Kemet: Blood and Sand (Jacques Bariot, Guillaume Montiage)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Gromb
- Has thanked: 875 times
- Been thanked: 384 times
Re: Kemet: Blood and Sand (Jacques Bariot, Guillaume Montiage)
Z drugiej strony, ich logo wciąż widnieje na wersji z KS-a, a pudełko jest dwu języczne, więc, kto wie
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
-
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 36 times
Widnieje, w końcu byli odpowiedzialni za Polskie tłumaczenie, ale to było na etapie produkcji wersji KS kiedy jeszcze wydawnictwo istaniało... Skoro już nie istnieje to może sklepy, które zamówiły polskie wersje retail, będą w stanie coś więcej powiedzieć?
Nie rozpaczajcie, nawet jakby się okazało, że z powodu upadku wydawnictwa ta wersja się nie ukaże, to zawsze można kupić poprzednią z dodatkiem. Ja tak zrobiłem, pomimo sprzedaży starej edycji i wsparcia KS. Ostatecznie KS poszedł pod młotek a ja odkupiłem stare wydanie, dla mnie różnica pomijalna, a trochę ponad dwie stówki w kieszeni, jedyne czego mi brakuje to tacki na kafelki mocy.
Nie rozpaczajcie, nawet jakby się okazało, że z powodu upadku wydawnictwa ta wersja się nie ukaże, to zawsze można kupić poprzednią z dodatkiem. Ja tak zrobiłem, pomimo sprzedaży starej edycji i wsparcia KS. Ostatecznie KS poszedł pod młotek a ja odkupiłem stare wydanie, dla mnie różnica pomijalna, a trochę ponad dwie stówki w kieszeni, jedyne czego mi brakuje to tacki na kafelki mocy.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2022, 14:51 przez Varth Dader, łącznie zmieniany 1 raz.
Bodajże w sklepie matagot widziałem tacki link z wersji Blood & Sands - nie wiem czy pasują do starego Kemeta.
Widziałem na tym forum już ze 2 zbiórki na sklep matagota. Jak mnie pamięć mają darmową przesyłkę od jakieś kwoty.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
-
- Been thanked: 76 times
Możliwe, że znów będę organizował taką zbiórkę, bo widzę, że niedługo wprowadzą brakujące do mojej wersji retail woreczki materiałowe. A cena minimalna, żeby była za darmo wysyłka do Polski to 70 euro, więc stay tuned i może coś tam będę znów organizował
Do starego kemeta ja sobie wydrukowałem tacki na kafelki z thingverse. Wkłada się do nich magnesiki i super się to sprawuje. Moim zdaniem lepsze to niż z blood and sand bo są mniejsze i mieszczą się do pudełka.
Fajnie że masz drukarkę 3d ) kojarzy ktoś może ile by taki druk kosztować i gdzie można takie coś zamówić ?
Dzięki za informację.Jareks1985 pisze: ↑19 sty 2022, 10:51Raczej nie można, funiverse mimo swoich zapewnień, a w zaprzeczeniu do plotek, przestało istnieć. Nie wiadomo kto ma licencje i czy to wyda.
Czy gra jest mocno zależna językowo? Pytam w kontekście zakupu wersji angielskiej. Wystarczy opanować zasady/instrukcję, a karty, kafelki i pozostałe komponenty są niezależne językowo?
- Gromb
- Has thanked: 875 times
- Been thanked: 384 times
A czy ktoś gral w stare i nowe wydanie i może pokusić się o porównanie obu edycji? Czy różnice a znaczace i zmieniają odbiór gry?
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
-
Wejdź na BGG i tam powinno być wszystko co szukasz w sekcji files.
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 19 times
Właśnie też szukam polskiej instrukcji i niestety na bgg są tylko skróty zasad, samej instrukcji nie ma.
Widziałem że za około 100 zł można kupić upgrade pack.
Ktoś może powiedzieć co to daje i co zawiera?
Mam pierwsza edycję z dodatkami i nie wiem czy kupować ulepszenie czy nowa edycja nie za wiele zmienia, że ulepszenie jest bez sensu na tym etapie jak nie ma nowych dodatków?
Ktoś może powiedzieć co to daje i co zawiera?
Mam pierwsza edycję z dodatkami i nie wiem czy kupować ulepszenie czy nowa edycja nie za wiele zmienia, że ulepszenie jest bez sensu na tym etapie jak nie ma nowych dodatków?
-
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 10 times
Ja z takim pytaniem...
