Battlestar Galactica: The Board Game (Corey Konieczka)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- vinnichi
- Has thanked: 1344 times
- Been thanked: 819 times
- Kontakt:
Re: Battlestar Galactica: The Board Game (Corey Konieczka)
Czyżby nowe szaty króla i macki nie skusiły Cię wystarczająco mocno do odpuszczenia BSG? Miałeś okazję zagrać w Odmęty?
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
you tube
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 2817 times
- Been thanked: 2500 times
- Kontakt:
Mam, ale jeszcze nie grałem. Nawet proponowałem, ale ekipa woli BSG. Ja w sumie też
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Hmm jak mam prawdziwą kiełbasę wiejską od chłopa ze świniobicia w lodówce, to raczej nie kupuje parówek z momem z biedry, bo i po co?
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- Atamán
- Has thanked: 586 times
- Been thanked: 293 times
A tak z ciekawości - jakich dodatków, a raczej jakich dokładnie modułów z poszczególnych dodatków używasz?
Pytam, bo ja nie grałem jeszcze z modułem lotu na Ziemię i Demtriusem, ale się przymierzam. Mając jednak 3 dodatki, planszę Pegasusa, planszę pościgu robi się trochę tego dużo. A słyszałem też, że ten moduł z Demetriusem lepiej działa z kartami ataków Cylonów, a nie z planszą pościgu z Exodusa.
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Mam wszystko co wyszło, a także dodatki fanowskie: dodatkowe postacie, dodatkowa rola (Główny Mechanik), dodatkowe karty i kryzysy oraz żetony uszkodzeń (wszystko jest na BGG). Na Ziemię gramy tylko przy 6 i 7 graczach, bo przy 4 ludziach Cyloni by za dużo nie zrobili jeśli celem byłby Kobol. Znowu przy 5 osobach, kurs na Ziemię byłby nie do wygrania przez ludzi, bo stosunek ludzi do cylonów 3:2 jest zbyt mały.Atamán pisze: ↑17 sty 2022, 23:54 A tak z ciekawości - jakich dodatków, a raczej jakich dokładnie modułów z poszczególnych dodatków używasz?
Pytam, bo ja nie grałem jeszcze z modułem lotu na Ziemię i Demtriusem, ale się przymierzam. Mając jednak 3 dodatki, planszę Pegasusa, planszę pościgu robi się trochę tego dużo. A słyszałem też, że ten moduł z Demetriusem lepiej działa z kartami ataków Cylonów, a nie z planszą pościgu z Exodusa.
Zawsze, kiedy gramy z Ziemią, rozkładamy też Demetriusa i od początku gry staramy się dokopać do Misji, które dają odległości (1 albo 2). Potem już za duże ryzyko oblania, szczególnie przy 7 graczach (2 Cylonów i Cylon Lider).
Co do kart ataków cylońskich, to nie gramy z nimi odkąd doszły dodatki. Bez pościgu jest bez sensu, bo po skoku Cyloni musieliby długo odbudowywać swoją flotę. Poza tym pole "Mostek" daje bardzo dużo fajnych opcji Cylonom, żal z tego rezygnować.
Które dodatki fanowskie polecasz? BO dodatkowych postaci widzę tu od groma w tym alternatywne itd. :pCuriosity pisze: ↑18 sty 2022, 01:12Mam wszystko co wyszło, a także dodatki fanowskie: dodatkowe postacie, dodatkowa rola (Główny Mechanik), dodatkowe karty i kryzysy oraz żetony uszkodzeń (wszystko jest na BGG). Na Ziemię gramy tylko przy 6 i 7 graczach, bo przy 4 ludziach Cyloni by za dużo nie zrobili jeśli celem byłby Kobol. Znowu przy 5 osobach, kurs na Ziemię byłby nie do wygrania przez ludzi, bo stosunek ludzi do cylonów 3:2 jest zbyt mały.Atamán pisze: ↑17 sty 2022, 23:54 A tak z ciekawości - jakich dodatków, a raczej jakich dokładnie modułów z poszczególnych dodatków używasz?
Zawsze, kiedy gramy z Ziemią, rozkładamy też Demetriusa i od początku gry staramy się dokopać do Misji, które dają odległości (1 albo 2). Potem już za duże ryzyko oblania, szczególnie przy 7 graczach (2 Cylonów i Cylon Lider).
