To były inne czasy. Wtedy allegro dopiero wystartowało i zdobywało rynek, więc pokazywało wszystko co najlepsze. przez pewien czas świstak dzielnie walczył ale w końcu uległ. Gdyby świstak taki jak był, działał dzisiaj, to zjadłby alokalnie w 5 minut.detrytusek pisze: ↑18 lis 2019, 11:34 Zobaczymy bo w sumie olx dość szybko wypłynął na w miarę szerokie wody ale takiemu świstakowi nigdy nie udało się nawet zbliżyć do alledrogo.
Allegro lokalnie a sprzedaz gier
- raj
- Administrator
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 946 times
- Kontakt:
Re: Allegro lokalnie a sprzedaz gier
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."
Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Strasznie slabo na razie z ogloszeniami. Poza tym przydalby sie taki ogolnopolski jak allegro w 2004 powiedzmy.
Gdyby ktoś chciał wystawić jeszcze coś "po staremu", to właśnie przetestowałem wyczytaną na necie metodę.
Po kliknięciu "wystaw przedmiot", czy to z poziomu zwykłego A, czy AL, przenosi nas do formularza Allegro Lokanie. Wystarczy tam jednak po lewej stronie wybrać kategorię "pojazdy" - i magicznie wracamy do starego formularza wystawiania. Wpisujemy nazwę aukcji, wybieramy kategorię i tadaam - wystawiamy jak dawniej.
Długo to pewno nie podziała, ale jak ktoś się zagapił z wyprzedażą domowych klamotów, to może warto skorzystać z ostatniej okazji
Opłaca się chociażby ze wględu na wysyłkę - z poziomu Allegro nadal wysyłamy za 8,99. Po sprzedaży na Lokalnym, trzeba niestety dane do paczkomatu przeklepać ręcznie, a do tego koszt wysyłki w gabarycie B z minimalnym ubezpieczeniem jest ponad połowę wyższy. Z drugiej strony trzeba się liczyć z gwałtownym zakończeniem aukcji, które nie zejdą do końca roku. No i koniecznie pamiętać o tym, że ewentualne wnioski o zwrot prowizji będzie można składać jedynie do 7 stycznia.
Tak czy inaczej, przeczuwam pracowity weekend
Po kliknięciu "wystaw przedmiot", czy to z poziomu zwykłego A, czy AL, przenosi nas do formularza Allegro Lokanie. Wystarczy tam jednak po lewej stronie wybrać kategorię "pojazdy" - i magicznie wracamy do starego formularza wystawiania. Wpisujemy nazwę aukcji, wybieramy kategorię i tadaam - wystawiamy jak dawniej.
Długo to pewno nie podziała, ale jak ktoś się zagapił z wyprzedażą domowych klamotów, to może warto skorzystać z ostatniej okazji
Opłaca się chociażby ze wględu na wysyłkę - z poziomu Allegro nadal wysyłamy za 8,99. Po sprzedaży na Lokalnym, trzeba niestety dane do paczkomatu przeklepać ręcznie, a do tego koszt wysyłki w gabarycie B z minimalnym ubezpieczeniem jest ponad połowę wyższy. Z drugiej strony trzeba się liczyć z gwałtownym zakończeniem aukcji, które nie zejdą do końca roku. No i koniecznie pamiętać o tym, że ewentualne wnioski o zwrot prowizji będzie można składać jedynie do 7 stycznia.
Tak czy inaczej, przeczuwam pracowity weekend
- yrq
- Has thanked: 353 times
- Been thanked: 374 times
Mam pierwsze negatywne doświadczenie z Allegro Lokalnie!
Wystawiłem dwie gry jako licytacje, korzystnie się zakończyły. Pierwsza bezproblemowo - kontakt z kupującym, dane do przelewu, wysyłka następnego dnia, grę już dostał i jest zadowolony.
