Android: Netrunner LCG - zasady, pytania, wątpliwości
- donmakaron
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 646 times
Re: Android: Netrunner - zasady
Zainstalowane. Normalnie przecież nie wie czy i jakie zasoby runner ma w garści. Poza tym instrukcja dokładnie o tym mówi - Jako akcję korporacja może skasować kartę zasobów z warsztatu runnera, jeśli runner jest otagowany, a warsztat to jeden z obszarów gry runnera (obok garści własnie), w którym znajdują się wszystkie zainstalowane karty.
Rzeczywiście, szukałam w złym miejscu:)
Jest karta w tali runnera, która brzmi miej więcej: gdy zaczynasz turę, pobierz dwa kredyty, tracąc jednego klika.
Co się dzieje gdy talia się skończy? Czy nie powinno być tak, że runner traci pierwszą kolejkę dopóki karta jest zainstalowana?
Jest karta w tali runnera, która brzmi miej więcej: gdy zaczynasz turę, pobierz dwa kredyty, tracąc jednego klika.
Co się dzieje gdy talia się skończy? Czy nie powinno być tak, że runner traci pierwszą kolejkę dopóki karta jest zainstalowana?
- donmakaron
Jeśli talia się skończy, runner traci klika i dobiera dwie karty z pustego decku, czyli nie dobiera nic. Na stratę klika nic się nie poradzi.
Jest dokładnie tak, że runner traci klika dopóki karta jest zainstalowana, ale nie można ot tak po prostu skasować jednej ze swoich zainstalowanych kart. Z programami jeszcze pół biedy - możemy skasować stare w trakcie instalacji nowego. Ale hardware i zasoby można zrzucać samemu tylko z efektów kart (np. Aesop).
Jest dokładnie tak, że runner traci klika dopóki karta jest zainstalowana, ale nie można ot tak po prostu skasować jednej ze swoich zainstalowanych kart. Z programami jeszcze pół biedy - możemy skasować stare w trakcie instalacji nowego. Ale hardware i zasoby można zrzucać samemu tylko z efektów kart (np. Aesop).
- Brylantino
- Been thanked: 199 times
Z programami też nie tak pół biedy, gdyż możesz przeinstalować stary, jedynie w momencie, kiedy brakuje Ci pamięci na nowy program.
- donmakaron
A gdzie tam! Instrukcja rzecze:Brylantino pisze:Z programami też nie tak pół biedy, gdyż możesz przeinstalować stary, jedynie w momencie, kiedy brakuje Ci pamięci na nowy program.
Runner może zdecydować się skasować dowolne zainstalowane programy na początku akcji instalacji programu.
Runner podczas instalacji nowego programu może kasować dowolne inne już zainstalowane, niezależnie od ilości MU jaką one zajmują.
- mat_eyo
- Has thanked: 865 times
- Been thanked: 1361 times
- Kontakt:
Oj Brylant wstydź się! takiej rzeczy nie wiedzieć? oczywiście, że przy KAŻDEJ instalacji możesz wywalić wcześniejsze programy, nie tylko kiedy przekraczasz MU.Brylantino pisze:Z programami też nie tak pół biedy, gdyż możesz przeinstalować stary, jedynie w momencie, kiedy brakuje Ci pamięci na nowy program.
edit: donmakaron był szybszy.
-
- Has thanked: 1 time
Witajcie, mam takie pytanie:
włamuję się na niechronione R&D. Przeglądam wierzchnią kartę, i odkładam ją na miejsce. Za następny klik włamuje się również na R&D, czy mam teraz dostęp do drugiej karty od góry czy nie?
Dziękuję za odpowiedz.
włamuję się na niechronione R&D. Przeglądam wierzchnią kartę, i odkładam ją na miejsce. Za następny klik włamuje się również na R&D, czy mam teraz dostęp do drugiej karty od góry czy nie?
Dziękuję za odpowiedz.
- mat_eyo
- Kontakt:
Nie, jeśli oglądaną kartę odkładasz na miejsce to w kolejnym skoku, jeśli nadal masz dostęp do jednej karty, to zobaczysz dokładnie tę samą co za pierwszym razem.
