Skup żywca od Fox Games
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Furan
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 228 times
Re: Skup żywca od Fox Games
A gdyby temat zaczął przygasać, to można przenieść się do innego wątku o grze od Fox Games - w absurdach codzienności można znaleźć stwierdzenie, że czcionka użyta w Sztuce Wojny jest... ra-sis-tow-ska! Oj!
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
- Gambit
- Has thanked: 529 times
- Been thanked: 1905 times
- Kontakt:
Szybka rozgrywka z synem (7 lat) za nami. Kilka wrażeń.
Mamy dość prostą grę w liczenie i podejmowanie podstawowych decyzji. Bardzo fajna, kiedy chce się w przyjemny sposób przekonać dziecko do nauki dodawania i sprawdzania co jest większe, co mniejsze, a co równe. Turlamy kostkami, dodajemy liczby, kupujemy zwierzątka, a co jakiś czas porównujemy kto ma ich więcej i zdobywamy punkty. Myślę, że to ciekawa propozycja również w przypadku, jeśli chcemy wychować sobie małego planszowca. Można tu sie przyblokować podkupując konkretne zwierzaki, można więc i pewnego "taktycznego myślenia" w planszówkach nauczyć.
Mamy dość prostą grę w liczenie i podejmowanie podstawowych decyzji. Bardzo fajna, kiedy chce się w przyjemny sposób przekonać dziecko do nauki dodawania i sprawdzania co jest większe, co mniejsze, a co równe. Turlamy kostkami, dodajemy liczby, kupujemy zwierzątka, a co jakiś czas porównujemy kto ma ich więcej i zdobywamy punkty. Myślę, że to ciekawa propozycja również w przypadku, jeśli chcemy wychować sobie małego planszowca. Można tu sie przyblokować podkupując konkretne zwierzaki, można więc i pewnego "taktycznego myślenia" w planszówkach nauczyć.
- AkitaInu
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 32 times
Dziwne bo ja tak nie mam, no ale kazdy ma swoje zdanie. A w parowkach jest mieso i to nie mom trzeba czytac tylko i wybierac uwaznie a teraz Sprawdzę ta rasistowska czcionkerastula pisze:wiem , wiem - sensacja, sensacja - jakość jedzenia u nas jest super i zaufanie do producentów na maksa - dopóki ktoś nie nasra ( na naszych oczach najlepiej) na talerz to jemy aż się uszy trzęsą
Na szczęście nie mieszkam w Warszawie i nie stołuję się u Chińczyków. Sam jestem sobie patelmistrzem (mimo że nie kupiłem Wiedźmina).rastula pisze:zapraszam do kontynuowania "wysmakowanych" żarcików o wegetarianach
- kwiatosz
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 420 times
- Kontakt:
Ja chrząstki z kurczaka zawsze wyżeram (za co nienawidzi mnie żona ), szpik też jest bardzo ok. Nie taki straszny ten mom
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Do tej pory nie ogarniam co ma skup żywca do wegetarianizmu:-)
Jedno to biznes, a drugie to sposób na głoda:-)
A przechodząc do sedna, to po przeczytaniu instrukcji i kilku skromnych recenzji widzę dość fajną grę familijną:-) Wypróbowałbym ją nawet z chęcią, ale mój junior na razie liczy nogi stonogi i pędzi żółwiami:-)
Jedno to biznes, a drugie to sposób na głoda:-)
A przechodząc do sedna, to po przeczytaniu instrukcji i kilku skromnych recenzji widzę dość fajną grę familijną:-) Wypróbowałbym ją nawet z chęcią, ale mój junior na razie liczy nogi stonogi i pędzi żółwiami:-)
- Rafal_Kruczek
- Has thanked: 89 times
- Been thanked: 38 times
Zrobiłem mały reserch na bgg.
Gra o o nazwie Livestock Market była wydana jak web-published Print'n'play http://bgg.cc/boardgame/43167/livestock-market ale skup żywca nie znajduje sie obecnie w bazie ani jako nowe wydanie ani jako jako zmieniona wersja(reimplemented).
