Dominion (Donald X. Vaccarino)

Tutaj można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY!
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY GIER!
nakago
Użytkownik wspierający
Posty: 128
Rejestracja: 16 mar 2012, 16:38
Been thanked: 4 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: nakago » 21 wrz 2019, 10:07

w jaki sposób decydujecie czy użyć kart Kolonii i Platyny grając z różnymi dodatkami?
a) zawsze używacie
b) grając tylko Złoty Wiek
c) np. gdy liczba wylosowanych kart ze Złotego wieku przekroczy jaką ilość np. 3 albo 4 itp.
d) od nastroju albo dopiero po wylosowaniu kart królestwa decydujecie, patrząc na ten zestaw...\


Zależy mi na tym, aby partie nie były zbyt rozmyte i długie...

Awatar użytkownika
B
Użytkownik wspierający
Posty: 1000
Rejestracja: 01 cze 2007, 21:08
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Been thanked: 1 time

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: B » 21 wrz 2019, 11:07

Tak jak sugeruje autor - szansa na użycie kolonii i platynek jest zależna od ilości kart z Prosperity.
Trzymam K10 w pudełku i jak się coś z Prosperity pojawi to turlam.

nakago
Użytkownik wspierający
Posty: 128
Rejestracja: 16 mar 2012, 16:38
Been thanked: 4 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: nakago » 21 wrz 2019, 14:14

no ale nie sugeruje w ogóle ile miałoby się pojawić takich kart, żeby używać Platyni i Kolonii...

Awatar użytkownika
B
Użytkownik wspierający
Posty: 1000
Rejestracja: 01 cze 2007, 21:08
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Been thanked: 1 time

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: B » 21 wrz 2019, 14:42

Jeżeli w grze masz jedną kartę z Prosperity, to szansa na użycie do tej partii kart kolonii i platyn to 10%
Biorę K10 i turlam, wyturlam - rozkładam kolonie :)

W jaki sposób wybierasz karty do gry to już Twoja sprawa, ja zawsze losuję.

Awatar użytkownika
warlock
Użytkownik wspierający
Posty: 3274
Rejestracja: 22 wrz 2013, 19:19
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 45 times
Been thanked: 51 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: warlock » 25 wrz 2019, 14:01

Vaccarino wprowadza modyfikację niektórych zasad i sposób działania kart, więcej tutaj: https://boardgamegeek.com/thread/228151 ... les-tweaks
Gry w kolekcji
http://kawanaplansze.znadplanszy.pl/ - moje recenzje gier. Najnowsze wpisy: Brass: Birmingham, Targi, Brass, Wojna o Pierścień

nakago
Użytkownik wspierający
Posty: 128
Rejestracja: 16 mar 2012, 16:38
Been thanked: 4 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: nakago » 26 wrz 2019, 10:35

gdyby ktoś pofatygowałby się przetłumaczyć dobrze tę erratę byłbym bardzo wdzięczny :roll:

Awatar użytkownika
morris
Użytkownik wspierający
Posty: 420
Rejestracja: 21 lis 2010, 10:52
Lokalizacja: okolice Poznania
Been thanked: 35 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: morris » 26 wrz 2019, 14:23

Ktoś się pofatyguje ;-)
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG

nakago
Użytkownik wspierający
Posty: 128
Rejestracja: 16 mar 2012, 16:38
Been thanked: 4 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: nakago » 27 wrz 2019, 20:28

ok czekam :)

macie jakieś ciekawe zestawy 10 kart królestw, które nie są wymienione na ostatnich stronach instrukcji, a które pozwalają zdecydowanie rozwinąć skrzydła rozgrywce? jeśli ktoś pamięta taki zestaw albo ma zapisany gdzieś, fajnie jakby się podzielił, ja z pewnością niedługo jakiś napiszę...

Awatar użytkownika
Blue
Użytkownik wspierający
Posty: 1559
Rejestracja: 09 gru 2006, 22:42
Lokalizacja: Kraków/Inwałd k. Wadowic
Has thanked: 6 times
Been thanked: 40 times
Kontakt:

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: Blue » 27 wrz 2019, 20:37

Swoją drogą.