Druga - widziałem podbicie na ostatnią chwilę, więc chwilę po zakończeniu piszę od razu wiadomość z gratulacjami (skoro kupujący był online żeby podbić, to pewnie szybko dogadamy szczegóły). Jednak cisza. Podałem swoje dane i czekałem na kontakt. Dziś pogadałem ze wsparciem allegro i jest tak:
- kupujący ma 5 dni od zakończenia licytacji do wpłacenia pieniędzy (albo podania danych przy pobraniu) i jeśli to nie nastąpi to umowę uznaje się za nieważną;
- po zakończeniu aukcji powinienem dostać maila z allegro lokalnie z danymi do kupującego - ale tego maila nie dostałem w przypadku żadnej z dwóch aukcji;
- sam nie mogę znaleźć innych danych kontaktowych do kupującego i chat to jedyna forma wymiany informacji;
- allegro lokalnie może co najwyżej wysłać upomnienie do kupującego z prośbą o kontakt;
- mogę za to ponownie wystawić przedmiot (rada od wsparcia).
Czyli: kupującym bardzo łatwo się wykpić z zakupu, bez jakichkolwiek konsekwencji.
Wystawiłem dwie gry jako licytacje, korzystnie się zakończyły. Pierwsza bezproblemowo - kontakt z kupującym, dane do przelewu, wysyłka następnego dnia, grę już dostał i jest zadowolony.
Druga - widziałem podbicie na ostatnią chwilę, więc chwilę po zakończeniu piszę od razu wiadomość z gratulacjami (skoro kupujący był online żeby podbić, to pewnie szybko dogadamy szczegóły). Jednak cisza. Podałem swoje dane i czekałem na kontakt. Dziś pogadałem ze wsparciem allegro i jest tak:
- kupujący ma 5 dni od zakończenia licytacji do wpłacenia pieniędzy (albo podania danych przy pobraniu) i jeśli to nie nastąpi to umowę uznaje się za nieważną;
- po zakończeniu aukcji powinienem dostać maila z allegro lokalnie z danymi do kupującego - ale tego maila nie dostałem w przypadku żadnej z dwóch aukcji;
- sam nie mogę znaleźć innych danych kontaktowych do kupującego i chat to jedyna forma wymiany informacji;
- allegro lokalnie może co najwyżej wysłać upomnienie do kupującego z prośbą o kontakt;
Czyli: kupującym bardzo łatwo się wykpić z zakupu, bez jakichkolwiek konsekwencji.
- AnimusAleonis
- Been thanked: 251 times
Łooooo ... no to tylko czekać aż zacznie się uwalanie licytacji tak dla lolz...yrq pisze: ↑25 lis 2019, 10:59 ...
...
Nie no to bez sensu kompletnie, a z perspektywy sprzedającego to w takim to wydaniu ta oszczędność na opłatach - jeśli w ogóle taka będzie, biorąc pod uwagę to co Erg pisał o "opłacie za obsługę" tutaj - jest mniej więcej garść kłaków warta.
Dla mnie ten cały serwis to mocny pas... może jak zejdzie z Beta to zajrzę ponownie.
Expat który przeprowadził się do Polski rok temu, uczy się polskiego od trochę ponad roku - z góry przepraszam za jakiekolwiek gafy ortograficzne i gramatyczne i proszę o wyrozumiałość :D
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3519 times
- Been thanked: 3524 times
W ogóle jedna z aukcji zniknela mi z licytowanych i... slad po niej zaginal, nie ma ze gdzies byla i mozna ja znaleźć w zakonczonych, bo np. sprzedajacy anulowal sprzedaz
nie ma
nie ma
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- yrq
W tej wiadomosci systemowej, ze przedmiot zostal sprzedany/kupiony.
Ja mialem do sprzedawcy stamtad nr telefonu.
- japanczyk
- Moderator
yrq napisał
Trzeba po prostu dac allegro lokalnie czas. Za kilka miesiecy to bedzie juz dopracowane. Po co teraz byc betatesterem jak mozna w lutym czy marcu juz wygodnie powystawiac.
- AnimusAleonis
A zakładając nowe konto, tylko do licytacji, jest wymagany numer tel i jest on weryfikowany?
Bo tak na szybko wchodząc na "załóż konto" na AllegroLokalnie nigdzie tam o numer tel nie pytają (może w dalszych krokach gdzieś bo całego procesu nie przechodziłem).
Ciekawe jak to wygląda od strony sprzedającego, te "rozmyślanie się". Nawet nie chodzi mi o to że wygram i zapłacę a sprzedający z kasą zniknie, ale bardziej że wygrałem/kupiłem a sprzedający "eh rozmyśliłem się" albo "nie po przemyśleniu to za mało, dołóż piątaka albo wystawiam jeszcze raz". Jak kupujący może się po prostu rozmyślić po 5 dniach bez konsekwencji, czyli jakby żadnej umowy kupna/sprzedaży nie było, to sprzedający pewnie też.
