Wykryto adBlocka: Blokujesz wyświetlanie reklam na naszej stronie. Wesprzyj nas i wyłącz adBlocka. Dziękujemy!
Tutaj można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY I KOSZULKI!
-
Eremita
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 10 times
-
Kontakt:
akahoshi pisze:Moim zamiarem było właśnie zwrócenie uwagi, że 3 strony wcześniej można znaleźć dyskusję na temat w/w dodatku.
Ale fakt, mogłem zapuścić linka.
Eremita pisze:Marzy mi się żeby struktura tego forum była choć o włos wydajniejsza. Podfora dla najpopularniejszych gier już zdziałałyby cuda.
Jest dla mnie bardzo interesującym zjawiskiem że malutkie forum Magii i Miecza jest po wielokroć bardziej funkcjonalne niż największe polskie forum o grach planszowych.
Jest jeden zasadniczy problem min. na tym Forum. Zwie się on samodyscyplina, a właściwie, to jej brak.
Aby takie podfora zadziałały, trzeba by przestać offtopować (co min. teraz i ja robię). Nagminne jest już pytanie o zasady w dziale poświęconej grze, czy dyskusje o jakości wydania ze wspieraczki (tudzież wysyłki z KS) w temacie gry, zamiast w "Finansowaniu społecznościowym".
Offtopy zawsze były i będą, ale na ogół spotykam je dającym się wytrzymać poziomie. A spędzam mnóstwo czasu na forach, najwięcej na BGG, najmniej tutaj.
Nie wydaje mi się żeby na to forum uczęszczali użytkownicy mniej zdyscyplinowani niż gdzie indziej.
-
c08mk
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 49 times
To teraz pytanie czy są jakieś błędy w nowym dodatku, bo przypuszczam, że Galakta tradycyjnie wrzuciła jakieś błędy żeby przetestować naszą czujność : )
-
akahoshi
- Użytkownik wspierający
- Been thanked: 1 time
A jakie to błędy Galakta zrobiła w pozostałych dodatkach (nie licząc zdolności Charliego Kane'a z podstawki)?
Pytanie około tematyczne do znawców mitów Cthulhu: czy wszystkie postacie Badaczy mają swoje odpowiedniki w prozie Lovecrafta? Są to postacie 1-, 2-, 3- planowe?
Czytam właśnie "Przypadek Charlsa Dextera Warda" i jak na razie nie kojarzę bym spotkał w tym opowiadaniu jakąś znaną postać z EH.
-
Gambit
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 66 times
-
Kontakt:
akahoshi pisze:A jakie to błędy Galakta zrobiła w pozostałych dodatkach (nie licząc zdolności Charliego Kane'a z podstawki)?
Co jest nie tak z jego zdolnością w podstawce?
-
akahoshi
- Użytkownik wspierający
Powino być:
"Wybrany inny badacz może natychmiast wykonać 1 dodatkową akcję",
a jest:
"Wybrany inny badacz na twoim polu może natychmiast wykonać 1 dodatkową akcję".
-
Col. Frost
- Użytkownik wspierający
akahoshi pisze:Pytanie około tematyczne do znawców mitów Cthulhu: czy wszystkie postacie Badaczy mają swoje odpowiedniki w prozie Lovecrafta? Są to postacie 1-, 2-, 3- planowe?
Czytam właśnie "Przypadek Charlsa Dextera Warda" i jak na razie nie kojarzę bym spotkał w tym opowiadaniu jakąś znaną postać z EH.
Postacie badaczy są wymyślone na potrzeby gry. Co prawda nie przeczytałem wszystkich opowiadań Lovecrafta, ale trochę ich mam na koncie, a nigdy nie natrafiłem na któregoś z badaczy (tak mi się przynajmniej wydaje). Zresztą ich historie na rewersach ich kart są dość sztampowe, a to się zdecydowanie nie wpisuje w prozę Samotnika z Providence. Inaczej jest natomiast ze sprzymierzeńcami z talii zasobów unikatowych. To w większości, jeśli nie w całości, bohaterowie opowiadań Lovecrafta (względnie Roberta W. Chambersa) - czasem główni, czasem poboczni. Parę z nich, ciekawostka, jest nawet osobami rzeczywiście niegdyś żyjącymi.
-
Gambit
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 66 times
-
Kontakt:
akahoshi pisze:Powino być:
a jest:
Już się bałem, że coś jest nie tak z jego akcją kupowania...bo to jest jego główne zadanie, jeśli się u nas pojawia

-
hadrian
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 7 times
Gambit pisze:akahoshi pisze:Powino być:
a jest:
Już się bałem, że coś jest nie tak z jego akcją kupowania...bo to jest jego główne zadanie, jeśli się u nas pojawia

U nas też to było główną jego akcją zanim okazało się, że może oddać swoją akcję dowolnemu graczowi na planszy

Large Hadrian Collider
-
Trolliszcze
- Użytkownik wspierający
- Been thanked: 306 times
W pierwszej akcji kupuje, w drugiej oddaje komuś swoją akcję. Super, można by do tego zatrudnić bota

Wiem, że Charlie Kane jest jedną z ulubionych postaci, bo nikt tak jak on nie dopakuje drużyny, ale ja nie lubię nim grać (z powodów wymienionych powyżej).
-
Bary
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 16 times
-
Kontakt:
Trolliszcze pisze:W pierwszej akcji kupuje, w drugiej oddaje komuś swoją akcję. Super, można by do tego zatrudnić bota