-
- Has thanked: 1 time
Witam
Mam pytanie odnośnie Zasysacza danych. Napisane jest - "Napotykany właśnie zrezowany lód ma -1 do siły do końca spotkania. Czy to oznacza, że mogę zmniejszyć siłę lodu, który korpo podczas mojego skoku zrezuje? A gdy lód był wcześniej zrezowany to przy skoku można mu zmniejszyć moc?
Mam pytanie odnośnie Zasysacza danych. Napisane jest - "Napotykany właśnie zrezowany lód ma -1 do siły do końca spotkania. Czy to oznacza, że mogę zmniejszyć siłę lodu, który korpo podczas mojego skoku zrezuje? A gdy lód był wcześniej zrezowany to przy skoku można mu zmniejszyć moc?
Polska wersja Zasysacza danych ma trochę niezręczne tłumaczenie. Powinno być "Właśnie napotkany, zrezowany lód..." (listę podobnych problemów tłumaczeniowych można przejrzeć w FAQ na stronie Galakty). Więc możesz obniżać siłę każdego napotykanego zrezowanego lodu, nieważne czy zrezowanego przed chwilą czy dawniej.
Witam
Mam pytanie odnośnie żmija + pasożyta. Czy jak zainstaluje pasożyta na jakimś lodzie czy podchodząc do tego lodu mogę zmniejszyć siłę żmijem i lód zostanie skasowany?
Mam pytanie odnośnie żmija + pasożyta. Czy jak zainstaluje pasożyta na jakimś lodzie czy podchodząc do tego lodu mogę zmniejszyć siłę żmijem i lód zostanie skasowany?
- mat_eyo
- Kontakt:
Tak, ale najpierw musisz podbić siłę żmija do aktualnej siły lodu, a następnie zacząć ją obniżać. Bardzo podobnie działa kombo Pasożyt + naładowany Zasysacz Danych.
-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 68 times
Odkopię starą odpowiedź dotyczącą Kruka Danych:
Jeszcze w sprawie Kruka. W odróżnieniu od takiego np. Matrix Analyzera podprogram Kruka w przypadku odpalenia i skutecznego namierzania nie daje runnerowi taga, tylko powoduje umieszczenie na Kruku znacznika siły/zasilania (tam jest niekonsekwencja terminologiczna w polskim opisie karty!). W sumie różnica jest niewielka, bo hostowany znacznik można niemal w każdym momencie (np. natychmiast) zamienić na taga dla runnera.
W którym miejscu instrukcji albo innym miejscu (cecha karty?) jest informacja o natychmiastowej zamianie znacznika zasilania na tag?
Pozdrawiam
Jeszcze w sprawie Kruka. W odróżnieniu od takiego np. Matrix Analyzera podprogram Kruka w przypadku odpalenia i skutecznego namierzania nie daje runnerowi taga, tylko powoduje umieszczenie na Kruku znacznika siły/zasilania (tam jest niekonsekwencja terminologiczna w polskim opisie karty!). W sumie różnica jest niewielka, bo hostowany znacznik można niemal w każdym momencie (np. natychmiast) zamienić na taga dla runnera.
W którym miejscu instrukcji albo innym miejscu (cecha karty?) jest informacja o natychmiastowej zamianie znacznika zasilania na tag?
Pozdrawiam
Strona 21, Zdolności płatne oraz strona 32 Schemat kolejności tury ("można uruchamiać zdolności płatne").
-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 68 times
Hmm, jeśli zamiana jest płatna to musi wynikać z tekstu karty. Dobrze myślę?Jander pisze:Strona 21, Zdolności płatne oraz strona 32 Schemat kolejności tury ("można uruchamiać zdolności płatne").
pozdrawiam
Przy Kruku to jest właśnie tekst "hostowany znacznik siły: daj runnerowi 1 tag" - płacisz znacznikiem i dajesz 1 tag.
Zdolności płatne określone są : cześć po lewej stronie dwukropka to koszt jaki musimy zapłacić by odpalił się efekt po prawej stronie. Jeśli zajrzysz do schematu skoku to zobaczysz, że w niektórych miejscach korporacja jak i runner mogą używać zdolności płatnych.
- Andy
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 192 times
Czy chodzi o poniższy zapis?hsiale w innym wątku pisze:Gramy na podstawie zasad gry Android: Netrunner, najnowszego FAQ (oczywiście jawnie błędny zapis dotyczący Demolition Run nie obowiązuje)
FAQ 1.4 pisze:Can the Runner trash an accessed card with Demolition Run
before any ‘when accessed’ conditional abilities resolve?
