Agricola (Uwe Rosenberg)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Agricola
Zerknij tutaj: http://boardgameextras.co.uk/
Kiedyś kupowałem tam koszulki i jestem zadowolony z przebiegu transakcji.
Ja ostatnio kupowałem od nich maydaye (przez brytyjskiego amazona) i też jestem zadowolony.pawel1454 pisze:Zerknij tutaj: http://boardgameextras.co.uk/
po prostu graj:)) to najlepsza metoda,RunMan pisze:czy przejście z trybu solo na grę z żywym przeciwnikiem zmusza do przyswojenia kolejnych zasad i czy taktyki z trybu solo zdają w grze wieloosobowej?
na boiteajeux gra mi się dobrze chociaż niektóre partie wloką się strasznie. Ale po woli przekonuję się do draftu
- Wallenstein
Z forum Lacerty
Czy ktoś wie jakie dodatki sa planowane?
Odp: Agricola - Gamers' Deck
« Odpowiedz #3 : 14 Wrzesień 2012, 01:28:13 »
--------------------------------------------------------------------------------
Dodatki do Agricoli wydamy w przyszłym roku
Stałe rabaty: REBEL 10%, PLANSZOSTREFA 11%. Chętnych zapraszam na priv.
- FortArt
- Has thanked: 45 times
- Been thanked: 23 times
- Kontakt:
Świetna wiadomość!
Tak, to prawda, że w planszówkach najważniejszy jest klimat - klimat planszy, pionków, żetonów, kart i kostek.
Z cytatu wnioskuję, że było to pisane w topicu GAMERS DECK
Czyli to:
http://www.rebel.pl/product.php/1,1295/ ... -Deck.html
Wydaje się być przetłumaczone i zamierzone być wydane? [wiem że nie ma tekiej formy w j.p.]
ALE NA STRONIE LECERTY w zapowiedziach i planach wydawniczych nie widzę, takiego info.
Czyli to:
http://www.rebel.pl/product.php/1,1295/ ... -Deck.html
Wydaje się być przetłumaczone i zamierzone być wydane? [wiem że nie ma tekiej formy w j.p.]
ALE NA STRONIE LECERTY w zapowiedziach i planach wydawniczych nie widzę, takiego info.
- Wallenstein
Czy ktoś z "dojściami" mógł by podrążyć temat u źródła?
Stałe rabaty: REBEL 10%, PLANSZOSTREFA 11%. Chętnych zapraszam na priv.
Witajcie!
Po kilkunastu/dziesięciu partiach Agricola w ogóle mi się nie znudziła. Jednak by umilić sobie życie zastanawiam się nad kupnem "Torfowiska". Pytanie do osób, które w tę grę grały bardzo dużo: czy warto? czy to uatrakcyjnia rozgrywkę?
Po kilkunastu/dziesięciu partiach Agricola w ogóle mi się nie znudziła. Jednak by umilić sobie życie zastanawiam się nad kupnem "Torfowiska". Pytanie do osób, które w tę grę grały bardzo dużo: czy warto? czy to uatrakcyjnia rozgrywkę?
Można rzec: jakie pytanie taka odpowiedź
Może bardziej szczegółowo:
- czy nowe elementy rzeczywiście "dodają" treści grze czy jedynie wprowadzają dodatkowy zamęt?
- czy "grywalność" jest mniejsza, większa czy bez zmian?
- czy nowe karty są ciekawe i "w miarę" zbalansowane?
- czy dodatek wywraca grę do góry nogami w sensie strategii czy raczej tylko poszerza horyzonty?
- czy nowe elementy rzeczywiście "dodają" treści grze czy jedynie wprowadzają dodatkowy zamęt?
- czy dodatek wywraca grę do góry nogami w sensie strategii czy raczej tylko poszerza horyzonty?
- MataDor
- Has thanked: 350 times
- Been thanked: 106 times
Generalnie Torfowisko bardzo urozmaica rozgrywkę. Osobiście nie wyobrażam już sobie zagrać w samą podstawkę bez tego dodatku (zreszta wczoraj 2 razy pod rzad grałem w AgriTorfowisko )
Mam pytanie do grających czy nie przeszkadza wam "losowość" w początkowym losowym doborze kart pomocników i małych usprawnien - Czy losujecie tak jak w instrukcji poprostu randomalnie po 7 kart pomocnikow i usprawnien dla każdego z graczy czy też stosujecie jakąś formę draftu?
Mam pytanie do grających czy nie przeszkadza wam "losowość" w początkowym losowym doborze kart pomocników i małych usprawnien - Czy losujecie tak jak w instrukcji poprostu randomalnie po 7 kart pomocnikow i usprawnien dla każdego z graczy czy też stosujecie jakąś formę draftu?
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
kolekcja gier
W grze online jest możliwość Draftu i moim zdaniem sprawdza się bardzo dobrze. W grach w domu nie chce mi się draftować i gram z losowymi kartami. Jest to też jakaś forma sprawdzenia się w losowo generowanym środowisku
W GLP też gramy z draftem (zanim zaczęliśmy grać z draftem rozdawaliśmy każdemu po 10 kart pomocników i usprawnień, z których gracz wybierał sobie zestaw 7+7).
