Gra dla 1 osoby
- carlos
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 8 times
Re: Gra dla 1 osoby
Władca Pierścieni LCG (warto z czasem zainwestować w dodatki, ale przy LCG to dosyć oczywiste:) )
Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game - jeśli lubisz filmy to również będzie świetny wybór.
Obie gry mają świetne warianty solo.
Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game - jeśli lubisz filmy to również będzie świetny wybór.
Obie gry mają świetne warianty solo.
- lesar
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 31 times
Re: Odp: Gra dla 1 osoby
Oh można by wymieniać i wymieniać. Ale podam od siebie dwa: Mage Knight i Znak Starszych Bogów. No i na dokładkę lekkiego Piętaszka.
"Zresztą zamiast kraść jako dyrektor, fabrykant, sekretarz czy inny prezes lepiej już kraść par excellence jako złodziej. Tak jest chyba uczciwiej." - kasiarz Kwinto
Mage Knight, + dla Robinsona i Władcy Pierścienia. Ja solo grywam tylko w to ostatnie, rozkładanie i składanie gry w pojedynkę do MK lub Robinsona to dla mnie wyzwanie samo w sobie
Przy czym Władca Pierścieni wyjątkowo błaga o dodatki przy samej podstawce. Zwłaszcza, że jeden z trzech scenariuszy jest naprawdę kosmicznie trudny dla jednego gracza, a i możliwości składania talii nie powalają (dalej podstawka wystarczy na zapoznanie się z grą i rozegranie kilkunastu ciekawych godzin gry, warto spróbować).
Przy czym Władca Pierścieni wyjątkowo błaga o dodatki przy samej podstawce. Zwłaszcza, że jeden z trzech scenariuszy jest naprawdę kosmicznie trudny dla jednego gracza, a i możliwości składania talii nie powalają (dalej podstawka wystarczy na zapoznanie się z grą i rozegranie kilkunastu ciekawych godzin gry, warto spróbować).
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 40 times
- Kontakt:
Wspomniany RAF - gra za każdym razem dostarcza ogromnej rozrywki. A kiedy np znudzi Ci się bronienie możesz zagrać Niemcami i bombardować Londyn. Tak dla odmiany.
Seria Leader od GMT. Stricte jednoosobówki.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
-
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 17 times
- Kontakt:
Podpinam, czy każda klasyczna kooperacja będzie się spoko nadawała do gry solo? Pandemia np ?
- louiscyphre
- Has thanked: 106 times
- Been thanked: 74 times
- krecilapka
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 194 times
Każda klasyczna kooperacja jest stworzona do gry solo. Nikt przynajmniej twoich planów nie pomiesza .
Byle nie było ukrytych celów, motywu zdrajcy.
Arkham / eldritch np. Taki Robinson to wręcz lepiej działa solo niż z graczami
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Byle nie było ukrytych celów, motywu zdrajcy.
Arkham / eldritch np. Taki Robinson to wręcz lepiej działa solo niż z graczami
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Chyba raczej od DVG Ale rzeczywiście cała seria (jak i Warfighter) godne polecenia jeśli się lubi wojenny klimat (bo ciężko je nazwać grami stricte wojennymi, wtedy wypadałoby celować w Field Commandery, D-Daye albo CoH z Solo Expansion).misioooo pisze:Seria Leader od GMT. Stricte jednoosobówki.
- zakwas
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Zdecydowanie polecam DAWN OF THE ZEDS. Każda partia jest epicka. Gra ma kilka stopniu trudności, więc sprawnie wprowadza w rozgrywkę. Jest wymagająca, ale wygrana daje ogromną satysfakcję.
Potwierdzam, że też fajnym doświadczeniem jest partia w D-DAY DICE.
Polecam obie.
Polecam obie.
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1311 times
Dawn of the zeds jest świetne...tylko błędy na kartach (brak symboli półksiężyca i stópek na 8 kartach) i zasady ze sporą liczbą wyjątków i kilkoma błędami początkującego gracza ktory nie dziala na bgg mogą zniechęcić... ale jak już pójdzie...to jest fajnie...potwierdzam....Jarzab pisze:Zdecydowanie polecam DAWN OF THE ZEDS. Każda partia jest epicka. Gra ma kilka stopniu trudności, więc sprawnie wprowadza w rozgrywkę. Jest wymagająca, ale wygrana daje ogromną satysfakcję.
Polecam obie.
Uawgi dotyczą 2ed. 3 może jest lepsza
Agricola - wersja solo działa trochę jak relanium
Pokój 25 - ma wersję solo, rozkminiam dopiero i wygląda ciekawie
Piętaszek - wspomniany już, mała gierka ale bardzo przyjemna, wyłącznie solo.
Kiedyś z nudów rozkminiałam Seasons i po usunięciu pewnych kart oraz opracowaniu poziomów punktacji ta gra może dawać radę solo.
Pokój 25 - ma wersję solo, rozkminiam dopiero i wygląda ciekawie
Piętaszek - wspomniany już, mała gierka ale bardzo przyjemna, wyłącznie solo.
