Przypominam, że przedmiot który masz w ekwipunku lub zdolność którą masz podpiętą do bohatera, możesz zamienić na nowy, właśnie zdobyty, a stary ekwipunek lub umiejętność zamieniasz wtedy na punkty doświadczenia. Bywa, że przedmiot daje takie same kostki, ale ten który masz w ekwipunku jest wart 3 PD, a właśnie zdobyty tylko 2 PD, wtedy podmieniasz i mimo że masz tyle samo kostek do wykorzystania, to jesteś 1PD do przodu na takiej wymianie.seki pisze: Rzecz w tym, że nie da się na tym skupić bo rozwijać trzeba też doświadczenie aby móc zdobywać te przedmioty i umiejętności. Nie da się też grać bez mikstur bo jakieś rany na pewno przez 3 piętra się zbierze więc część kart trzeba przeznaczyć na zdobywanie mikstury (w mojej ostatniej grze miałem 5-6 kart mikstur). W grze wiele zależy od szczęścia ale zabawa jest fajna
Karciane Podziemia - One Deck Dungeon - pytania i wątpliwości
-
Re: Karciane Podziemia - One Deck Dungeon
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1158 times
- Been thanked: 1328 times
Nie pamiętam tez zasady. Dzięki za przypomnienie.Artur Dąbrowski pisze:Przypominam, że przedmiot który masz w ekwipunku lub zdolność którą masz podpiętą do bohatera, możesz zamienić na nowy, właśnie zdobyty, a stary ekwipunek lub umiejętność zamieniasz wtedy na punkty doświadczenia. Bywa, że przedmiot daje takie same kostki, ale ten który masz w ekwipunku jest wart 3 PD, a właśnie zdobyty tylko 2 PD, wtedy podmieniasz i mimo że masz tyle samo kostek do wykorzystania, to jesteś 1PD do przodu na takiej wymianie.seki pisze: Rzecz w tym, że nie da się na tym skupić bo rozwijać trzeba też doświadczenie aby móc zdobywać te przedmioty i umiejętności. Nie da się też grać bez mikstur bo jakieś rany na pewno przez 3 piętra się zbierze więc część kart trzeba przeznaczyć na zdobywanie mikstury (w mojej ostatniej grze miałem 5-6 kart mikstur). W grze wiele zależy od szczęścia ale zabawa jest fajna
-
[/quote]Nie pamiętam tez zasady. Dzięki za przypomnienie.[/quote]
Str. 16 w instrukcji na samym dole, str. 33 opis mikstury przechodzi w opis dodatkowy o łupach bez akapitu, ale wczytaj się to znajdziesz
Str. 16 w instrukcji na samym dole, str. 33 opis mikstury przechodzi w opis dodatkowy o łupach bez akapitu, ale wczytaj się to znajdziesz
-
- Has thanked: 115 times
- Been thanked: 149 times
Czy czarne kości z karty bohatera przepadają gdy się ich użyje? A drugie pytanie jak można mieć 3czarne walcząc z bossem?
"Errare humanum est"
-
Tak. Musisz je znowu zbierać lub znowu wydać czas/zaryzykowaćKisun pisze:Czy czarne kości z karty bohatera przepadają gdy się ich użyje?
2 po osiągnięciu 4 poziomuKisun pisze:A drugie pytanie jak można mieć 3czarne walcząc z bossem?
1 z umiejętności męstwo (karta kamyk)
- seki
- Moderator
Smoczy loch. Rozumiem, że w 1 turze każdego piętra odrzucamy 7 kart? 2 standardowe + 5 wynikających z opisu lochu.
Nikt nie wypowiedział się w powyższej sprawie więc pozwalam sobie powtórzyć.
-
Tak to wygląda w praktyce.seki pisze:Smoczy loch. Rozumiem, że w 1 turze każdego piętra odrzucamy 7 kart? 2 standardowe + 5 wynikających z opisu lochu.
W teorii odrzucasz 5 przed pierwszą turą na piętrze, która to tura i tak składa się z odrzucenia 2 i eksploracji. Czyli na jedno wychodzi
- Zentiriusz
- Been thanked: 3 times
Co w sytuacji gry w dwie osoby zrobić:
Na karcie przygód jest coś takiego jak przed spotkaniem wymień przedmiot na doświadczenie. Inna z kolei nie pamiętam dokładnie ale każe zadać sobie ranę przed spotkaniem. Moje pytanie brzmi czy każdy z bohaterów to robi czy tylko jeden np. Wymienia obowiązkowo przedmiot na PD?
Na karcie przygód jest coś takiego jak przed spotkaniem wymień przedmiot na doświadczenie. Inna z kolei nie pamiętam dokładnie ale każe zadać sobie ranę przed spotkaniem. Moje pytanie brzmi czy każdy z bohaterów to robi czy tylko jeden np. Wymienia obowiązkowo przedmiot na PD?
- seki
- Moderator
Tylko jeden. Przy grze na 2 osoby rany rozdzielasz równomiernie (jesli dostajesz jedną ranę to wybierasz komu dać) a przedmioty, umiejętności dajesz bohaterowi wg uznania. Tak samo zamieniasz przedmiot na doświadczenie od jednego bohatera wg uznania.Zentiriusz pisze:Co w sytuacji gry w dwie osoby zrobić:
- Zentiriusz
- Been thanked: 3 times
Chodzi mi o dwa konkretne przypadki kart.