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
- gafik
- Has thanked: 55 times
- Been thanked: 119 times
Nowe elementy rzeczywiście dodają treści i wprowadzają dodatkowy zamętbudzo pisze:Można rzec: jakie pytanie taka odpowiedź
Grywalność po dodatku, bez zmian i jest nadal ogromna
Nowe karty są bardzo ciekawe i w miarę zbalansowane
Dodatek nie wywraca gry tylko poszerza horyzonty.
Heh. Stawianie pytań zamkniętych zwraca właśnie takie odpowiedzi
A od siebie: Daje sporo nowych opcji i dzięki temu ją utrudnia, ale w pozytywnym znaczeniu. Trochę mi się nie podoba to, że można wygrać "na konie". Zgarnąłem ponad połowę puli koni ostatnio A może po prostu tak mi się trafiły zależności i je umiejętnie wykorzystałem.
Witam wszystkich!
Nie jestem jeszcze graczem, ale ostatnio mieszkający w USA brat zainteresował mnie tematem, więc pewnie wkrótce będę grać.
Tymczasem mam zgoła inne pytanie. W USA bardzo popularny jest zastępowanie oryginalnych znaczników Agricoli ręcznie robionymi figurkami. Myślicie, że u nas by się to sprawdziło?
Pytam, bo mam zamiar zacząć robić takie figurki - chwilowo mam czas, a uwielbiam takie ręczne robótki.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź i sugestie.
Pozdrawiam!
Nie jestem jeszcze graczem, ale ostatnio mieszkający w USA brat zainteresował mnie tematem, więc pewnie wkrótce będę grać.
Tymczasem mam zgoła inne pytanie. W USA bardzo popularny jest zastępowanie oryginalnych znaczników Agricoli ręcznie robionymi figurkami. Myślicie, że u nas by się to sprawdziło?
Pytam, bo mam zamiar zacząć robić takie figurki - chwilowo mam czas, a uwielbiam takie ręczne robótki.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź i sugestie.
Pozdrawiam!
- BloodyBaron
- Been thanked: 1 time
a jaki mechanizm draftu kart stosujecie? przy 4 graczach x 7 kart to spora talia do przepatrzenia... a przecież trzeba zrobić to dwa razy, więc czasu zajmie to dużo...
_________
Moje gry
Moje gry
Jestem po kilku partiach i gra bardzo mi się podoba. Niestety nie jestem w stanie ocenić jak nam idzie. Może piszcie jakie mieliście wyniki rozgrywek.
Wariant 3-osobowy
54; 48, 48
59, 36, 34
Wariant 5-osobowy
39, 33, 33, 27, 24
Wariant 3-osobowy
54; 48, 48
59, 36, 34
Wariant 5-osobowy
39, 33, 33, 27, 24
Szukam kogoś, kto wymienił w swojej Agricoli okrągłe zboże, warzywa i materiały budowlane z oryginalnej gry na meeple z The Goodies i ma zbędny komplet starych znaczników. Chętnie przygarnę taki komplet (lub prawie komplet, jeśli kilku brakuje, nie ma problemu) - ostatnio grałem w 5 osób i strasznie dużo było trzeba używać żetonów wielokrotności, co nie ułatwiało gry.
Wyniki nie dają odzwierciedlenia jak Wam idzie. Po prostu są normalne jak w wielu partiach. Często wynik zależy od kart małych usprawnień i pomocników jeśli gracie wariant losowy (a nie draft) oraz od tego kiedy się pojawi akcja "Powiększ rodzinę". Im więcej akcji tym więcej możliwych punktów do zdobycia.chaciniak pisze:Jestem po kilku partiach i gra bardzo mi się podoba. Niestety nie jestem w stanie ocenić jak nam idzie. Może piszcie jakie mieliście wyniki rozgrywek.
Wariant 3-osobowy
54; 48, 48
59, 36, 34
Wariant 5-osobowy
39, 33, 33, 27, 24
Żeby zobaczyć jak wam idzie zagraj z kimś kto ma dziesiątki partii na koncie i spróbuj go ograć.
- GrzeL
- Administrator
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 58 times
Tak.piogar pisze:Czy nowe wydanie Agricoli rozni sie jakkolwiek od starego?
Różnice w kartach trzech pierwszych wydań.
http://www.lacerta.pl/component/option, ... pic,127.0/
Dodatkowo pierwsze wydanie miało grubsze płotki oraz od wydania drugiego wszystkie plansze graczy są dwustronne (po jednej stronie mają podziałkę na surowce).
Mam szybkie pytanie. W jaki sposob uzywacie deckow z podstawowej wersji gry. Mieszacie je razem, czy nie ? I czy polecacie grac drafta, czy lepiej klasycznie rozdawac pomocnikow i usprawnienia.