Dominion to bardzo fajna gra, którą zajechałem grając kilkaset partii online w podstawkę. Jak to jest z tymi dodatkami, one są wystarczające, a jak tak to które? I czy są jakieś przewijarki(jak wiocha, festyn etc) bo w podstawce jak nic na rynek z tego nie weszło to gra była imho koślawa, z drugiej strony jak weszly to zawsze się na nie grało i jedna rozgrywka podobna do drugiej.

nakago
Użytkownik wspierający
Posty: 128
Rejestracja: 16 mar 2012, 16:38
Been thanked: 4 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: nakago » 27 wrz 2019, 20:51

powiem ci tak, podstawka to tylko ryż z filetem z kurczaka, jak chcesz naprawdę zasmakować czegoś dobrego musisz spróbować dodatków :) inny poziom myślenia i wielu mechanik, zwłaszcza Złoty wiek, Przystań i Imperium

Awatar użytkownika
Blue
Użytkownik wspierający
Posty: 1559
Rejestracja: 09 gru 2006, 22:42
Lokalizacja: Kraków/Inwałd k. Wadowic
Has thanked: 6 times
Been thanked: 40 times
Kontakt:

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: Blue » 27 wrz 2019, 21:43

Ok ale podstawki juz nie mam, mozna jechac wygodnie na samych dodatkach?

nakago
Użytkownik wspierający
Posty: 128
Rejestracja: 16 mar 2012, 16:38
Been thanked: 4 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: nakago » 27 wrz 2019, 21:49

jak najbardziej, ale pod warunkiem, że masz oczywiście Intrygę albo zestaw kart podstawowych (karty skarbów i zwycięstwa) albo wyciągnięte z podstawki albo obcojęzyczny (bez znaczenia akurat) Base Set

Awatar użytkownika
Blue
Użytkownik wspierający
Posty: 1559
Rejestracja: 09 gru 2006, 22:42
Lokalizacja: Kraków/Inwałd k. Wadowic
Has thanked: 6 times
Been thanked: 40 times
Kontakt:

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: Blue » 28 wrz 2019, 11:33

Czy ang druk się różni od polskiego(rewersy, rozmiar kart?)?

nakago
Użytkownik wspierający
Posty: 128
Rejestracja: 16 mar 2012, 16:38
Been thanked: 4 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: nakago » 28 wrz 2019, 15:47

Nie, wszystko pasuje, i to jest super !

bobule
Użytkownik wspierający
Posty: 241
Rejestracja: 21 wrz 2017, 22:09
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: bobule » 28 wrz 2019, 17:28

ktoś wie może czy zakoszulkowany Dominion w wersji Barda mieści się w wyprasce? (i czy mogą to być karty premium) ;)
Jestem na BGA oraz yucata.de ;)

Dziami
Posty: 67
Rejestracja: 18 maja 2012, 15:43
Lokalizacja: Stalowa Wola
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: Dziami » 28 wrz 2019, 18:25

Ja mam zakoszulkowaną wersję GF i jeśli nie różniły sie wypraski, a nie wydaje mi się, to raczej nie byłoby opcji, żeby zmieścić karty w koszulkach premium. Znaczy może na wcisk talie kart królestwa by weszły, ale z tego co pamiętam to nawet w cienkich koszulkach część kart pieniędzy musiałem przełożyć do pudełka z intrygi razem z resztą niezakoszulkowwnych kart.

nakago
Użytkownik wspierający
Posty: 128
Rejestracja: 16 mar 2012, 16:38
Been thanked: 4 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: nakago » 28 wrz 2019, 18:54

bobule pisze:
28 wrz 2019, 17:28
ktoś wie może czy zakoszulkowany Dominion w wersji Barda mieści się w wyprasce? (i czy mogą to być karty premium) ;)
ja koszulkuje włąśnie całego Dominiona w wypraskach oryginalnych ale 2 edycję, wydaje mi się, że edycja barda miała identyczną wypraskę, ważne, żebyś nie kupował koszulek ultra pro tych najgrubszych bo ci z tego co wiem nie wejdą, nie kupuj też najcieńszych bo będą się kleić, KUP Maydaya niebieskie 59 na 92 i wejdzie do oryginalnej wypraski (WBREW temu co pisze dużo ludzi, że nie wchodzą i trzeba kupowac dedykowane skrzynie itp.)

margrabius
Użytkownik wspierający
Posty: 117
Rejestracja: 29 lut 2016, 17:34
Lokalizacja: Bytom
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: margrabius » 29 wrz 2019, 13:58

Ja mam wszystko w maydayach i tylko kase trza przełożyć w inne miejsce.