Oj w takim kształcie to tylko będzie do patologii prowadziło i po jednej i drugiej stronie...
Bo tak na szybko wchodząc na "załóż konto" na AllegroLokalnie nigdzie tam o numer tel nie pytają (może w dalszych krokach gdzieś bo całego procesu nie przechodziłem).
Ciekawe jak to wygląda od strony sprzedającego, te "rozmyślanie się". Nawet nie chodzi mi o to że wygram i zapłacę a sprzedający z kasą zniknie, ale bardziej że wygrałem/kupiłem a sprzedający "eh rozmyśliłem się" albo "nie po przemyśleniu to za mało, dołóż piątaka albo wystawiam jeszcze raz". Jak kupujący może się po prostu rozmyślić po 5 dniach bez konsekwencji, czyli jakby żadnej umowy kupna/sprzedaży nie było, to sprzedający pewnie też.
Oj w takim kształcie to tylko będzie do patologii prowadziło i po jednej i drugiej stronie...
Nie to bym postulował by używać bety i robić dla Allegro dobrze swoim kosztem - osobiście to szerokim łukiem omijam - ale jeśli beta zrobili publiczne, a nie wewnętrzne czy dla wybranych, to raczej różnice między beta a finalnym będą minimalne, więc podejrzewam że ta ogólna struktura i format wystawiania/kupowania/rozmyślania się/itd itp raczej zostanie....
Expat który przeprowadził się do Polski rok temu, uczy się polskiego od trochę ponad roku - z góry przepraszam za jakiekolwiek gafy ortograficzne i gramatyczne i proszę o wyrozumiałość :D
- KubaP
- Has thanked: 139 times
- Been thanked: 421 times
No to zakladajcie dzialalnosci, odprowadzajcie pit zus i vat i bedziecie mogli sprzedawac po staremu
Po prostu ludzie się przerzucą na olx; BGG czy inne portale aukcyjne; mnie też jak zastanawiałem się nad sprzedażą kilku pozycji zachęcano własnie do wystawienia ich na BGG. Z wystawiania czegokolwiek na A. już dawno się wyleczyłem, odkąd zaczął się to robić słup reklamowy dla sklepów a nie miejsce, gdzie można coś kupić/sprzedać od osób trzecich.
Dokładnie jak napisałeś , na allegro źle się dzieje od dłuższego czasu. Napewno skorzysta na drobnych rzeczch i detalu konkurencja.profes79 pisze: ↑25 lis 2019, 14:22 Po prostu ludzie się przerzucą na olx; BGG czy inne portale aukcyjne; mnie też jak zastanawiałem się nad sprzedażą kilku pozycji zachęcano własnie do wystawienia ich na BGG. Z wystawiania czegokolwiek na A. już dawno się wyleczyłem, odkąd zaczął się to robić słup reklamowy dla sklepów a nie miejsce, gdzie można coś kupić/sprzedać od osób trzecich.
Ciągle pracujemy nad allegro lokalnie i sukcesywnie bedziemy dodawac kolejne funkcjonalnosci.
Wiedza, ze to niewypal. Zresztą to jest wersja BETA.
Jak kogoś to meczy niech sobie zrobi wakacje przez zime od sprzedawania ( jak się spieszy to macie inne platformy do sprzedazy). A na wiosnę na allegro bedzie juz to inaczej-Lepiej wygladalo.
Im mniej osob bedzie teraz wystawiac tym bardziej i szybciej to poprawia.
Wiedza, ze to niewypal. Zresztą to jest wersja BETA.
Jak kogoś to meczy niech sobie zrobi wakacje przez zime od sprzedawania ( jak się spieszy to macie inne platformy do sprzedazy). A na wiosnę na allegro bedzie juz to inaczej-Lepiej wygladalo.
Im mniej osob bedzie teraz wystawiac tym bardziej i szybciej to poprawia.
- yrq
Skąd taki wniosek :O To może niech nikt nie wystawia to będzie na jutro gotowe?
