Oczywiście tylko powiązane z dominującym.Alucard1982 pisze: ↑30 sty 2022, 16:21 Mam pytanie dotyczące zasad Automy. Nie jest ona lojalna wobec jednej, konkretnej frakcji, więc może gromadzić nagrody, powiązane z różnymi sojuszami.
Czy podczas podliczania punktów wpływu u dominującego sojuszu (w trakcie "Sprawdzania dominacji") bierzemy pod uwagę tylko nagrody z nim powiązane, czy wszystkie?
Pax Pamir/ 2nd Edition - zasady, pytania
- Arkhon
- Has thanked: 107 times
- Been thanked: 173 times
Re: Pax Pamir/ 2nd Edition - zasady, pytania
- Alucard1982
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 19 times
Dzięki.
To jeszcze jedna wątpliwość:
Karta Automy wskazuje, że powinna wykonać akcję Opodatkowania.
Rozumiem, że może to zrobić tylko jeżeli ma na swoim Dworze ma kartę z taką akcją?
A jeżeli karta ta należy do aktualnie preferowanego Aspektu, to Automa wykonuje tę akcję, ale nie liczy się ona do limitu 2 akcji?
Rozumiem, że może to zrobić tylko jeżeli ma na swoim Dworze ma kartę z taką akcją?
A jeżeli karta ta należy do aktualnie preferowanego Aspektu, to Automa wykonuje tę akcję, ale nie liczy się ona do limitu 2 akcji?
- Arkhon
Odpowiedź na oba pytania : tak.Alucard1982 pisze: ↑31 sty 2022, 11:50 Dzięki.
Po drugiej rozgrywce następujące wątpliwości.
1. Przy grze dwuosobowej (bez Wachanu). Udane sprawdzenie dominacji. Gracze są lojalni różnym sojuszą. Ile PW należy się temu graczowi, który jest lojalny sojuszowi z przewagą? Wg. karty pomocy gracz otrzymuje 5 pkt, a w instrukcji przyznawanie punktów opisane jest wg. punktów wpływów (1+patrioci+dary+nagrody).
Ten drugi moim zdaniem ma większy sens, bo po pierwszym sprawdzeniu dominacji może być już koniec gry.
2. Wykonuję akcję Zdrada, na karcie przeciwnika gdzie mam szpiega. Kartę mogę zgarnąć jako nagrodę, jeśli jest ona z mojego sojuszu (to jest jasne). Jeśli ta karta posiada nagrodę z innego sojuszu to mogę go zmienić na zasadach opisanych w instrukcji. MOGĘ, ale nie muszę tak? Jeśli nagroda jest z innego sojuszu to mogę ten fakt zignorować i po prostu wywalić kartę przeciwniki?
Przy okazji tego pytania. Mogę wykonać zdradę na karcie przeciwnika gdzie mam jednego szpiega, a ten gracz ma tam dwa piony?
3. Jeśli na miejsce 0. targu wchodzi wydarzenie to je rozpatrujemy i przekładamy dalej karty. Jeśli zaraz za tą kartą jest kolejne wydarzenie to rozpatrujemy je ode razu, zaraz po tym pierwszym?
1. Przy grze dwuosobowej (bez Wachanu). Udane sprawdzenie dominacji. Gracze są lojalni różnym sojuszą. Ile PW należy się temu graczowi, który jest lojalny sojuszowi z przewagą? Wg. karty pomocy gracz otrzymuje 5 pkt, a w instrukcji przyznawanie punktów opisane jest wg. punktów wpływów (1+patrioci+dary+nagrody).
Ten drugi moim zdaniem ma większy sens, bo po pierwszym sprawdzeniu dominacji może być już koniec gry.
2. Wykonuję akcję Zdrada, na karcie przeciwnika gdzie mam szpiega. Kartę mogę zgarnąć jako nagrodę, jeśli jest ona z mojego sojuszu (to jest jasne). Jeśli ta karta posiada nagrodę z innego sojuszu to mogę go zmienić na zasadach opisanych w instrukcji. MOGĘ, ale nie muszę tak? Jeśli nagroda jest z innego sojuszu to mogę ten fakt zignorować i po prostu wywalić kartę przeciwniki?
