Stwory z obory - pytania i wątpliwości
Stwory z obory - pytania i wątpliwości
Czy wyrzucenie niszczenia karty (6tki) niszczy "przebranie stwora" czy daje wygrana z przebranym stworem? Zakladamy ze jest tylko stwór i przebranie na stole.
- Gromb
- Has thanked: 875 times
- Been thanked: 384 times
Re: Stwory z obory
Niszczy kartę przy Stworze. Czyli walczysz z prawdziwym stworem, nie przebranym wieśniakiem.
Strona 7 instrukcji. Najpierw karta dodana do potwora.
Strona 7 instrukcji. Najpierw karta dodana do potwora.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Re: Stwory z obory - pytania i wątpliwości
Tez tak zrozumialem instrukcje. Ale jest to klopotliwe logicznie. No bo przebranie: w definicji podstawiasz zwierze z obory zamiast potwora. Jest to wyszczegolnione w instrukci ( strona 10, uwaga na czerwono) Rzucasz 6 i nagle puf, a jednak potwor? No i otwiera to droge do podwojnie albo i potrojnie przebranych stworow. Podwojnie przebrany stwor punktuje dwa razy?
- Gromb
Wg mnie nie. Punktujesz raz za wygraną. Tak samo jakbyś chciał zagrać wampira i zdublować jego działanie. Wyssalbys bohatera kilkukrotnie niszczenie to niszczenie, karta przestaje istnieć. Nie działa tylko na czarne karty. Było przebranie, nie ma przebrania. za to jedna postać chyba FALGRIM punktuje za żółte karty i w takim przypadku warto wrzucić np. dwa przebrania, bo każde to +1 do siły
Z wampirem to slaby przyklad. Dostawiasz 2 wampiry do stwora. I jeden bedzie grzecznie patrzyl bo ojej, zywiciel moze umrzec? A dwie karty na krzywy ryj? Albo wampir i hiena. Wykonujesz wszystko co napisane raczej.
Re: Stwory z Obory (Tomasz Bolik)
Pytanie co do kart targowiska "Bestiariusz I/II/III" z nowego dodatku Bestiarium Peuperum, jak rozumieć zapis że dają premie +1 do ZLECEŃ w kolorze zielony/niebieski/czerwony? Czy po prostu są jak broń o sile jeden w danym kolorze czy zlecenia które tworze są o jeden mocniejsze?
Zauważyłam, że w pudełku z grą mam inną wersję instrukcji niż jest na stronie muduko.
I nie wiem czy któraś z nich jest nadrzędna/poprawiona..
Nie znalazłam też żadnych informacji z datą utworzenia każdej z wersji.
Czy ktoś ma wiedzę na ten temat?
Różnice, które znalazłam (nie wiem czy wszystkie):
Karta "Mój ci on":
pdf: nie można jej dodać do zlecenia
w pudełku: można dodać do zlecenia (jest to napisane też na karcie)
Targowisko:
pdf: lnformacja, że gracz może jednocześnie mieć 2 karty broni i 1 kartę eliksiru oraz że kartę eliksiru kładzie się zakrytą obok karty postaci. Wyjątkiem jest karta Potjon, którą można kupić i natychmiast użyć, nawet jeśli gracz ma już kartę ekwipunku.
Brak informacji o możliwości wymiany karty targowiska przed zakupem.
w pudełku: lnformacja tylko o limicie 2 kart broni. Nie ma nic o limicie eliksirów oraz gdzie się je przechowuje.
Jest opisana możliwość odrzucenia jednej z kart Targowiska i wyłożenia nowej przed zakupem.
I nie wiem czy któraś z nich jest nadrzędna/poprawiona..
Nie znalazłam też żadnych informacji z datą utworzenia każdej z wersji.
Czy ktoś ma wiedzę na ten temat?
Różnice, które znalazłam (nie wiem czy wszystkie):
Karta "Mój ci on":
pdf: nie można jej dodać do zlecenia
w pudełku: można dodać do zlecenia (jest to napisane też na karcie)
Targowisko:
pdf: lnformacja, że gracz może jednocześnie mieć 2 karty broni i 1 kartę eliksiru oraz że kartę eliksiru kładzie się zakrytą obok karty postaci. Wyjątkiem jest karta Potjon, którą można kupić i natychmiast użyć, nawet jeśli gracz ma już kartę ekwipunku.
Brak informacji o możliwości wymiany karty targowiska przed zakupem.
w pudełku: lnformacja tylko o limicie 2 kart broni. Nie ma nic o limicie eliksirów oraz gdzie się je przechowuje.
Jest opisana możliwość odrzucenia jednej z kart Targowiska i wyłożenia nowej przed zakupem.
Napisałam z tymi pytaniami do Muduko.
Odpowiedzieli mi na pierwsze pytanie, a jeśli chodzi o drugie to mieli dać mi znać gdy zbadają sprawę.
Ale wciąż nie dostałam odpowiedzi.
Jak Wy gracie?
Czy kupione na targowisku karty ekwipunku nie będące bronią (eliksiry) bierzecie na rękę czy kładziecie zakryte obok karty postaci?
Czy gracie z limitem jednego eliksiru (jak to jest opisane w instrukcji pdf na stronie Muduko)?
U mnie leżą przy karcie postaci. Czy tak powinno być? Nie wiem. Tak się u nas przyjęło.
Dzięki za odpowiedź.
Ale jeden eliksir czy więcej może być? Jak gracie?