No. The card must be accessed before Imp, Demolition Run,
or any other similar effect can be used to trash it, just as if the
Runner was paying its trash cost.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Nie. Chodzi o zapis pod hasłem "when successful", który zilustrowany jest Demolition Run jako przykładem, co jest błędne, bo ta karta nie używa zwrotu "when successful". Gdy to pisałem nie pamiętałem że w FAQ są jeszcze jakieś zapisy dotyczące tej karty. Ten, który cytujesz, jest poprawnyAndy pisze:Czy chodzi o poniższy zapis?hsiale w innym wątku pisze:Gramy na podstawie zasad gry Android: Netrunner, najnowszego FAQ (oczywiście jawnie błędny zapis dotyczący Demolition Run nie obowiązuje)FAQ 1.4 pisze:Can the Runner trash an accessed card with Demolition Run
before any ‘when accessed’ conditional abilities resolve?
No. The card must be accessed before Imp, Demolition Run,
or any other similar effect can be used to trash it, just as if the
Runner was paying its trash cost.
- Andy
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 192 times
Ano, nie używa. Co nie zmienia faktu, że dostęp do kart na serwerze uzyskuje się po spełnieniu warunku "jeśli skok jest udany".
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Nie do końca. Shiro (Honor & Profit) pozwala uzyskać dostęp do karty w trakcie spotkania z lodem. Raymond Flint (Mala Tempora) pozwala uzyskać dostęp nawet poza skokiem.Andy pisze:Ano, nie używa. Co nie zmienia faktu, że dostęp do kart na serwerze uzyskuje się po spełnieniu warunku "jeśli skok jest udany".
-
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 21 times
1. Jako runner uzyskuję dostęp do 3 kart R&D. Czy muszę je odłożyć w takiej samej kolejności? (Intuicyjnie chyba tak ale wolę się upewnić).
2. Jeśli korporacja chce usunąć zainstalowane aktywo to musi płacić koszt trashowania?
3. Jeśli kasuję kartę z R&D to korporacja może zobaczyć jaką kartę trashuję?
4. Trzy lody chronią serwer, korporacja usuwa środkowy podczas instalacj. Świeży lód idzie na miejsce środkowego czy na sam koniec? (i płaci się wtedy 2?). Chyba na sam koniec i 2 do banku.
Dość proste pytania ale wolę się upewnić, dzięki.
e:5. Jeśli mogę podejrzeć jakąś kartę to mogę wziąć zarówno lód, projekt/aktywo jak i np. kartę z RD?
2. Jeśli korporacja chce usunąć zainstalowane aktywo to musi płacić koszt trashowania?
3. Jeśli kasuję kartę z R&D to korporacja może zobaczyć jaką kartę trashuję?
4. Trzy lody chronią serwer, korporacja usuwa środkowy podczas instalacj. Świeży lód idzie na miejsce środkowego czy na sam koniec? (i płaci się wtedy 2?). Chyba na sam koniec i 2 do banku.
Dość proste pytania ale wolę się upewnić, dzięki.
e:5. Jeśli mogę podejrzeć jakąś kartę to mogę wziąć zarówno lód, projekt/aktywo jak i np. kartę z RD?
1. Tak.
2. Nie, usuwa za darmo, ale może to zrobić tylko instalując tam kartę i płacąc ewentualny koszt instalacji.
3. Tak.
4. Nowy lód idzie zawsze na najdalsze miejsce od serwera, płacisz za każdy lód który tam jest, czyli owszem, 2.
5. Podejrzeć np. Inflitracją możesz tylko zainstalowane karty, nie możesz patrzeć na karty z R&D, Archiwów i z HQ.
2. Nie, usuwa za darmo, ale może to zrobić tylko instalując tam kartę i płacąc ewentualny koszt instalacji.
3. Tak.
4. Nowy lód idzie zawsze na najdalsze miejsce od serwera, płacisz za każdy lód który tam jest, czyli owszem, 2.
5. Podejrzeć np. Inflitracją możesz tylko zainstalowane karty, nie możesz patrzeć na karty z R&D, Archiwów i z HQ.