Znaleziono 116 wyników

autor: kosmos
15 sty 2019, 13:59
Forum: Modyfikacje i warianty zasad
Temat: Orlean
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 232

Re: Orlean

My gramy tak, że wykładam 8 budynków pierwszego poziomu i 4 drugiego (lub 10 i 5 - dawno nie graliśmy i nie pamiętam). Gramy od 2-3 osób, w większym składzie wyłożyłbym więcej budynków. U nas ten wariant działała bardzo dobrze, jest mniej tłumaczenia, gracze szybciej podejmują decyzje o wyborze budy...
autor: kosmos
02 sie 2018, 10:44
Forum: Zasady - pytania i wątpliwości
Temat: Władca Pierścieni - gra karciana
Odpowiedzi: 1177
Odsłony: 109589

Re: Władca Pierścieni - gra karciana

Dzięki za pomoc, podany link https://docs.google.com/document/d/18Z-F6r0f2aIlEF8QTuVgHuGQYKsObkxyGwwM4_W978Y/edit był bardzo pomocny (niestety z tegowynika że Anborn http://hallofbeorn.com/LotR/Details/Anborn-TLoS pokona wroga dopiero po aktywowaniu mrocznej fali, zguby i efektu po odkryciu wroga). ...
autor: kosmos
01 sie 2018, 13:42
Forum: Zasady - pytania i wątpliwości
Temat: Władca Pierścieni - gra karciana
Odpowiedzi: 1177
Odsłony: 109589

Re: Władca Pierścieni - gra karciana

Mam kilka pytań: 1. Odkrywam wroga który ma 1 punkt wytrzymałości i mroczną falę , zgubę lub jakiś efekt po odkryciu . Czy w momencie odkrycia go, zanim odpalą się jego efekty, mogę aktywować kartę ze zdolnością Odpowiedź: kiedy zostanie odkryty wróg zadaj mu 1 obrażenie.. . (np. Anborn ze sfery prz...
autor: kosmos
07 cze 2018, 08:42
Forum: Zasady - pytania i wątpliwości
Temat: Zombicide: Black Plague
Odpowiedzi: 105
Odsłony: 4523

Re: Zombicide: Black Plague

Czy przy pomocy zaklęcia odparcie mogę "wyrzucić" zombiaki z kafla na którym stoję?
autor: kosmos
15 kwie 2018, 20:53
Forum: Zrób to sam
Temat: Malowanie planszówkowych figurek
Odpowiedzi: 3143
Odsłony: 296035

Re: Malowanie planszówkowych figurek

Dzięki za szybką pomoc!
Figurka to Rawhide Dame (z serii pinup do Kingdom death monster).
Figurka pomalowana Flayed one Flesh + Reikland wash + AP anty-shine

Tyle wystarczy, nie musiałeś nic ręcznie cieniować, rozjaśniać, żeby skóra tak wyglądała?
autor: kosmos
15 kwie 2018, 11:35
Forum: Zrób to sam
Temat: Malowanie planszówkowych figurek
Odpowiedzi: 3143
Odsłony: 296035

Re: Malowanie planszówkowych figurek

Mam do pomalowania figurki, których istotnym elementem jest ludzkie ciało. 1.Lakier na podkład Po przeczytaniu jakiegoś poradnika kupiłem czarny lakier z marketu budowlanego. Widzę, że piszecie tu również o białym i szarym podkładzie - który będzie odpowiedni do takich figurek? Może beżowy byłby lep...
autor: kosmos
16 mar 2018, 14:10
Forum: Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach
Temat: Rebel - plany wydawnicze na 2018 rok
Odpowiedzi: 625
Odsłony: 117487

Re: Rebel - plany wydawnicze na 2018 rok

Rebelu
Skoro wydaliście Zamki Burgundii i w Roku smoka, to może wydacie Bora Bora (albo inne gry Felda)?
Jest szansa na dodruk Rialto?
autor: kosmos
04 lut 2018, 09:55
Forum: Finansowanie społecznościowe
Temat: (KS) Nemesis
Odpowiedzi: 475
Odsłony: 30592

Re: Nemesis

W faq jest napisane:

Are there any Kickstarter exclusives?
The Medic add on and the final Aftermath expansion stretch goal are the only Kickstarter exclusives.

Czy to znaczy, że wersja sklepowa od Rebela będzie miała wszystkie strech gole poza tymi dwoma, czy źle to zrozumiałem?
autor: kosmos
23 paź 2017, 11:57
Forum: Zasady - pytania i wątpliwości
Temat: Istanbuł
Odpowiedzi: 33
Odsłony: 5411

Re: Istanbuł

2a - nie możesz

dodatkowe pytanie - również nie możesz

W każdej lokacji możesz wykonać akcję tylko 1 raz i tylko jeśli w tej rundzie przemieściłeś się do tej lokacji (chyba że masz odpowiednią kartę - jedna pozwala zostać w miejscu, druga pozwala wykonać podwójną akcję w określonej lokacji)
autor: kosmos
23 paź 2017, 11:52
Forum: Zasady - pytania i wątpliwości
Temat: Jamaica
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 809

Re: Jamaica

kolega Orzech nie ma racji:

Instrukcja - pkt. 5 (braki w zasobach)
1 Gracz płaci do banku tyle sztuk zasobu, ile może
2 Następnie cofa swój statek na pierwsze pole, którego koszt potrafi w pełni opłacić (np. na darmową kryjówkę piratów).
3 Na koniec opłaca koszt nowego pola
autor: kosmos
01 wrz 2017, 11:46
Forum: Zasady - pytania i wątpliwości
Temat: Arkham Horror - gra karciana LCG
Odpowiedzi: 488
Odsłony: 48629

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

2 scenariusz z podstawki Jeśli pokonam (w walce) kultystę który ma zapisany jakiś sposób na dodanie go do puli zwycięstwa (np. przez wydanie 2 wskazówek, odrzucenie 3 kart, itp.) to czy wtedy również trafi do puli zwycięstwa? Wg zasad chyba tak, bo każdy z nich zapewnia punkty zwycięstwa, ale skoro ...
autor: kosmos
31 sie 2017, 09:00
Forum: Zasady - pytania i wątpliwości
Temat: Władca Pierścieni - gra karciana
Odpowiedzi: 1177
Odsłony: 109589

Re: Władca Pierścieni - gra karciana

2. Czy oprócz wyprawy można jakoś szybciej przetasować talię kart, aby trafić na konkretnego osobnika (pierwszy scenariusz, pokonanie wielkiego pająka z Ulgoliath), czy trzeba po prostu trzymać kciuki, aby za którąś tam wyprawą wpadł na pole przeciwności? Czy karty cienia dobrane do walki powinny z...
autor: kosmos
23 sie 2017, 11:54
Forum: Oferty sklepów z planszówkami
Temat: 3trolle.pl -Długo Weekendowa Promocja - 10% ! do 21.08.2017
Odpowiedzi: 29
Odsłony: 5089

Re: 3trolle.pl -Długo Weekendowa Promocja - 10% ! do 21.08.2

idziol91 pisze: Jest szansa na jeszcze jeden weekendowy rabat? Na ostatni nie zdążyłem się załapać.
+1
autor: kosmos
31 lip 2017, 15:02
Forum: Gry planszowe i karciane
Temat: Die Burgen von Burgund / Zamki Burgundii (Stefan Feld)
Odpowiedzi: 775
Odsłony: 87626

Re: Die Burgen von Burgund / Zamki Burgundii [S. Feld]

jeżeli chodzi o pojedynek Puerto Rico - Zamki Burgundii to wynik jak w Europarlamencie... 27:1 dla zamków! Jeżeli ma być tak jak w Europarlamencie to powinno się okazać, że tylko Ty głosowałeś na Puerto :) Jeśli już chcesz stosować analogię do europarlamentu to wyglądałoby to tak, że mógłbyś zagłos...
autor: kosmos
21 kwie 2017, 09:56
Forum: Co kupić? Pytania i rady...
Temat: 2 osoby, coś prostego co okiełzna moje spinanie się
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 2239

Re: 2 osoby, coś prostego co okiełzna moje spinanie się

Gry spełniające pkt. 3: Zaklinacze, Jaipur, Splendor oraz Zaginione miasta, z dłuższych gier Orlean.
autor: kosmos
21 kwie 2017, 09:45
Forum: Zasady - pytania i wątpliwości
Temat: 7 Samurajów
Odpowiedzi: 16
Odsłony: 2229

Re: 7 Samurajów

Hejka, Takie pytania: 1) Samuraj przekroczył kartą Najeźdźcy swoją wartość Kiai. Zniszczył barykadę i kolejka poszła do następnego Samuraja. Ten walczy, ciągnie kartę, a jego talent pozwala dać tę kartę sąsiadowi po prawej, czyli poprzedniemu graczowi. Czy w tej sytuacji można dołożyć tą kartę do t...
autor: kosmos
17 lut 2017, 12:53
Forum: Zasady - pytania i wątpliwości
Temat: Władca Pierścieni - gra karciana
Odpowiedzi: 1177
Odsłony: 109589

Re: Władca Pierścieni - gra karciana

Kolejne pytanie: Czy postacie przydzielone do wyprawy traktuje się jako przydzielone do wyprawy tylko do końca fazy wyprawy czy do końca rundy? Np. w fazie podróży w wyniku efektu obszaru muszę odkryć kartę z talii spotkań i ta karta jest kartą podstępu, która zadaje punk obrażeń postaciom przydziel...
autor: kosmos
14 lut 2017, 14:15
Forum: Zasady - pytania i wątpliwości
Temat: Władca Pierścieni - gra karciana
Odpowiedzi: 1177
Odsłony: 109589

Re: Władca Pierścieni - gra karciana

ok, dzięki za pomoc, w sumie racja z tą mroczną falą, po prostu ta karta obszaru wydała mi się za mało uciążliwa dla graczy i stąd moje podejrzenie, że może powinna działać w każdej rundzie :) Jeszcze zapytam o jedną rzecz co do której od początku mam wątpliwości. Jeżeli efekt karty nakazuje mi np. ...
autor: kosmos
14 lut 2017, 10:09
Forum: Zasady - pytania i wątpliwości
Temat: Władca Pierścieni - gra karciana
Odpowiedzi: 1177
Odsłony: 109589

Re: Władca Pierścieni - gra karciana

Kto jest broniącym się graczem jeśli atak wroga będącego w zwarciu ze mną broni postać innego gracza ze słowem wartownik? Mam pytania do kart z zaginionego królestwa: 1. obszar Shrouded Hills - jeśli w grze jest tylko jedna karta wyprawy Shrouded Hills otrzymuje mroczną falę. Na tej karnie nie ma "p...