Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
EsperanzaDMV pisze: ↑07 gru 2021, 15:44
Może trochę nie na temat, nie jest to do końca porzekadło, ale mnie rozwaliło, jak dowiedziałem się, że w niektórych regionach Polski jest takie słowo jak "KULAĆ", że mówi się "kulać kości/kośćmi(?)"
Ja to chciałem tylko wyjaśnić, że to jest zupełnie na odwrót. Otóż to niektóre regiony Polski nie używają zwrotu kulać kostką
Ewentualnie można jeszcze turlać, ale u nas przyjęło się mówić miotać koblą.
Argue pisze: ↑07 gru 2021, 18:33
Ale że nikt z rasowych wyjadaczy eurowych nie używa podczas misternie budowanego planu przez pół gry, który rozsypuje się jak domek z kart po jednym zagraniu rywala słynnego cytatu filmowego "no i w [wulgaryzmy] wylądował i cały misterny plan też w [wulgaryzmy]" To się dziwię. Ja używam zwłaszcza w grach worker placement jak meeple rywala wyląduje na moim upatrzonym polu;)
Powiedziałbym że słynniejszym "last wordem" będzie: "to co, zawrzyjmy sojusz"
Może trochę nie na temat, nie jest to do końca porzekadło, ale mnie rozwaliło, jak dowiedziałem się, że w niektórych regionach Polski jest takie słowo jak "KULAĆ", że mówi się "kulać kości/kośćmi(?)"
Ja to chciałem tylko wyjaśnić, że to jest zupełnie na odwrót. Otóż to niektóre regiony Polski nie używają zwrotu kulać kostką
Tak zupełnie serio, to gdzie się mówi "kulać" zamiast "rzuć kostką"? Wydaje mi się, że pierwszy raz usłyszałem o tym u Wookiego, więc obstawiam Poznań/Wielkopolskę, i pewnie może Śląsk? o "turlaniu" to słyszałem, bo turla się też i inne rzeczy, ale "kulać" to była dla mnie zupełna nowość. Czy "kulać" można coś jeszcze, czy w domyśle tylko kości?
Ale jakbym zobaczył takie zdanie w instrukcji do gry, to bym serio zwątpił co to za język i gra
Tak zupełnie serio, to gdzie się mówi "kulać" zamiast "rzuć kostką"? Wydaje mi się, że pierwszy raz usłyszałem o tym u Wookiego, więc obstawiam Poznań/Wielkopolskę, i pewnie może Śląsk? o "turlaniu" to słyszałem, bo turla się też i inne rzeczy, ale "kulać" to była dla mnie zupełna nowość. Czy "kulać" można coś jeszcze, czy w domyśle tylko kości?
Ale jakbym zobaczył takie zdanie w instrukcji do gry, to bym serio zwątpił co to za język i gra
[/quote]
U nos hanysów to:
Kulać to można kluski a nie kostki, czyli po Polsku wałkować.
Kostki się ciepie.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
ave.crux pisze: ↑08 gru 2021, 13:10
O ile dobrze pamiętam, autor i zarazem wydawca gry, w której kostkami się "kulało", był z Bydgoszczy czyli faktycznie Wielkopolski
Kulnąć znaczy tyle co poturlać, nie koniecznie kostką, nawet nie czymś okrągłym. Mówiliśmy tak na zachodnim pomorzu, być może przyszło z Poznania, być może gdzieś ze wschodu. Po przeprowadzce na Śląsk chyba rzeczywiście rzadziej się kulało, a częściej turlało i rzucało, ale wydaje mi się, że kulanie nie jest całkiem obce tu.
Ma to jakiś tam sens, bo meritum sprawy nie jest by kostka znalazła się w powietrzy, a żeby się poturlała/pokulała
donmakaron pisze: ↑08 gru 2021, 13:43
Ma to jakiś tam sens, bo meritum sprawy nie jest by kostka znalazła się w powietrzy, a żeby się poturlała/pokulała
Ma to nawet sens matematyczny - przy liczbie ścianek dążącej do nieskończoności, wielościan dąży do stania się kulą
U nos hanysów to:
Kulać to można kluski a nie kostki, czyli po Polsku wałkować.
Kostki się ciepie.
[/quote]
Ja mhm, u nas jak się grało w chińczyka i jakiś mamlas się zagapił to mu godosz kulej i jedź!
U nas ostatnio popularne jest powiedzonko w sytuacji gdy ktoś myśli, myśli i do końca nie wie czy to co robi jest dobre ale ciśnienie na wykonanie ruchu przez milczenie zaczyna być tak duże, ze wykonuje się ruch i mówi
„A sral to pies „
Every single fucking day I get closer to the grave
I am terrified, I fell asleep at the wheel again
Crashed my car just to feel again
Potwierdzam, my tu w Poznaniu kulamy kostki. Dziś się dowiedziałam, że to regionalizm
BarukKhazad! Jak mawia Folko: gry logiczne to kwintesencja rozrywki, to czysta postać gry: mechanika bez dodatkowej otoczki wnoszącej, lub starającej się coś wnieść do rozgrywki
i ja się (pod) tym podpisuję