Pokolenia / Village (Inka Brand, Markus Brand)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 105 times
- Been thanked: 31 times
Re: Village
Witam, planuję zakupić Pokolenia: Port, niestety w chwili obecnej w sprzedaży dostępna jest tylko wersja angielska. W związku z tym chciałbym zapytać, czy znajdzie się ktoś, kto mógłby przesłać mi na maila opulentuss@gmail.com, skan polskiej instrukcji?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
- Pastorkris
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
A gdzie upolowałeś PORT? Możesz zarzucić jakimś linkiem?opulentus pisze:Witam, planuję zakupić Pokolenia: Port, niestety w chwili obecnej w sprzedaży dostępna jest tylko wersja angielska. W związku z tym chciałbym zapytać, czy znajdzie się ktoś, kto mógłby przesłać mi na maila opulentuss@gmail.com, skan polskiej instrukcji?
- warlock
- Has thanked: 1142 times
- Been thanked: 2168 times
-
- Has thanked: 105 times
Tak jak Warlock napisał, Rebel. Korzystając z okazji chciałbym podziękować użytkownikowi tego forum o pseudonimie lukwych. To on przesłał mi dzisiaj instrukcję. Dzięki wielkie.
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 15 times
Jakiś czas temu zakupiłam Pokolenia wraz z dodatkiem Gospoda. Po rozegraniu 2-3 partii samej podstawki gra nie siadła - kompletnie nie widzimy z chlopakiem sensu w graniu w to "Ok, ale po co ja to wszystko w ogole robie?" - to główna myśl towarzysząca podczas partii.
I tak sie zastanawiam czy w ogóle rozpakować dodatek, czy on na tyle dużo zmienia, że jednak pozwoli nam sie przekonać do gry? Czy jednak sobie odpuścić i sprzedac/wymienić na cos innego? Jeśli tak to na co? Stone Age byłby dogrym ekwiwalentem tego tytułu?
I tak sie zastanawiam czy w ogóle rozpakować dodatek, czy on na tyle dużo zmienia, że jednak pozwoli nam sie przekonać do gry? Czy jednak sobie odpuścić i sprzedac/wymienić na cos innego? Jeśli tak to na co? Stone Age byłby dogrym ekwiwalentem tego tytułu?
Mam i gram: mini-kolekcja
- warlock
Gospoda urozmaica rozgrywkę, ale jeśli podstawka kompletnie nie siadła, to odpuśćcie . Lepiej sprzedać.
- Pastorkris
Hmm, dziwne, że wam klimat nie podszedł. W sumie to jedna z niewielu gier euro, która klimat ma bardzo mocno osadzony w mechanice. Raz, że zbierane kosteczki to cechy, więc łatwo wyobrazić sobie jak jeden z członków rodziny się szkoli w danym fachu/pogłębia wiarę. Do tego ludziki umierają masowo "Ten się przysłużył, więc idzie do księgi, a ten był pijak i prostak więc idzie do masowej mogiły!". U nas dla przykładu gra nie obywa się bez ciągłego komentowania, co która postać osiągnęłapieprzowa pisze:Jakiś czas temu zakupiłam Pokolenia wraz z dodatkiem Gospoda. Po rozegraniu 2-3 partii samej podstawki gra nie siadła - kompletnie nie widzimy z chlopakiem sensu w graniu w to "Ok, ale po co ja to wszystko w ogole robie?" - to główna myśl towarzysząca podczas partii.
"Mój młodszy syn poszedł na księdza, ale to że nie był zbyt bogobojny (bez brązowej kostki) zajęło mu to strasznie dużo czasu, przez co dziadek wyzionął ducha."
"A moja żona będzie robić pługi tak długo, aż nie umrze."
"To ja idę zwiedzać świat, może dzięki temu przysłużę się miasteczku, odkrywając np Sosnowiec."
I tak do upadłego Ale rozumiem, że są typy i gusta, więc nie wszystko wszystkim pasuje.
-
@Pastorkris no wlasnie te kosteczki są dla mnie mega abstrakcyjne kompletnie nie potrafie z tego złożyć żadnej historii... cóż widocznie musze poszukać czegoś innego
- warlock
Jak patrzę na Twoje BGG to raczej jesteś typem "przygodowegoameritrashowca". Nic dziwnego, że rasowa eurogra wydaje Ci się "pozbawiona sensu" .pieprzowa pisze:@Pastorkris no wlasnie te kosteczki są dla mnie mega abstrakcyjne kompletnie nie potrafie z tego złożyć żadnej historii... cóż widocznie musze poszukać czegoś innego
- Pastorkris
Z tym osądem bym nie przesadzał, jednak parę sucharów w kolekcji tam widzęwarlock pisze: Jak patrzę na Twoje BGG to raczej jesteś typem "przygodowegoameritrashowca". Nic dziwnego, że rasowa eurogra wydaje Ci się "pozbawiona sensu" .
