdzenia.
SG otrzymałem, ale nie zamierzam rozgrywać kolejnych kampanii, gdyż żona ma już przesyt tego tytułu. A dla mnie solo w tej grze odpada, gdy 2 kampanie rozegrałem w doborowym towarzystwie W dodatku kto by mnie pilnował z oszukiwaniem Spokojnie sam mógłbym zasiąść za kolejne 6 miesięcy i grać dalej, gdyż ja się nie przejadłem, ale inne gry czekają
Pierwszy sen - walący się budynek
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Właśnie przyszło do mnie pudełko z SG i dwoma kampaniami. Widzę, że nie są one jakoś przesadnie długie, ale zmiana wszystkich kafelków mapy świata snów, a przez to zmniejszenie ilości drzemek i łatwiejsze zdobywanie kluczy na duży plus. Dodatkowo tryb ciągłego snu, ale to już wydaje się za łatwe
Sam przeszedłem obydwie kampanie w podstawce na dwie postacie i bawiłem się wyśmienicie. Już nie mogę się doczekać, aż zasiądę do kolejnych kampanii.
Obydwie kampanie rozgrywają się po ukończeniu podstawki więc muszę stworzyć postacie z 15 kartami wpływu z rynku.
Już na start narzucają się pytania:
1. Czy wszystkie wcześniej odblokowane karty wiedzy w tych kampaniach działają? (np; tryb jawy odblokowywany dość późno, jeżeli nie w drugiej kampanii z podstawki).
2. Karty wpływu które otrzymaliśmy nie z rynku, a z konkretnych snów mogą zostać dodane do naszych talii początkowych, czy te karty nie biorą udziału w nowych kampaniach?
3. A jeszcze pytanie na temat płatnych dodatków czyli Kampanii: Sfinksa i Grobowej Wiedźmy. Czy warto je kupować z drugiej ręki, bo w dystrybucji sklepowej chyba ich nie będzie ;( Ogrywał już ktoś? Jak wrażenia
Sam przeszedłem obydwie kampanie w podstawce na dwie postacie i bawiłem się wyśmienicie. Już nie mogę się doczekać, aż zasiądę do kolejnych kampanii.
Obydwie kampanie rozgrywają się po ukończeniu podstawki więc muszę stworzyć postacie z 15 kartami wpływu z rynku.
1. Czy wszystkie wcześniej odblokowane karty wiedzy w tych kampaniach działają? (np; tryb jawy odblokowywany dość późno, jeżeli nie w drugiej kampanii z podstawki).
2. Karty wpływu które otrzymaliśmy nie z rynku, a z konkretnych snów mogą zostać dodane do naszych talii początkowych, czy te karty nie biorą udziału w nowych kampaniach?
3. A jeszcze pytanie na temat płatnych dodatków czyli Kampanii: Sfinksa i Grobowej Wiedźmy. Czy warto je kupować z drugiej ręki, bo w dystrybucji sklepowej chyba ich nie będzie ;( Ogrywał już ktoś? Jak wrażenia
- Shodan
- Has thanked: 492 times
- Been thanked: 462 times
Wedle mojej wiedzy:ixi24 pisze: ↑27 mar 2023, 12:09 Właśnie przyszło do mnie pudełko z SG i dwoma kampaniami. Widzę, że nie są one jakoś przesadnie długie, ale zmiana wszystkich kafelków mapy świata snów, a przez to zmniejszenie ilości drzemek i łatwiejsze zdobywanie kluczy na duży plus. Dodatkowo tryb ciągłego snu, ale to już wydaje się za łatwe
1 - karty wiedzy normalnie działają
2 - karty wpływu ze snów (znajdźki ) możesz dodać do swoich talii jeśli grasz według zasady, że wczytujesz wcześniej zasejwowaną kampanię i składasz z posiadanych kart talię o wartości 40 eteru. Wtedy możesz dodać także te karty (oczywiście dopóki mieścisz się w limicie 40 eteru). Pozostałe karty lądują w targu kart wpływu.
