Już dostałeś? Mój dopiero został przekazany kurierowi
Brzdęk! Katakumby / Clank! Catacombs (Paul Dennen)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Brzdęk! Katakumby / Clank! Catacombs (Paul Dennen)
Mój też jest w drodze, nie możemy się doczekać .
Ciekawi mnie, czy dodatek Wesoła kompania miał tylko jeden druk, czy również był dodruk? Ktoś wie?
- RUNner
- Has thanked: 640 times
- Been thanked: 1106 times
Mam insert do standardowego Brzdęka, więc myślę, że uda mi się go zaadaptować do Katakumb. Niedawno sprzedałem wersję w Kosmosie, więc koszulki też już czekają w gotowości.
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
- yrq
- Has thanked: 353 times
- Been thanked: 374 times
W koszulkach i z Wesołą Kompanią to wcale tak dużo miejsca nie zostaje.
- Leser
- Has thanked: 589 times
- Been thanked: 1545 times
W tej chwili płynie trzeci druk Wesołej Kompanii.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Sama jakość wykonania odrobinę zawiodła, karton z którego są zrobione kafelki jest cienki i mało twardy - można go trochę wyginać rękoma. Przy podobnej półce cenowej w Northgardzie są pancerne kafle i jest ich 2 razy tyle.
To jest bolączka tej gry i wcześniej czy później te kafle trafi szlag. Podobnie jak żetony wytrychów, które się rozklejają.
Pudełko też łatwo rozerwać przy zbyt dynamicznym zamykaniu.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2023, 10:59 przez Wozik, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzisiaj do mnie dotrze, to sprawdzę jak wygląda. Co do kafli to już wcześniej zastanawiałem się czy nie włożyć je w koszulki, żeby dłużej przetrwały.
- RUNner
- Has thanked: 640 times
- Been thanked: 1106 times
Planowałem użyć insertu eraptora z klasycznego Brzdęku i tutaj zonk. Ktoś z twórców Katakumb uznał, że zmniejszy pudełko o 1cm z każdej strony
Użyłem tacki do żetonów. Natomiast pudła na karty nie zmieszczą się.
Użyłem tacki do żetonów. Natomiast pudła na karty nie zmieszczą się.
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
- kurdzio
- Has thanked: 145 times
- Been thanked: 428 times
Prawda, pudło ma teraz standardowy kwadratowy rozmiar 30x30 kosztem plastikowej wypraski. Ja już sobie całość posegregowałem i zakoszulkowałem, wszystko się ładnie mieści. Wieczorem testujemy
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
-
- Has thanked: 162 times
- Been thanked: 111 times
No niestety widać, że gra jest wydana budżetowo, czyli wydawca ciął gdzie mógł. Kiedyś zakupiłem grę Yohei, gdzie Hiszpański wydawca wydrukował na tekturze, która bardziej pasowałaby na opakowania (np butów) a nie do produkcji gry planszowej. Więc cieszmy się, że nie jest tak źle jak by mogło być. Tu chwilowo elementy się nie rozwarstwiają. Chwilowo. Po rozegraniu kilku partii może się okazać, że wstępna ocena jakości komponentów była jednak zawyżona a gry bez interwencji zabezpieczającej przed pierwszym graniem nie powinno się na stół wystawiać.
Tektura oczekiwanej jakości (grubość/twardość) pewnie by nie wywindowała ceny tej gry jakoś znacząco a jednak zapewniłaby brak frustracji graczy. Wydawało mi się, iż opinia o wydawcy nadal jest w cenie, chociażby po to by osoby ufnie w takie przedpłatowe akcje się angażowały. No cóż. W kolejnych takich akcjach będę nieco rozważniejszy i poczekam, aż produkt trafi na rynek. Po co mi się irytować? I to w graniu w gry planszowe, gdzie mam się dobrze bawić i relaksować.
Niestety wydawca zbyt mocno pograł ceną, tak by skusić nawet te osoby, które poprzednie brzdęki posiadają. Szkoda.
Tektura oczekiwanej jakości (grubość/twardość) pewnie by nie wywindowała ceny tej gry jakoś znacząco a jednak zapewniłaby brak frustracji graczy. Wydawało mi się, iż opinia o wydawcy nadal jest w cenie, chociażby po to by osoby ufnie w takie przedpłatowe akcje się angażowały. No cóż. W kolejnych takich akcjach będę nieco rozważniejszy i poczekam, aż produkt trafi na rynek. Po co mi się irytować? I to w graniu w gry planszowe, gdzie mam się dobrze bawić i relaksować.
Niestety wydawca zbyt mocno pograł ceną, tak by skusić nawet te osoby, które poprzednie brzdęki posiadają. Szkoda.
Przed chwilą odpakowałem paczkę. Czy tylko ja nie miałem dołączonej karty promo?
Jakość tektury moim zdaniem nie odbiega istotnie względem podstawowego Brzdęka. Sekrety i tak włożę w kapsle. + za standardowy rozmiar pudełka. Mam wrażenie, że graficznie gra też jest ładniejsza.
Jakość tektury moim zdaniem nie odbiega istotnie względem podstawowego Brzdęka. Sekrety i tak włożę w kapsle. + za standardowy rozmiar pudełka. Mam wrażenie, że graficznie gra też jest ładniejsza.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2023, 15:47 przez poxi, łącznie zmieniany 1 raz.
https://sklep.blogojciec.pl/bookojciec/brzdek-katakumby/ pisze: PRZEDSPRZEDAŻ! Oficjalna premiera gry planowana jest na przełomie lipca i sierpnia, a wysyłkę gwarantujemy minimum 2 tygodnie wcześniej. Do każdego egzemplarza zakupionego w przedsprzedaży dodawana będzie karta promocyjna “Zakurzona mapa”.
Co masz na myśli? Koszulki na kafle, jakieś zabezpieczenie lakierem czy jeszcze coś innego?
- Apos
- Has thanked: 472 times
- Been thanked: 1050 times
- Kontakt:
Podejrzewam, że te "cięcia" na tych komponentach wróżą dodatki, które będą z tej samej fabryki. Oby były spójne i nie odbiegały barwą rewersów.
Sama gra: 3/4 zasad jest takich samych i największa atrakcja to plansza z kilkoma twistami. Zobaczymy w praniu. Na planszowe wydarzenie jutro oraz pojutrze mam wielu chętnych i brakło miejsc . Tym samym mam inne pytanie: łączył już ktoś Katakumby z Wesołą Kompanią i grał na 5 albo 6 osób?
Sama gra: 3/4 zasad jest takich samych i największa atrakcja to plansza z kilkoma twistami. Zobaczymy w praniu. Na planszowe wydarzenie jutro oraz pojutrze mam wielu chętnych i brakło miejsc . Tym samym mam inne pytanie: łączył już ktoś Katakumby z Wesołą Kompanią i grał na 5 albo 6 osób?
-
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 25 times
tak, i podobnie jak w poprzednich czesciach - dziala ale dluzy sie niemilosiernie, optymalnie gralo nam sie na 3 osoby
- yrq
- Has thanked: 353 times
- Been thanked: 374 times
Przytaknę. Grałem kilka razy na 3 osoby i już było czuć dłużyzny, na więcej wyobrażam sobie, że jest tym gorzej. Karty reakcji fajnie działają, tylko jest ich za mało w tak dużej talii.
Swojej tury nie jesteśmy często zaplanować z wyprzedzeniem (bo nie wiemy jaki kafel odkryjemy), no i dodatkowe mechaniki na postaciach, szczególnie te, które mogą nam dodać but albo miecz w trakcie naszego ruchu nie przyspieszają gry.
Za to jest to już mój ulubiony Clank! - wolałem zwykłego nad kosmosem, a legacy był bardzo fajnym doświadczeniem, ale po zakończeniu kampanii już do niego nie wróciliśmy.
Dobrze zrobione wytrychy (mechanicznie, bo żetony to tragedia z moimi kiełbasianymi palcami), więźniowie, oczywiście kafle, ale i karty z ciekawymi efektami.
Raz za szybko umarłem (co turę był atak), raz za szybko uciekłem, są emocje, jest śmiech i wkurzanie się na siebie. Jest brzęk.
- ave.crux
- Has thanked: 807 times
- Been thanked: 1247 times
2 rozgrywki za mną. W pierwszej wszyscy zginęli. Podoba mi się mechanika wytrychów i to jak bardzo zapomniałem o tym, żeby sobie jeden na koniec zostawić. Jest to dla mnie sweetspot pomiędzy podstawką i brzdękiem w kosmosie. Kafli mapy jeszcze trochę zostało w puli, więc mapa nie dość, że zawsze losowa to dodatkowo różne kafle wejdą do gry. No i zrobiliśmy najgłupszą drogę ever (na zdj, NW od mepli)
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
- mat_eyo
- Has thanked: 865 times
- Been thanked: 1361 times
- Kontakt:
Jestem po pierwszej partii i na razie spore rozczarowanie. Najgorszy Clank, w jakiego grałem, a grałem we wszystko poza dodatkami do Legacy. Gdybym zaczął poznawanie marki od Katakumb, to mocno bym się zastanowił nad sprawdzeniem pozostałych części.
Losowe to ogromnie i w nieprzyjemny sposób. Nadal to Brzdęk, nadal mój ukochany deckbuilding, więc zabawa była umiarkowanie dobra, ale spodziewałem się dużo więcej. Mając na półce Brzdęk w Kosmosie z dodatkami nie wiem, po co miałbym marnować czas na Katakumby.
Losowe to ogromnie i w nieprzyjemny sposób. Nadal to Brzdęk, nadal mój ukochany deckbuilding, więc zabawa była umiarkowanie dobra, ale spodziewałem się dużo więcej. Mając na półce Brzdęk w Kosmosie z dodatkami nie wiem, po co miałbym marnować czas na Katakumby.
-
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 65 times
Co takiego jest w katakumbach, a nie ma w innych Brzdekach co powoduje brak przyjemności grania w niego? Losowość jest w każdym Brzdeku