Pytanie, czy maja na celu poprawę systemu transakcji dla użytkowników indywidualnych czy też wygaszenie popytu i ich likwidację. W tym pierwszym przypadku przecież cały system jest gotowy; wystarczyłoby odfiltrować użytkowników biznesowych np. po dużej ilości transakcji i system mógłby nawet osobno działać na starych ustawieniach; zresztą możliwości jest dużo więcej - łącznie z sortowaniem aukcji wyłączającym profile biznesowe. A to, co zrobiono wygląda jak próba aktywnego przekonania niedobitków indywidualnych sprzedających, żeby poszli sobie w diabły.
Stad, ze na sile ciagle probujecie wystawiac na niedopracowanej platformie. Odpuscie sobie na jakis czas. To tak jakby ciagle kupowac produkt, ktory podrozal o 1/2 feedback dla producenta, ze klient przyjal zmiane.
Bedzie artykul na wirtualne media, ze allegro lokalnie swieci pustkami to wymusi to zmiany czy sie to wlascicielem podoba czy nie.
- raj
- Administrator
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 946 times
- Kontakt:
Gdzieś widziałem informację, że wg danych alledrogo w pierwszym okresie od uruchomienia allelokalnie sprzedawcy prywatni wystawili o 25% więcej transakcji. Alledrogo jest zadowolone.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Póki co straszny szkielet ale jest jedna fajna opcja która zabija te idiotyczne spamowanie 15 ofertami od botów w ciągu ostatnich 10 sekund na aukcji która jest martwa przez wcześniejsze 10 dni i kompletnie zabiło dla mnie normalne allegro jako portal aukcyjny w ostatnich 7-8 latach (nawet na ebayu nie ma takiego raka). Jak ktoś zalicytuje w ciągu ostatniej minuty to aukcja przedłuża się o 5 minut
- AnimusAleonis
Cytując z powyższego artykułu:
Dla kupującego jaka to różnica, przecież liczy się tylko towar i cena. Jeśli ktoś sprzedaje prywatnie i zaczyna od 1pln to od razu jego aukcja będzie się odróżniać o ofert firm które mają tylko "kup teraz".... a jak prywatny sprzedawca sprzedaje używaną rzecz powyżej ceny tego co oferują firmy - a zdarza się to często - ... no to co... tworzymy kompletnie nową witrynę, separujemy te oferty tak by może jakiś klient tylko przeszukał Allegro Lokalnie i kupił nieświadomie drożej?
Co do tego przedłużania licytacji.. robią tak inne serwisy... i z doświadczenia powiem że nie jestem tego fanem, czasami przedłuża to aukcję mocno, raz miałem przypadek że aż o ponad półtora godziny, i też nie rozwiązuje to do końca problemu o którym mówisz, bo np są boty/serwisy snajperowie które sobie z tym radzą podwyższając o 1 w ostatniej sekundzie tych 5 minut... i tak masz potem 5 minut by się zastanowić i podbić... ale on znowu podbije w ostatnich sekundach i następne 5 minut... i znowu i znowu.. więc koniec końców i tak jest porównanie tego co osoba sobie na bocie nastawiła i tego co Ty jesteś gotów zapłacić... tylko wydłużone boleśnie w czasie
A moim zdaniem jest to zły pomysł, który walecznie rozwiązuje problem którego tak na prawdę nie ma.Pomysł odseparowania profesjonalnych sklepów od prywatnych użytkowników na Allegro sam w sobie nie jest zły.
Dla kupującego jaka to różnica, przecież liczy się tylko towar i cena. Jeśli ktoś sprzedaje prywatnie i zaczyna od 1pln to od razu jego aukcja będzie się odróżniać o ofert firm które mają tylko "kup teraz".... a jak prywatny sprzedawca sprzedaje używaną rzecz powyżej ceny tego co oferują firmy - a zdarza się to często - ... no to co... tworzymy kompletnie nową witrynę, separujemy te oferty tak by może jakiś klient tylko przeszukał Allegro Lokalnie i kupił nieświadomie drożej?