Co do kart ataków cylońskich, to nie gramy z nimi odkąd doszły dodatki. Bez pościgu jest bez sensu, bo po skoku Cyloni musieliby długo odbudowywać swoją flotę. Poza tym pole "Mostek" daje bardzo dużo fajnych opcji Cylonom, żal z tego rezygnować.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
https://boardgamegeek.com/thread/816644 ... ng-release
https://boardgamegeek.com/thread/102230 ... s-expansio
Głównego Inżyniera nie widzę na BGG, na 100% był na forum Galakty.
Najważniejszy z tego jest "Revelations". Masa dobrej roboty, podziw i wieczne uznanie dla autorów. To powinno się ukazać oficjalnym nakładem!
- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
Szybkie pytanko. Obecnie zdobycie Exodusa graniczy z cudem. Zastanawiałem się, więc nad wydrukowaniem samej planszetki pościgu Cylonów i dołączeniem jej do podstawki z Pegasusem. Czy to Waszym zdaniem ma sens? Czy jednak bez odpowiednich komponentów z Exodusa nie bardzo.
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
- Atamán
- Has thanked: 586 times
- Been thanked: 293 times
Hmm. Chyba mogłoby to działać. Poza planszą pościgu ja bym wydrukował jeszcze 2 karty roli: admirała (zmienione działanie broni atomowej) oraz CAGa (rola powiązana w plaszą floty Cylonów). Rola CAGa będzie trochę ograniczona, bo nie będzie kryzysów CAG wybiera, ale to trudno. A ktoś musi podejmować decyzje o rozlokowaniu statków cywilnych.Bary pisze: ↑21 cze 2022, 10:52 Szybkie pytanko. Obecnie zdobycie Exodusa graniczy z cudem. Zastanawiałem się, więc nad wydrukowaniem samej planszetki pościgu Cylonów i dołączeniem jej do podstawki z Pegasusem. Czy to Waszym zdaniem ma sens? Czy jednak bez odpowiednich komponentów z Exodusa nie bardzo.
Wtedy do pełni szczęścia brakowałoby wam:
1. 4 Raiderów (ale tutaj rzadko dochodzi się do max), ew. jakby się kończyły to mieć jakiekolwiek 4 żetony na zastępstwo
2. 4 Viperów Mk.VII (a za to 2 'zwykłe' Vipery mniej w rezerwie), te mocniejsze Vipery trochę pomagają, ale ze wszystkich 4 to nigdy się nie korzysta, więc może wystarczyłoby ze 2 Vipery, które macie jakoś oznaczyć, nawet kropką, żeby korzystać z nich jako tych lepszych?
Albo olać te dwa punkty i też powinno działać
Ale kart Admirała i CAGa bym nie olewał.
Ja jestem w trakcie robienia mega proxy na zasadzie:Atamán pisze: ↑21 cze 2022, 11:24Hmm. Chyba mogłoby to działać. Poza planszą pościgu ja bym wydrukował jeszcze 2 karty roli: admirała (zmienione działanie broni atomowej) oraz CAGa (rola powiązana w plaszą floty Cylonów). Rola CAGa będzie trochę ograniczona, bo nie będzie kryzysów CAG wybiera, ale to trudno. A ktoś musi podejmować decyzje o rozlokowaniu statków cywilnych.Bary pisze: ↑21 cze 2022, 10:52 Szybkie pytanko. Obecnie zdobycie Exodusa graniczy z cudem. Zastanawiałem się, więc nad wydrukowaniem samej planszetki pościgu Cylonów i dołączeniem jej do podstawki z Pegasusem. Czy to Waszym zdaniem ma sens? Czy jednak bez odpowiednich komponentów z Exodusa nie bardzo.
Wtedy do pełni szczęścia brakowałoby wam:
1. 4 Raiderów (ale tutaj rzadko dochodzi się do max), ew. jakby się kończyły to mieć jakiekolwiek 4 żetony na zastępstwo
2. 4 Viperów Mk.VII (a za to 2 'zwykłe' Vipery mniej w rezerwie), te mocniejsze Vipery trochę pomagają, ale ze wszystkich 4 to nigdy się nie korzysta, więc może wystarczyłoby ze 2 Vipery, które macie jakoś oznaczyć, nawet kropką, żeby korzystać z nich jako tych lepszych?
Albo olać te dwa punkty i też powinno działać
Ale kart Admirała i CAGa bym nie olewał.
