Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Nataniel pisze:Podobno karty "standardowe" wchodza w koszulki typu "mini" przeznaczone do gry Yu-Gi-Oh. Sprawdze to jak najszybciej i jesli faktycznie beda pasowaly - sprowadzimy je do REBELa.
hej everyone
Nataniel, sprawdzales juz moze czy karty "standardowe" np do Troii wchodza w koszulki "mini"?
Ach, sprawdzilem i zapomnialem dac znac. Koszulki mini nie pasuja do Troi :-/ Znalezlismy ostatnio namiar na dobrego dystrybutora Ultra-Pro i poszukam u nich dobrych tanich koszulek.
no to zacznij w takim razie zbierac na polskie wydanie a co do koszulek, aj swoje trzymam w tych duzych koszulkach Ultra Pro (100szt za 6zł), może troche źle się tasuje, ale przynajmniej karty się nie niszczą
Teraz mam problem z wprowadzaniem dodatkowych (nowych jeszcze) postaci, gdyż gołym okiem łatwo je rozpoznać. Jedyne rozwiązanie to przegrać dodatkowe postacie z Żoneczką w domowym zaciszu, żeby upodobniły się do pozostałych (lekko już wytartych). A potem odziać karty postaci w stosowne koszulki.
W trosce o swoj skarb postanowilem ze zaopatrze sie w "folialki" by lepiej chronic karty..
Czy ktos z forumowiczow ma juz jakies doswiadczenie w wyborze protektorow najlepiej pasujacych do kart Twilight Imperium 3?
Nawiązując do dyskusji na temat koszulek na nietypowych wymiarów karty mogę się pochwalić pewnym osiągnięciem
Wygrzebałem wczoraj z piwnicy pradawną zgrzewarkę do folii. Potem już tylko stare protectory do Magica i 2 godziny walki z nimi i mogę się cieszyć super dopasowanymi koszulkami na Munchkina
A że gramy często w kraklowskich Pubach z kumplami to te koszulki mocno sie przydadzą.
Polecam wszystkim sposób tylko jest jeden problem munchkin ma mniejsze karty wiec można przerobić normalne koszulki. Gorszej z większymi. Ale zawsze można robić je od zera z folii
A'propos kart standardowych i protectorów Yu-Gi-Oh.
Nie wiem co to wymiar standardowy , ale jako gracz w VETO karty nieco mniejsze od Magic'owych, GoT, itp. wiem, ze Yu-Gi-Oh pasują świenie na VETO.
Natanielu - macie VETO w Rebelu - porównaj wielkość tych "standardowych" z kartami do VETO i odpowiedź gotowa ;D
POzdrawiam
niby stary koń, a jednak z ogromnym sentymentem do zabaw i uciech wszelakich
I tak:
- Brawl pasuje
- Citadels pasuje
- Game of Thrones nie pasuje (karty za wysokie i 2mm za waskie)
- Settlers of Catan (ang) nie pasuje (karty ogolnie za male)
- Minotaur Lords pasuje
- Jenga nie pasuje
Warcrafta i Runebounda nie moge teraz sprawdzic, bo nie mam, ale podejrzewam, ze nie pasuja.
ja zaopatrzyłem sie w takie osłonki i jestem zadowolony. Saloon pasuje wyśmienicie, Wiochen troche lata
za to nie mam pojecia skad wziac koszulki na t2r/ osadnikow/ zombiaki
i jeszcze jedna rzecz. gdzie mozna dostac takie szklane pastylki jakie oferował rebel? Uiek wspominal o Ikei. a na internecie? moze w jakims Obi czy Nomi?[/url]
Co do szklanych "pastylek" to widzialem takie w ikei w krakowie ale rzucily mi sie w oczy tylko niebieskie i nie wiem czy mozna tam dostac takze w innych kolorach.
Ja zaopatrzylem sie w nie w krakowie w sklepiku "swiat wikliny" /chyba tak sie nazywal/ na terenie gieldy komputerowej na Balickiej. Byly dostepne w roznych kolorach.
Kupilem ostatnio MINI Deck Protector. Bardzo dobrze pasuja do Troi i Wiochmena. Do nowej edycji zombiakow i kart z osadnikow chyba nie dobierze sie koszulek ze wzgledu na ich male rozmary. Chyba ze zrobi sie je jakims domowym sposobem - w ostatecznosci mozna bylo by zaopatrzyc sie w zgrzewarke do foli i folie.
surt pisze:Co do szklanych "pastylek" to widzialem takie w ikei w krakowie ale rzucily mi sie w oczy tylko niebieskie i nie wiem czy mozna tam dostac takze w innych kolorach.
Można. Ja kupiłem (już jakiś czas temu) białe (przezroczyste), zielone, czerwone, niebieskie i turkusowe (a może to jest seledyn?). Te dwie ostatnie różnią się, choć nie diametralnie, odcieniem. Do tego w każdym słoiczku są egzemplarze błyszczące i matowe - więc w sumie mamy 10 różnych rodzajów "pionków". Powinno wystarczyć w większości przypadków.
Dragonnec napisał:
Ostatnio znalazłem w szafie jakąś "foliownice", pozwalającą na laminowanie(?) papieru. Jest do tego jakaś folia. Czy to byłoby dobre?
Z tego co napisales wnioskuje ze masz laminator. Laminowanie jest dosc radykalnym posunieciem z tego wzgledu ze nie da sie w przyszlosci zdjac folii z karty. Pozatym widzialem efekty kiepskiego laminowania ktore objawialy sie rozdwajajacymi sie kartami zalaminowanego papieru, ktorych strony zostawaly na poszczegolnych foliach.
Misiołak pisze:Małe karty jak te z Osadników można okleić szeroką taśmą klejącą.
Oklejasz karty bezposrednio tasma klejaca? Czy tez oklejasz tasma dociete do rozmaru kart koszulki? Ja osobiscie nie okleil bym bezposrednio kart tasma klejaca - co wtedy gdy tasma sie wytrze, niestety nie bedzie mozna jej zdjac bez zniszczenia karty.
Akurat to nic nie da, ponieważ taśma raczej matowieje od wycierania.
Ja nigdy bym nie obkleił kart taśmą klejącą, jest to dla mnie pewnego rodzaju profanacja. Zastanawiałem się jednak kiedyś właśnie nad zrzewaniem koszulek, ale nie mam zgrzewarki .
U mnie ten sposób się sprawdza. Aż boję się zapytać, co wy robicie z waszymi kartami. Szorujecie papierem ściernym?
Mam dwa zestawy zabezpieczone w ten sposób przechowywane w strasznych warunkach (na dnie plecaka). Gwiazdy OK mam prawie rok i nie widzę żadnych zmatowień czy wytarć.
Dla porównania standardowa książka noszona w tych warunkach przez tydzień wygląda naprawdę paskudnie.