Hej,Bea pisze:No i oczywiście stoję przed wyborem farb. Vallejo czy Citadel. Dużo już zostało tu powiedziane, ale chciałam się upewnić. Generalnie jakościowo te farby są zbliżone do siebie. Ponoć Vellejo się trudniej używa, bo trzeba je bardziej rozcieńczać. Prawda to? Ale przecież Citadel chyba też trzeba rozcieńczać... Natomiast pojemniczki do Citadel są okropne, muszę je otwierać zębami i ciągle się boję że się nimi obleję. Gry pobieram z nich farbę, zawsze pędzel musi być czysty, żeby nie zabrudzić farby w pojemniku i po każdym pobraniu znów je zamykam. To strasznie kłopotliwe. To może jednak Vallejo wygodniejsze? Ale czy paleta kolorów jest taka sama?
I kolejna sprawa. Primer w sprayu chyba nie dociera do wszystkich miejsc, na przykład pod pachy . Trzeba domalowywać pędzlem?
Przepraszam za głupie pytania, ale mam pierwszy raz farbki w ręce. Tak, tutoriale obejrzałam
Pierwsza i najwazniejsza rzecz - to co przedstawiasz jako wade (trzeba rozcienczac) jest naprawde zaleta. Pierwsza zasada jaka uslyszysz, od kazdego kto kiedykolwiek trzymal pedzel w reku - rozcienczaj farby! - najlepiej do konsystencji mleka (no moze smietanki ).
Druga kwestia - pobieranie farby. Mokra paleta rozwiazuje ten klopot, malowanie bez tego to jakby malowac bez pedzla, niby sie da ale po co sie szarpac...
Co do porownania Vallejo / Army Painter / Citadel - pod wzgledem skladu i wlasciwosci te farby sa praktycznie identyczne. Krycie, konsystencja itd - bez znaczenia co wybierzesz to wszystko jest najwyzsza polka. Goscie od AP wczesniej pracowali w Games Workshop ale odeszli i zabrali stare formuly ze soba tworzac Army Painter. Naprawde nie ma roznicy.
Co do palety kolorow - Model Color to 223 kolory, Game Color - kolejne 128. Citadel operuje na 168, w tym czesc technicznych. Rzecz sie rozchodzi o kwestie gustu, ceny i wygody uzytkowania. Osobiscie jeszcze nie poznalem osoby, ktorej wygodnie byloby sie mocowac z zasychajacymi "pociskami" od Citadel, mimo to sam uzywam ich calkiem sporo (z roznych powodow). Jezeli tylko moge to zamiast nich kupuje Vallejo Model lub Game Color ewentualnie AP. Ze wzgledu na precyzyjne dozowanie wole tzw. dropper bottle i tyle. Nie oplaca sie natomiast zamykac tylko na jednego producenta, najlepiej sprobowac kazdego i sprawdzic co Tobie odpowiada.
PS. Pod pache daj ciemny wash, nikt nie zauwazy
Milego malowania!
Sam