Z tego co się orientuję, to brakującym ogniwem będą Adwersarze (do skalowania poziomu trudności)
https://spiritislandwiki.com/index.php? ... dversaries
Zawsze można ich sobie wydrukować.
Z tego co się orientuję, to brakującym ogniwem będą Adwersarze (do skalowania poziomu trudności)
Nie, Horizons nie jest zaprojektowane pod dodatki – na mapce nie ma nawet ikon do rozmieszczania dodatkowych żetonów, nie ma przeciwników itd.Mr_Fisq pisze: ↑17 kwie 2024, 13:37Czyli jest sens wziąć na początek angielskie:Reloxart14 pisze: ↑17 kwie 2024, 12:31 Jak ktoś ma polska podstawke, to warto kupić horizons of spirit island - jest taniej niż przy zakupie angielskiej podstawki, a zawiera wszystkie karty z podstawki po angielsku plus dodaje nowe, bardzo fajne duchy
Horizons of Spirit Island i do tego Spirit Island: Branch & Claw, czy dodatek jednak wymaga głównej podstawki?
Dziś odebrałam paczkę z Branch&Claw i powiem Ci ,że możesz spokojnie kupować dodatki angielskie, jakość i barwy identyczne jak w polskiej podstawce. Także teraz musze nieco odświeżyć sobie angielski i można graćVordi pisze: ↑17 kwie 2024, 11:57Daj znać czy jest jakas różnica w awersach kart i czy dobrze współpracuje z polską wersja podstawki sam rozważam kupno dużych dodatków po angielsku i będzie problem z głowyAnel86 pisze: ↑17 kwie 2024, 09:13 Ja wczoraj kupiłam dodatek Branch&Claw bo widzę, że już jest coraz trudniej dostępny (w końcu od jego premiery minęło 7lat ) Nie lubię mieszać wersji Pl i Eng no ale tak kocham tą grę, że w końcu zdecydowałam się na dodatki po angielsku. Nie sądzę, żeby cokolwiek się zmieniło w tej kwestii skoro już tyle lat minęło i żadnych konkretów tylko mydlenie oczu ,że może wyjdzie, rozmowy trwają itp.
Powiedzieć, że ta gra szybko zrobiła się droga, to nic nie powiedzieć. W sumie już od drugiego dodatku było widać, że jest to pozycja dla kolekcjonerów albo miłośników tej pozycji.psia.kostka pisze: ↑19 kwie 2024, 13:42 Patrzac na cene angielskiego core boxa Spirit Island, w promocji GBP65GBP90
to tez moze byc jakas przeslanka, czemu nikt nie chce wrocic do tej gry w PL, lub mu sie nie spieszy. Bo chyba pociag cenowy odjechal znacznie od 200zl za polski core box
https://www.board-game.co.uk/product/sp ... core-game/
No niby tak, ale ja kupowałem po 200zł z tego lacertowego nakładu, który nadal jest w sprzedaży, a Ty pokazujesz cenę ostatniego angielskiego dodruku.psia.kostka pisze: ↑19 kwie 2024, 13:42 Patrzac na cene angielskiego core boxa Spirit Island, w promocji GBP65GBP90
to tez moze byc jakas przeslanka, czemu nikt nie chce wrocic do tej gry w PL, lub mu sie nie spieszy. Bo chyba pociag cenowy odjechal znacznie od 200zl za polski core box
Ja Ci tam żadnej "kontry" nie zarzucam po prostu dla mnie SCD rzędu 90 funtów za tego rodzaju grę to przesada, podobnie jak polskie 350 zł. Z wywiadu z Rebelem wynika, że oni nie będą wydawać dodatków, bo im się nie opłaca Jestem przekonany, że ten dodatek "zarośla i szpony" miałby branie w cenie do 150 zł, bo sporo wprowadza m in dzikie zwierzęta, których trochę brak w podstawce i wydarzenia. Może trochę mniejszym wzięciem cieszyłby się ten większy z dodatkowymi planszami, bo pewnie kosztowałby ponad 200 zł.psia.kostka pisze: ↑19 kwie 2024, 21:59 Ja tego nie napisalem w kontrze do czyjejs wypowiedzi, tylko wkleilem fakt, ze na oglaszanej glosno Orange friday wyprzedazy, gdzie jest ledwo 5 stron produktow, core box SI eng jest za 65funtow. A scd 90funtow.
