Talisman: Magia i Miecz (John Goodenough, Robert Harris)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Zet
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 175 times
Re: Magia i Miecz (Talisman)
Aż nabrałem ochoty na MiMa, przez taką zmianę i taki klimat. Teraz muszę to zwalczyć.
Nie daj się! bo jak się złamiesz i zagrasz to wyjdziesz na lamusa a jeszcze gorzej jak się ktoś z forum dowie że zagrałeśZet pisze:Aż nabrałem ochoty na MiMa, przez taką zmianę i taki klimat. Teraz muszę to zwalczyć.
MOJE ZASOBY
--------------------------------------
--------------------------------------
W sklepach jest już dodatek Zwiastun w przedsprzedaży. Poza tym w Druku na Żądanie będą wypuszczone Krainy Odmętów - niewielki dodatek z dwoma planszetkami do umieszczenia między dodatkowymi planszami
http://galakta.pl/gry/gry-planszowe/tal ... y-odmetow/
http://galakta.pl/gry/gry-planszowe/tal ... y-odmetow/
Kataklizm powinien ukazać się w Polskiej wersji w 2016 roku http://galakta.pl/kataklizm/
...średniowiecze, rycerze, zamki, piwo, magia, smoki...
-
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 45 times
Pytanie, kto z posiadaczy większości dodatków przyspiesza zakup kolejnych, aby zakuić wszystki lub wszystko co warto przed lutym 2017 i rozwodem GW i FFG ?:)
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
Fancy but Functional - 10%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
Ja jutro odbieram Kataklizm i mam już kompletolsszak pisze:Pytanie, kto z posiadaczy większości dodatków przyspiesza zakup kolejnych, aby zakuić wszystki lub wszystko co warto przed lutym 2017 i rozwodem GW i FFG ?:)
Ewidentnie jednak rozłam z GW zacheca mocniej do kupna gier FFG - ja sam w końcu kupiłem Zakazane Gwiazdy.
Jedyne czego mi szkoda to tego że nie zamknie się "zewnętrzna plansza" - sa 4 narożne duże dodatki + jeden mini DnŻ, brakuje niestety jeszcze jednego którego na pewno już nie bedzie. Trzeba liczyć na jakieś fajne fanowskie.
-
Ja mam największe rozdarcie nad wydaniem kasy na Królową lodu i Puszkę Pandory... wydaję mi się najmniej interesujące/potrzebne. Podobnie waham się nad Krainą Odmètów. Szukam czegoś co mnie przekona do tego... Any hints?:)
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
- Bludgeon
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 92 times
Też się waham. Jak można z czystym sumieniem wydać tyle kasy na taki drobiazg? (tym bardziej że tyle dookoła lepszych gier z lepszym stosunkiem ilości komponentów do ceny)olsszak pisze:Podobnie waham się nad Krainą Odmètów. Szukam czegoś co mnie przekona do tego... Any hints?:)
Everything you do, think, or say
is in the pill you took today
Jakie alternatywne zakończenia proponujecie do rozegrania?(z jakich dodatków). Czy można je jakoś połączyć? Dostałem grę na święta i mam dylemat sprzedawać czy kupować, szczególnie że czas nagli
- Bludgeon
The One Talisman to zakończenie które ostatnio zagrałem pierwszy raz i się w nim zakochałem. Wg mnie dużo lepsze niż granie bez zakończenia i w ogóle bardzo fajne. Nie pamiętam z którego jest dodatku, chyba kataklizmu?
Alternatywne zakończenia z dodatków powinny działać z samą podstawką. Ale jak się już ma dodatek to warto go włączyć w rozgrywkę.
W swej kolekcji mam już trochę dodatków a tym samym alternatywnych zakończeń, lecz przyznam się że grę zakańczamy praktycznie zawsze standardowym zakończeniem.
W swej kolekcji mam już trochę dodatków a tym samym alternatywnych zakończeń, lecz przyznam się że grę zakańczamy praktycznie zawsze standardowym zakończeniem.
Póki co nic nie wiemy oprócz tego, że nowa edycja będzie w tym roku.
Sądzę że GW nie będzie się ceregielić z jakimikolwiek próbami zgodności z linią FFG.
Będą ładniejsze figurki, a dodatki pewnie produkowane nie tak masowo. Powiem szczerze, że ciekaw jestem co im z tego wyjdzie.
