How To Board Games - recenzje, poradniki, przemyślenia - Lincoln
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 16 times
How To Board Games - recenzje, poradniki, przemyślenia - Lincoln
https://howtoboardgames.blogspot.com/
Zapraszam na nowo powstałego bloga o grach planszowych, w którym będę publikował wszelkiej maści recenzje, poradniki, opinie czy luźne przemyślenia co do różnych tytułów, a i czasem zdarzy się skrobnąć coś na inny temat. Strona dopiero raczkuje(zarówno pod względem wizualnym, jak i ilości wpisów), liczę na opinie i konstruktywną krytykę, porady od bardziej doświadczonych użytkowników - dajcie znać, co sądzicie
Spis dotychczasowych postów:
INIS - recenzja
INIS - porady ogólne
TROYES - recenzja
LORENZO IL MAGNIFICO - recenzja
PAN LODOWEGO OGRODU - recenzja
KEYFLOWER - recenzja
SZTUKA WOJNY - recenzja
NIEZŁE ZIÓŁKA - recenzja
GANGES - recenzja
AEON'S END - recenzja
RISING SUN - recenzja
AURA - pierwsze wrażenia
SZARLATANI Z PASIKUROWIC - recenzja
ZAMKI BURGUNDII - recenzja
MONOLITH ARENA - recenzja
A FEW ACRES OF SNOW - recenzja
SLAY THE SPIRE - recenzja
Wziąłem gryza... #1. Gizmos, Hadara, Dice City, Sagrada
Wziąłem gryza... #2. The Godfather: Imperium Corleone, Keyforge
LINCOLN - recenzja
Zapraszam na nowo powstałego bloga o grach planszowych, w którym będę publikował wszelkiej maści recenzje, poradniki, opinie czy luźne przemyślenia co do różnych tytułów, a i czasem zdarzy się skrobnąć coś na inny temat. Strona dopiero raczkuje(zarówno pod względem wizualnym, jak i ilości wpisów), liczę na opinie i konstruktywną krytykę, porady od bardziej doświadczonych użytkowników - dajcie znać, co sądzicie
Spis dotychczasowych postów:
INIS - recenzja
INIS - porady ogólne
TROYES - recenzja
LORENZO IL MAGNIFICO - recenzja
PAN LODOWEGO OGRODU - recenzja
KEYFLOWER - recenzja
SZTUKA WOJNY - recenzja
NIEZŁE ZIÓŁKA - recenzja
GANGES - recenzja
AEON'S END - recenzja
RISING SUN - recenzja
AURA - pierwsze wrażenia
Wziąłem gryza... #1. Gizmos, Hadara, Dice City, Sagrada
Wziąłem gryza... #2. The Godfather: Imperium Corleone, Keyforge
LINCOLN - recenzja
Ostatnio zmieniony 09 lip 2019, 13:14 przez Deathhammer, łącznie zmieniany 23 razy.
-
Re: How To Board Games - recenzje, poradniki, przemyślenia
Zapraszam na drugi wpis związany z Inis. Tym razem skupiłem się na przekazaniu porad, sztuczek i opisałem występujące w grze strategie. Materiał kieruję do tych, którzy mają za sobą już kilka gier, ale chcieliby poznać ją bardziej. Zachęcam do komentowania.
https://howtoboardgames.blogspot.com/20 ... golne.html
https://howtoboardgames.blogspot.com/20 ... golne.html
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 2817 times
- Been thanked: 2500 times
- Kontakt:
Masz zamiar na blogu pisać po angielsku?
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
-
Nie. A tytuł jest niepoprawny gramatycznie, zdaję sobie sprawę, o ile o to chodzi
-
Zapraszam na kolejną obszerną recenzję. Tym razem nieco starszy tytuł - na pierwszy rzut oka brzydki i suchy jak wiór. Ale jak powszechnie wiadomo, nie o to chodzi w grach euro. Czy mechanika Troyes nadal broni się w 2018 roku?
https://howtoboardgames.blogspot.com/20 ... enzja.html
-
Po nieco dłuższej przerwie zapraszam na kolejną recenzję. Kontynuuję ścieżkę rozpoczętą przez Troyes i opisuję kolejnego eurosuchara, który być może nie wyznacza nowych standardów, ale bardzo zgrabnie łączy znane już mechanizmy. Lorenzo il Magnifico, czyli renesansowy worker placement.
Po nieco dłuższej przerwie zapraszam na kolejną recenzję. Kontynuuję ścieżkę rozpoczętą przez Troyes i opisuję kolejnego eurosuchara, który być może nie wyznacza nowych standardów, ale bardzo zgrabnie łączy znane już mechanizmy. Lorenzo il Magnifico, czyli renesansowy worker placement.