Powiem Ci na eBay jest równie słabo na popularnych przedmiotach jeśli chodzi o używanie snajperów. No ale tak już jest, poza tym co za różnica, czy w ostatnich 5 sekundach czy 5 godzinach czy 5 dania ktoś wrzuci swoją ofertę? Z zasady powinno się od razu wrzucać swoje maksimum, i wtedy różnica jest żadna, bo albo wygrywasz albo i tak cena większa niż chcesz zapłacić, a jeśli się kombinuje by licytować nie dając swego prawdziwego maks.. no to ryzyk fizyk.Talek pisze: ↑29 lis 2019, 10:38 Póki co straszny szkielet ale jest jedna fajna opcja która zabija te idiotyczne spamowanie 15 ofertami od botów w ciągu ostatnich 10 sekund na aukcji która jest martwa przez wcześniejsze 10 dni i kompletnie zabiło dla mnie normalne allegro jako portal aukcyjny w ostatnich 7-8 latach (nawet na ebayu nie ma takiego raka). Jak ktoś zalicytuje w ciągu ostatniej minuty to aukcja przedłuża się o 5 minut
Co do tego przedłużania licytacji.. robią tak inne serwisy... i z doświadczenia powiem że nie jestem tego fanem, czasami przedłuża to aukcję mocno, raz miałem przypadek że aż o ponad półtora godziny, i też nie rozwiązuje to do końca problemu o którym mówisz, bo np są boty/serwisy snajperowie które sobie z tym radzą podwyższając o 1 w ostatniej sekundzie tych 5 minut... i tak masz potem 5 minut by się zastanowić i podbić... ale on znowu podbije w ostatnich sekundach i następne 5 minut... i znowu i znowu.. więc koniec końców i tak jest porównanie tego co osoba sobie na bocie nastawiła i tego co Ty jesteś gotów zapłacić... tylko wydłużone boleśnie w czasie
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
nie do końca, jak zakładasz że jesteś w stanie dać powiedzmy 200 zł za przedmiot i przegrasz licytację na 201, bo cię bot przelicytował 3 sek przed zakończeniem no to pewnie byłbyś jednak jeszcze skłonny dać 202 albo nawet 205, szczególnie jak licytowałeś tydzień temu, nie było żadnego ruchu na aukcji i może nawet nie śledziłeś tak pilnie końcówki, wiadomo że jak się będziecie z botem tak przebijać przez pół godziny to sobie odpuścisz, chodzi o to że zwykłe allegro zabijało możliwość reakcji na takie oferty które cię przebijały o 0.1% wartości, pare razy mi się zdarzyło przegrać o 0.01 na aukcji powiedzmy za 50 zł. W modelu jaki jest na Allegro Lokalnie że twój max jest automatycznie aktualną ofertą licytowanie na wejściu maxem raczej mija się z celem szukania okazji. Może masz założenie że kupiłbyś to -20% ceny w sklepie ale fajnie byłoby wygrać - 30%.
- japanczyk
- Moderator
Troche bzdury piszesz? Nie da sie przegrac o 0,01, to znaczy ze ty nizej zalicytowales niz ktos inny, przelicytowanie zawsze jest o 1zł, 2,5zł i tak dalej w zaleznosci od kwotyTalek pisze: ↑29 lis 2019, 11:36 nie do końca, jak zakładasz że jesteś w stanie dać powiedzmy 200 zł za przedmiot i przegrasz licytację na 201, bo cię bot przelicytował 3 sek przed zakończeniem no to pewnie byłbyś jednak jeszcze skłonny dać 202 albo nawet 205, szczególnie jak licytowałeś tydzień temu, nie było żadnego ruchu na aukcji i może nawet nie śledziłeś tak pilnie końcówki, wiadomo że jak się będziecie z botem tak przebijać przez pół godziny to sobie odpuścisz, chodzi o to że zwykłe allegro zabijało możliwość reakcji na takie oferty które cię przebijały o 0.1% wartości, pare razy mi się zdarzyło przegrać o 0.01 na aukcji powiedzmy za 50 zł. W modelu jaki jest na Allegro Lokalnie że twój max jest automatycznie aktualną ofertą licytowanie na wejściu maxem raczej mija się z celem szukania okazji. Może masz założenie że kupiłbyś to -20% ceny w sklepie ale fajnie byłoby wygrać - 30%.
Anyway, jesli Ci zalezy to obserwujesz zakonczenie, jesli nie to rzucasz kwote ktora dasz i tyle - skoro nie sledzisz aukcji przez tydzien to znaczy ze niespecjalnie chceszwygrac aukcje :p
najgorzej ejst teraz ze Allegrolokalnie nie informuje ze ktos cieprzebił - to jest dno