Lord of the Rings - R. Knizi
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- DDP
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 21 times
Re: Lord of the Rings - R. Knizi
Jak dla mnie (nie jestem fanem Tolkiena ale film sie podobal;) gra jest abstrakcyjna na maxa. Zbieranie serduszek, pierscini i sloneczek nie ma zwiazku z tematyka. Ponad to gra wymaga optymalizacji ruchow jesli chce sie wygrac aczkolwiek i to nie gwarantuje sukcesu gdyz jak to bywa w grach co-op losowosc odgrywa tu kluczowa role i to od niej zalezy w 90% czy wygramy czy nie. Jesli bedziemy mieli pecha to najlepsze ruchy i tak nic nie dadza a jesli szczescie w losowaniu kart/plytek bedzie umiarkowane to dobrymi ruchami mozemy pokonac Saurona. Duzo tez zalezy od wspolgraczy czy wczuja sie w opary klimatu (plynace z planszy i troche z kart) czy beda traktowali gre jako zbiorowa lamiglowke.
Zawsze gram o zwycięstwo!
- krokodiler
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 4 times
No tak, zgodzę się z Folko, że klimatowi na pewno nie sprzyjało niemieckie wydanie. Teutońskie napisy na planszach pasowałyby bardziej do planszówki o Nibelungach (jest taka?) albo Schnappim (das kleine Krokodil) . Ale w angielskiej wersji (taką mam) nie ma tego problemu. Karty może nie są nadzwyczaj udane, ale odnoszą się do postaci/wydarzeń/przedmiotów z książki i to jest ich zaleta. Za to moim zdaniem czuje się Wielkie Oko bez powiek przeczesujące Śródziemie - może to zasługa posępnej, górującej nad hobbitami i nieubłaganie się do nich zbliżającej figurki Saurona?
- krokodiler
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 4 times
Tak, ściągnąłem ją z Sieci, ale jeszcze z nią nie grałem. Zagrałem natomiast ostatnio po raz pierwszy z dwoma dodatkami F&F i Sauron. Masakra! Sauron strasznie nas sponiewierał, Frodo podziękował już w Morii, cały czas było 6-7 Wrogów, więc nijak nie dało się ominąć żadnej planszy, no ale kiedy na początku Helm's Deep Pippin od razu odpadł, a Sam (jedyny, który pozostał) wylosował w swojej pierwszej (i ostatniej) kolejce JEDENAŚCIE złych kafelków wydarzeń pod rząd było po grze. I dodam, że nie graliśmy z opcjonalnymi 23 Dark Events, które umożliwiają (w skrócie) akceptowanie co drugiego kafelka - musieliśmy (właściwie tylko Sam) te wszystkie 11 wydarzeń wziąć na klatę! Czyli w worku było w sumie 27 kafelków, w tym 15 złych - Sam wyciągnął 11 z nich.Grzech pisze:A odnośnie pokonania wszystich wrogów to chyba jest dodatkowa karta "Czarna Brama" która rozwiązuje ten problem przywołując na finalną walkę kilku pokonanych już wcześniej wrogów. Więc ta "luka" w systemie już została zamknięta.
A gra sama w sobie ma być trudna i tyle
Witam!
Rozegraliśmy wreszcię pierwszą partię LOTRa z dodatkiem Sauron. Oczywiście porażka, ale wytrzymaliśmy aż do Jaskini Szeloby. Gra stała się niezwykle trudna, ale bardziej przewidywalna - nie było kostki, ale był Sauron, którego taktykę można było obserwować. Niewątpliwie grający Sauronem ma największy fun. Tak z ciekawości, czy komuś kiedykolwiek udało się wygrac z Sauronem.
Pozdrawiam
PT
Rozegraliśmy wreszcię pierwszą partię LOTRa z dodatkiem Sauron. Oczywiście porażka, ale wytrzymaliśmy aż do Jaskini Szeloby. Gra stała się niezwykle trudna, ale bardziej przewidywalna - nie było kostki, ale był Sauron, którego taktykę można było obserwować. Niewątpliwie grający Sauronem ma największy fun. Tak z ciekawości, czy komuś kiedykolwiek udało się wygrac z Sauronem.
Pozdrawiam
PT
Witam, dziś liczyłam karty w moim egzemplarzu (wydanie parker - hasbro), którego chcę się pozbyć i zorientowałam się, że brakuje kilku kart. Proszę o weryfikację i ewentualnie jeśli ktoś mógłby podesłać mi skany, to byłoby naprawdę cudnie i będę baardzo wdzięczna...
Mam tak:
Moria - 2 karty
Shelob's Lair - 2 karty
Mordor - 3 karty
Helm's Deep - 4 karty
Lothlorien - 9 kart
Rivendell - 12 kart
ponadto brakuje mi karty Gandalfa - Guidance.
Pozdrawiam,
Olka
Mam tak:
Moria - 2 karty
Shelob's Lair - 2 karty
Mordor - 3 karty
Helm's Deep - 4 karty
Lothlorien - 9 kart
Rivendell - 12 kart
ponadto brakuje mi karty Gandalfa - Guidance.
Pozdrawiam,
Olka
- Pastorkris
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Witam posiadaczy LotR BG Mam do was prośbę...
Niech ktoś będzie uprzejmy i powie mi z jakich kart zbudowana jest talia hobbitów?
Powinno ich być 60, moja liczy 35... Grę dostałem i chciałbym wiedzieć jakie proksy muszę sobie dorobić. Czy kart jest po równo z każdego rodzaju w obu kolorach?? (5 rodzai po 12 każdy (6 szarych, 6 białych)
Niech ktoś będzie uprzejmy i powie mi z jakich kart zbudowana jest talia hobbitów?
Powinno ich być 60, moja liczy 35... Grę dostałem i chciałbym wiedzieć jakie proksy muszę sobie dorobić. Czy kart jest po równo z każdego rodzaju w obu kolorach?? (5 rodzai po 12 każdy (6 szarych, 6 białych)
7 białych i 5 szarych kart podróży
7 białych i 5 szarych kart walki
7 białych i 5 szarych kart przyjaźni
7 białych i 5 szarych kart ukrycia
oraz
12 jokerów (białych )
7 białych i 5 szarych kart walki
7 białych i 5 szarych kart przyjaźni
7 białych i 5 szarych kart ukrycia
oraz
12 jokerów (białych )
- Pastorkris
Po kilku grach w niewielkim gronie trochę znudziło nam się granie Frodo i Samem...
Próbował ktoś z was grać losowo wybieranymi postaciami? Czy niszczy to w jakiś sposób (zbyt: łatwa/trudna) grę?
Próbował ktoś z was grać losowo wybieranymi postaciami? Czy niszczy to w jakiś sposób (zbyt: łatwa/trudna) grę?
Też zaczeliśmy losować. W żaden sposób nie psuje to gry, najgorzej wylosować niebieskiego (Merry?) który potrzebuje tylko dwóch life tokenów po każdym scenariuszu, co w dwie osoby, gdzie jest ich nadmiar rzadko jest fajne.
- Pastorkris
Dobrze wiedzieć, że ktoś już próbował Następnym razem też spróbujemy tak zagrać.bazyn pisze:Też zaczeliśmy losować. W żaden sposób nie psuje to gry
No na dwójkę to rzeczywiście średnio trafiona postać Ale to zawsze coś, czego nie trzeba zbierać.bazyn pisze: (...) najgorzej wylosować niebieskiego (Merry?) który potrzebuje tylko dwóch life tokenów po każdym scenariuszu, co w dwie osoby, gdzie jest ich nadmiar rzadko jest fajne.
Pozdrawiam
- Pastorkris
Czy w instrukcji gry jest gdzieś zapis o limicie kart na ręce? Odkopałem grę, a nie potrafię tego nigdzie znaleźć...
Nie ma limitu. Możesz mieć tyle, ile zdołasz utrzymac w rękuPastorkris pisze:Czy w instrukcji gry jest gdzieś zapis o limicie kart na ręce? Odkopałem grę, a nie potrafię tego nigdzie znaleźć...
- Pastorkris
Ok, dzięki Czyli wczoraj wygrałem zasłużenie Już w Morii tak się ułożyły żetony, że weszły 3 wydarzenia zaraz na starcie... Postanowiłem nie zrzucać się z kart, przygotować się na następne, wyleczyć, zebrać karty i poczekać aż wyjdzie reszta wydarzeń i w ten sposób skończę scenariusz Potem było już gładko. Sam to wytrzymały gość
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wziąłem łopatę i trochę odkopię temat.
W związku z zakupem całości starego wydania mam takie pytanie.
Czy może ktoś z forumowiczów posiada przetłumaczone na język polski zasady do wszystkich dodatków Freinds & Foes, Battlefields oraz Sauron? I czy zechciał by się podzielić.
Jeśli nikt się nie znajdzie to będę dopytywał o konkretne szczegółyjka np z F&F
W związku z zakupem całości starego wydania mam takie pytanie.
Czy może ktoś z forumowiczów posiada przetłumaczone na język polski zasady do wszystkich dodatków Freinds & Foes, Battlefields oraz Sauron? I czy zechciał by się podzielić.
Jeśli nikt się nie znajdzie to będę dopytywał o konkretne szczegółyjka np z F&F
Ktoś dobry mi to przetłumaczy bo mam wątpliwości.When you play on Master Board, the Ring-berer acts as the active player and may defeat Foes.
Note.: there are no turn ends during play on the Master board, therefore the game is not lost if there are eight or more Foes display during this time. This condition becomes relevant again when the Ring-berer concludes the first turn on the subseqent Scenario board
Born to play
Moja kolekcja
Moja kolekcja
- Pastorkris
Odkopuję
Ma ktoś na zbyciu dodatki od tego tytułu? I szop nie wiedział nawet czego szukać więc obstawiam, że u nas w kraju nie ma szans by je zdobyć.
Ma ktoś na zbyciu dodatki od tego tytułu? I szop nie wiedział nawet czego szukać więc obstawiam, że u nas w kraju nie ma szans by je zdobyć.