Widziałem, że PM nadal otwarty, a dostarczenie planowane jest nawet na czerwiec/lipiec. Wciąż mam wrzuconego dolara i dostęp do PM, ale wciąż się waham...
Bo nadal nie skalkulowali dokładnie kwoty za całość. Od kampanii dolar poszedł mocno do góry i tak sobie myślę, że obecnie za wersję Royal wyjdzie około 800 zł. To już jest cena nie tylko z kosmosu, ale też kompletnie absurdalna. Przejrzałem sobie kampanię i w żadnym momencie nie zapewniono, że wszystko będzie jak najlepszej jakości. Kafle są tego samego rozmiaru, co starsza wersja, ale już nie ma informacji, czy (i o ile) będą grubsze. Taki Gamebrewer zawsze podaje w swojej kampanii grubość kartonowych elementów. Dlaczego nie udało się tego zrobić tutaj?
Post w FAQ o koszulkowaniu kart mnie zabił. Sprzedają grę premium, drogą jak cholera, ale jednocześnie piszą, że ich zdaniem - "kart nie trzeba koszulkować".
Czyli dokładnie wiem, jak to będzie wyglądało. GameTrayZ po raz kolejny zrobi mało użyteczną wypraskę, bo karty w koszulkach premium zwyczajnie się nie zmieszczą.
Komunikacja z osobą odpowiedzialną za kampanię też wygląda bardzo dziwnie, bo osoba odpisująca na komentarze wydaje się być zmęczona swoją pracą i albo odpowiada lakonicznie, albo... Wcale. Dodatkowo często mam wrażenie pasywno-agresywnego tonu.
Kocham Zamki miłością absolutną i chciałbym mieć tą wersję deluxe na półce, ale miałem w dłoniach wersję deluxe Suburbii i moim zdaniem daleko było jej jakościowo do np. takich gier Lacerdy wydanych przez Eagle-Gryphon Games. Widziałem Roccoco Deluxe, na półce mam Yedo Deluxe Master Set, czy Gugong Deluxe i niestety Suburbia Deluxe odstawała sporo jakością wydawniczą. Elementy z Kartonu były moim zdaniem dużo cieńsze. Może to było tylko moje wrażenie, bo widziałem tą Suburbię Deluxe w zasadzie przez chwilę. Czy jakiś posiadacz tej wersji może mnie zapewnić, że jest szczęśliwy z tej jakości i warto było zapłacić tak dużą kwotę?
Więc pozostaje nadal w absolutnym rozkroku. Nie wiem co robić. FOMO jest masakryczne, ale z drugiej strony OSIEM stów za grę, nawet najlepszą pod słońcem, wydaje się srogą przesadą. Żeby chociaż te kafelki były z tworzywa, jakie jest w Chip Theory Games...
Pytanie mam więc zasadnicze do osób posiadających Sekrety. Czy ten dodatek wzbogaca podstawkę? Czy warto go mieć, bo jest na tyle dobry/ciekawy, że jednak znacząco zmienia wrażenia z rozgrywki?
P.S. Z tego, co wywnioskowałem ze strony kampanii, to Beizer wcale nie zamierza zrobić wydania retail. Więcej - nie sprzedaje Zamków do sklepów, ani nie zezwala na żadne grupowe zamówienia, zasłaniając się jednocześnie logistyką. Trochę to łagodnie ujmując niepoważne. To przecież nie jest mała firma, a dużo mniejsze wydawnictwa przekonały, że da się wynająć podmiot zewnętrzny do sprawnej logistyki i nawet można uciąć na tym koszty. Ktoś rozumie co tu się odwala? Może wiecie, kochani, coś więcej? Albo rozumiecie dziwaczną decyzję BG, o nie sprzedawaniu tego produktu poza KS?