Eurobiznes a Monopoly
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Brylantino
- Been thanked: 199 times
- lacki2000
- Has thanked: 356 times
- Been thanked: 206 times
Re: Eurobiznes a Monopoly
To ja zacytuję słowa nieznanego wieszcza: "Nie dyskutujmy z botem, bo co będzie potem?"
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
- Galatolol
- Has thanked: 624 times
- Been thanked: 1030 times
Przecież widać po jego postach, że jest całkowicie nowy w świecie planszówkowym
Brylantino pisze:Żadną. Obie są nudne i głupie jak kilo gwoździ.
Kilo gwoździ fajniejsze niż te gry
- sillue
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
ponieważ 3 lata temu moja przygoda z grami planszowymi ograniczała się do tego typu wynalazków, to nie będę szydził, tylko zagłosuję na Super Business... niby wszystkie podobne, ale w tą zawsze chętniej grałem... potem Fortuna... i dopiero Eurobiznes...
A tam, najlepszy jest Eurobiznes, bo w czasach, gdy w niego grywalem, nie strzykalo mnie w krzyzach i dziewczyny sie za mna ogladaly
te gry różnią się w swoich wersjach podstawowych tak nieznacznie, ze jeśli nie jesteś w stanie na rynku wtórnym znaleźć starej Football Biznes, to kieruj się głównie ceną. Czyli raczej Eurobiznes
- Veridiana
- Administrator
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 77 times
- Kontakt:
To nie jest szydzenie, tylko popchnięcie ku refleksji.
Czy ja sie pcham na forum gier komputerowych i pytam starych wyjadaczy dyskutujących w setkach wątków o tysiącach gier, o których nie słyszałam, bo jestem początkująca, czy lubią bardziej "banalną staroć leżącą w każdym sklepie i kosztującą 5 zeta" czy "banalną staroć leżącą w każdym sklepie i kosztującą 5 zeta będącą polskim klonem tej pierwszej"?
Bosze... chyba można się domyśleć, że 99.9% ludzi tutaj nie gra w w/w?
Czy ja sie pcham na forum gier komputerowych i pytam starych wyjadaczy dyskutujących w setkach wątków o tysiącach gier, o których nie słyszałam, bo jestem początkująca, czy lubią bardziej "banalną staroć leżącą w każdym sklepie i kosztującą 5 zeta" czy "banalną staroć leżącą w każdym sklepie i kosztującą 5 zeta będącą polskim klonem tej pierwszej"?
- adam_k27
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 20 times
W Eurobiznes grałem parę razy w dzieciństwie - kolega miał, ja miałem i wolałem Fortunę. Monopol kupiłem parę lat temu dla syna, wersję miniaturową. Monopol jak dla mnie jest nieco ciekawszy niż Fortuna, ale różnice są w sumie marginalne (dodatkowy ruch po wyrzuceniu dubletu, wyrzucanie dubletów, aby wyjść z więzienia).
Gdybym musiał w którąś z nich zagrać to wybrałbym Monopoly, bo ładniejsze i minimalne różnice w zasadach sprawiają że w mojej opinii gra się nieco ciekawiej niż w Eurobiznes.
Gdybym musiał którąś z nich kupić to kupiłbym tańszą Niekoniecznie byłby to Eurobiznes, bo mam kupione parę lat temu w hipermarkecie miniaturowe wydanie monopolu, które kupiłem za bodajże 25 zeta.
Osobiście nie powiedziałbym, że te gry to nic nie warte śmiecie. Kiedyś się w Fortunę zagrywałem, banknoty i karty są już mocno wytarte w moim egzemplarzu, pomimo że o grę bardzo dbałem. Moje dzieci na Fortunie i Monopolu nauczyły się liczyć pieniądze. Obecnie te gry mnie już nie bawią, aczkolwiek od czasu do czasu mógłbym jeszcze w to zagrać. Powiem nawet że wolę Fortunę, czy Monopol niż Magię i Miecz (tez się kiedyś w to zagrywałem, dalej mam i dzieciaki to uwielbiają, a ja obecnie wręcz przeciwnie) Dzieci zaś zauważyłem że mają inne podejście do gier. To że o wygranej decydują kości nie jest dla nich wadą, grunt żeby gra dostarczała emocji, a gromadzenie bądź tracenie pieniędzy wystarcza aby tych emocji dostarczyć, więc gra się im podoba
Gdybym musiał w którąś z nich zagrać to wybrałbym Monopoly, bo ładniejsze i minimalne różnice w zasadach sprawiają że w mojej opinii gra się nieco ciekawiej niż w Eurobiznes.
Gdybym musiał którąś z nich kupić to kupiłbym tańszą Niekoniecznie byłby to Eurobiznes, bo mam kupione parę lat temu w hipermarkecie miniaturowe wydanie monopolu, które kupiłem za bodajże 25 zeta.
Osobiście nie powiedziałbym, że te gry to nic nie warte śmiecie. Kiedyś się w Fortunę zagrywałem, banknoty i karty są już mocno wytarte w moim egzemplarzu, pomimo że o grę bardzo dbałem. Moje dzieci na Fortunie i Monopolu nauczyły się liczyć pieniądze. Obecnie te gry mnie już nie bawią, aczkolwiek od czasu do czasu mógłbym jeszcze w to zagrać. Powiem nawet że wolę Fortunę, czy Monopol niż Magię i Miecz (tez się kiedyś w to zagrywałem, dalej mam i dzieciaki to uwielbiają, a ja obecnie wręcz przeciwnie) Dzieci zaś zauważyłem że mają inne podejście do gier. To że o wygranej decydują kości nie jest dla nich wadą, grunt żeby gra dostarczała emocji, a gromadzenie bądź tracenie pieniędzy wystarcza aby tych emocji dostarczyć, więc gra się im podoba
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2013, 14:24 przez adam_k27, łącznie zmieniany 1 raz.
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1311 times
Veridiana pisze:To nie jest szydzenie, tylko popchnięcie ku refleksji.
nie gra -ale każdy kiedyś grał - a jak nie grał to po co się wypowiada?
- Veridiana
- Administrator
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 77 times
- Kontakt:
W Monopol faktycznie nigdy nie grałam heh. Ale drażni mnie takie pytanie, noooo
Jakbym spytała miłośnika literatury, czy bardziej LUBI (zauważmy czas teraźniejszy) Lokomotywę czy Stefka Burczymuchę...
Jakbym spytała miłośnika literatury, czy bardziej LUBI (zauważmy czas teraźniejszy) Lokomotywę czy Stefka Burczymuchę...
- lacki2000
- Has thanked: 356 times
- Been thanked: 206 times
Lokomotywę! Choć Stefek depcze jej po piętach za ten wspaniały "sztyk u swej spisy".Veridiana pisze:Jakbym spytała miłośnika literatury, czy bardziej LUBI (zauważmy czas teraźniejszy) Lokomotywę czy Stefka Burczymuchę...
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
Ja tam wolę tę grę od tamtej bo w tamtą nie grałem a tę mam ale nie gram w nią nawet jak był tamtą miał.
- Lothrain
- Has thanked: 142 times
- Been thanked: 300 times
i to zdecydowanie najtrafniejsze podsumowanie całego wątkuartch pisze:Ja tam wolę tę grę od tamtej bo w tamtą nie grałem a tę mam ale nie gram w nią nawet jak był tamtą miał.