Wiem, że Charlie Kane jest jedną z ulubionych postaci, bo nikt tak jak on nie dopakuje drużyny, ale ja nie lubię nim grać (z powodów wymienionych powyżej).
On jest fajny, jak gra się solo na 4 badaczy. Jeżeli miałbym grać tylko tą jedną postacią to chyba bym spasowal.
-
Rune
- Użytkownik wspierający
-
Kontakt:
A no właśnie, a kim najczęściej gracie solo jedną postacią?
Wysłane za pośrednictwem jednookiej papugi.
-
Eremita
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 9 times
-
Kontakt:
Rune pisze:A no właśnie, a kim najczęściej gracie solo jedną postacią?
The Chosen One, czyli Lily Chen. Najłatwiej mi się wczuć, i ma potencjał by poradzić sobie z każdym zadaniem.
-
Morsereg
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 9 times
mnie solo najlepiej sie gra szamanka Akachi.
jest bardzo mobilna co sie mocno przydaje.
minusy to slabe wplywy, spostrzegawczosc i sila ale to mozna podrasowac.
-
akahoshi
- Użytkownik wspierający
Rune pisze:A no właśnie, a kim najczęściej gracie solo jedną postacią?
W zasadzie nigdy nie gram solo jedną postacią. Zazwyczaj czterema... losowymi.
Nastręcza to trochę trudności (trzeba ogarnąć zdolności nowych postaci), ale lubię takie testowanie.
-
Rune
- Użytkownik wspierający
-
Kontakt:
akahoshi pisze:Rune pisze:A no właśnie, a kim najczęściej gracie solo jedną postacią?
W zasadzie nigdy nie gram solo jedną postacią. Zazwyczaj czterema... losowymi.
Nastręcza to trochę trudności (trzeba ogarnąć zdolności nowych postaci), ale lubię takie testowanie.
Częsty przypadek, że w gry kooperacyine gramy solo prowadząc kilka postaci lub jak to się mówi w przypadku karcianek "na dwie ręce."
-
Trolliszcze
- Użytkownik wspierający
- Been thanked: 306 times
Solo nie gram, bo nie lubię - i nie lubię też grać wieloma postaciami jednocześnie. A ponieważ gramy zwykle ze znajomą w dwie osoby i kierujemy po jednym badaczu, nasz największy problem stanowi mobilność. Potwierdzam, że Akachi jest pod tym względem bardzo silna - a w grach jednoosobowych (z jednym bohaterem) mobilność jest pewnie jeszcze bardziej kluczowa.
-
Rune
- Użytkownik wspierający
-
Kontakt:
To fakt, mobilność w tej grze jest ważna. Ja nie grałem na więcej niż dwie osoby. Niestety najczęściej gram solo dwiema postaciami. Ja jestem mało pragmatyczny w przypadku tej gry i dla mnie najważniejsze aby mógł wczuć się w postać. W sensie takim, że jej aparycja i wykonywany zawód muszą mi odpowiadać. Politykami nie gram [emoji13]
-
Malibu
- Użytkownik wspierający
Czy są jakieś specjalne kości do EH aby dodać ciut więcej klimatu? Gdzieś ost w internecie napotkałem z informacją, że można niby używać kości z AH. W połowie listopada przyjedzie do mnie podstawka EH i chciałbym mieć jakiś fajne kostki a nie zwykłe czarne.
-
lesar
- Użytkownik wspierający
Malibu pisze:Czy są jakieś specjalne kości do EH aby dodać ciut więcej klimatu? Gdzieś ost w internecie napotkałem z informacją, że można niby używać kości z AH. W połowie listopada przyjedzie do mnie podstawka EH i chciałbym mieć jakiś fajne kostki a nie zwykłe czarne.
Detykowanych nie ma. Ja używam kości właśnie Arkham Horror. Podnoszą klimat mam dwa komplety czyli 10 szt. Cena za komplet około 24 zł. Do wyboru są czarno-zielone lub beżowo-czarne.
"Zresztą zamiast kraść jako dyrektor, fabrykant, sekretarz czy inny prezes lepiej już kraść par excellence jako złodziej. Tak jest chyba uczciwiej." - kasiarz Kwinto
-
Malibu
- Użytkownik wspierający
Jeden zestaw kości wystarczy?
-
lesar
- Użytkownik wspierający
Malibu pisze:Jeden zestaw kości wystarczy?
W podstawce gry masz 4 kości tylko. W zależności od posiadanych umiejętności i ulepszeń badacza rzucasz różną ilością kości przy testach czasem nawet i 8 szt. Możesz mieć jeden zestaw a brakujące kości "uzupełnieniasz" drugim rzutem.
"Zresztą zamiast kraść jako dyrektor, fabrykant, sekretarz czy inny prezes lepiej już kraść par excellence jako złodziej. Tak jest chyba uczciwiej." - kasiarz Kwinto
-
SirYoggi
W jednym ze sklepów z planszowkami powiedziano mi ze dodruk Zaginionej Wiedzy ma przyjść razem z Arkham Horror LCG którego premiera jest 10 listopada. Należy się spodziewać dodroków w sprzedaży w okolicach tego terminu.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
Rune
- Użytkownik wspierający
-
Kontakt:
I to jest bardzo dobra wiadomość dla większości nowych członków kultu [emoji6]
-
nikczemnik
- Użytkownik wspierający
Malibu pisze:Czy są jakieś specjalne kości do EH aby dodać ciut więcej klimatu? Gdzieś ost w internecie napotkałem z informacją, że można niby używać kości z AH. W połowie listopada przyjedzie do mnie podstawka EH i chciałbym mieć jakiś fajne kostki a nie zwykłe czarne.
Ja mam
taki zestaw od usera @raiden25 Bardzo wygodne, fajnie się toczą no i klimatyczne.