PS
Jeszcze moze dopisze, ze tego wywiadu najnowszego z rebelem nie ogladalem, wiec nie wiem czy i jakie werbalne i pozawerbalne komunikaty tam przekazano zainspirowala mnie tylko cena z wyprz na Zatu.
Nie wiem na ile lubisz podsluchiwac takie branzowe tematy, ale Trzewik (lub Grzesiu) czesto komentujac jakis tytul mowi, ze go odpuscili, bo sie nie kalkulowal lub fajne fajne, ale cenowo nam nie pasowal. Czyli wg ich znajomosci rynku polskiego, ta cena zakupu hurtowego (od oryginalnego wydawcy, przez wydawce lokalizujacego), by sie nie rozszedl naklad na naszym rynku z zyskiem dajacym satysfakcje za wlozony w to trud.
Nie sledze cen anglikow (ale chyba zaczne z ciekawosci ), wiec nie wiem na ile te kwoty to realne "predykcje", a na ile marzenia moze trzeba uruchomic jakis kolezenski import dla wyglodnialych fanow...Jestem przekonany, że ten dodatek "zarośla i szpony" miałby branie w cenie do 150 zł, bo sporo wprowadza m in dzikie zwierzęta, których trochę brak w podstawce i wydarzenia. Może trochę mniejszym wzięciem cieszyłby się ten większy z dodatkowymi planszami, bo pewnie kosztowałby ponad 200 zł.
Lubić to lubię, ale czasu za bardzo nie mam. Słucham czasem PN, bo mają ustawioną czasówkę z odnośnikiem do konkretnych poruszanych w rozmowie tytułów lub wątków, więc łatwo można "wyłowić" interesujące wiadomości.psia.kostka pisze: ↑21 kwie 2024, 00:14 Nie wiem na ile lubisz podsluchiwac takie branzowe tematy, ale Trzewik (lub Grzesiu) czesto komentujac jakis tytul mowi, ze go odpuscili, bo sie nie kalkulowal lub fajne fajne, ale cenowo nam nie pasowal.
Nie. Jeszcze jedna różnica to zaktualizowany wording (słowa kluczowe) na kartach w stosunku do tych z podstawki.SeekerKuba pisze: ↑21 kwie 2024, 13:57
Czy to pudełko w takim razie wnosi coś oprócz 5 prostszych duchów i prostszych zasad?
Tak właśnie jest. Są nieco wyraźniejsze, ale ogólnie to podzbiór tego, co jest już gdzie indziej.SeekerKuba pisze: ↑21 kwie 2024, 13:57 Taka ciekawostka... Przepatrzyłem pliki z moda TTS, w którym był min Horizons of Spirit Island. Wygląda na to że wszystkie te karty to są te samo co w podstawce:
Nic. Jest dobrym starterem/teaserem, ale można się bez niego całkowicie obejść.SeekerKuba pisze: ↑21 kwie 2024, 13:57 Czy to pudełko w takim razie wnosi coś oprócz 5 prostszych duchów i prostszych zasad?
No ładnie. To chyba najbardziej dobijające podsumowanie tematu...psia.kostka pisze: ↑21 kwie 2024, 00:14 Edit:
a Francuzy maja swoje B&C po 28ojro...
https://www.philibertnet.com/en/intrafi ... 40302.html
Z uwagi na "zbyt dużą ilość" chętnych wrzucam na zachęte jakby to miało wyglądać dla kart i duchów z Horizons.SeekerKuba pisze: ↑22 kwie 2024, 15:05 Jakby ktoś chciał przetłumaczyć Branch & Claws to proszę pisać na PW.
Mam poczyszczone wszystktie karty, planszetki i scenariusze do tego dodatku i wygląda to obecnie tak(przykład):...czyli wstawić teksty i drukować spolszczenieSpoiler:
Sam się za tłumaczenie zabierał nie będe bo w połączeniu z obróbką plików zajmie to za dużo czasu.
Jakby się ktoś chciał podjąć to udostępnie pliki.