Przy okazji tego pytania. Mogę wykonać zdradę na karcie przeciwnika gdzie mam jednego szpiega, a ten gracz ma tam dwa piony?
3. Jeśli na miejsce 0. targu wchodzi wydarzenie to je rozpatrujemy i przekładamy dalej karty. Jeśli zaraz za tą kartą jest kolejne wydarzenie to rozpatrujemy je ode razu, zaraz po tym pierwszym?
- Arkhon
1. ten kto nie jest lojalny dominującej nie dostaje punktów. Jeżeli tylko jedna osoba jest lojalna - dostaje 5 pkt i wygrywa.diuks pisze: ↑04 lut 2022, 19:41 Po drugiej rozgrywce następujące wątpliwości.
2. Możesz wziąć kartę i wtedy MUSISZ zmienić sojusz, albo zrezygnować z karty i ją odrzucić. Tak możesz mieć mniej szpiegów i wciąż wykonać zdradę.
3. rozpatrujemy wydarzenie mające spaść z miejsca 0, nie wchodzące na nie. (w fazie czyszczenia/cleanupu)
Pytanie czy naprzyklad 3 poziom darów danej frakcji zaznaczam poprzez 3 zetony czy przesuwając jeden zeton na 3 pole ?
- Xenir
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 304 times
Krótko mówiąc: 3 cylindry
Każdy dar to osoby cylinder (przyjadę się przy nieudanej dominacji)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, 12:01 przez Xenir, łącznie zmieniany 1 raz.
- Xenir
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 304 times
Edit: przypadkiem się dwa razy wysłało to samo, nie mogę usunąć tego postu
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, 12:01 przez Xenir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Has thanked: 1761 times
- Been thanked: 543 times
- Kontakt:
Nie no chwila, pojedyncza kacja Gift mozna dokupic tylko JEDEN dar (o wybranym koszcie 2/4/6) i zaznaczamy to JEDNYM cylindrem.
Gift
Place one of your cylinders on one of your empty gift spaces on your loyalty dial.
Each gift will count as one influence point in your current coalition. The cost of
this action is equal to the marked price of the gift placed (2, 4, or 6).
Podcast dżentelmeni przy stole:
-
- Has thanked: 572 times
- Been thanked: 1349 times
Xenirowi chodzi o to, że jak kupisz 3 dary (trzema akcjami, każdy osobno), to koniec końców na twoim kółku będą leżeć 3 cylindry (a nie jeden, który przesuwa się z daru na dar). O to było pytanie eleadera.pwoloszun pisze: ↑11 lut 2022, 01:52Nie no chwila, pojedyncza kacja Gift mozna dokupic tylko JEDEN dar (o wybranym koszcie 2/4/6) i zaznaczamy to JEDNYM cylindrem.
Gift
Place one of your cylinders on one of your empty gift spaces on your loyalty dial.
Each gift will count as one influence point in your current coalition. The cost of
this action is equal to the marked price of the gift placed (2, 4, or 6).
- Alucard1982
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 19 times
Panowie (i Panie), potwierdźcie proszę, że robiąc akcję Opodatkowania z karty Kabulu, mogę opodatkować gracza z kartą Kandaharu, jeżeli władam Kandaharem...
- misiencjusz
- Has thanked: 181 times
- Been thanked: 114 times
Pan Misiencjusz potwierdzaAlucard1982 pisze: ↑20 mar 2022, 09:48 Panowie (i Panie), potwierdźcie proszę, że robiąc akcję Opodatkowania z karty Kabulu, mogę opodatkować gracza z kartą Kandaharu, jeżeli władam Kandaharem...
Pax Pamir/ 2nd Edition - zasady, pytania
Jak jest z tą dominaacją w regionie? Trzeba mieć tam plemię żeby dominować, czy tylko przewagę pionów?
Bo różne interpretacje widziałem. W instrukcji jest, że gracz dominujący musi posiadać plemię w regionie i przewagę pionów.
Bo różne interpretacje widziałem. W instrukcji jest, że gracz dominujący musi posiadać plemię w regionie i przewagę pionów.