-
Kolejna sierpniowa recenzja(czyt. ściana tekstu, podziwiam osoby które dotrwają do końca!), tym razem polski tytuł, który zdaje się być dość znany i lubiany jeśli chodzi naszą społeczność graczy. Powszechnie uważany za jedną z najcięższych, ale i najbardziej satysfakcjonujących gier typu "dudes on a map" na rynku. Słyszałem też określenie "polski Chaos w Starym Świecie". A co ja sądzę o grze opartej na powieści J. Grzędowicza? Zapraszam - let's find out.
-
Od eurosucharów miałem raczej stronić w swoich recenzjach - jak na razie niezbyt mi to wychodzi - jednak Keyflower jest na tyle unikalną grą, że postanowiłem poświęcić mu chwilę czasu. Co moim zdaniem sprawia, że tytuł ten jest tak miodny, a jednocześnie potrafi odrzucić niektórych graczy? Zapraszam - tradycyjnie - na ścianę tekstu.
KEYFLOWER - recenzja
KEYFLOWER - recenzja
-
Lubicie gry area control, ale nie macie zbyt wielu okazji do spotkania się w większym gronie? A do tego fascynują was tzw. "mind games"? To Sztuka Wojny jest idealnym tytułem, do tego w niesamowicie przystępnej cenie. Z tej okazji zapraszam na recenzję.
SZTUKA WOJNY - recenzja
SZTUKA WOJNY - recenzja
-
Jestem raczej zwolennikiem gier dłuższych i o większej kategorii wagowej, w której można wykazać się zmysłem strategicznym. Co sprawiło, że pewien filler, tytuł mogący być rozegrany w 10-15 minut tak bardzo przypadł mi do gustu? Zapraszam na recenzję Niezłych Ziółek, czyli przepięknej gry o byciu ogrodnikiem.
NIEZŁE ZIÓŁKA - recenzja
NIEZŁE ZIÓŁKA - recenzja
-
Listopad, szaro i ponuro za oknem, ale przynajmniej można pograć w barwny Ganges. Zapraszam na recenzję tego - mam wrażenie, że całkiem popularnego - tytułu wykorzystującego przede wszystkim mechaniki worker placement i zarządzania kośćmi.
GANGES - recenzja
GANGES - recenzja
-
Aeon's End to jedna z szumniejszych gier w portfolio Portal Games, jeśli chodzi o ten rok. Czy ten dość innowacyjny deckbuilder, w którym gracze współpracują, aby pokonać wielkiego Nemesis, faktycznie sprawia frajdę? Odpowiedź znajdziecie w recenzji. Zachęcam do lektury
AEON'S END - recenzja
AEON'S END - recenzja
-
Re: How To Board Games - recenzje, poradniki, przemyślenia - Aeon's End
Premiera dodatków zbliża się wielkimi krokami, więc to chyba dobry moment na przypomnienie sobie o dużej grze area control w klimacie feudalnej Japonii. Rising Sun - duchowy następca Blood Rage - czy rzeczywiście? Czy za obłędnym wykonaniem idzie satysfakcjonująca rozgrywka? Zachęcam do przeczytania recenzji
RISING SUN - recenzja
RISING SUN - recenzja
-
Re: How To Board Games - recenzje, poradniki, przemyślenia - Aeon's End
2019 wita nas mroźną aurą za oknem. Ja natomiast chciałbym przedstawić Wam moje pierwsze wrażenia związane z Aurą, ale planszową. Tematyka pogodowa, więc pasuje. Tym razem format naturalnie nieco krótszy - zapraszam do lektury
AURA - pierwsze wrażenia
AURA - pierwsze wrażenia
-
Re: How To Board Games - recenzje, poradniki, przemyślenia - Aura
Szarlatani z Pasikurowic, czyli gra, którą kupiłem... ze względu na jej tytuł. Poważnie. Pozycja ta otrzymała nagrodę zaawansowanej gry roku 2018. Bynajmniej nie jest to w moim mniemaniu pozycja złożona, a pewne jej cechy w życiu nie wskazałyby mi, że to dobra rzecz. A jednak gra przyjęła się u mnie świetnie. Dlaczego? Zapraszam na recenzję
-
Re: How To Board Games - recenzje, poradniki, przemyślenia - Aura
Z okazji zapowiedzenia odświeżonej edycji zapraszam na najnowszą recenzję. Pewnie nie powiedziałem nic nowego, ale są jeszcze osoby które jeszcze w to nie grały(w tym do niedawna ja), a naprawdę warto.
Zachęcam też do polubienia nowo powstałego fanpage'a: HOW TO BOARD GAMES BLOG, w którym będę publikował wszystkie materiały związane z How to Board Games
Z okazji zapowiedzenia odświeżonej edycji zapraszam na najnowszą recenzję. Pewnie nie powiedziałem nic nowego, ale są jeszcze osoby które jeszcze w to nie grały(w tym do niedawna ja), a naprawdę warto.