Nie grałem tak jak ty, że musiałem tworzyć postacie z kartami dobranymi z targu wpływu. Rozumiem, że nie miałeś zapisanej kampanii, tylko po ukończeniu coreboxa zresetowałeś grę?
3 - posiadam obydwa dodatki, ale jeszcze ich nie ogrywałem
Właśnie sprawdziłem pudełko z podstawką i mam zapisaną grę z moimi postaciami i ich kartami To reszta kart na pewno wraca na rynek, a nie do puli kart postaci w osobistych przegródkach ? Jak rozumiem karty, które podczas wcześniejszych kampanii zostały wyrzucone z gry, nadal pozostają w "śmietniku". I czystko techniczne pytanie: Wczytanie zapisu gry, to rozegranie przebudzenia? W sumie nie wiem, bo sam miałem grę rozłożoną cały czas na stole, aż nie przeszedłem
Przy okazji podziel się wrażeniami z dodatkowych płatnych kampanii jak już je przejdziesz
Przy okazji podziel się wrażeniami z dodatkowych płatnych kampanii jak już je przejdziesz
- Shodan
- Has thanked: 492 times
- Been thanked: 462 times
Nadmiarowe karty powyżej wartości 40 eteru idą do targu wpływu, bo gdyby zostały w osobistych przegródkach, to przy najbliższym przebudzeniu mógłbyś wykonać krok deckbuildingu czyli mógłbyś rozbudować talię do maks. 40 kart, a ponieważ przebudzenie można zrobić właściwie w dowolnym momencie, to cały myk ze ścinaniem wartości talii do 40 eteru byłby bezsensu.
W instrukcji jest napisane jak wczytać grę - praktycznie jest to wykonanie przebudzenia.
EDIT
To co zostało usunięte z gry na śmietnik, pozostaje usunięte na zawsze.
W pakiecie EF 2.0 dostaje się kartę z nowym sposobem robienia zapisu stanu gry.
W instrukcji jest napisane jak wczytać grę - praktycznie jest to wykonanie przebudzenia.
EDIT
To co zostało usunięte z gry na śmietnik, pozostaje usunięte na zawsze.
W pakiecie EF 2.0 dostaje się kartę z nowym sposobem robienia zapisu stanu gry.
Widzę że w sklepach za około 500zł można kupić wszystkie dodatki tj Sphinks , Wieźdzma i Wilczyca.
Pytanie do ludzi co już to mają w wersji angielskiej. Czy te dodatki są warte świeczki ? Spodobała nam się podstawka Ethera z żona gramy wiec zakładam ,ze dodatki powinny też się nam spodobać ,ale różnie bywa.
Druga sprawa to Eth 2.0 te nowe zasady to są w którymś z tych dodatkow czy trzeba osobno kupić jeszcze ?
Pytanie do ludzi co już to mają w wersji angielskiej. Czy te dodatki są warte świeczki ? Spodobała nam się podstawka Ethera z żona gramy wiec zakładam ,ze dodatki powinny też się nam spodobać ,ale różnie bywa.
Druga sprawa to Eth 2.0 te nowe zasady to są w którymś z tych dodatkow czy trzeba osobno kupić jeszcze ?
Ciekawi mnie bardzo ta gra ze względu na nietypowy temat i jej surrealistyczny klimat. Chciałbym jednak zapytać o techniczne sprawy z nią związane. Widzę że komponentów jest bardzo dużo. Ile zajmuje jej przygotowanie i złożenie? Ile minimalnie potrzeba czasu na jedną sesję do momentu w którym można zapisać jej stan, przy założeniu że nie mógłbym jej zostawić rozłożonej na stałe na stole? Czy da się w to grać dysponując np. 1,5-2 godziny czasu na sesję?
- Muleq
- Has thanked: 182 times
- Been thanked: 179 times
Na pierwszą sesję zarezerwowałbym sobie trochę więcej czasu ale po tym jak już opanujesz zasady to 2h na jeden sen powinno w zupełności wystarczyć tym bardziej, że w najnowszej wersji znacznie skrócone zostały drzemki, które też sporo czasu zajmowały.Archmikel pisze: ↑27 kwie 2023, 20:06 Ciekawi mnie bardzo ta gra ze względu na nietypowy temat i jej surrealistyczny klimat. Chciałbym jednak zapytać o techniczne sprawy z nią związane. Widzę że komponentów jest bardzo dużo. Ile zajmuje jej przygotowanie i złożenie? Ile minimalnie potrzeba czasu na jedną sesję do momentu w którym można zapisać jej stan, przy założeniu że nie mógłbym jej zostawić rozłożonej na stałe na stole? Czy da się w to grać dysponując np. 1,5-2 godziny czasu na sesję?
- brazylianwisnia
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 988 times
Nie w najnowszej wersji zostały skrócone tylko powstał opcjonalny tryb bez drzemek. To brzmi jakby zmieniły się główne zasady gry...Muleq pisze: ↑27 kwie 2023, 22:07Na pierwszą sesję zarezerwowałbym sobie trochę więcej czasu ale po tym jak już opanujesz zasady to 2h na jeden sen powinno w zupełności wystarczyć tym bardziej, że w najnowszej wersji znacznie skrócone zostały drzemki, które też sporo czasu zajmowały.Archmikel pisze: ↑27 kwie 2023, 20:06 Ciekawi mnie bardzo ta gra ze względu na nietypowy temat i jej surrealistyczny klimat. Chciałbym jednak zapytać o techniczne sprawy z nią związane. Widzę że komponentów jest bardzo dużo. Ile zajmuje jej przygotowanie i złożenie? Ile minimalnie potrzeba czasu na jedną sesję do momentu w którym można zapisać jej stan, przy założeniu że nie mógłbym jej zostawić rozłożonej na stałe na stole? Czy da się w to grać dysponując np. 1,5-2 godziny czasu na sesję?
Sprzedam:ATO, Oathsworn, Lords of Ragnarok,eurasy, inne
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Dobra a niech mnie ktoś oświeci , co zrobić w sytuacji wymieszania kart z różnych talii ?
- brazylianwisnia
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 988 times
Po co je mieszać?ułożyć ponownie wg numerów.
Sprzedam:ATO, Oathsworn, Lords of Ragnarok,eurasy, inne
Wzięła się za to niekompetentna osoba - chciała pomóc - zaszkodziła. Podzieliła wszystkie karty na na grupy np karty wpływu , karty losu itd. A z tego co oglądałam na reckach na YT to pokazywali że mają one być pomieszane tak jak były...
- sin
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 300 times
- Kontakt:
Karty są numerowane na rewersach według wzoru: <liczba rzymska>-<liczba arabska><litera>, np. I-03A. Posortuj je rosnąco według liczb arabskich, a dla takich samych liczb - literami. W taki sposób odtworzysz talie poszczególnych snów i dodatków. To co powinno Ci zostac to karty wpływu z ikonami postaci (startowe decki postaci), karty wpływu bez numerków (startowy market), początkowe karty defektu i losu bez numerków oraz talia tur, ewentualnie pór roku (chociaż te się chyba odblokowuje w pierwszym śnie, możliwe, ze coś z tego co wskazałem jako pozostające też).
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.
Tu masz jak powinny być karty ułożone.
https://www.etherfields-secrets.com/for ... -and-tiles
pozdro
- Leviathan
- Has thanked: 402 times
- Been thanked: 1104 times
- Kontakt:
Mega warto. Mieszane opinie na niektórych forach czy kanałach youtobwych to ofiara zbyt udanej kampanii wspieraczkowej moim zdaniem. Gra osiągnęła taki sukces, że kupili ja nawet Ci, którzy nie lubią tego typu gier (np. eurogracze) - poszli za stadem i byli lekko rozczarowani. Poczytaj o grze i jesli uznasz że chcesz tego typu grę to na pewno nie będziesz zawiedziony.