Warhammer: Inwazja vs Władca Pierścieni: Gra Karciana
Warhammer: Inwazja vs Władca Pierścieni: Gra Karciana
Którą grę według Was lepiej kupić? Jak dotąd nigdy nie grałem w gry karciane, a jedynie w gry planszowe.
Re: Warhammer: Inwazja vs Władca Pierścieni: Gra Karciana
Niestety, we Władcę nie grałem, ale Warhammera: Inwazję mogę z czystym sumieniem polecić. Zasady są proste. Rozgrywka szybka i dynamiczna. Gra przepojona klimatem (nic zupełnie nie kumam o swiecie Warhammera a mimo to mnie zachwyciła) i ślicznie wykonana (kwestia gustu oczywiście). W razie znudzenia dokładasz dodatek jakiś i znowu śmiga;)
Wcześniej w żadną lcg/ccg nie grałem. Wh:I jest moją pierwszą tego typu karcianką. Mam samą podstawkę - nie interesują mnie turnieje, grałem już casualowo kilkadziesiąt razy i chcę grać jeszcze
Wcześniej w żadną lcg/ccg nie grałem. Wh:I jest moją pierwszą tego typu karcianką. Mam samą podstawkę - nie interesują mnie turnieje, grałem już casualowo kilkadziesiąt razy i chcę grać jeszcze
Także nie grałem we Władcę. Inwazję gram z żonką a jej mało co się w ogóle podoba.
Nie wiem czy Władca jest po polsku czy nie i czy ma to jakieś znaczenie.
Nie wiem czy Władca jest po polsku czy nie i czy ma to jakieś znaczenie.
- Fruczak Gołąbek
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 39 times
Bez urazy Daymos ale Twoje pytanie jest troszkę bez sensu bo to dwie całkiem różne gry . Wspólne mają to że obie są karciane i że są od FFG.
Jak wolisz dokopać współgraczowi -> Inwazja
Jak wolisz kooperację -> Władca Pierścieni
Jak lubisz to i to -> kup obie
Moim zdaniem warto mieć ( lub chociaż wypróbować ) obie gry.
Życzę udanego wyboru.
Jak wolisz dokopać współgraczowi -> Inwazja
Jak wolisz kooperację -> Władca Pierścieni
Jak lubisz to i to -> kup obie
Moim zdaniem warto mieć ( lub chociaż wypróbować ) obie gry.
Życzę udanego wyboru.
Dokładnie... Tutaj wszystko zależy od preferowanego sposobu gry. Wybieramy to, co najbardziej nam odpowiada.Fruczak Gołąbek pisze:to dwie całkiem różne gry
Ja wybrałem W:I, bo czekałem na tę grę bardzo długo i nie mogłem się jej oprzec. Jednak widzę, że sporo ludzi staje się posiadaczami LotR'a. Ja nie kupiłbym LotR'a nigdy, dlatego, że nie lubię takich klimatów i gra w W:I sprawia mi dużo większą przyjemnośc.
Grałem w obie gry, jednak porównywanie ich, jak to wspomnieli inni uzytkownicy, nie ma wiekszego sensu. To tak jakbys zadal pytanie, co jest lepsze lodowka czy mikrofalowka. Oba przedmioty sa przydatne, ale ich funkcje sa calkowicie odmienne.
WI:
Klimatyczna, dynamicza, szybka gra, w ktorej duzo sie dzieje, trzeba planowac, myslec, przewidywac ruchy przeciwnika.
LOTR:
Spokojna kooperacyjna gra, nikt nie goni, mamy roznych bohaterow, wykonujemy misje - sielanka. Na pewno nie ma takich emocji jak w WI. Chociaz trzeba zaznaczyc, ze nie jestem fanem coopow. Preferuje rywalizacje.
Klasyczne pytanie: skad jestes? Jak z Wrocka moge gry przyniesc, pokazac. Jakby co mam lotr na sprzedaz.
WI:
Klimatyczna, dynamicza, szybka gra, w ktorej duzo sie dzieje, trzeba planowac, myslec, przewidywac ruchy przeciwnika.
LOTR:
Spokojna kooperacyjna gra, nikt nie goni, mamy roznych bohaterow, wykonujemy misje - sielanka. Na pewno nie ma takich emocji jak w WI. Chociaz trzeba zaznaczyc, ze nie jestem fanem coopow. Preferuje rywalizacje.
Klasyczne pytanie: skad jestes? Jak z Wrocka moge gry przyniesc, pokazac. Jakby co mam lotr na sprzedaz.
