Clank! In! Space! / Brzdęk! W! Kosmosie! (Paul Dennen)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- crsunik
- Been thanked: 2 times
Re: Clank! - nie obudź smoka
Kosmos jak kosmos. Modularna mapa, stopniowe odblokowywanie rejonów oraz zaklepywanie pomieszczeń!
- janekbossko
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 27 times
- Gizmoo
- Has thanked: 2834 times
- Been thanked: 2748 times
Szkoda tylko, że plansza jest moim zdaniem totalnie nieklimatyczna. :/crsunik pisze:Kosmos jak kosmos.
- Gambit
- Has thanked: 529 times
- Been thanked: 1905 times
- Kontakt:
Nie sądzę. Niektórzy zostaną przy pierwszej części z uwagi na setting fantasy. A w ogóle Clank nadal jest świetną grą i sądzę, że obie części będą miały na tyle różny feeling, że da się spokojnie grać raz w jedną, raz w drugąZaan84 pisze:Czyżby oryginalny Clank został zdeklasowany przez młodszego brata zanim ukazał sie po polsku??
- crsunik
Ja podobnie jak Pan Gambit nie sądzę by Clank! In Space zastąpił zwykłego Clanka z dwóch powodów.
1. Klimat.
2. Plansza w In Space pomimo, że modularna to jednak brzydka
3. Zmian jest sporo, sporo wyjątków i pierdół do pamiętania, przez co In Space może nie być odpowiednim tytułem do wprowadzania nowych graczy w świat Deckbuilderów
1. Klimat.
2. Plansza w In Space pomimo, że modularna to jednak brzydka
3. Zmian jest sporo, sporo wyjątków i pierdół do pamiętania, przez co In Space może nie być odpowiednim tytułem do wprowadzania nowych graczy w świat Deckbuilderów
- Gizmoo
- Has thanked: 2834 times
- Been thanked: 2748 times
Recenzja Dice Tower:
https://www.youtube.com/watch?v=mJ-vL_E1opY
Powiem, że mechanicznie wygląda super ciekawie, pomimo iż szata graficznie mi się nie podoba.
https://www.youtube.com/watch?v=mJ-vL_E1opY
Powiem, że mechanicznie wygląda super ciekawie, pomimo iż szata graficznie mi się nie podoba.
- sydonia
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 401 times
- Kontakt:
Idąc drogą tendencji tworzenia tej samej koncepcji gry w różnym settingu obstawiam za rok Clank Cthulhu
- crsunik
- ariser
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 50 times
Re: Clank! In! Space!
Dziecko dużo brzydsze od rodzica, ale wygląda na to, że nadrobi sprytem.
Dla mnie pewniak, jak wyjdzie po polsku.
Dla mnie pewniak, jak wyjdzie po polsku.
- Rocy7
- Been thanked: 6 times
Niestety.Gizmoo pisze:Szkoda tylko, że plansza jest moim zdaniem totalnie nieklimatyczna. :/crsunik pisze:Kosmos jak kosmos.
- mauserem
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 169 times
- Kontakt:
Ejże! Ale to kosmosy! A jak są kosmosy to już na wejściu jest +10 do mojej ciekawości i zainteresowania.
Już sam Clank! wywołał moją ciekawość, a tu jeszcze SF.
Ale decyzję podejmę dopiero kiedy zagram i w jedno i drugie.
Już sam Clank! wywołał moją ciekawość, a tu jeszcze SF.
Ale decyzję podejmę dopiero kiedy zagram i w jedno i drugie.
Hej, orientuje się ktoś czy można zakupić Clank! In! Space! za taniej niż ~190zł ?
Widziałem, że ktoś we wrześniu na forum sprzedawał grę:
"Clank! in space - wersja angielska, stan idealny, kompletna - 90 zł",
dlatego zastanawia mnie czy ktoś nabył tak tanio czy może sprzedawał po dużo zaniżonej cenie.
dlatego zastanawia mnie czy ktoś nabył tak tanio czy może sprzedawał po dużo zaniżonej cenie.
- malekith_86
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 11 times
obecnie najtaniej masz na gamelord.pl za 160złRahu pisze: ↑01 lis 2018, 20:49 Hej, orientuje się ktoś czy można zakupić Clank! In! Space! za taniej niż ~190zł ?
przez jakiś czas clank in space był na wyprzedaży w rebelu więc pewnie stąd takie niskie ceny sprzedaży
Ok, dzięki bardzo za odpowiedźmalekith_86 pisze: ↑01 lis 2018, 22:10 obecnie najtaniej masz na gamelord.pl za 160zł
przez jakiś czas clank in space był na wyprzedaży w rebelu więc pewnie stąd takie niskie ceny sprzedaży
- Dr. Nikczemniuk
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 318 times
Czy kosmiczny Brzdęk pokona Smoka? Czy raczej będzie miejsce dla nich obu?
