Star Wars: Zewnętrzne Rubieże - pytania, zasady

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Pynio
Has thanked: 134 times
Been thanked: 128 times

Re: Star Wars: Zewnętrzne Rubieże - pytania, zasady

Post autor: Pynio »

Tu jest to świetnie rozpisane.

https://boardgamegeek.com/thread/288243 ... -his-rules

W drugim poście gość podaje chyba wszystkie przykłady z gry jakie występują. W razie problemów z tłumaczeniem daj znać, nie chce mi się całego posta tłumaczyć ;)
qazmarwsx
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Post autor: qazmarwsx »

Pytanie odnośnie misji.
1. Misja jest rozpatrywana na początku fazy spotkania, jak nie uda mi się spełnić misji/poległem to kończy się moja tura. Jak zdałem misje otrzymuje nagrodę, czy dalej mogę kontynuować 3 fazę spotkania i mogę wybrać np. spotkanie z kontaktem czy moja tura się kończy.
2. Czy można podczas jednej tury zrobić 2 misje (mam 2 misje których punkt docelowy jest na tej samej planecie)?
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 865 times
Been thanked: 1361 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

W fazie spotkania wybierasz jedną rzecz, tak samo jak w fazie planowania. Tylko w fazie akcji możesz robić ich kilka.
Andrzejzbrowaru
Has thanked: 28 times
Been thanked: 24 times

Re: Star Wars: Outer Rim / Zewnętrzne Rubieże (Corey Konieczka, Tony Fanchi)

Post autor: Andrzejzbrowaru »

Mam pytanie. Jak wygląda sytuacja kiedy jakaś karta nakazuje przetasować deck z rynku? Co z odkrytą górną kartą jeśli tam jest?
Awatar użytkownika
Atamán
Has thanked: 586 times
Been thanked: 293 times

Post autor: Atamán »

Zakrywasz górną, tasujesz, odkrywasz górną.
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 329 times
Been thanked: 676 times

Post autor: EsperanzaDMV »

Miałem dziś taką sytuację, że nie wiedziałem co zrobić:
1) gram Jyn Erso z Ambicjami. Jej pierwszym celem jako Bohatera Rebelii (a co, klimatycznie ;)) jest zrealizować kartę z Kalmara. Ok, idę tam i ciągnę kartę. Dostaję misję, by na polu z patrolem Imperium wykonaj Spotkanie.

Tylko że mam negatywną reputację z Imperium (i prawdopodobnie zawsze będę mieć, bo ultimate cel to pokonanie ostatniego patrolu Imperium, a za walki z patrolem dostaje się ujemną reputację). Dlatego za każdym razem, jak napotykam patrol Imperium, to będę się z nim bić, co jest obowiązkowe.
Jak zatem mam zrealizować tę misję? Muszę jakoś podnieść reputację z Imperium chociaż do neutralnej, bym mógł zrealizować.misję na polu patrolu Imperium? Jeśli tak, to jest to strasznie lipne, po co takiej Jyn reputacja w Imperium :roll:

Nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłem, mam nadzieję że tak.
Awatar użytkownika
arian
Has thanked: 272 times
Been thanked: 599 times

Post autor: arian »

EsperanzaDMV pisze: 23 sie 2024, 02:15 Jej pierwszym celem jako Bohatera Rebelii (a co, klimatycznie ;)) jest zrealizować kartę z Kalmara. Ok, idę tam i ciągnę kartę. Dostaję misję, by na polu z patrolem Imperium wykonaj Spotkanie.
Nie musisz realizować tej konkretnej karty, możesz poczekać kolejkę i rozegrać kolejne "niespodziewane spotkanie", ale...
Tylko że mam negatywną reputację z Imperium (i prawdopodobnie zawsze będę mieć, bo ultimate cel to pokonanie ostatniego patrolu Imperium, a za walki z patrolem dostaje się ujemną reputację). Dlatego za każdym razem, jak napotykam patrol Imperium, to będę się z nim bić, co jest obowiązkowe.
Walka z patrolem imperium to jest właśnie spotkanie z patrolem. Nie wiem co jest celem misji z Kalamara, ale będąc na polu z patrolem imperium, mając pozytywną albo neutralną reputację w Imperium nie musisz rozgrywać spotkania z patrolem i w zamian możesz wybrać spotkanie z kontaktem albo niespodziewane spotkanie. Mając negatywną reputację zostaje ci tylko spotkanie z patrolem, czyli walka. Ale
to dalej jest spotkanie.
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 329 times
Been thanked: 676 times

Post autor: EsperanzaDMV »

