Szukam gry figurkowej małego formatu
Szukam gry figurkowej małego formatu
Witam wszystkich, w zasadzie temat mówi wszystko - szukam gry figurkowej, przy której będę mógł spędzić wiele czasu malując modele a następnie grając nimi. Ważne jest jednak to, żeby modeli nie było potrzeba zbyt wiele - powody są w zasadzie trzy - pierwszy to kwestia finansowa, drugi to powoli kończące się miejsce na gry (muszę zamontować półkę w mieszkaniu ), a trzeci to taki, że najpewniej będę kupował wszystko podwójnie - dla mnie i partnerki.
Preferujemy raczej fantasy. Szukam gry, która zaspokoi moje żądze, nie przeje połowy studenckiego budżetu, a także będzie dobrze dostępna na polskim rynku.
Rozważam gorąco Frostgrave - problem jest jednak ten, że nie wszystkie modele są dostępne, to mnie niestety automatycznie troszkę zniechęca (choć nie kupię ich wszystkich, to jednak brak dokonania pewnego wyboru boli), a także brak w moim arsenale makiet jakichkolwiek.
Oglądaliśmy również z partnerką Infinity - wszystko cacy, makiety jakieś w zestawie, z możliwością kupna innych za niewielką kwotę, ale to już troszkę wyższa półka cenowa, no i w końcu to nie fantasy.
Serdecznie dziękuję za wszelki odzew
Preferujemy raczej fantasy. Szukam gry, która zaspokoi moje żądze, nie przeje połowy studenckiego budżetu, a także będzie dobrze dostępna na polskim rynku.
Rozważam gorąco Frostgrave - problem jest jednak ten, że nie wszystkie modele są dostępne, to mnie niestety automatycznie troszkę zniechęca (choć nie kupię ich wszystkich, to jednak brak dokonania pewnego wyboru boli), a także brak w moim arsenale makiet jakichkolwiek.
Oglądaliśmy również z partnerką Infinity - wszystko cacy, makiety jakieś w zestawie, z możliwością kupna innych za niewielką kwotę, ale to już troszkę wyższa półka cenowa, no i w końcu to nie fantasy.
Serdecznie dziękuję za wszelki odzew
- Deem
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 319 times
Re: Szukam gry figurkowej małego formatu
Godslayer
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
Dreadfleet. Jedno pudło i masz kompletną grę. Bitwy na morzu, świat Warhammera Fantasy. Nie ma żadnych dodatków do tego. To kompletna gra.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
-
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 9 times
Do malifaux potrzebujesz dwa pudełka po kilka figurek każde, ale nie wiem czy zmieścisz się w budżecie, bo go nie określiłeś. Pudełko od 120pln, a potrzebujesz dwa, do tego mała książka zasad wystarcza. Nie gra się kostkami tylko kartami i są to zwykle karty do gry jak to pokera, co prawda sprzedają specjalne talie po kilkadziesiąt pln sztuka, ale to tylko dla klimatu. Duża różnorodność frakcji i zestawów liderów wewnątrz frakcji, zapewnia zabawę już na etapie wybierania.
- crazygandalf
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 597 times
- Kontakt:
Do Frostgrave'a możesz spokojnie używać figurek z Warhammera. Kupując nowy box 10 figurek możesz je ładnie skonwertować, aby nadać im indywidualny charakter. Taniej to polecam kupienie figurek na rynku wtórnym. Na allegro jest całkiem sporo figsów do Warhammera w niskich cenach.
Polecam też Mordheim - gra bazująca na mechanice Warhammera i korzystająca z tych samych figurek (plus sporo dedykowanych).
Zerknij jeszcze na Warmachine/Hordes oraz Wolsunga. Pierwsze to fantasy, ale trochę nietypowe (czarujące trolle ), a drugie to klimaty steampunkowe.
Polecam też Mordheim - gra bazująca na mechanice Warhammera i korzystająca z tych samych figurek (plus sporo dedykowanych).
Zerknij jeszcze na Warmachine/Hordes oraz Wolsunga. Pierwsze to fantasy, ale trochę nietypowe (czarujące trolle ), a drugie to klimaty steampunkowe.
Wedlug mnie Dragon (lub Lion) Rampant sie nada idealnie. Figurki dowolne, wiec mozna kupic tanio np. w skali 1/72 (20mm). Poszukaj figurek Dark Alliance, albo od razu przejrzyj plasticsoldierreview.com
Wiecej na strategie.net.pl jako, ze to bitewniak.
Powodzenia!
Wiecej na strategie.net.pl jako, ze to bitewniak.
Powodzenia!
-
- Been thanked: 7 times
Czy Carnevale to już fantasy, czy jeszcze steampunk horror?
A grając domowo w stałym towarzystwie to nie przejmowałbym się i proxował.
Sent from my iPad using Tapatalk
A grając domowo w stałym towarzystwie to nie przejmowałbym się i proxował.