Posiadam "Kemet: Blood and Sand" i okazało się, że w pudełku brakuje dwóch elementów. Pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja i nie wiem co z tym fantem zrobić.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć do kogo mam w tej sprawie napisać i czy wymagają jakiegoś potwierdzenia zakupu?
Posiadam "Kemet: Blood and Sand" i okazało się, że w pudełku brakuje dwóch elementów. Pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja i nie wiem co z tym fantem zrobić.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć do kogo mam w tej sprawie napisać i czy wymagają jakiegoś potwierdzenia zakupu?
-
Matagot i nie wymagają potwierdzenia.Confidential pisze: ↑16 maja 2024, 11:15 Ja z takim pytaniem...
-
Ruszyła kampania dla dodatku (razem z wypasionym pudłem do trzymania całości) "Kemet: Rise of the Gods":
https://gamefound.com/pl/projects/matag ... f-the-gods
Czy ktoś myśli może o zorganizowaniu zbiórki?
https://gamefound.com/pl/projects/matag ... f-the-gods
Czy ktoś myśli może o zorganizowaniu zbiórki?
Ja ogólnie myślałem nad zamówieniem tak o sobie po prostu, ale cena około półtora tysiaka za all in mnie przeraziła....... Ogólnie też gambit w recenzji starego kemeta mówił, że takie se na 2 osoby, a tak gramy w 90% przypadków...
-
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 59 times
Jakaś dziwna ta kampania. Można kupić osobno zielone płytki, ale fioletowych już nie. Są tylko fioletowe dla starej wersji Kemeta. Ludziom, którzy zadają pytania w kampanii nikt nie odpowiada. Reszta zawartości mało ciekawa, wielkie pudło, jacyś bogowie, solo i team mode, po co to komu?
Matagot się mocno zapatrzyło na CMONa i chce nawciskać plastiku za grube $ - problem w tym, że ich plastik jest bardzo słaby. Sama gra jest całkiem fajnym area control (a przynajmniej dla mnie) ale stawianie tego tytułu w roli jakiegoś wzoru jest dla mnie mocnym nieporozumieniem. Kafelki same w sobie są fajne mechanicznie ale w praktyce to trzymanie tych kilku 'palet' w zasięgu wszystkich graczy wymaga ogromnego stołu. Sama gra jest też najzwyczajniej w świecie brzydka a to, że plansza jest na 6 osób i w rozgrywkach na 3 graczy zakrywasz pół mapy szpetnym kawałkiem kartonu to już w ogóle komedia.
Zielone płytki to osobny dodatek, więc można kupić osobno. Fioletowe i bursztynowe są częścią tego dodatku. Wielkie pudło jest świetnym rozwiązaniem dzięki któremu cała gra będzie jednym miejscu a nie rozepchana na kilka pudełeczek. Trochę gorzej z wnętrzem bo póki co planują, że każdy gracz będzieial swój kartonik z elementami a lepsze byłyby tacki z przykrywką. Bogowie to akurat ciekawy pomysł zwiększający początkową asymetrię. Solo mode jest tylko dla wybranej grupy, ja w żadnej grze z tego nie korzystam, zwłaszcza typu Ares Control. Za to tego team mode jestem ciekaw dla urozmaicenia rozgrywek.Morgon pisze: ↑03 lip 2024, 09:22 Jakaś dziwna ta kampania. Można kupić osobno zielone płytki, ale fioletowych już nie. Są tylko fioletowe dla starej wersji Kemeta. Ludziom, którzy zadają pytania w kampanii nikt nie odpowiada. Reszta zawartości mało ciekawa, wielkie pudło, jacyś bogowie, solo i team mode, po co to komu?
-
Nie zgodzę się. W pierwszej edycji owszem, figurki się wyginały - ale druga edycja ma już plastik znacznie lepszej jakości.
Osobiście uwielbiam w niej to, że wszyscy zaczynają z tego samego pułapu, a asymetria tworzy się w trakcie rozgrywki. Już podczas setupu można zdecydować, że jedną piramidę wzniesiemy na poziom drugi kosztem innej piramidy, która wówczas będzie miała poziom 0. Dodatkowo, gra zachęca do atakowania innych poprzez oferowanie bonusów graczowi inicjującemu konflikt - walka w "Inis" strasznie mnie denerwowała. Gdy ktoś podwędzi mi płytkę mocy, na którą polowałem, czuję frustrację podobną do tej, gdy ktoś zajmie miejsce, na które chciałem wysłać swojego robotnika w jakimś Worker Placemencie - tyle że w "Kemecie" nie każda płytka posiada kopię. Dla mnie tytuł wybitny.