1. Kupuje mate gdzie są już wszystkie statki / lokaliizacje
2. Kupuje spolszczenie, robione przez użytkownika z forum
3. Spolszczenie z punktu dwa ponaklejam na nieuzywane karty z Daybreak i Pegasus (te z tych mało popularnych wariantów)
4. Wydrukowałem Scara - https://www.thingiverse.com/thing:2567387
5. Wydrukowałem 4 raidery - https://www.thingiverse.com/thing:2299353
6. Wydrukowałem 4 Vipery mkvii - https://www.thingiverse.com/thing:275723
Jak mi się przypomniało co jeszcze to dopiesze :p
Oczywiście pewnie czasu na to poświęciłem tyle, że mimo wszystko opłacałoby się bardziej kupić po zawyża ej cenie, ale trudno
- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
A gdzie taką matę mozna zdobyc?
Mój blog na ZnadPlanszy
Więcej w temacie viewtopic.php?f=55&t=67732&hilit=Spolszczenie+bsg
W skrócie, bo wątek dość rozległy i dotyczy nie tylko Bsg, druk przygotowuje Fulgrim, do niego tez mozesz pisać w tej sprawie, że jesteś zainteresowany matą.
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Mieliśmy wczoraj zaplanowaną rozgrywkę w BSG na 5 osób, ale w ostatniej chwili dołączył szósty gracz i tak jakoś wyszło, że dwie osoby chciały grać Cylon Liderem. Ponieważ mamy za sobą już setki partii, postanowiliśmy zagrać z 1 ukrytym Cylonem i dwoma Liderami. Kurs na Ziemię.
To było ciekawe doświadczenie. Wiecie jak to jest w BSG. Do 4-5 odległości leci się na luzie, bo często nikt nie jest Cylonem i emocje pojawiają się później. A tutaj, byliśmy rąbani już od pierwszej kolejki. Jeden z Cylonów finalnie miał przewagę pro-ludzkich celów, a drugi cylońskich, ale od początku obaj szkodzili, albo raczej "opóźniali ucieczkę".
Ukryty Cylon ujawnił się po czwartym skoku, dość szybko go znaleźliśmy i musiał się ujawnić. Liderzy dobrali zaś resztę celów i powoli się wyklarowało: mieliśmy dwóch szkodników, trzech ludzi i jednego Lidera "po naszej stronie".
Rozgrywki nie udało się dokończyć z powodu późnej godziny: setup zaczęliśmy od godz.19, a grać skończyliśmy trochę przed 23, z pokonanymi 9 odległościami. Czyli dużo nie brakowało, ale to zwykle te ostatnie skoki trwają najdłużej.
Moja ocena? Z jednej strony cały czas coś się działo, z drugiej strony mając 2 Cylonów od razu przeciwko nam (jeden wyraźnie wrogi, drugi z cyklu "to zależy"), było ciężko. Trafił nam się np. kryzys z odległością, na co alergicznie zareagowali obaj Liderzy i do testu wrzucili nam w sumie 3 karty na -14
Polecam tak zagrać, my się być może jeszcze kiedyś na to zdecydujemy, ale rozgrywka może być diametralnie różna od tego, co znacie
To było ciekawe doświadczenie. Wiecie jak to jest w BSG. Do 4-5 odległości leci się na luzie, bo często nikt nie jest Cylonem i emocje pojawiają się później. A tutaj, byliśmy rąbani już od pierwszej kolejki. Jeden z Cylonów finalnie miał przewagę pro-ludzkich celów, a drugi cylońskich, ale od początku obaj szkodzili, albo raczej "opóźniali ucieczkę".
Ukryty Cylon ujawnił się po czwartym skoku, dość szybko go znaleźliśmy i musiał się ujawnić. Liderzy dobrali zaś resztę celów i powoli się wyklarowało: mieliśmy dwóch szkodników, trzech ludzi i jednego Lidera "po naszej stronie".
Rozgrywki nie udało się dokończyć z powodu późnej godziny: setup zaczęliśmy od godz.19, a grać skończyliśmy trochę przed 23, z pokonanymi 9 odległościami. Czyli dużo nie brakowało, ale to zwykle te ostatnie skoki trwają najdłużej.
Moja ocena? Z jednej strony cały czas coś się działo, z drugiej strony mając 2 Cylonów od razu przeciwko nam (jeden wyraźnie wrogi, drugi z cyklu "to zależy"), było ciężko. Trafił nam się np. kryzys z odległością, na co alergicznie zareagowali obaj Liderzy i do testu wrzucili nam w sumie 3 karty na -14
Polecam tak zagrać, my się być może jeszcze kiedyś na to zdecydujemy, ale rozgrywka może być diametralnie różna od tego, co znacie