Po porównaniu zasad widać 2 zasadnicze róznice:
- struktura tury gracza jest troche bardziej skomplikowana w LM
- w SŻ na sciankach kosci wystepuje postać rolnika - służąca limitowaniu czasu gry(zamiast progu 50 punktów) - i czasami wywołaniu punktacji - w LM mała punktacje wywoływało wyrzucenie zwierzatka z żóltym tłem.
I jedna mała zmiana w balansie gry która zauważyłem, która ma DUŻE znaczenie w temacie i kontrowersjach.
W LM liczba zwierzątek podczas gry nigdy nie maleje, w SŻ
"Po przyznaniu punktów za dany rodzaj zwierząt, gracz, który je zdobył, musi jedno z nich oddać rolnikowi. Gracz przesuwa więc znacznik tego zwierzęcia na planszy swojego gospodarstwa o jedno pole do tyłu."
Więc rolnik i "oddawanie" rolnikowi zostały wprowadzone od czasu powsatnie wersji P'n'P - nie wiem czy przez Autorkę(Rebekah Bissell) czy prze polskiego wydawcę. Pewnie chodziło o poprawę grywalności i balans - ale jak wytłumaczyć "oddawanie" zwierzątek 8-latkom niech się martwią rodzice.
Gra o o nazwie Livestock Market była wydana jak web-published Print'n'play http://bgg.cc/boardgame/43167/livestock-market ale skup żywca nie znajduje sie obecnie w bazie ani jako nowe wydanie ani jako jako zmieniona wersja(reimplemented).
Po porównaniu zasad widać 2 zasadnicze róznice:
- struktura tury gracza jest troche bardziej skomplikowana w LM
- w SŻ na sciankach kosci wystepuje postać rolnika - służąca limitowaniu czasu gry(zamiast progu 50 punktów) - i czasami wywołaniu punktacji - w LM mała punktacje wywoływało wyrzucenie zwierzatka z żóltym tłem.
I jedna mała zmiana w balansie gry która zauważyłem, która ma DUŻE znaczenie w temacie i kontrowersjach.
W LM liczba zwierzątek podczas gry nigdy nie maleje, w SŻ
"Po przyznaniu punktów za dany rodzaj zwierząt, gracz, który je zdobył, musi jedno z nich oddać rolnikowi. Gracz przesuwa więc znacznik tego zwierzęcia na planszy swojego gospodarstwa o jedno pole do tyłu."
Więc rolnik i "oddawanie" rolnikowi zostały wprowadzone od czasu powsatnie wersji P'n'P - nie wiem czy przez Autorkę(Rebekah Bissell) czy prze polskiego wydawcę. Pewnie chodziło o poprawę grywalności i balans - ale jak wytłumaczyć "oddawanie" zwierzątek 8-latkom niech się martwią rodzice.
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 25 times
sillue pisze:a ja w ramach protestu i na pohybel wszelakim terrorystom i leniom facebookowym nie tylko kupię grę, ale nawet w nią zagram...
i kupię znajomym na mikołajki...
i jeszcze jeden egzemplarz na MH...
i staszkowi też podaruję... nawet folię zostawię...
- gafik
- Has thanked: 55 times
- Been thanked: 119 times
Złota łopata dla mnie!
Przekopałem się przez wątek... Rzeźnia Panie!
Ale nikt nie powiedział, czy to dobra gra jest, nikt!
- Yavi
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
W Dedalusie jest w dość dużej promocji. Więc albo gra słaba albo protesty odniosły skutek albo za dużo wydrukowaligafik pisze:Złota łopata dla mnie!
Planszówki we dwoje - blog o grach planszowych nie tylko dla dwojga!
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
Warto, można nauczyć dziecko dodawania na tej grze.
Obecnie jest w wielu sklepach na wyprzedaży; mi udało się ją dostać bodaj za 20 zł- takie ceny za taką jakość to ja rozumiem
Obecnie jest w wielu sklepach na wyprzedaży; mi udało się ją dostać bodaj za 20 zł- takie ceny za taką jakość to ja rozumiem
Skup żywca
Witam, jestem nowy na tym forum i nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat. Szukam zdjęć każdej kostki ze zwierzętami i każdej ze ścianek tych kostek, a potrzebne mi one do odpowiedniego naklejenia na moje nowe kostki, bo przerysowuję tę grę. Jeśli ktokolwiek ma tą grę to proszę o podesłanie tych zdjęć. Z góry dziękuję