ENDryu
Użytkownik wspierający
Posty: 672
Rejestracja: 18 lut 2012, 11:20
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 2 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: ENDryu » 30 wrz 2019, 23:49

bobule pisze:
28 wrz 2019, 17:28
ktoś wie może czy zakoszulkowany Dominion w wersji Barda mieści się w wyprasce? (i czy mogą to być karty premium) ;)
Ja mam wersję Barda zakoszulkawaną w standardowe koszulki Rebela i wszystko sie miesci. Trzeba tylko jak juz @margrabius napisal przezlozyl troche kart z kasa w inne przegrodki. Nie wiem jak sprawa sie by miala koszulkami premium, bo one sa grubsze :roll:

Awatar użytkownika
morris
Użytkownik wspierający
Posty: 420
Rejestracja: 21 lis 2010, 10:52
Lokalizacja: okolice Poznania
Been thanked: 35 times

Donalda X Vaccarino zmiany niektórych reguł Dominion

Post autor: morris » 01 paź 2019, 21:59

Zmieniam niektóre zasady i wprowadzam poprawki do niektórych kart. Poniżej znajdziesz wszystkie wyjaśnienia.

Powody, dla których wprowadzam zmiany to:
  • Istnieje możliwość, aby dwie kopie tej samej karty miały różne zdolności. Takie zachowanie nastręcza kłopotów, z których najgorszy (choć też i najbardziej egzotyczny) to to, że zagrywasz kartę i do końca nie wiesz jak ona ma zadziałać. Karty, które powodują powstawanie takich sytuacji są również same w sobie dość zagmatwane.
  • Istnieją przypadki, gdzie interakcje kart nie powodzą się w dość zaskakujący sposób, a to z powodu tego, że istotne jest, czy dana karta znajdująca się na stosie kart odrzuconych jest na wierchu czy też została przykryta inną kartą.
  • Dwie drobne reguły wyjaśniają pewne rzeczy, jak i umożliwiają uproszczenie tekstów na kartach, więc się załapały do zmian.
Wszystkie te zmiany obowiązują już od teraz i zostaną wkrótce zastosowane w wersji online. Oczywiście jeśli grasz wydrukowanymi kartami to możesz nie być świadom tych zmian, lub też możesz świadomie grać według tych reguł, które znałeś do tej pory. Jednakże te zmiany wiodą ku lepszemu i zalecam ich stosowanie.

Nowe druki gier z serii Dominion będą już zawierały wszystkie zmiany – podobnie, jak to stało się z kartami Possession i Maskarada. Wersja online otrzyma zmiany już wkrótce – bo dużo łatwiej je wprowadzić. Każdy, kto ma drukowaną wersję Dominion może grać według tych zasad, które zna – nie ma obowiązku stosowania erraty, bo też może to być kłopotliwe kazać współgraczom zapamiętywać nowe działania kart podczas gdy tekst na karcie mówi co innego. Przekazuję informacje o zmianach już teraz, a nie dopiero gdy pojawią się nowe druki gier, bo zanim to nastąpi, to zmiany te zostaną już wprowadzone w wersji online.

1. Errata
Osiem kart zostanie poprawionych. Cztery z nich to „zmiennokształtne” - mogą zmieniać albo siebie, albo inne karty. Generują one mnóstwo zapytań o reguły i dlatego ich działanie zostanie zmienione na podobne do kart Captain i Necromancer – będą zagrywać wskazaną kartę zamiast się nią stawać. Kolejne trzy karty to „jednorazówki”, które mogą zachowywać się inaczej w powiązaniu ze „zmiennokształtnymi” – zmieniają się w kierunku tego, czym były poprzednio, choć spowoduje to, że będą działały inaczej w niektórych sytuacjach (np. z kartami Necromancer i Captain). No i wreszcie Procession pozbędzie się problemu śledzenia, który pojawił się po wprowadzonej kilka lat temu zmianie reguły dotyczącej stosowania Sali tronowej na kartach Następstwa.

Któregoś dnia te rozszerzenia doczekają się kolejnych dodruków, i wtedy będą już zawierały nowe sformułowania, oraz zaktualizowane objaśnienia reguł w instrukcji. Oczywiście już teraz możesz grać według nowych reguł, skoro już je znasz.