Sent from my iPad using Tapatalk
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
dziękuję za liczne odpowiedzi może jeszcze podacie jakieś gry z innych klimatów jednak? I pytanie mam jeszcze jedno: jak stosunkowo tanio wyposażyć się w makiety? Liczę na Waszą pomoc
Kładziesz książkę na stół i masz górkę. To najtańszy sposób
A poważnie - styrodur i nożyk. Bez problemu zrobisz górki, skały czy ruiny.
A poważnie - styrodur i nożyk. Bez problemu zrobisz górki, skały czy ruiny.
- Rocy7
- Been thanked: 6 times
Możesz rzucić okiem na Dungeon Command o ile lubisz mechanikę bez losowosci.
FFG zapowiedziało Runewars Miniatures Game, choć wątpię by maly format był tam docelowy.
FFG zapowiedziało Runewars Miniatures Game, choć wątpię by maly format był tam docelowy.
A może jakiś Battlelore? Pudło z podstawką to wiele godzin zabawy.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
Przejrzyj sobie zdjecia, ktore ludzie wrzucaja tutaj.Mienso pisze:I pytanie mam jeszcze jedno: jak stosunkowo tanio wyposażyć się w makiety? Liczę na Waszą pomoc
Praktycznie kazdy z nich ma link do swojego bloga, gdzie znajdziesz tutoriale i/lub work-in-progress wiec mozesz bez problemu odtworzyc to co Cie zainteresuje. Jezeli szukasz gotowego terenu/makiet to dowolny sklep modelarski: Martola, Exito itd. w necie znajdziesz ich mnostwo bez problemu.
Jedyne czego nie podales to skali, ale rozumiem, ze badasz grunt dopiero
Dorzucę, jako ciekawostkę, polski system skirmish fantasy, składający się tylko/aż z darmowego podręcznika, tzn w który można grać dowolnymi figurkami z innych systemów, trzymających skalę.
http://wojnacja.blogspot.com/
http://www.wojnacja.fora.pl/dla-poczatk ... a,116.html
http://wojnacja.blogspot.com/
http://www.wojnacja.fora.pl/dla-poczatk ... a,116.html
- Fruczak Gołąbek
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 39 times
Tak przy okazji zapytam. Znacie jakąś grę żeby figurki LEGO wykorzystać?
hej, wybaczcie za moją nieobecność chwilową w temacie, ale jak już wspominałem (chyba) studiuję. Zainteresowały mnie finalnie 4 systemy jak dotychczas:
-Frostgrave, o czym już pisałem (tak nawiasem to dla innych z tym samym problemem - na allegro są świetne formy do cegiełek etc i można samemu trzaskać makiety za bezcen)
-Wojnacja, przy czym chcę zapytać, czy Reaper Miniatures się nadadzą, są dość tanie
-Umbra Turris, jednak nie wiem, czy przypadkiem system nie "umiera", strona jest w rozsypce a na fb Spellcrow brak newsów prócz planów na jedną nową figurkę, a system nie jest na tyle rozbudowany dla mnie by się nim w interesować bez jakichkolwiek szans na rozwój
-Norsgard, jednak brak polskiej strony i dostępność tych figurek jedynie na stronie oficjalnej też mnie martwi. Ponadto coś nie widzę ich nowego kickstartera (ileż ich można mieć )
Lub podawajcie coś jeszcze, zwlekam z zakupem czegokolwiek do stycznia, okres świąteczny nie pozwala szaleć.
-Frostgrave, o czym już pisałem (tak nawiasem to dla innych z tym samym problemem - na allegro są świetne formy do cegiełek etc i można samemu trzaskać makiety za bezcen)
-Wojnacja, przy czym chcę zapytać, czy Reaper Miniatures się nadadzą, są dość tanie
-Umbra Turris, jednak nie wiem, czy przypadkiem system nie "umiera", strona jest w rozsypce a na fb Spellcrow brak newsów prócz planów na jedną nową figurkę, a system nie jest na tyle rozbudowany dla mnie by się nim w interesować bez jakichkolwiek szans na rozwój
-Norsgard, jednak brak polskiej strony i dostępność tych figurek jedynie na stronie oficjalnej też mnie martwi. Ponadto coś nie widzę ich nowego kickstartera (ileż ich można mieć )
Lub podawajcie coś jeszcze, zwlekam z zakupem czegokolwiek do stycznia, okres świąteczny nie pozwala szaleć.
- lunatykuku
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 112 times
Umbra jest fajna i z tego co wiem będzie nadal rozwijana. Zdaje się że chłopaki w Lublinie nawet turnieje robią. Do grania w domu jak najbardziej się nada. Makiet też zbyt wielu nie potrzeba a zasady po polsku do ściągnięcia za darmo.
Od siebie polecę jeszcze warheim (taki polski, bardziej rozbudowany mordheim) - bandę da się złożyć z jednego boxa piechoty, albo np. kupić wyspę krwi i masz od razu dwie rozbudowane armie.
Od siebie polecę jeszcze warheim (taki polski, bardziej rozbudowany mordheim) - bandę da się złożyć z jednego boxa piechoty, albo np. kupić wyspę krwi i masz od razu dwie rozbudowane armie.