No ja bardziej skłaniam się w stronę spejsiaka ze względu na "dopracowanie" mechaniki bo temat/klimat jest mi obojętny.
No ja bardziej skłaniam się w stronę spejsiaka ze względu na "dopracowanie" mechaniki bo temat/klimat jest mi obojętny.
Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3519 times
- Been thanked: 3524 times
Ja mam nadzieje, że zwykły Clank dostanie rozszerzenie bazujące na mechanice In Space.Dr. Nikczemniuk pisze: ↑30 lis 2019, 21:10 Czy kosmiczny Brzdęk pokona Smoka? Czy raczej będzie miejsce dla nich obu?
Mi In Space nie odpowiada ze względu na brzydkie wykonanie (plansza-stacja kosmiczna jest paskudna i brak jej kolorytu oryginału i dodatków) i mimo, że mechanicznie jest ciekawszy niż oryginał, to jego niedopracowanie (np. umiejetnosci, które trigeruja sie tylko przy obecnosci innych kart na rece) mi nie do końca odpowiada.
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1158 times
- Been thanked: 1328 times
Mnie do wyższości clanka smoczego przekonuje fakt, że to świetny lekki tytuł rodzinny. A Clank in space nie jest już taki lekki, a do grania na wyższym poziomie wtajemniczenia mam sporo lepszych cięższych tytułów.
- Dr. Nikczemniuk
Według BGG ciężar gry to 2.19 do 2.50. Więc z tym wyższym poziomem wtajemniczenia to ja bym tak bardzo nie przesadzał.
- Dr. Nikczemniuk
Re: Clank! In! Space! / Brzdęk! W! Kosmosie! (Paul Dennen)
Jestem po lekturze instrukcji i muszę przyznać że pewne rozwiązania mi bardziej odpowiadają niż smocza wersja.
Chyba największa zaleta to brak strategii na rush po artefakt i w nogi, moduły, kapsuły i myk z tym że każdy kto jest w kapsule odpala potem tego Trismecośtam... nie można było go jakoś inaczej nazwać?
Chyba największa zaleta to brak strategii na rush po artefakt i w nogi, moduły, kapsuły i myk z tym że każdy kto jest w kapsule odpala potem tego Trismecośtam... nie można było go jakoś inaczej nazwać?
- Tachion
- Has thanked: 180 times
- Been thanked: 210 times
Jestem po dwóch partiach (i kilkudziesięciu w podstawową wersję) i oceniam zmiany zdecydowanie na plus. Gra stała się trochę trudniejsza.
1. Zaczynamy z kostkami brzdęku na start (w zależności od kolejności graczy).
2. Konieczność uzyskania dostępu do modułu z artefaktami wydłuża rozgrywkę o ~3-4 rundy.
3. Mechanika czerwonych kostek jest zabójcza.
4. Kombinacje kart tego samego typu (mechanika z Hero/Star Realms) potrafią utrudnić decyzję co do zakupu karty.
5. Nowe przedmioty do nabycia (korzystanie z teleportów!)
6. Po jednym artefakcie na głowę - to już kwestia co kto lubi, ale mi ten mechanizm potrafił rozwalić rozgrywkę w grze 2-osobowej.
Ze strachem patrzę na dodatek Apokalipsa z tymi scenariuszami i odpalaniem przeszkód przez czarne kostki. Będzie jeszcze trudniej.
No i podobnie jak wersja podstawowa gra działa wyraźnie lepiej przy 3-4 osobach.
1. Zaczynamy z kostkami brzdęku na start (w zależności od kolejności graczy).
2. Konieczność uzyskania dostępu do modułu z artefaktami wydłuża rozgrywkę o ~3-4 rundy.
3. Mechanika czerwonych kostek jest zabójcza.
4. Kombinacje kart tego samego typu (mechanika z Hero/Star Realms) potrafią utrudnić decyzję co do zakupu karty.
5. Nowe przedmioty do nabycia (korzystanie z teleportów!)
6. Po jednym artefakcie na głowę - to już kwestia co kto lubi, ale mi ten mechanizm potrafił rozwalić rozgrywkę w grze 2-osobowej.
Ze strachem patrzę na dodatek Apokalipsa z tymi scenariuszami i odpalaniem przeszkód przez czarne kostki. Będzie jeszcze trudniej.
No i podobnie jak wersja podstawowa gra działa wyraźnie lepiej przy 3-4 osobach.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 1859 times
- Been thanked: 2302 times
Dziś będzie moja pierwsza partia, może znajdę czas na wrażenia
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 1.01.2024
- Leser
- Has thanked: 589 times
- Been thanked: 1545 times
No to akurat jest też w wersji fantasy.
Apokalipsa jest spoko. Ale Cyber Station to jest dopiero dodatek =)
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.