Zachęcam też do polubienia nowo powstałego fanpage'a: HOW TO BOARD GAMES BLOG, w którym będę publikował wszystkie materiały związane z How to Board Games
-
Re: How To Board Games - recenzje, poradniki, przemyślenia - Monolith Arena
Neuroshima Hex - kto nie słyszał tej nazwy? Gra będąca niekwestionowanym klasykiem, wśród pewnego grona urosła nawet do rangi kultu. Po ponad 10 latach otrzymujemy nowy tytuł oparty na znanej mechanice - jest to Monolith Arena, oparta na motywach fantasy zamiast post-apo. Czy kupno drugi raz "tej samej gry" ma sens? A może będzie to świetny wstęp dla tych, którzy z Neuroshimą nie mieli wcześniej do czynienia? Zapraszam do lektury recenzji, w której postaram się odpowiedzieć na te pytania
-
Znudzeni klasycznym deckbuildingiem? A co, jakby tak dodać planszę, możliwość nieustannego reagowania na poczynania przeciwnika, walkę o kluczowe lokacje na mapie i umieścić grę w klimacie wojen brytyjsko-francuskich w Ameryce Płn. - i ten klimat faktycznie czuć? Wyjdzie A Few Acres of Snow - gra trochę niedopracowana, ale która dla lubiących wielopoziomowe strategie i tak będzie świetna. Niestety nakład już dawno się zakończył i trzeba polować na używki, ale jeśli macie okazję to polecam!
Szczegóły w recenzji
Szczegóły w recenzji
-
Dzisiaj recenzja, ale nie gry planszowej, tylko kapitalnej karcianki dostępnej na Steamie. I tak jak już dawno oddałem się grom bez prądu, tak tutaj robię wyjątek, bo to niesamowita pozycja. Uzależnia i zakrzywia czasoprzestrzeń. Na zmianę wnerwia i wprowadza w zachwyt. Oto Slay the Spire, czyli najlepsze połączenie roguelike'a i deckbuildera na świecie(a jak nie, to życie jest piękne ). Zapraszam do lektury
Dzisiaj recenzja, ale nie gry planszowej, tylko kapitalnej karcianki dostępnej na Steamie. I tak jak już dawno oddałem się grom bez prądu, tak tutaj robię wyjątek, bo to niesamowita pozycja. Uzależnia i zakrzywia czasoprzestrzeń. Na zmianę wnerwia i wprowadza w zachwyt. Oto Slay the Spire, czyli najlepsze połączenie roguelike'a i deckbuildera na świecie(a jak nie, to życie jest piękne ). Zapraszam do lektury
-
Re: How To Board Games - recenzje, poradniki, przemyślenia - Slay the Spire
Wiecie, nie trzeba zjeść całej kanapki z szynką, żeby wiedzieć, jak mniej więcej smakuje kanapka z szynką. Wystarczy ugryźć. Może nie rozłożę jej na czynniki pierwsze, nie napiszę rozbudowanej analizy smaku kanapki z szynką, ale będę mógł do czegoś porównać, np. do kanapki z serem. I to samo robię dzisiaj z kilkoma grami: w żadnym wypadku nie jestem w ich kwestii ekspertem, nie "rozwiązałem" ich ani nie znalazłem strategii wygrywającej. To raczej pierwsze wrażenia i moment olśnienia: "aha, z tym to się je!". Zapraszam do lektury nowej serii "Wziąłem gryza...", w której zbiorczo będę prezentował opinie nt. gier, w które niedawno zagrałem. Dziś na celownik biorę Gizmos, Hadarę, Dice City i Sagradę. Kto przetrwa, a kto zginie w odmętach zapomnienia?
Wziąłem gryza... #1
Wziąłem gryza... #1
-
Idę za ciosem. Drugi post z serii Wziąłem gryza..., czyli pierwsze wrażenia na gorąco. Na dziś dwa tytuły - The Godfather: Imperium Corleone, czyli świetne połączenie area control i worker placementu, oraz Keyforge - sprytna, lecz zarazem przystępna karcianka autorstwa legendarnego Richarda Garfielda, z paroma innowacyjnymi rozwiązaniami. Obie na plus! Szersze przemyślenia w linku poniżej, zapraszam
Wziąłem gryza... #2
Wziąłem gryza... #2
-
Po pierwsze: przepraszam za tak długi okres ciszy :<
Wakacje się zaczęły, więc będzie grane i będzie pisane. Powrót How to Board Games rozpoczynamy od Lincolna, czyli gry wojennej o lekkich regułach i niskim progu wejścia, ale dużej głębi decyzyjnej. No soczyste mięsko po prostu
A Wy po której stronie staniecie - Unia czy Konfederacja? Zapraszam do lektury
LINCOLN - recenzja
Wakacje się zaczęły, więc będzie grane i będzie pisane. Powrót How to Board Games rozpoczynamy od Lincolna, czyli gry wojennej o lekkich regułach i niskim progu wejścia, ale dużej głębi decyzyjnej. No soczyste mięsko po prostu
A Wy po której stronie staniecie - Unia czy Konfederacja? Zapraszam do lektury
LINCOLN - recenzja