WIDMO- wyssanie -zamień przedmiot na PD.
ŻYWIOŁAK OGNIA-płomienie -bohater otrzymuje rane.
Co robić po zakończonym spotkaniu to wiem. Pytanie jak do wykonać przy dwóch graczach. Logika mówi, że każdy powinien to wykonać.
Co robić po zakończonym spotkaniu to wiem. Pytanie jak do wykonać przy dwóch graczach. Logika mówi, że każdy powinien to wykonać.
-
Jeden bohater wymienia przedmiot, jeden bohater przyjmuje ranę.Zentiriusz pisze:Chodzi mi o dwa konkretne przypadki kart.
Uprzedzając nadchodzące pytania jako drużyna wydajecie 3 czasu przy żywiołaku lodu i 2 za niezakryte pole przy szkielecie,
- Trampon
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
"W świecie kolekcjonerów nader często dochodzi do zbrodni. Kolekcjonerzy to szaleńcy albo fanatycy na granicy szaleństwa, zaślepieni żądzą posiadania zdolni są do najgorszych przestępstw".
E. Niziurski, Nowe Przygody Marka Piegusa.
E. Niziurski, Nowe Przygody Marka Piegusa.
-
Chyba jeszcze nie wszystkich błędów się dopatrzyli. Coś było w umiejętnościach z żółtymi kościami? Najciekawsze wyjaśnienie to heroiczny czyn np wojownik solo, jednak może mieć więcej kości, to jednorazowo może dostać dwie, rzucić może większą ilością. Widzę że dotychczas grałem w wersję dla masochistów
"Errare humanum est"
- Sir_Yaro
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 378 times
- Kontakt:
To twój opis? Bo wg mnie pkt 6 nie ma specjalnie sensu. Skąd te trzy kości nagle wyskoczyły? "Max 2" to dwa, a nie dwa ale jednak trzy....
-
Ja normalnie z Czachą nie wyrobie... Pkt 6 FAQ (...)Może być więcej kości bohaterstwa niż dwie?
Yeah -- you can have one (or two in solo play) heroic dice stored up at any given time. - Chris Cieslik <- twórca gry
https://boardgamegeek.com/thread/1700791/heroic-skills
Yeah -- you can have one (or two in solo play) heroic dice stored up at any given time. - Chris Cieslik <- twórca gry
https://boardgamegeek.com/thread/1700791/heroic-skills
- Sir_Yaro
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 378 times
- Kontakt:
nic sie w tej kwesti nie zmieniło.Kisun pisze:To było 9 miesięcy temu.
http://asmadigames.com/ODD_PnP.pdf
-
No to ja już naprawdę nic nie rozumiem. Jeżeli naprawa tych baboli i marnej jakości kostek zrealizowana będzie wyłącznie w postaci FAQ które na dodatek również może być niezgodne z oficjalnymi regułami to bardzo mi przykro, powiem pass na inne akcje tego wydawnictwa na wspieram.to
Edit: I jest FAQ w wersji poprawionej. Czy ktoś mądrzejszy mógłby mi przetłumaczyć jak w końcu jest z tymi heroicznymi kościami w grze solo Wojowniczką? Można położyć dwie naraz, mieć więcej niż dwie na karcie i rzucić wiecej niż dwoma?
Edit: I jest FAQ w wersji poprawionej. Czy ktoś mądrzejszy mógłby mi przetłumaczyć jak w końcu jest z tymi heroicznymi kościami w grze solo Wojowniczką? Można położyć dwie naraz, mieć więcej niż dwie na karcie i rzucić wiecej niż dwoma?
"Errare humanum est"
A ja mam (chyba) prostsze pytanie.
Jak "uciekamy" czyli nie walczymy z zagrożeniem/potworem to drzwi zostają otwarte w tym samym miejscu, aż do nich wrócimy, czy je odrzucamy (tak jak karty zużyte jako upływający czas)?
Jak "uciekamy" czyli nie walczymy z zagrożeniem/potworem to drzwi zostają otwarte w tym samym miejscu, aż do nich wrócimy, czy je odrzucamy (tak jak karty zużyte jako upływający czas)?
Zostają otwartebukimi pisze:A ja mam (chyba) prostsze pytanie.
- seki
- Moderator
Dodam, że zostają otwarte do czasu zejścia na niższy (trudniejszy) poziom. Wtedy wszystkie karty są tasowane włącznie z tymi otwartymi drzwiami. Są przeciwnicy, którzy rosną w siłę za każde otwarte drzwi. Ale są też przeciwnicy, z którymi nie warto walczyć choć to zależy w dużej mierze od bohaterki jaką gramy i od poziomu na jakim się znajdujemy. Ja lubię walczyć z teoretycznie najmocniejszym przeciwnikami/przeszkodami na pierwszym poziomie i zgarniam rany ale na kolejnych poziomach mam już większy luz.virnik pisze:Zostają otwartebukimi pisze:A ja mam (chyba) prostsze pytanie.
- Erni
- Has thanked: 69 times
- Been thanked: 76 times
Można odrzucić jakieś dwie kości, żeby zyskać jedną czarną (o wartości równej tej niższej z odrzuconych). Czy można to zrobić więcej niż jeden raz na turę?
- seki
- Moderator