Kiedyś z nudów rozkminiałam Seasons i po usunięciu pewnych kart oraz opracowaniu poziomów punktacji ta gra może dawać radę solo.
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 40 times
- Kontakt:
Agricola solo to jak samogwałt. Niby grasz, kończysz - a jednak to substytut rozrywki
Nie wiem jaka może być przyjemność w suchym nabijaniu punktów w grze która jest dedykowana na większą liczbę osób.
Nie wiem jaka może być przyjemność w suchym nabijaniu punktów w grze która jest dedykowana na większą liczbę osób.
Zdecydowanie jak już gra ma być solo to dobrze żeby wyzwanie stanowiło jej wygranie, a nie bicie kolejnych wyników. Dlatego według takie gry jak Agricola czy O:NI mimo, że da się grać solo nie mają w tym trybie najmniejszego sensu poza nauczeniem się grać przed pierwszą rozgrywką z innymi.
- detrytusek
- Has thanked: 466 times
- Been thanked: 1120 times
Też tak sądzę - z rozpędu jeszcze Kawernę dorzucę gdzie nawet kolejność kart jest z góry narzucona.Patyk pisze:Zdecydowanie jak już gra ma być solo to dobrze żeby wyzwanie stanowiło jej wygranie, a nie bicie kolejnych wyników. Dlatego według takie gry jak Agricola czy O:NI mimo, że da się grać solo nie mają w tym trybie najmniejszego sensu poza nauczeniem się grać przed pierwszą rozgrywką z innymi.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Prime minister, Cooper-island pl
Wątek sprzedażowy
Do sprzedania: Prime minister, Cooper-island pl
Wątek sprzedażowy
Bicie rekordu w grze solo, zwłaszcza przy zawsze podobnych warunkach rozgrywki (np. Agricola bez kart) daje mi mnóstwo satysfakcji. Nie każdy gustuje w ciągłych porażkach, które - korzystając z powyższego porównania - przypominają praktyki masochistyczne.
Od razu dodam, że ja lubię tak i tak.
Od razu dodam, że ja lubię tak i tak.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- donmakaron
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 646 times
Na kickstarterze przygotowuje się druga edycja Nemo's War. Gra jest dedykowana rozgrywce solo i podobno naprawdę warto się nią zainteresować. Beta instrukcji jest już dostępna, można sobie sprawdzić o co chodzi i zastanowić się, czy warto wydać trochę szmalu i poczekać na grę.
Z przetestowany póki co (oficjalnych trybów solo):
- Osadnicy:NI - dla mnie osobiście bez szału, ale jak lubisz szlifowanie wyniku to prawdopodobnie spodoba Ci się
- Legendarny Encounters:Allen - na podstawowych zasadach robi się straaaszliwie łatwy po kilku partiach... za to klimat! Marzenie!
- Lotr LCG - jest wyzwanie (czasem ocierające się o masochizm), przynajmniej na core setcie.
- Pandemia - mi się ciężko koordynowanie dwóch graczy
- Hostage Negotiator - ciężko mi sie wypowiedzieć bo zagrałem jedną partię... ale na razie mi się straszliwie podoba. Głównie ze względu na klimat. Obawiam się trochę o regrywalnosc, ale zobaczymy
- Osadnicy:NI - dla mnie osobiście bez szału, ale jak lubisz szlifowanie wyniku to prawdopodobnie spodoba Ci się
- Legendarny Encounters:Allen - na podstawowych zasadach robi się straaaszliwie łatwy po kilku partiach... za to klimat! Marzenie!
- Lotr LCG - jest wyzwanie (czasem ocierające się o masochizm), przynajmniej na core setcie.
- Pandemia - mi się ciężko koordynowanie dwóch graczy
- Hostage Negotiator - ciężko mi sie wypowiedzieć bo zagrałem jedną partię... ale na razie mi się straszliwie podoba. Głównie ze względu na klimat. Obawiam się trochę o regrywalnosc, ale zobaczymy
Z moich doświadczeń z grami solo wynika, że jednak najlepsze są dedykowane tytuły. Do moich ulubionych należą wspomniane już gry wojenne firmy DVG z serii Leader, z których absolutnym hitem jest Apache-Thunderbolt Leader.
Z tego co się orientuję nie ma polskiej wersji D-Day Dice. Czy do rozgrywki wymagana jest znajomość angielskiego i czy można skądś ściągnąć instrukcję PL ?
- DarkSide
- Has thanked: 596 times
- Been thanked: 247 times
+1Toomek pisze: - Hostage Negotiator - ciężko mi sie wypowiedzieć bo zagrałem jedną partię... ale na razie mi się straszliwie podoba. Głównie ze względu na klimat. Obawiam się trochę o regrywalnosc, ale zobaczymy
Świetna jednoosobówka. O regrywalność bym się nie martwił: dużo kart terroru + element losowy + 4 dodatki "Abductor pack" + ciekawe wyzwania (wewnętrzna strona tylnej okładki instrukcji)
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%