szybka gra na 2 osoby
szybka gra na 2 osoby
Dzień dobry,
Poszukuję szybkiej gry na dwie osoby.
W kolekcji mamy:Terra Mystica, Bora Bora, Quadropolis, Roll for the galaxy, Teby, Epoka kamienia, Suburbia, Dolina królów, Kingdomino, Przebiegłe wielbłądy.
Najbardziej podoba nam się: Epoka kamienia, Roll for the galaxy, Quadropolis, Bora bora.
Przymierzamy się do zakupu: 7 cudów Świata: Pojedynek i Zamki szalonego króla Ludwika + chcemy jakąś lekka grę, która dobrze chodzi na dwie osoby.
Z góry dziękuję za sugestie.
Poszukuję szybkiej gry na dwie osoby.
W kolekcji mamy:Terra Mystica, Bora Bora, Quadropolis, Roll for the galaxy, Teby, Epoka kamienia, Suburbia, Dolina królów, Kingdomino, Przebiegłe wielbłądy.
Najbardziej podoba nam się: Epoka kamienia, Roll for the galaxy, Quadropolis, Bora bora.
Przymierzamy się do zakupu: 7 cudów Świata: Pojedynek i Zamki szalonego króla Ludwika + chcemy jakąś lekka grę, która dobrze chodzi na dwie osoby.
Z góry dziękuję za sugestie.
Re: szybka gra na 2 osoby
Jeśli szybka prosta i przyjemna na dwie osoby to z pewnością Patchwork lub Santorini (nowość), gry ze skłonnością ku logicznym w ładnym wydaniu i z prostymi zasadami.
Proponuję także może jakiegoś deckbuildera, Star Realms lub klasycznie Dominiona (ja posiadam to drugie ze względu na sentyment) we dwójkę partia zajmuje maksymalnie około 30minutek.
Z euro można jeszcze spróbować z Five Tribes, patrząc na to co lubicie powinno przypaść do gustu, tylko, że tutaj gra może zająć dłużej, a i rozstawienie jej trochę zajmuje,
natomiast zaletą jest, że świetnie działa także na 3-4 graczy.
EDIT: no i konfrontacyjna Neuroshima Hex !!!
Proponuję także może jakiegoś deckbuildera, Star Realms lub klasycznie Dominiona (ja posiadam to drugie ze względu na sentyment) we dwójkę partia zajmuje maksymalnie około 30minutek.
Z euro można jeszcze spróbować z Five Tribes, patrząc na to co lubicie powinno przypaść do gustu, tylko, że tutaj gra może zająć dłużej, a i rozstawienie jej trochę zajmuje,
natomiast zaletą jest, że świetnie działa także na 3-4 graczy.
EDIT: no i konfrontacyjna Neuroshima Hex !!!
- Yavi
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
Do listy dodam jeszcze Draco Magi i Bibliosa, obie trafiają u nas na stół, gdy chcemy wrzucić coś szybkiego i dwuosobowego.
Planszówki we dwoje - blog o grach planszowych nie tylko dla dwojga!
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
- warlock
- Has thanked: 1142 times
- Been thanked: 2168 times
-
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 31 times
Do wymienionych dodam Micropul, szczególnie, że za darmo a bawi i pozwala pogłówkować. Informacje w tym wątku: http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... f=1&t=4702
I może jeszcze Aton, ale nie wiem, jak z dostępnością.
I może jeszcze Aton, ale nie wiem, jak z dostępnością.
- Apos
- Has thanked: 472 times
- Been thanked: 1050 times
- Kontakt:
Z dziewczyną w poniższe (lekkie) tytuły gramy najchętniej:
B. szybkie (15 minut):
- Jaipur
- Patchwork
- Hive/Rój
Szybkie (30-45 minut):
- 7 Cudów: Pojedynek
- Wyspa Skye
- Five Tribes/Pięć Klanów
B. szybkie (15 minut):
- Jaipur
- Patchwork
- Hive/Rój
Szybkie (30-45 minut):
- 7 Cudów: Pojedynek
- Wyspa Skye
- Five Tribes/Pięć Klanów
Zapomniałam dopisać, że Wyspę Skye oraz Osadnicy Narodziny Imperium mamy i lubimy.
Dziękuje bardzo wszystkim za opinie. Wybór padł na Patchwork, teraz pozostaje nam czekać na paczkę .
W przyszłości już zacieramy ręce na dodruk Terraformacja Marsa oraz Great Western Trail (wydanie Lacerta).
Dziękuje bardzo wszystkim za opinie. Wybór padł na Patchwork, teraz pozostaje nam czekać na paczkę .
W przyszłości już zacieramy ręce na dodruk Terraformacja Marsa oraz Great Western Trail (wydanie Lacerta).
- maciejo
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 131 times
Masz Rolla a Rejsa nie to od tego powinieneś zacząć to chyba najlepsza gra dla 2 osób na calutkim świecie
Poza tym:
Drako
Kharnage
Neuroshima
Wings of War
itd...
Poza tym:
Drako
Kharnage
Neuroshima
Wings of War
itd...
Ostatnio zmieniony 12 lut 2017, 15:11 przez maciejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Planszówkowym skrytożercom mówię stanowcze NIE !!!
- Bea
- Been thanked: 6 times
My to nazywamy "grą do kawy". Zazwyczaj grywamy w Splendor, Race for the Galaxy, Sztukę Wojny oraz troszkę dłuższe Summoner Wars. Planuję też zakupić 7 Cudów Pojedynek i Patchwork.
Moja luba bardzo lubi abalone oraz rój. Rój według mnie należy do gier ekspresowych. Obydwie gry są bardzo dobrze wykonane, ale są grami logicznymi na podobieństwo szachów.
Poznań i okolice.