Irka pisze: ↑12 gru 2023, 21:27
Od pewnego czasu słucham kanału Ja, Nerd, który prowadzi Piotr z GTTV. (...). Autor brzmi dla mnie sympatycznie i ciekawie, przypomina mi moich znajomych, a przy tym jest profesjonalistą
No bo Piotrek tak brzmi - doświadczenie wypracowane latami. Do tego ma odpowiednią charyzmę. Tylko szkoda, że taki z niego bufon. Sama przyznałaś, że jesteś nowa w tym światku, więc ciesz się z oglądania i słuchania Game Trolla póki możesz, póki nie zaczniesz zauważać jego egocentrycznej natury zbawcy i mesjasza polskiego rynku planszówek, o innych rzeczach już nie wspomnę, bo po co aż tak psuć Ci jego odbiór na start
Just have fun!
A wracając do Gry miesiąca - muszę przyznać, że wielu z tych nowych recenzentów nie kojarzyłem. Ale jest jedna rzecz, która strasznie mnie razi w niektórych recenzjach - wymowa konkretnych wyrazów. Te wszystkie "e" zamiast "ę" (bede), "om" zamiast "ą" (jest grom, swojom, som), wiadomo, nie można popadać w hiperpoprawność, bo wtedy brzmi to sztucznie, ale wystarczy posłuchać choćby chłopaków z Gradania, żeby wychwycić jak to powinno brzmieć. Na seplenienie czy mówienie nosowe trudno coś poradzić bez pomocy specjalisty więc to już kwestia zaakceptowania lub nie i tego nie ma co się czepiać, ale wspomniane przeze mnie wcześniej błędy to czyste niedbalstwo.
Razi jeszcze używanie słowa "ilość" zamiast "liczba" i "tą" zamiast "tę". Jeżeli recenzenci to czytają to mogą potraktować to jako feedback
I jeszcze kilka słów o konkretnych fragmentach:
- Amator planszówek - ogromny plus za materiał bez cięć! Szczególnie warte docenienia po kilku kolejnych materiałach. A królik 10/10 w kategorii... cringe
No i to mocne akcentowanie niektórych wyrazów... hmm, niby nadaje dynamizmu, ale chyba za dużo tego.
- Gram w planszówki - pamiętam jak natknąłem się na pierwsze materiały tego chłopaka - to nadal nie moja bajka, ale trzeba pochwalić pracę nad dykcją! W pierwszych filmikach trudno go było zrozumieć, teraz jest o wiele, wiele lepiej!
- Planszowe zasady - nie mam choroby lokomocyjnej, ale te cięcia i skakanie kamery kazało mi się zastanowić nad kupnem Aviomarinu.
- Playing after 40 - kurde, te spojrzenia, te uśmiechy, te gesty... czuję się uwiedziony
Poza tym całkiem ok.
- Rzut kostką - ja nie kupuję tej nowej mody na podświetlanie tła różnymi kolorami (sorry Gambit!). Wolę fajne, miękkie, ale w miarę neutralne światło w tle (vide Actualol, dziękuję komuś powyżej za polecenie tego kanału!)