No tak, to spotkanie z patrolem to walka, a ja potrzebuję móc skorzystać z tego pola z patrolem by zrobić coś innego niż walka. Cytując chociażby kartę pomocy (wersja podmieniona z dodatku):
Faza spotkania - wybierz jedno:
- Rozegraj walkę z patrolem (obowiązkowe, jeśli masz negatywną reputację we frakcji patrolu na twoim polu)
- Rozegraj kartę spotkania
- Rozegraj spotkanie z żetonem kontaktu.
W instrukcji od podstawki jest nawet napisane więcej:
Musisz wybrać jedno:
- Spotkanie z patrolem. Rozegraj walkę w przestrzeni przeciwko patrolowi, który znajduje się w Twoim polu. Jeśli Twoja reputacja u frakcji patrolu jest negatywna, to musisz rozegrać to spotkanie - nie możesz wybrać innego rodzaju spotkania.
- Niespodziewane spotkanie. Dobierz kartę spotkania odpowiadającą polu, na którym się znajdujesz.
- Spotkanie z kontaktem. (...)
- Skorzystanie ze zdolności spotkania. Niektóre zdolności na kartach poprzedzone są wytłuszczonym słowem Spotkanie. Postępuj według instrukcji na takiej karcie.
Sama karta właśnie ma ten punkt czwarty, czyli Punkt docelowy: patrol Imperium i Spotkanie: Wykonaj test Ukrycia. Jeśli zdasz, misja zostaje ukończona. Jeśli nie, Twój statek otrzymuje 3 obrażenia.
Także wg. powyższego NIE mogę zrobić jednocześnie punktu pierwszego (Spotkanie z patrolem czyli walka) i czwartego (Skorzystanie ze zdolności spotkania), bo mogę wybrać tylko JEDNO z tych dwóch. Także sądzę, że jedynym rozwiązaniem w takiej sytuacji byłoby najpierw zwiększenie reputacji w Imperium, i dopiero wtedy wykonanie tego Skorzystanie ze zdolności spotkania.
Tylko że to: a) nie ma fabularnie sensu, bo moją ambicją jest zostanie bohaterem Rebelii i konieczności zwiększania reputacji u Imperium by nie musieć obowiązkowo walczyć z patrolem to jest przeciwieństwo tego, co chcę osiągnąć b) wydłuża mi osiągnięcie celu, muszę lecieć na planety Imperium i szukać jakichś kart zwiększających reputację tam, albo faktycznie wrócić się na Kalmar i ciągnąć karty aż trafi się coś sensownego.
Awatar użytkownika
Sarna
Has thanked: 114 times
Been thanked: 47 times

Post autor: Sarna »

Fabularnie myślę, że jak najbardziej ma sens - podwójny agent, zdobywa zaufanie Imperium, aby uderzyć w czuły punkt, ale mechanicznie rzeczywiście sporo z tym zachodu.
Awatar użytkownika
miker
Has thanked: 595 times
Been thanked: 446 times

Post autor: miker »

EsperanzaDMV pisze: 24 sie 2024, 21:21 Tylko że to: a) nie ma fabularnie sensu, bo moją ambicją jest zostanie bohaterem Rebelii.
Da się. Robisz spotkania, walisz kostkami i rozwalasz. Nie pamiętam co było na końcu, ale dało się to zrobić.
Dociągnij kolejną kartę spotkania?
Awatar użytkownika
arian
Has thanked: 272 times
Been thanked: 599 times

Post autor: arian »

EsperanzaDMV pisze: 24 sie 2024, 21:21 No tak, to spotkanie z patrolem to walka, a ja potrzebuję móc skorzystać z tego pola z patrolem by zrobić coś innego niż walka. [...]
Sama karta właśnie ma ten punkt czwarty, czyli Punkt docelowy: patrol Imperium i Spotkanie: Wykonaj test Ukrycia. Jeśli zdasz, misja zostaje ukończona. Jeśli nie, Twój statek otrzymuje 3 obrażenia.
No to jeśli musisz wykonać zdolność spotkania z karty, to faktycznie nie będzie to możliwe. Ale zawsze widząc taką kartę, która nie pasuje pod daną rozgrywkę, możesz po prostu zostać rundę dłużej na planecie i dociągnąć kolejną kartę "niespodziewanego spotkania", być może trafi się taka, która będzie łatwiejsza do zrealizowania.
sindelar
Has thanked: 3 times

Post autor: sindelar »

Czy Jyn Erso moze w turze przeciwnika tez użyć swojej um zmiany skupienia na krytyk?
Awatar użytkownika
Perf
Has thanked: 48 times
Been thanked: 37 times

Post autor: Perf »

EsperanzaDMV pisze: 23 sie 2024, 02:15 1) gram Jyn Erso z Ambicjami. Jej pierwszym celem jako Bohatera Rebelii (a co, klimatycznie ;)) jest zrealizować kartę z Kalmara. Ok, idę tam i ciągnę kartę. Dostaję misję, by na polu z patrolem Imperium wykonaj Spotkanie.
Pierwszy cel ambicji "Bohater Rebelii" to (ang.):
"Encounter the Mon Calamari space".

Czyli ten pierwszy cel mam spełniony już w momencie, gdy dociągnąłem kartę z Mon Calamari. A co było na tej karcie - dla potrzeb karty ambicji nie ma żadnego znaczenia. :)

EsperanzaDMV pisze: 23 sie 2024, 02:15Tylko że mam negatywną reputację z Imperium (i prawdopodobnie zawsze będę mieć, bo ultimate cel to pokonanie ostatniego patrolu Imperium, a za walki z patrolem dostaje się ujemną reputację). Dlatego za każdym razem, jak napotykam patrol Imperium, to będę się z nim bić, co jest obowiązkowe.
Jak zatem mam zrealizować tę misję?
Jak wyżej - wcale nie trzeba jej realizować. :)

Ale odnośnie tego typu sytuacji, to: kojarzę, że na kartach misji (jobs), które trzeba wykonać na polu patrolu, powinna być dodatkowa zasada w stylu "Możesz podejść do tej misji, nawet jeśli masz negatywną reputację z patrolem". Na pewno nie było tam czegoś takiego?
ODPOWIEDZ