Nowe teksty kart:
(Obrazek) Band of Misfits: Akcja, Obrazek
Zagraj z Zasobów kartę Akcji kosztującą mniej niż ta karta i pozostaw ją tam.
(Obrazek) Władca: Akcja, Obrazek
Zagraj z Zasobów kartę Akcji kosztującą do Obrazek i pozostaw ją tam.
(Obrazek) Inheritance: Zdarzenie, Obrazek
Raz w trakcie gry: Odłóż z Zasobów na bok kartę Akcji kosztującą do Obrazek, niebędącą kartą Zwycięstwa. Połóż na niej swój żeton Posiadłości. (Podczas twoich tur, Posiadłości są również kartami Akcji i zawierają polecenie „Zagraj kartę Akcji ze swoim żetonem Posiadłości i pozostaw ją tam.”)
(Obrazek) Lantern: Artefakt
Zagrywana przez ciebie karta Border Guard odkrywa 3 karty i odrzuca 2. (Wszystkie 3 muszą być kartami Akcji abyś mógł wziąć kartę Horn.)
(Obrazek) Death Cart: Akcja – Looter, Obrazek
Możesz wyrzucić na Śmietnisko tę kartę lub kartę Akcji z ręki, aby otrzymać +Obrazek.
----------
Kiedy dodajesz tę kartę, dodaj 2 karty Ruin.
(Obrazek) Pillage: Akcja – Atak, Obrazek
Wyrzuć tę kartę na Śmietnisko. Jeśli to zrobiłeś, dodaj 2 karty Spoils, a każdy z pozostałych graczy mający na ręce 5 lub więcej kart odkrywa rękę i odrzuca wybraną przez ciebie kartę.
(Obrazek) Embargo: Akcja, Obrazek
+Obrazek
Wyrzuć tę kartę na Śmietnisko. Jeśli to zrobiłeś, połóż żeton embarga na wybranym stosie kart w Zasobach. (Do zakończenia gry, kiedy gracz kupuje kartę z tego stosu, dodaje Klątwę.)
(Obrazek) Procession: Akcja, Obrazek
Możesz dwukrotnie zagrać z ręki kartę Akcji niebędącą kartą Następstwa. Wyrzuć ją na Śmietnisko. Dodaj kartę Akcji droższą od niej dokładnie o Obrazek.
2. Śledzenie dla wcześniejszych „zmiennokształtnych”
Niektóre karty, jak nowa wersja Band of Misfits, mogą zagrywać kartę, która nie jest umieszczana w grze. Kiedy zagrywasz kartę Band of Misfits, pozostawiasz ją w grze tak długo, jak normalnie pozostawiłbyś kartę, którą z kolei ona zagrywa. W normalnych okolicznościach karta Band of Misfits pozostaje w grze do fazy porządków tej tury, w której została zagrana. Kiedy jednak karta Band of Misfits zagrywa kartę Następstwa, to pozostaje w grze do fazy porządków ostatniej tury, w której owa karta Następstwa ma jakieś działanie (np. gdy będzie to Karawana, to Band of Misfits zostanie do następnej tury). Jeśli karta Band of Misfits zagrywa Salę tronową, a ta z kolei zagrywa kartę Następstwa, to pozostaje w grze do tej fazy porządków, w której zagrana karta Następstwa jest odrzucana. Jeśli karta Band of Misfits zagrywa kartę, która normalnie może przenieść się z gry w inne miejsce, to ta karta nie może się nigdzie przenieść (np. Osada górnicza w normalnych okolicznościach może sama siebie wyrzucić na Śmietnisko, ale nie może tego zrobić gdy zostanie zagrana przez Band of Misfits), więc i Band of Misfits pozostaje w grze nie krócej niż normalnie. Jeśli karta Band of Misfits zagrywa kilka kart Następstwa (np. w przypadku gdy Sala tronowa zagrała kartę Band of Misfits), to pozostaje w grze tak długo, jak jeszcze działa któraś z nich (np. gdy są to Karawana i Archiwum – wtedy Band of Misfits pozostaje w grze tak długo jak Archiwum).

Ta zasada obowiązuje wszystkie karty, które zagrywają inne karty nie umieszczając ich w grze – na dzień dzisiejszy są to Band of Misfits, Władca, Inheritance, Necromancer oraz Captain.

3. Nowa zasada „utraty orientacji” (teraz zwana „zakazem przenoszenia”) i branie kart ze stosu kart odrzuconych.
Czasami gra wymaga, aby karta nie była przenoszona w inne miejsce. Kiedyś nazwałem tę regułę „utratą orientacji”, ponieważ były takie sytuacje, że karta mogła zostać „zagubiona”. Jednak zwykle wiadomo, gdzie znajduje się dana karta, więc teraz nazywam tę regułę „zakazem przenoszenia”. No i nieco zmieniam ją w sposób opisany poniżej.

Reguła zakazu przenoszenia: Efekt może przenieść kartę w inne miejsce jeśli określi dokładnie skąd chce ją przenieść, lub jeśli sam ją przeniósł w miejsce, w którym się ona aktualnie znajduje. Jeśli karta znajduje się w innym miejscu niż efekt się jej spodziewa, lub też jeśli została przeniesiona w inne miejsce i z powrotem, to ten efekt nie może jej już przenieść. Zagrane karty oczekują, że znajdują się w grze, i jeśli tam nie są, to nie mogą się same nigdzie przenieść (np. jeśli Władca zagra Embargo, to Embargo nie może się wyrzucić na Śmietnisko, ponieważ oczekuje, że jest w grze – a nie jest.). Karty dodane oczekują, że znajdują się w miejscu, gdzie zostały dodane, nawet jeśli to nie jest stos kart odrzuconych (np. w przypadku karty Nomad Camp jest to wierzch talii). Karta znajdująca się na stosie kart odrzuconych może być przenoszona nawet jeśli została przykryta przez inną kartę. Karta znajdująca się na wierzchu talii nie może już być przenoszona gdy zostanie przykryta przez inną kartę.

Ponadto, jeśli efekt nakazuje ci wziąć kartę ze swojego stosu kart odrzuconych, to możesz go przejrzeć w poszukiwaniu tej karty. To się rozumie samo przez się. Nie ma ograniczenia do kilku kart z wierzchu tego stosu – możesz przejrzeć go w całości.

Główną zmianą jest to, że poprzednio przykrycie karty na stosie kart odrzuconych powodowało jej „zagubienie”, a teraz tak się nie dzieje. Zatem jeśli za pomocą karty Replace wyrzucisz na Śmietnisko Posiadłość i dodasz kartę Skulk, to według poprzednich reguł ta karta została by „zagubiona” przez dodanie Złota, które by ją przykryło – a teraz tak się nie stanie i będziesz mógł odłożyć ją na wierzch swojej talii.

4. Możesz dodać kartę nienależącą do Zasobów, jeśli konkretnie ona zostanie wskazana.
Kiedy karta każe ci dodać konkretną (z nazwy) kartę nienależącą do Zasobów, to możesz ją dodać z jej stosu, nawet jeśli nie należy on do Zasobów.

Ta reguła umożliwia mi uproszczenie tekstów niektórych kart poprzez usunięcie z nich sformułowania „z jej stosu”.

5. Koszty nie spadają poniżej Obrazek.
Koszt karty w Obrazek nie może spaść poniżej Obrazek. Koszt karty w Obrazek nigdy nie może spaść poniżej 0Obrazek. Koszt karty w Obrazek nigdy nie może spaść poniżej Obrazek.

Podobne sformułowanie posiadały niektóre karty, np. Most. Teraz jest to regułą i obejmuje koszty w Obrazek i Obrazek (o które pytali gracze). Ile kosztuje Vineyard gdy karta Highway znajduje się w grze? Dokładnie tyle samo ile bez tej karty – czyli zero monet, 1 eliksir i zero długu.


Powyższy tekst jest tłumaczeniem artykułu Donalda X Vaccarino: Dominion 2019 Errata and Rules Tweaks.
Tłumaczenie - Paweł Pawlak (m_knox na http://boardgamegeek.com)
Ostatnio zmieniony 02 paź 2019, 08:35 przez morris, łącznie zmieniany 1 raz.
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG

Awatar użytkownika
vinnichi
Użytkownik wspierający
Posty: 1709
Rejestracja: 17 sty 2014, 00:16
Lokalizacja: Lublin
Has thanked: 113 times
Been thanked: 30 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: vinnichi » 01 paź 2019, 22:26

BARDZO dziękuję za tłumaczenie!!
Piękne gry zostawmy graczom bez wyobraźni. Marcel Proust
Zbieranina

ernin
Użytkownik wspierający
Posty: 580
Rejestracja: 20 lut 2012, 10:00
Lokalizacja: Gdańsk
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: ernin » 02 paź 2019, 15:28

Dzięki za tłumaczenie.
Jak by ktoś chciał karty Embargo i Władcy wydrukować z naniesioną erratą to zrobiłem je i umieściłem tutaj: https://imgur.com/a/jKaZesK
Oraz pdf do druku https://1drv.ms/b/s!ApA5zNqersc-25kvKtj ... w?e=L1V3uQ

nakago
Użytkownik wspierający
Posty: 128
Rejestracja: 16 mar 2012, 16:38
Been thanked: 4 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: nakago » 09 paź 2019, 00:48

dzięki wielkie również za tłumaczenie. to najbardziej zakręcona w opisie errata jaką wydał jakikolwiek autor gier planszowych, ale i tak lubię :)

ODPOWIEDZ