Niestety jestem z Pomorza. Moje pytanie było nietrafne, bo nie znałem tych gier. Słyszałem że są to obecnie najpopularniejsze karcianki, dlatego właśnie o nie spytałem, nie wiedziałem że mechanicznie są to dwie całkiem odmienne gry. Dzięki wielkie za odpowiedzi. Chyba pomyślę nam kupnem Warhammera: inwazja, jeśli chodzi o gry z negatywną interakcją to mam bardzo dobre doświadczenie po grze Civilization od FFG, a jeżeli chodzi o gry kooperacyjne to jak na razie grałem w tylko jedną, Posiadłość Szaleństwa i też oceniam ją dobrze ale to nie to samo co civ:)
Jeszcze raz wielkie dzięki za rady:)
Jeszcze raz wielkie dzięki za rady:)
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 682 times
- Been thanked: 1054 times
Na pierwszą karciankę, to Władca jest bardziej przekombinowany. Po części z musu, bo Sauron gra kompletnie inaczej niż gracze i trzeba po prostu wiedzieć co w jakich sytuacjach gra ma zrobić. W Inwazji tego problemu nie ma.
Obie gry są proste, ale Inwazja jest prostsza bez poświęcania niuansów zauważalnych dopiero po kilku miesiącach gry z dodatkami. No i dużo łatwiej znaleźć do nich współgraczy (nie liczę Saurona ). Dopiero co trójmiejska ziemia wystygła po dwudniowym turnieju. Generalnie po całej Polsce gdzieś się gracze szwendają.
Obie gry są proste, ale Inwazja jest prostsza bez poświęcania niuansów zauważalnych dopiero po kilku miesiącach gry z dodatkami. No i dużo łatwiej znaleźć do nich współgraczy (nie liczę Saurona ). Dopiero co trójmiejska ziemia wystygła po dwudniowym turnieju. Generalnie po całej Polsce gdzieś się gracze szwendają.
+ (BGG)
Ja nabrałem smaka na LOTR i kasę czas zacząć odkładać.
- farmer
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 94 times
Mam to szczęście, że znam (i lubię) obie gry.
Obie są bardzo dobre i emocjonujące - Władca również, mimo, że to "tylko" kooperacja .
W mojej osobistej skali, Warhammer stoi nieco wyżej - chyba po prostu wolę wojowanie, zwłaszcza szybkie i intensywne (co zapewnia W: I) od przygody (fajnej, ale dość długiej).
Dla początkującego, również polecam Warhammer.
Gra, biorąc pod uwagę oddziałujące ze sobą efekty kart nie jest może za prosta, ale szkielet zasad ma przyjemnie prosty.
Po samym czytaniu instrukcji, jesteś w stanie z marszu grać.
Władca jest trochę bardziej skomplikowany, jeśli chodzi o zasady, ale za to nieco prostszy, jeśli chodzi o oddziaływanie ze sobą kart (nie ma ich aż tak wiele). Najlepiej, kiedy do gry wprowadza ktoś, kto już ją zna - po pierwszym czytaniu instrukcji raczej z marszu w grę nie zagrasz zbyt płynnie .
Jednak, długoterminowo, polecałbym mieć w kolekcji obie te gry
pozdr,
farm
Obie są bardzo dobre i emocjonujące - Władca również, mimo, że to "tylko" kooperacja .
W mojej osobistej skali, Warhammer stoi nieco wyżej - chyba po prostu wolę wojowanie, zwłaszcza szybkie i intensywne (co zapewnia W: I) od przygody (fajnej, ale dość długiej).
Dla początkującego, również polecam Warhammer.
Gra, biorąc pod uwagę oddziałujące ze sobą efekty kart nie jest może za prosta, ale szkielet zasad ma przyjemnie prosty.
Po samym czytaniu instrukcji, jesteś w stanie z marszu grać.
Władca jest trochę bardziej skomplikowany, jeśli chodzi o zasady, ale za to nieco prostszy, jeśli chodzi o oddziaływanie ze sobą kart (nie ma ich aż tak wiele). Najlepiej, kiedy do gry wprowadza ktoś, kto już ją zna - po pierwszym czytaniu instrukcji raczej z marszu w grę nie zagrasz zbyt płynnie .
pozdr,
farm
- pan_satyros
- Has thanked: 675 times
- Been thanked: 516 times
- Kontakt:
Z bólem portfela potwierdzam :]farmer pisze:Mam to szczęście, że znam (i lubię) obie gry.
Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
Ja bede malo gadatliwy dzisiaj.
Wole Wladce Pierscieni poniewaz bardziej mi odpowiada jego klimat. No i moge klapnąć wieczorkiem na sofe i zagrac raz kolejke kiedy tylko chce, a nie kiedy bede mial wspolgracza
Wole Wladce Pierscieni poniewaz bardziej mi odpowiada jego klimat. No i moge klapnąć wieczorkiem na sofe i zagrac raz kolejke kiedy tylko chce, a nie kiedy bede mial wspolgracza
Planszówkowy maniak... :)