Zgodzę się jednak z tobą co do wymaganej ilości miejsca na stole (ZWŁASZCZA z dodatkami) oraz konieczności zakrywania pól na planszy kartonem w zależności od ilości graczy - ten drugi element znacznie lepiej rozwiązany był w pierwszej edycji, która posiadała planszę dwustronną. Pewnie chodziło o to, że chcieli jeszcze osobno sprzedać playmatę...
-
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 59 times
Moim zdaniem, gdybym miał 10 gier na krzyż i na okrągło grał w Kemeta to może te wszystkie dodatki i wielkie pudło miałoby sens. Natomiast sama podstawka z 4 kolorami płytek ma już na tyle dużą regrywalność, że nic tu więcej do szczęścia nie jest potrzebne, ewentualnie następne kolory płytek dla jeszcze większej regrywalności. Pudło Kemeta do małych nie należy a miejsce na regale jest ograniczone. Osobiście dla mnie Kemet jest ciut wyżej niż Blood Rage i ciut niżej niż Chaos.Hoppy pisze: ↑03 lip 2024, 09:57
Zielone płytki to osobny dodatek, więc można kupić osobno. Fioletowe i bursztynowe są częścią tego dodatku. Wielkie pudło jest świetnym rozwiązaniem dzięki któremu cała gra będzie jednym miejscu a nie rozepchana na kilka pudełeczek. Trochę gorzej z wnętrzem bo póki co planują, że każdy gracz będzieial swój kartonik z elementami a lepsze byłyby tacki z przykrywką. Bogowie to akurat ciekawy pomysł zwiększający początkową asymetrię. Solo mode jest tylko dla wybranej grupy, ja w żadnej grze z tego nie korzystam, zwłaszcza typu Ares Control. Za to tego team mode jestem ciekaw dla urozmaicenia rozgrywek.
-
- Has thanked: 280 times
- Been thanked: 148 times
Zupełnie się w tej kampanii nie orientuję. Ametystowe płytki są częścią Rise of God, ale można je kupić osobno, ale płytek Amber nie ma już osobno są tylko w Rise of God, plus jeszcze kupując inny dodatek można mieć płytki Emerald, których nie ma w Rose of God?Morgon pisze: ↑03 lip 2024, 09:22 Jakaś dziwna ta kampania. Można kupić osobno zielone płytki, ale fioletowych już nie. Są tylko fioletowe dla starej wersji Kemeta. Ludziom, którzy zadają pytania w kampanii nikt nie odpowiada. Reszta zawartości mało ciekawa, wielkie pudło, jacyś bogowie, solo i team mode, po co to komu?
Jest ktoś w stanie napisać czym warto wzbogacić grę, jak się posiada starą wersję Kemeta z dodatkami (Set, Ta-Seti) i upgrade pack do wersji Piasek i Krew?
Chyba pojawiły się raty.
-
- Been thanked: 133 times
Fioletowe plytki można kupić osobno bo to pozycja dla tych co moją starą wersę seta ponieaż oni już mają figurki do tychże płytek.Torquemada666 pisze: ↑06 lip 2024, 10:44Zupełnie się w tej kampanii nie orientuję. Ametystowe płytki są częścią Rise of God, ale można je kupić osobno, ale płytek Amber nie ma już osobno są tylko w Rise of God, plus jeszcze kupując inny dodatek można mieć płytki Emerald, których nie ma w Rose of God?Morgon pisze: ↑03 lip 2024, 09:22 Jakaś dziwna ta kampania. Można kupić osobno zielone płytki, ale fioletowych już nie. Są tylko fioletowe dla starej wersji Kemeta. Ludziom, którzy zadają pytania w kampanii nikt nie odpowiada. Reszta zawartości mało ciekawa, wielkie pudło, jacyś bogowie, solo i team mode, po co to komu?
Jest ktoś w stanie napisać czym warto wzbogacić grę, jak się posiada starą wersję Kemeta z dodatkami (Set, Ta-Seti) i upgrade pack do wersji Piasek i Krew?
Chyba pojawiły się raty.
Płytek Amber nie ma osobno, bo posiadacze starej edycji nie mają do nich figurek.
Zielone płytki to osobny dodatek, który z tego co kojarze był sprzedawany osobno podczas pierwszej kampani Blood and Sand.
Graleś już w starego kemeta z upgrade packiem do nowego? Z tego co czytałem nikt nie wie jak to powinno się tego używać.
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus