Hej.
Na kanale Wookiego widziałem filmik o tej grze i wygląda na idealną dla mojej rodziny. Niestety, mimo że gra była nominowana do SDJ nie znalazłem żadnej innej recenzji ani opinii na jej temat. Czy ktoś grał i może polecić lub odradzić? Moja rodzinka najbardziej lubi:
Zamki Szalonego Króla Ludwika
Alhambra
Augustus
Zamki Burgundii
Park Niedźwiedzi
Gramy najczęściej w trzy osoby, rzadziej więcej. Ewentualnie jeśli macie inne propozycje w tej kategorii to również chętnie poczytam. Logiczne odpadają (typu Sagrada) i karcianki raczej też (Terraformacja Marsa zawiodła na całej linii).
Luxor - warto?
- KurikDeVolay
- Has thanked: 1046 times
- Been thanked: 466 times
Re: Luxor - warto?
Bierz Luxora! To świetna gra. Unikatowa mechanika zagrywania kart sprawia że ze zwykłej familijnej gierki może zmienić się w mózgożerny pojedynek planowania. Pod koniec rundy dobierasz piątą kartę na rękę i umieszczasz na ręce na 3 miejscu, w swojej turze możesz wyrzucić tylko kartę pierwszą, albo ostatnią. To daje świetne poczucie ujarzmienia losu i pozwala składać całkiem dobre combosy. Mechanika worker placement zaimplementowana do pozyskiwania skarbów też spisuje się wyśmienicie. Jeśli gracie na trzy osoby to bardzo dobrze, na 4 wydaje mi się zbyt tłoczno. W grze nie ma otwarcie negatywnej interakcji, ale można sobie podbierać skarby, co daje masę radochy w gronie rodziny. Ograłem go już w każdą stronę. Punktuje się w teorii za sety, ale nawet nie mając ich zbyt wielu da się wygrać, mając jakiś zarys planu. Bardzo polecam. Potem przesiąść się na Brzdęk! a do Luxora wracać z przyjemnością, jak najdzie ochota.
Odświeżając temat ja obkupilem się w dodatki do tej sprytnej gry
Duży dodatek The Mummy’s Curse
Otrzymujemy tytułową mumie i jej kafelki oraz żetony amuletów
Elementy dla piątego gracza
Nowe unikatowe karty dla każdego gracza które wplatamy w główna talie
Plytki z losowymi umiejętnościami - asymetryczność dla każdego z osobna .
Nowe kafelki i karty ozyrysa
Duuuuzo dobrego
Dodatkowo zamówiłem na amazonie mini dodatki Queenie 1-5. Nowe kafelki które trzeba zamienić z podstawowymi, nowe żetony skarabeuszy, komora grobowa z sarkofagami:)
Teraz robi się z tego naprawdę solidna gra ciut wyżej niż familijna
Duży dodatek The Mummy’s Curse
Otrzymujemy tytułową mumie i jej kafelki oraz żetony amuletów
Elementy dla piątego gracza
Nowe unikatowe karty dla każdego gracza które wplatamy w główna talie
Plytki z losowymi umiejętnościami - asymetryczność dla każdego z osobna .
Nowe kafelki i karty ozyrysa
Duuuuzo dobrego
Dodatkowo zamówiłem na amazonie mini dodatki Queenie 1-5. Nowe kafelki które trzeba zamienić z podstawowymi, nowe żetony skarabeuszy, komora grobowa z sarkofagami:)
Teraz robi się z tego naprawdę solidna gra ciut wyżej niż familijna
Spoiler:
-
- Has thanked: 154 times
- Been thanked: 19 times
Polecam spojrzeć z nowych na Brzdęk Katakumby, a z klasyków na Epokę kamienia. Oba tytuły wpisują się w ten ciężar rozgrywki. U nas w rodzinie śmigają elegancko na 2 lub 3 osoby