I leżą odkryte czy zakryte?
- Gromb
Instrukcja precyzuje, że jest tylko jeden zakryty eliksir i dwie karty ekwipunku. Fred może mieć tylko 1 sztukę broni, ale ten gość jest sprawny inaczej
Reszta kart na ręce w nieograniczonej ilości.
I to naprawdę wystarcza, chcesz lepszy sprzęt, to go podmieniasz, jak sobie kupisz.
A, no i właśnie o to się rozchodzi.
Tak masz w instrukcji w pudełku z grą?
Bo ja tak znalazłam w pdfie na stronie wydawcy, ale w pudełku mam inaczej. Stąd moje zaskoczenie i zdziwienie gdy zajrzałam do pdfa.
Więcej o tym napisałam tu:
I stąd moje dochodzenie, która wersja jest nowsza czy nadrzędna. Bo może któraś to wersja poprawiona, skoro są różne?
- Gromb
Mam pierwsze wydanie pudełkowe. Nie widziałem pdf-a. Instrukcja nie należy do najszczęśliwszych, ale tutaj akurat jest doprecyzowanie w kwestii ekwipunku i eliksirów.
Dodatek "Wielkie Nordobicie" wprowadza kilka zmian. Jest mowa o ilości eliksirów w filmiku:
- maciejos91
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 17 times
Jedna z najlepszych karcianek w tym stylu na rynku. Uwielbiam
Always Whyduck
Karta OOO NIE
Kiedy można zagrać dokładnie te kartę, czy po rzucie kością, czy przed? Czy można ją zagrać po wyłożeniu bestii przez innego gracza?
Karta VALHALLA
Gracz po śmierci pierwszej postaci dostaje 3 pkt sławy. Ale leży karta VALHALLA, która daje 1 punkt sławy. Czy w takim razie 2 postać dostaje 4 punkty?
Kiedy można zagrać dokładnie te kartę, czy po rzucie kością, czy przed? Czy można ją zagrać po wyłożeniu bestii przez innego gracza?
Karta VALHALLA
Gracz po śmierci pierwszej postaci dostaje 3 pkt sławy. Ale leży karta VALHALLA, która daje 1 punkt sławy. Czy w takim razie 2 postać dostaje 4 punkty?
Witam, grałem kilka razy w Stwory z Obory, dokupiłem właśnie oba dodatki i nasunęły mi się pewne pytania:
1) Po pokonaniu potwora w walce lub w zleceniu biorę go do siebie jako trofeum. Czy w przypadku mojego zlecenia gdy użyję przebrania i atakujący gracz przegra lub nikt nie zgłosi się do walki to wtedy też zabieram potwora jako trofeum?
2) Księgi targowiska: Bestiariusz I/II/III. Kiedy one działają? W przypadku kiedy ja wystawiam zlecenie i siła potwora rośnie +1 czy gdy ja walczę w zleceniu od innego gracz i moja siła rośnie +1?
Oraz premia +2: działa ona w każdej walce czy tylko gdy biorę udział w zleceniu innego gracza?
3) Karta postaci: Ambroży. Podobna sprawa jak z Bestariuszami. Premia +1 liczy się w przypadku gdy to ja wystawiam zlecenie i siła potwora rośnie +1 czy gdy biorę udział w zleceniu od innego gracza i moja siła rośnie +1?
4) W przypadku zdobycia 7 punktów sławy kończy się gra. I do tego wyniku 7 dolicza się ilość trofeów i dopiero wychodzi końcowy wynik? Czyli np. ktoś zdobywa 7 pkt sławy i 3 trofea (suma 10) ale drugi gracz ma 5 pkt sławy i 6 trofeów (suma 11) i wtedy wygrywa drugi gracz?
1) Po pokonaniu potwora w walce lub w zleceniu biorę go do siebie jako trofeum. Czy w przypadku mojego zlecenia gdy użyję przebrania i atakujący gracz przegra lub nikt nie zgłosi się do walki to wtedy też zabieram potwora jako trofeum?
2) Księgi targowiska: Bestiariusz I/II/III. Kiedy one działają? W przypadku kiedy ja wystawiam zlecenie i siła potwora rośnie +1 czy gdy ja walczę w zleceniu od innego gracz i moja siła rośnie +1?
Oraz premia +2: działa ona w każdej walce czy tylko gdy biorę udział w zleceniu innego gracza?
3) Karta postaci: Ambroży. Podobna sprawa jak z Bestariuszami. Premia +1 liczy się w przypadku gdy to ja wystawiam zlecenie i siła potwora rośnie +1 czy gdy biorę udział w zleceniu od innego gracza i moja siła rośnie +1?
4) W przypadku zdobycia 7 punktów sławy kończy się gra. I do tego wyniku 7 dolicza się ilość trofeów i dopiero wychodzi końcowy wynik? Czyli np. ktoś zdobywa 7 pkt sławy i 3 trofea (suma 10) ale drugi gracz ma 5 pkt sławy i 6 trofeów (suma 11) i wtedy wygrywa drugi gracz?
Spoiler:
2. Na tomie 1 i 3 jest +1 do utworzonych zleceń, czyli jak tworzysz zlecenie to potwór ma +1. Na tomie 2 jest "+1 do zleceń" (błąd?). Jako, że koszt karty jest taki sam jak pozostałych to ja traktuję ją tak samo jak tom 1 i 3.
4. Tak, to zasada z dodatku bestiarium pauperum.