Moim zdaniem takie Marco Polo, czy Szklany Szlak to o wiele bardziej suche euro niż Pokolenia z przytoczonych przeze mnie wcześniej powodów Może wam po prostu nie podeszła i tyle.
-
Oj chyba dawno nie aktualizowałam bgg eurosy bardzo lubie - ot chociazby kawerna, tzolkin czy lords of waterdeep to jedne z moich ulubionych tytułów : )warlock pisze:Jak patrzę na Twoje BGG to raczej jesteś typem "przygodowegoameritrashowca". Nic dziwnego, że rasowa eurogra wydaje Ci się "pozbawiona sensu" .pieprzowa pisze:@Pastorkris no wlasnie te kosteczki są dla mnie mega abstrakcyjne kompletnie nie potrafie z tego złożyć żadnej historii... cóż widocznie musze poszukać czegoś innego
Faktycznie to iednak kwestia nietrafionego wyboru, wiėc gdyby ktoś był zainteresowany to niedługo pewnie pojawi sie na sprzedaż na forum lub grupie na fb ; )
- Nidav
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 340 times
http://www.rebel.pl/repository/files/in ... cja_PL.pdf - link rebelowy, ale u mnie działa bez zarzutówdml pisze:Czy ktoś może poratować polska instrukcją podstawki? Link do rebela już nie działa. W sobote będzie okazja zagrać i muszę ją przeczytać.
Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70F przy użyciu Tapatalka
-
- Has thanked: 42 times
Udało mi się zagrać trzy dwuosobowe partie w Pokolenia z dodatkiem Gospoda. Nie wynudziłem się, gra ciekawa, lubię takie żonglowanie kosteczkami. Konsekwentnie szedłem w podróże (dwa razy na trzy partie nabyłem kartę zwiększającą ilość punktów za odwiedzone miasta) plus co tam wyszło z sytuacji na planszy, jednak ani razu nie wygrałem. Kilka punktów, ale zawsze byłem za drugim graczem, który aspekt podróży kompletnie odpuścił. Gra mi się skojarzyła z Tzolkinem, głównie przez wspomniane wcześniej manipulacje kosteczkami. Nie spodobał mi się jedynie warunek zakończenia gry, jakoś tak za szybko gra mi się kończyła . Chętnie zagram jeszcze.
Też chętnie skorzystam. Najlepiej bezpośredni link do pliku pdf by się przydał.
Szukam ponadto tych minidodatków:
https://boardgamegeek.com/image/1308633 ... -expansion
https://boardgamegeek.com/image/2277911 ... xpansion-2
Są gdzieś jeszcze do kupienia?
- malekith_86
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 11 times
jedynie na bggstoreKin@a pisze: ↑25 kwie 2019, 03:36 Szukam ponadto tych minidodatków:
https://boardgamegeek.com/image/1308633 ... -expansion
https://boardgamegeek.com/image/2277911 ... xpansion-2
Są gdzieś jeszcze do kupienia?
https://boardgamegeekstore.com/products ... -expansion
https://boardgamegeekstore.com/products ... xpansion-2
- Dr. Nikczemniuk
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 318 times
Re: Village / Pokolenia (Inka Brand, Markus Brand)
Jest gdzieś do dorwania dodatek Gospoda ew. Port?
Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
- tomuch
- Has thanked: 162 times
- Been thanked: 184 times
A tak a propos, dodatki będą jeszcze wydawane w PL?
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
- Apos
- Has thanked: 472 times
- Been thanked: 1050 times
- Kontakt:
Rozmawiałem z Hobbity.eu podczas Planszówek w Spodku i nie mają takich planów. Podstawkę
Szkoda - tytuł pary Brand'ów bardzo udany był.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2019, 10:01 przez Apos, łącznie zmieniany 1 raz.
- Edwardo
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 19 times
Port jest z marszu dostępny w 3trollach chociażby, Gospoda raczej nie do dostania
Jestem Stanley i jestem planszoholikiem www.planszoholik.pl
- Apos
- Has thanked: 472 times
- Been thanked: 1050 times
- Kontakt:
Miej na uwadze, że to zagraniczne wydanie Portu, a nie PL.Edwardo pisze: ↑25 wrz 2019, 22:13Port jest z marszu dostępny w 3trollach chociażby, Gospoda raczej nie do dostania
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 47 times
Jak w ogóle ta gierka wygląda w porównaniu z tym, co wychodzi obecnie? Nie jest przestarzała mechanicznie? Wpadła mi jakiś czas temu na radar, obejrzałem kilka recenzji i jakiegoś wielkiego szału nie było.