Autor: Reiner Knizia
Artysta: Andrew Bosley
Wydawca u nas: Lucrum Games
Teaser po angielsku: youtube

Miałem okazję zobaczyć wczoraj rozgrywke na Pyrkonie*, z tego co zapamiętałem:
W grze wcielamy się w krasnoludy próbujące wydostać się ze złotem z obleganej przez trole/gobliny/orki twierdzy.
Każdy gracz/krasnolud posiada talię kart o niezmiennej wielkości =12. Przy każdym przetasowaniu talii 2 karty są od razu odrzucane a na ręke wchodzi 5 kart. W czasie tury gracza zagrywamy wszystkie 5 kart i korzystając z symboli na nich(karty mają różne kombinacje symboli) możemy:
- poruszać się (ruch jest na większości o ile nie na wszystkich kartach)
- atakować z kuszy (tylko gdy znajdujemy się na wieżach na rogach twierdzy)
- atakować wręcz jeśli znajdujemy się na polu z przeciwnikiem
- wydobywać surowce które potrzebne są do upgradu kart (gdy znajdujemy się na polu z odpowiednim surowcem
- kopać tunel
Sam atak polega na rzuceniu kośćmi - jeśli atakujemy z kuszy musimy wyrzucić symbol kuszy, jeśli wręcz musimy wyrzucić w jednym ataku ilość obrażeń = ilości zdrowia przeciwnika (przy trolach trochę się to komplikuje)
Oprócz tego jeśli mamy na karcie z rynku uzbierane już wszystkie surowce - możemy pozbyć się karty z ręki aby zdobyć mocniejszą kartę z rybku.
W tali każdego gracza znajduje się karta aktywująca przeciwników której nie można się pozbyć. Gdy ją zagramy (a musimy) pociągamy karte z talii przeciwników która zarządza spwawnowaniem/ruchem przeciwników.
Wygrywamy gdy krasnoludom uda się wykopać tunel i uciec, przegrywamy gdy:
1. Całe złoto zostanie rozkradzione
2. Do gry wejdzie ostatni (piąty) troll
3. Katapulta zniszczy wszystkie sloty ulepszeń kart.
4. Zostanie odsłonięta ostatnia karta oblężenia
5. Wszystkie figurki orków znajdą się jednocześnie w grze.
O kilku zasadach na pewno zapomniałem, w grze są dodatkowo jednorazowe specjalne moce/machiny oblężnicze etc.
Jeśli chodzi o komponenty:
- spód pudełka/insert wykorzystywany jest jako twierdza
- nie ma figurek - gobliny/krasnoludy są z kartonu na plastikowych podstawkach
- wygląda to dość fajnie
SCD nie jest jeszcze znane ale z tego co usłyszałem celują w trochę poniżej 200PLN.
edit: dodałem dodatkowe warunki na przegraną na podstawie postu Lesera