- Gambit
- Has thanked: 529 times
- Been thanked: 1905 times
- Kontakt:
Musisz mieć przynajmniej jedno plemię, a do tego przewagę pionów (czyli suma Twoich plemion i pionów sojuszu, musi być tam największa)
- Otorek
- Has thanked: 261 times
- Been thanked: 367 times
Uściślając nie liczy się "pionów" bo ktoś może pomyśleć, że do kontroli dolicza się drogi. Sumę kontroli zlicza się przez policzenie "jednostek kontroli" czyli mówiąc po ludzku plemion i armii naszego sojuszu w danym regionie.
-
- Has thanked: 159 times
- Been thanked: 54 times
Polecam też ściągawkę po polsku z bgg, ułatwia pierwsze rozgrywki.
https://boardgamegeek.com/filepage/2323 ... rta-pomocy
https://boardgamegeek.com/filepage/2323 ... rta-pomocy
-
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 680 times
- Kontakt:
A mam takie pytanie - KIEDY dokładnie sprawdzamy posiadanie przewagi w regionie? Zagrywam sobie samotne plemię w Kabulu, żadnych armii tam nie ma i staję się więc królem Kabulu. W kolejne turze zagrywa kolega z innego sojuszu dwie armie w tym regionie.
I co z moim królowaniem? Które jest prawdziwe:
1) Automatycznie tracę status Króla… bo sprawdzamy po każdej akcji zmieniającej stan rzeczy w regionie, i już nie mam przewagi z tytułu nowych armii innego sojuszu?
2) Albo… utrzymuję jednak status Króla bo nie weryfikujemy owej przewagi i statusu króla póki ktoś inny nie wystawi tam przynajmniej jednego swojego plemienia?
- Otorek
W grze nie istnieje faza badz akcja weryfikowania kontroli, więc zmiany są natychmiastowe. Polecam przy czytaniu zasad planszówek trzymać się pewnego cytatu:
“Do not infer or imagine more to a rule than is stated in it. When in doubt, interpret strictly”.
“Do not infer or imagine more to a rule than is stated in it. When in doubt, interpret strictly”.
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Czy przed wykonaniem dwóch akcji podstawowych mogę zrobić akcje bonusowe?
- Otorek
Tak możesz, a jeśli uda Ci się w trakcie zmienić kolor (np. akcją podstawową) to możesz zagrać kolejne akcje bonusowe z nowego koloru.
-
Nie rozumiem zapisu dotyczącego określenia czy Wahan włada danym regionem: "... dodaj liczbę jego plemion oraz najliczniejszych armii jednego sojuszu w danym regionie do jego łącznej liczby kontroli." Proszę wytłumaczcie mi o co chodzi.
- Arkhon
Chodzi o to, że licząc siłe wakhan w rejonie liczysz najliczniejszy obecnie w rejonie kolor (bryt/rus/afgh) jako że wakhan nie ma lojalności. Plus oczywiście plemiona wakhan w rejonie.PapaSzlumpf pisze: ↑30 sie 2022, 23:51 Nie rozumiem zapisu dotyczącego określenia czy Wahan włada danym regionem: "... dodaj liczbę jego plemion oraz najliczniejszych armii jednego sojuszu w danym regionie do jego łącznej liczby kontroli." Proszę wytłumaczcie mi o co chodzi.
-
Czy kupienie i automatyczne aktywowanie karty wydarzeń też kosztuje dwie akcje podstawowe?
- Arkhon
Nie, jest to jedna akcja. Kupienie eventu/dominacji jest jedną akcją a rozpatrywane jest natychmiast - automatycznie, bez uzycia dodatkowych/głównych akcji.PapaSzlumpf pisze: ↑03 wrz 2022, 18:32 Czy kupienie i automatyczne aktywowanie karty wydarzeń też kosztuje dwie akcje podstawowe?
-
Dziękuję za odpowiedź. Oto kolejne pytanie. Na rynku jest karta "Sprawdzenie dominacji", ale Wahan nie kupi jej (bo nie zdobędzie najwięcej punktów itd.). Kupuje najtańszego patriotę (dominującego sojuszu) czyli wykorzystał jedną akcję podstawową. A co może zrobić jako drugą akcję podstawową w tej turze?