Sądzę że GW nie będzie się ceregielić z jakimikolwiek próbami zgodności z linią FFG.
Będą ładniejsze figurki, a dodatki pewnie produkowane nie tak masowo. Powiem szczerze, że ciekaw jestem co im z tego wyjdzie.
- Bludgeon
Czemu? Nawet nie wiadomo czy 5 edycja będzie lepsza od 4ej.Sarseth pisze:O w morde. Czas sprzedawać swoją kolekcję chyba o0
Nie będzie ani lepsza ani gorsza. Przecież zmiany w mechanice tej gry zawsze są kosmetyczne.Bludgeon pisze:Czemu? Nawet nie wiadomo czy 5 edycja będzie lepsza od 4ej.Sarseth pisze:O w morde. Czas sprzedawać swoją kolekcję chyba o0
Na pewno będzie ładniejsza. Czymś GW musi ludzi skusić do zakupu nowej edycji. Talisman to taki klasyk, w którym w mechanice nikt nie będzie robił rewolucji.
Gdy FFG wydawało 4ed mieli bardziej komfortową sytuację, bo gra była nieobecna na rynku od lat.
GW robi reedycję w czasach, gdy ludziom uginają się półki z dodatkami do 4ed. Moim zdaniem skusić mogą jednym: idąc w wyśrubowaną, rewelacyjną jakość wydania (na czele z figurkami).
No, mogą jeszcze to wsadzić w uniwersum Age of Sigmar...
- Bludgeon
Mogą skusić różnymi rzeczami, np. uaktualnieniem archaicznych mechanik. Czy to zrobią i co w ogóle zrobią zobaczymy. Osobiście uważam że wydadzą prawie identyczną grę jak poprzednie edycje, mimo że osobiście bardzo mi się to nie podoba.ajfel pisze:GW robi reedycję w czasach, gdy ludziom uginają się półki z dodatkami do 4ed. Moim zdaniem skusić mogą jednym: idąc w wyśrubowaną, rewelacyjną jakość wydania (na czele z figurkami).
- hipcio_stg
- Has thanked: 79 times
- Been thanked: 343 times
Dla mnie gra poniżej chińczyka... Zdecydowanie wolę zagrać chińczyka (kiedyś się kończy).
- Bludgeon
a kogo to interesuje?hipcio_stg pisze:Dla mnie gra poniżej chińczyka... Zdecydowanie wolę zagrać chińczyka (kiedyś się kończy).
- RUNner
- Has thanked: 639 times
- Been thanked: 1108 times
A ja wolę Talismana, bo nim można zachęcić dzieci do grania w gry planszowe. Chińczykiem niestety wręcz przeciwnie.hipcio_stg pisze:Dla mnie gra poniżej chińczyka... Zdecydowanie wolę zagrać chińczyka (kiedyś się kończy).
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Nie podoba Ci się, to nie komentuj bezsensownie, nie nabijaj postów i dalej graj w chińczyka.hipcio_stg pisze:Dla mnie gra poniżej chińczyka... Zdecydowanie wolę zagrać chińczyka (kiedyś się kończy).
Moja rodzina i znajomi bardzo lubią grać w przeróżne gry. Talisman także się w nich znajduje. Mój chłopiec bardzo lubi Talismana.
- Gromb
- Has thanked: 874 times
- Been thanked: 384 times
+1krzyss pisze:Nie podoba Ci się, to nie komentuj bezsensownie, nie nabijaj postów i dalej graj w chińczyka.hipcio_stg pisze:Dla mnie gra poniżej chińczyka... Zdecydowanie wolę zagrać chińczyka (kiedyś się kończy).
Moja rodzina i znajomi bardzo lubią grać w przeróżne gry. Talisman także się w nich znajduje. Mój chłopiec bardzo lubi Talismana.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
- Michał M
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 29 times
- Kontakt:
Czyli w temacie można tylko chwalić?krzyss pisze:Nie podoba Ci się, to nie komentuj bezsensownie, nie nabijaj postów i dalej graj w chińczyka.hipcio_stg pisze:Dla mnie gra poniżej chińczyka... Zdecydowanie wolę zagrać chińczyka (kiedyś się kończy).
-
Michał M - nie, ale komentarz tamtego kolegi nic nie wnosi. Jest raczej zarzewiem... Merytoryczna krytyka wszędzie jest mile widziana.
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
- Michał M
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 29 times
- Kontakt: